fbpx

Інтеграція переселенців у громаду: як це відбувається на Івано-Франківщині

Суспільство 11:13, 05.07, 2023
НА ФОТО: Віталій Світлик, регіональний координатор програми “Єднання заради дії” в Івано-Франківській області

З початку повномасштабного вторгнення Івано-Франківська область прийняла щонайменше 150 тисяч внутрішньо переміщених осіб, які залишили дім через війну. З них близько третини зупинялися в самому Івано-Франківську. Згодом хтось поїхав далі, хтось повернувся додому, решта залишилися в області. 

Те, яким буде нове життя переселенців, залежить від громадського сектору, бізнесу, місцевої влади. Та, безумовно, від них самих. Як у цьому допомагають ради ВПО – розповідає Віталій Світлик, регіональний координатор в Івано-Франківській області програми “Єднання заради дії”, яка впроваджується IREX разом з благодійним фондом “Стабілізейшен Суппорт Сервісез” та за підтримки Державного департаменту США.

Які основні потреби у переселенців?

Насамперед це житло. Вони лишилися без власних домівок, а з перших днів війни їх поселяли переважно в садочки та школи. Зрозуміло, що це некомфортно, – хочеться оселі, де можна було б проживати сім’єю окремо. Друге – це матеріальна допомога, оскільки більшість залишилася без роботи, а потрібні одяг, харчування, ліки. Звідси випливають потреби у працевлаштуванні, освіті для дітей, інтеграції у нові громади. 

Розкажіть, як програма “Єднання заради дії” допомагає переселенцям інтегруватися в їхні громади?

Зараз ми створюємо Раду ВПО. Це колегіальний орган, який передбачає, що всі верстви населення будуть почуті. Ми вважаємо, що Рада ВПО має формуватися як із внутрішньо переміщених осіб, так і з представників органів місцевого самоврядування, благодійних фондів. Все для того, щоб розуміти потреби переселенців і розробляти нормативно-правові акти для інтеграції цих людей у громади, щоб вони не почувалися покинутими. 

Коли до нас приїжджають люди зі східних або південних регіонів, де переважно спілкувалися російською, то іноді виникають конфлікти з україномовними місцевими. І тому для ВПО постає багато питань. Наприклад, як віддати дитину в садок чи в школу, щоб там не було булінгу через мовне питання. Це все треба налагоджувати, пояснювати місцевим, чому так сталося, що ці люди більше розмовляють російською, та знаходити спільні точки дотику.

На якому етапі у вас зараз створення Ради ВПО? 

Ми розпочали процес формування ініціативних груп для того, щоб вони могли доопрацювати проєкт рішення про Раду ВПО. Він має бути зручним для всіх сторін. Програма “Єднання заради дії” надає шаблон, на місцевому рівні його адаптують, щоб визначити кількісний і якісний склад ради, яким чином вона буде функціонувати, а також розробити план дій – що рада буде робити протягом року.

В Івано-Франківську йдуть перемовини про створення ініціативної групи. У Коломиї вже визначаються із членами ради. Вони працюватимуть на громадських засадах, тому мають бути зацікавлені та вмотивовані впроваджувати нові практики для інтеграції внутрішньо переміщених осіб, а ще – відповідально ставитися до своїх обов’язків.

А яким чином Рада ВПО може покращити життя переселенців?

Органи місцевого самоврядування не завжди чують всі верстви населення. Тому потрібен такий дорадчий орган, де говоритимуть і представники місцевого самоврядування, і фонди, і самі ВПО. Буде відбуватися обмін думками, буде прямий доступ до органів місцевого самоврядування, щоб артикулювати й побажання, й проблеми. Рада ВПО – це гарантія, що нових членів громади почують.

Якщо переселенці стикаються з проблемами, які потрібно вирішувати в правовому полі, яким чином їм можуть допомогти фахівці програми “Єднання заради дії”? 

Для ВПО наш юрист надає безкоштовні консультації. Найчастіше люди звертаються щодо соціальних виплат: як оформити, як отримати. Багато переселенців стикалися з тим, що вони отримували довідку ВПО, а все одно виплати не надходили. Юрист допомагав.

Також звертаються щодо оформлення гуманітарної допомоги, субсидій за комунальні послуги та допомогою з пошуком житла. Були випадки, коли ВПО виселяли зі шкіл, де вони мешкали. Тому наші фахівці надавали консультації щодо варіантів. Популярний запит – допомога з реєстрацією знищеного або зруйнованого майна для подальшого отримання компенсації. 

Щоб отримати правову допомогу від програми “Єднання заради дії”, потрібно заповнити онлайн-анкету, вказавши свої контакти й суть звернення. 

Також наш юрист регулярно проводить тренінги стосовно змін у законодавстві: як зараз виїхати за кордон, зокрема з дитиною, яким чином зареєструватися як ВПО, як влаштуватися на роботу. 

А чи можете розповісти одну з історій юридичної допомоги? 

Одного разу ми допомогли людині, яка втратила паспорт під час виїзду з окупації та не могла відновити його понад пів року. Ми з юристом роздавали інформаційні листівки в місці компактного проживання переселенців. Людина взяла, прочитала, зрозуміла, що в нас є відповідні компетенції. Ми проконсультували, зв’язалися з органом місцевого самоврядування і там посприяли. Бо людина казала, що кудись ходила, щось робила, всі пороги оббила, та паспорт їй так і не відновили, а нам вдалося. 

Окрім надання юридичних консультацій, яким чином ще програма “Єднання заради дії” поширює корисну інформацію для ВПО?

Ми розробили посібник з методичними матеріалами, який складається з 12 розділів. У ньому переселенці можуть знайти відповіді на популярні питання: реєстрація ВПО, пошук житла, відновлення втрачених документів, оформлення виплат, працевлаштування, отримання освіти. По суті наш посібник – це збірка стислої інформації з актуального законодавства, яка стосується соціальних питань, допомоги на проживання, оформлення документів та інших питань. 

Примірники цих методичних матеріалів ми роздали представникам органів місцевого самоврядування, аби ті могли надавати більш кваліфіковані консультації та допомогу для внутрішньо переміщених осіб. 

Ці методичні матеріали – дуже помічні та потрібні переселенцям. На території області ми встановили 4 інформаційні стенди для 12 видів листівок, які містять інформацію з посібника. До прикладу, про права та пільги ВПО, медичне забезпечення, компенсацію підприємцю за працевлаштування, відновлення втраченого паспорта, отримання освітніх послуг. Тобто юристи програми “Єднання заради дії” зібрали головне з усіх нормативно-правових актів, щоби людина змогла зрозуміти, як діяти далі. Усе важливе є й у посібнику на сайті “Єднання заради дії”.

А окрім юридичної допомоги та роботи над створенням рад ВПО, програма “Єднання заради дії” ще якось допомагає переселенцям?

Для дітей ВПО ми проводимо інтеграційні заходи. Прагнемо, щоб малеча знайшла нових друзів, взаємодіяла з місцевими дітьми та швидше інтегрувалася в нове середовище. Наприклад, у Коломийській громаді у квітні відбулись квести архітектурними пам’ятками. Учасники відвідали Музей писанки, краєзнавчий музей. Ми хотіли, щоб діти переселенців дізналися більше про те, в яку громаду вони потрапили, її історичну цінність, зрозуміли, чому регіон приймає багато туристів. У цьому заході брали участь змішані команди. Ми робимо все, щоби налагодити взаємодію між дітьми та уникнути поділу на “місцевих” і “приїжджих”.

Отримати безкоштовну юридичну допомогу та ознайомитися з корисними матеріалами для ВПО можна на сайті програми “Єднання заради дії”. 


* Єднання заради дії — це дворічна програма, яка має на меті об’єднання ВПО, членів приймаючих громад, представників органів державної влади та представників ЗМІ, щоб вирішувати конфлікти на місцевому рівні, інтегрувати ВПО, створювати інклюзивне, демократичне та згуртоване суспільство.

Ця стаття стала можливою в межах програми “Єднання заради дії”, що впроваджується IREX разом з Благодійним Фондом “Стабілізейшен Суппорт Сервісез” та за підтримки Державного департаменту США.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: