fbpx

Завершуються зйомки фільму "Жива", де франківські актори грають головні ролі. ВІДЕО

Культура 20:36, 10.05, 2016

Львівський режисер Тарас Химич закінчує знімати фільм "Жива" про неймовірну долю жінки. Сценарій написали на основі реальних подій, які сталися із Анною Попович із села Надвірна.

Тарас Химич – знаний режисер, який дотепер знімав документальні фільми. А зараз вперше працює над ігровим кіно, втім, від історичної основи не відмовляється, пише Zaxid.net.

У "Живій" Тарас Химич – режисер, оператор, співсценарист, його ж монтаж. Цього разу у стрічці він розкаже про долю жінки, яка потрапляє у жорна історії. Вона була із повстанцями, пережила репресії, втратила сім'ю, але не зламалася. Це реальна історія Анни Попович із Надвірної.

"Мене зачепила така людська сторона цієї історії, не мілітарна, не політична, не протистояння, а така проста жіноча історія, яка дуже несподівано розвивається і здається, що таке не може бути. Я слухав її протягом двох років і відчув, що це треба знімати, бо таке не могло бути, але воно все ж було",  розповів Тарас Химич.

Із Анною Попович ще встигли зустрітися режисер і головні герої. Вона допомогла акторці Ользі Комановській створити образ.

"Здавалося б, така тендітна і така маленька жінка була, а в ній стільки сили і в неї є чому повчитись. Тому що, проживши такі моменти, не перестала вірити в прекрасне, вірити в життя, в людей",  зізналася Ольга Комановська.

"Це велика удача для історика, крім документів, ще почути фігуранта справи, записати спогади, але також безцінно, коли людина йде з митцями-кінематографістами на такий контакт, причому відвертий",  додав історик, консультант фільму Руслан Забілий.

Більшість сцен Тарас Химич знімав у високих Карпатах, саме у тих локаціях, де насправді відбувалися реальні події. На головні ролі запросив акторів з Івано-Франківського драматичного театру, бо їм найближчий колорит горян.

"Комусь, напевно, поталанило в саунах зніматися, в апартаментах крутих, а я від самого початку по горах, в жару, в кірзаках, в одязі, б'ють мене, мучать, за ноги мене підвішували. І знаєте, як другі роблять якісь конструкції, а мене так натурально. Але насправді – це класно, коли є хороша команда",  розповів заслужений артист України Ростислав Держипільський.

У ці дні кіношники саме знімають сцену допиту головних героїв у львівському музеї "Тюрма на Лонцького".

"Я сьогодні перший раз там, де сидів мій двоюрідний дід Володимир Солтис, у цій "Тюрмі на Лонцького". Тому воно трохи мені моторошно, але, з іншого боку, дуже хвилююче",  зізналася акторка Олеся Галканова.

Команда знімає останні кадри. Паралельно відбувається монтаж, мастерінг, усе роблять не просто в Україні, а у Львові.

Прем'єру фільму "Жива" її творці обіцяють восени, а наразі доступний саунд-трек до стрічки Сашка Положинського.

Зйомки цього фільму підтримають фінансуванням із Львівського обласного бюджету. А також його представлять під час роботи українського павільйону на Каннському кінофестивалі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: