fbpx

"Золотий зуб" і трохи панк-року: франківський художник пропонує завести сучасне мистецтво у спальні

Суспільство 19:25, 23.03, 2017

У франківському барі "Камін" художник Ярема Стецик виставив колекцію карпатського живопису. Виставку назвав "Менеджмент". Мистецтвознавець Анатолій Звіжинський означив її як акцію, що в рамках франківської школи започатковує новий напрям – сучасного інтер'єрного мистецтва.

Анатолій Звіжинський пояснив незвичний як для Франківська проект Яреми Стецика, художника і дизайнера. 

"Наше місто багате на талановитих людей, але не має інституцій, де вони могли би реалізовувати себе і свої проекти. В цьому сенсі Ярема Стецик є одним з успішних художників – його картини знаходять своє місце в офісних та приватних просторах і є їх органічною частиною. Є їх прикрасою. Ця тема присутня в творчості Стецика з його студентських часів, прослідковується від перших пленерів. Теперішній живопис Стецика-художника має виразну декоративну складову і прекрасно вписується в ті простори, які оформляє Стецик-дизайнер", –  зазначив Звіжинський.

"Художник – це цифри",  епатував публіку Ярема Стецик. Він свідомо обрав дещо провокативний тон для презентації своєї колекції в інтер'єрі. За словами Стецика, найкраще спілкуватися з глядачами мовою цифр. У такому випадку неважливим стає рік народження художника і навіть кількість його персональних виставок. Натомість ваги набирає вартість його картин – вона говорить про вартісність мистецтва, що його пропонує художник, і його успішність.

Стецик-дизайнер запропонував завести сучасне мистецтво в інтер'єр, відштовхуючись від місцевих особливостей і брендів. Як особливість він представив Карпати. Всі 10 полотен Стецика-художника, що складають виставку у "Каміні", – пейзажі з Карпат. Як бренди він запропонував використовувати відомих людей Франківська.

"Якось я пропонував замовникам зробити ресторан "Яремак", – маючи на увазі відомого франківського художника розповів Стецик. – Можна, скажімо, назвати інтер'єр "Людмила Лінник" (за іменем відомої франківської блогерки  ред). І дизайнери зможуть створити простори, відштовхуючись від їхнього образу. Так ми зможемо "плодити" свою історію».

В цьому контексті картини чи колекції картин можуть ставати "ключем", як сказав Стецик, або центром інтер'єрів і зумовлювати специфіку їх подальшого виконання – колористику, матеріали, роботу з простором, наповнення ужитковими речами.

Виходячи з цього – як ключ інтер’єру,  Ярема Стецик запропонував до продажу свою колекцію карпатських пейзажів. За 3500 у. о. всю, або поштучно. В останньому випадку вартість кожної роботи від 500 до 1000 у. о. – обумовлюється. "Репродукції можете зробити собі,  жартує художник. – З Фейсбуку, навіть і без мого дозволу".

Креатив Стецика-художника і Стецика-дизайнера поєднався в описі робіт. "Золотий зуб"  пейзаж із Петросом.

1

"Новорічний гірський пейзаж зсередини великої густої ялинки"  чорно-фіолетове полотно з синіми мазками, що символізує ніч у горах.

"Новорічний далматинець"  пейзаж із горою Хом'як. 

2

А на картині "Шлюб" зображений гуцульський килим, що лежить на бамбетлі, і два хрести на ньому. "Колекція для двох типів консерваторів,  означив Ярема Стецик,  кому потрібні пейзажі в пастельних тонах, і хто толерує панк-рок".

"На щастя, Франківськ не обтяжений поняттями художньої школи, така тільки формується, зазначив насамкінець Звіжинський. Те, що пропонує робити Стецик (зробити твори сучасного мистецтва особливістю оформлення сучасних міських середовищ), можна вважати одним із напрямків такої школи", – наголошує мистецтвознавець. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: