fbpx

На пустирі у Франківську знайшли розбитою пам'ятну дошку Петра Скарґи. ОНОВЛЕНО

Наша історія 08:46, 29.05, 2016

Пам'ятна дошка Петра Скарґи була встановлена у 1912 році на стіні єзуїтського костелу у Станіславі. Як і чому вона опинилася на звалищі – невідомо.

"Ось на цю пам'ятну дошку натрапив сьогодні на пустирі", – написав і подав фото у соцмережі франківець Василь Ваньчук. 

За його словами, дошку знайшли на купі будівельного сміття на межі між містом Івано-Франківськом та підміським селом Микитинці. "Складена була докупки, як на фото", – зазначив Василь Ваньчук.

Напис переклав журналіст Володимир Гарматюк:

"На початку затерто, напевно – Безсмертному Петрові Скарзі Капеланові Товариства Ісуса Апостолові католицизму в Польщі І єдності церкви руської з римською Творцеві справ християнського милосердя Будителеві національної свідомості Вчителеві, Найчистішої полум’яної любові до вітчизни Найвидатнішому мовцеві Речі Посполитої польського слова Архимайстрові У 300 річницю смерті Громадяни міста Станіславова На знак пошани і вдячності Камінь цей встановили 1612 – 27. ІХ – 1912". 

У коментарях краєзнавець Іван Бондарєв повідомив, що знайдена табличка була встановлена у 1912 році на стіні єзуїтського костелу на вулиці Грюнвальдській. Тепер це будівля УПЦ КП. 

Костел закрили совіти у 1946 році. Напевно, тоді і зняли табличку, потім там було фондосховище обласного архіву, припустив історик.

"Знайшов випуск "Кур'єра Станіславівського". У неділю, 29 вересня 1912 року, урочисто відкрили пам'ятну дошку на Костелі єзуїтів (тепер церква УПЦ КП на Грюнвальдській). У газеті наводиться текст дошки, що повністю збігається із фотографією. Щоправда, журналіст пише, що зверху ще був профіль Петра Скарги. Так що дошка однозначно має цінність і було б незле її десь публічно розмістити", – повідомив він.

1

Франківців зацікавило, хто і чому викинув історичну пам'ятку, яка має цінність для міста. 

"Цікаво запитати працівників архіву, який там знаходився до кінця 90-их років ХХ ст., чи таблиця була під час їхньої роботи там. Знатимемо бодай, чи дійсно УПЦ викинула", – прокоментував Андрій Чемеринський. 

"Викличте поліцію і муніципальну службу, а ще було б добре представників польської громади із Центру польської культури. До речі, вони вже також це побачили і цікавляться, де ця плита", –написав у коментарях Володимир Гарматюк.

У даний час дошку передали історику та археологу Василю Романцю – в присутності патрульних та слідчо-оперативноі групи. 

Василю Ваньчуку вдалося зв'язатися з людьми, які винесли на звалище уламки пам'ятної плити. Вони стверджують, що два роки шукали, кому може бути цікава ця пам'ятка. Але не знайшли і винесли її геть. 

"Кажуть, що копали фундамент під хату, тоді й знайшли…" – повідомив він. 

Завтра, у понеділок, 30 травня, на місце планують вийти Василь Романець, журналісти та предстаник польського Консульства.

Довідково: Теперішня вулиця Василіянок у Франківську в 1912 році у Станіславі була вулицею Петра Скарґи, відомого польського проповідника, римо-католицького священика, одного з лідерів Католицької реформи у Польщі. 

  • 31 липня 2013 року в костелі св. Ігнатія Лойоли в Коломиї єпископ-помічник Львівської архдієцезії РКЦ в Україні Леон Малий посвятив горельєф о. єзуїта Петра Скарґи, відновлений стараннями місцевих українців у межах культурологічного проекту "Наше місто".

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: