fbpx
  • Головна
  • Новини
  • Культура
  • "Затиснутий у кулак біль", – Богдан Томенчук представив франківцям нову книгу "Місто героїв і понятих". ФОТО, ВІДЕО

"Затиснутий у кулак біль", – Богдан Томенчук представив франківцям нову книгу "Місто героїв і понятих". ФОТО, ВІДЕО

Культура 18:15, 20.10, 2016

Літературний вечір, в який була втілена презентація нової збірки відомого прикарпатського поета Богдана Томенчука, зібрав у Музеї мистецтв Прикарпаття "вершки" франківської спільноти та шанувальників письменника.

Вірші, що були подекуди гострі і дратівливі, а водночас проникливі і близькі, злітали під куполи старої колегіати в супроводі музики – слово поета супроводжував камерний оркестр "Гармонія Нобіле" та бард Ігор Гриник. Антураж – сакральні мистецькі твори, статуї Пінзеля, розп’яття – перегукувався з образами і додавав поетичним меседжам ще глибших сенсів.  

"Світ перейшов на мову рахунків і квитанцій. Порожньо у храмах, людно у чергах. Всюдисущі еталони фальші тяжіють над долями і світанками. Хочеться світла і вітражів. Відкрийте цю книжку – у вас буде безсонна ніч аж до світанкової кави",  відгукнувся про нову книгу Богдана Томенчука видавець Василь Карп’юк. Збірка вийшла в літературній агенції "Discursus".

В назві книги "Місто героїв і понятих" присутній Франківськ, дав зрозуміти на вечорі Богдан Томенчук. Наше місто, вважає він, чітко ділиться на тих, хто бере участь, бореться, воює, перемагає чи гине, але йде до кінця, та інших, "понятих", тих, що спостерігають, що є свідками і мовчазними поплічниками своїх же гнобителів.

"Питали, чому "Місто героїв і понятих"… Назва пояснює життя у нашому місті", – сказав Богдан Томенчук. І як приклад навів історію із однією закритою фейсбучною літературною спільнотою, в якій не підтримали ідею допомогти видати книжку учасника АТО, який зараз на війні, Влада Сорда.

"Мені стало бридко, бо його не хотіли пустити в літературу. А то  вірші, хлопець заповідається гучним ім'ям в літературі. І буде в літературі мужиком, а не крохобором", – відгукнувся про нове ім’я, яким опікується і якому робить протекцію, Богдан Томенчук.

За словами автора, всі виручені з продажу його книги "Місто героїв і понятих" кошти у рамках проекту "Від слова до слова" підуть на видання першої поетичної книги поета-воїна.

Нагадаємо, проект "Від слова до слова"  своєрідна естафета, розпочата поетичною збіркою Богдана Томенчука "Сезон ненаписаних віршів": усі кошти, виручені від її розповсюдження, передаються літагенції "Discursus" для видання наступних книжок. За умови, що автор, чия книга побачить світ завдяки цій естафеті, чинить так само.

В рамках естафети уже вийшла книга Ольги Деркачової "Крамниця щастя" та готується до друку поетична книжка Власти Власенко.

Презентація книги "Сезон ненаписаних віршів" Богдана Томенчука, де превалювала лірика, відбулася у Франківську рівно рік тому – також 20 жовтня. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: