fbpx

Жителі Снятинщини вимагають у влади ліквідувати стихійне сміттєзвалище. ВІДЕО

Суспільство 16:28, 18.01, 2017

Жителі та активісти села Заболотів та ближніх сіл на Снятинщині б'ють на сполох: стихійне сміттєзвалище, що утворилось ще кілька років тому біля житлових будинків, становить загрозу місцевим жителям.

Разом з активістами "ВОЛІ" місцеві жителі виїхали на місце та закликають місцеву владу відреагувати та припинити катастрофічне засмічення.

За словами місцевих, стихійне сміттєзвалище в Заболотові біля житлових будинків утворилось ще давно, проте таких масштабів, як зараз, не було ніколи, воно становить загрозу і ближнім селам Іллінці та Тулуки. Звозять сміття сюди навіть з Косівського району та з Чернівецької області, хоча, за словами місцевих, сміттєзвалище є незаконним, на нього немає відповідних документів.

"У 2012 році Іллінецька та Заболотівська сільські ради підтримали рішення про те, щоб надати в користування цю земельну ділянку під сміттєзвалище, хоча фактично ніякої проектно-технічної документації на той час і, напевне, до цього часу немає", – зазначає депутат районної ради Дмитро Ткачук.

Це сміттєзвалище створює дискомфорт та загрозу жителям. Цього року через нього виникла пожежа, яку зусиллями активістів вдалось вчасно погасити, а ще в 2008 році під час повені сміття просто рознесло по селу. Люди побоюються, що такі катастрофи можуть повторитись.

"В межах 100 м від сміттєзвалища проживають люди. Коли була пожежа, то смогом затягнуло настільки сильно, що мешканці крайніх вулиць думали, що потрібно буде евакуюватись. Також недалеко протікає р. Прут, яка при наводненні може знести це сміття", – каже Дмитро Ткачук.

"Коли була пожежа, дим "лягав" на Заболотів та с. Тулуків. Два дні Заболотів був у смозі такому, що аж важко уявити. Люди зачиняли вікна та двері в будинках, не виходили на вулицю, тому що всюди був запах горілої пластмаси",  додав активіст.

До районної влади активісти звертались неодноразово, однак влада не реагує, сміттєзвалище не те що не ліквідують, воно продовжує збільшуватись.

Активіст "ВОЛІ" Михайло Рогів  зазначає, що простими зверненнями та проханнями вирішити проблему не вдасться, їх треба врегульовувати в юридичному полі.

"Потрібно знати про статус сміттєзвалища, чи є відповідні документи, на якій вони стадії розробки, до якого часу воно існуватиме, які влада буде робити кроки для того, щоб його усунути, та потрібно зібрати підписи в громади, направити звернення, надати терміни до локалізації подальшого вивозу цього сміття. Ми з юристами партії "ВОЛЯ" готові надати допомогу в цьому",  зазначає Рогів.

Михайло Рогів наголосив, що необхідно знайти компроміс між владою та громадою: вирішити, куди вивозити сміття без шкоди для людей.

"Жителі і влада Снятинщини мають згуртуватись і вирішити, чи потрібне тут сміттєзвалище, якщо так, то відповідно має проводитись захоронення сміття, має бути його переробка, утилізація. Влада повинна вжити невідкладні кроки, аби припинити цю екологічну катастрофу",  зазначив Рогів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: