fbpx

Таборове літо на Прикарпатті: як коронавірус змінив відпочинок дітей

Суспільство 15:35, 17.06, 2020

Плюс 7 перевірених пропозицій для змістовного і корисного дитячого дозвілля від місцевих приватних ініціатив.

На Прикарпатті готуються до відкриття дитячих таборів із поправкою на карантин. Через епідемію відпочинок і оздоровлення дітей відтермінували. Але батьки шукають варіанти, а де є попит, там буде й пропозиція.

КУРС з’ясував, куди й за скільки можна буде відправити дітей на Франківщині, де діти можуть відпочити під час адаптивного режиму та які гарантії, що вони не потраплять в інфіковане середовище.

Всі на низькому старті

Дату старту таборів МОЗ має повідомити 22 червня. Рішення будуть приймати, враховуючи ситуацію з поширенням коронавірусу. Але ще 28 травня Івано-Франківська ОДА отримала доручення глави уряду про організацію оздоровлення та відпочину дітей у 2020 році. Документ дав зрозуміти, що дитячі відпочинкові заклади обласного підпорядкування повинні запрацювати. Як саме, обговорювали на всеукраїнській селекторній нараді в Мінсоцполітики із залученням спеціалістів МОЗ 11 червня.

Як повідомила головна спеціалістка відділу сім’ї, оздоровлення дітей та програм соціального розвитку Департаменту соцполітики ОДА Ольга Зварич, оздоровча кампанія цьогоріч стартує не раніше другої половини липня.

Батькам треба знати, що система відпочинку дітей пройшла реорганізацію і від минулого року «таборів» як таких немає. На їхній базі створені «дитячі заклади оздоровлення та відпочинку». Причому «оздоровлення» не передбачає лікування чи реабілітації.

Лікувальні процедури – виключно у санаторіях, пояснила Ольга Зварич. Санаторіїв у підпорядкуванні соцзахисту немає, це прерогатива МОЗ. Щоби потрапити туди, слід зголошуватися до сімейних лікарів, педіатрів чи профільних медиків. На Франківщині узагалі немає дитячих санаторіїв МОЗ, уточнила відповідальна за оздоровлення.

Дитячих закладів оздоровлення та відпочинку, колишніх таборів, на Прикарпатті – два десятки, приватні та комунальної власності. 16 атестовані, решта – в процесі. Атестовані заклади пройшли держреєстрацію і внесені в державну мережу, їх обов’язково перевіряють перед відкриттям.

Щороку робоча група від ОДА, в складі якої епідеміологи, спеціалісти Держпродспоживслужби, пожежники та ін., робить об’їзд дитячих закладів – «приймає табори».

Якраз цього тижня розпочалася така процедура для всіх дитячих закладів на Прикарпатті, повідомила спеціалістка ОДА. Висновки про їхню готовність будуть до 22 червня. В свою чергу МОЗ зобов’язалося підготувати рекомендації для закладів з організації відпочинку дітей в час адаптивного карантину по коронавірусу.

«Перевіряємо все, – зазначає Ольга Зварич, багаторічна учасниця робочих груп, – від аналізів води і проб зі столів на кухнях до безпеки ліжок і гойдалок. Цього разу звертаємо увагу ще й на можливість дотримання дистанції та періодичної дезінфекції».

«Актом прийому дитячого закладу» (документ розроблений МОЗ) підтверджують, що табір безпечний і може відкритися. Коли знаходять порушення, до актів додають приписи, як їх усунути до початку роботи. І перевіряють ще раз.

Послуги дитячих закладів літнього відпочинку Департамент соцполітики ОДА купує на тендерах за кошти обласного бюджету. Цьогоріч тендери вже були оголошені, один відбувся, результатів іншого чекають до кінця червня. На червневому придбають 100 путівок. Минулого року послугами оздоровлення та відпочинку охопили близько 27 тисяч дітей, це понад 40%. Як вийде цьогоріч – невідомо. «У нас усе ще зв’язані руки. Хоча всі на низькому старті», – каже Ольга Зварич.

Тим часом 15 червня обласна комісія з надзвичайних ситуацій у зв’язку зі зростанням захворюваності на COVID-19 прийняла рішення «не дозволяти відкриття дитячих закладів оздоровлення та відпочинку до завершення карантину». Попри те, що уряд продовжив адаптивний карантин до 31 липня, рішення стосовно обмежень будуть приймати обласні комісії. Батьки все ж сподіваються на краще і шукають варіанти відпочинку для дітей, а табори планують зміни і оголошують прийом заявок. На свій страх і ризик.

Дорого і страшно?

Зголоситися на відпочинок може кожен, навіть і в такій ситуації. Потрібно звернутися із заявою в органи соцзахисту мерії, РДА чи ОТГ – за місцем реєстрації або проживання. Спеціалісти повідомлять про можливості. Путівки розподіляють по районах пропорційно до кількості дітей.

Вартість відпочинку в таборах цьогоріч зросла. І це ще без видатків на епідбезпеку. День коштуватиме від 500 грн, минулоріч було 380-400 грн.

Найдорожчі – табори вищої категорії, де кращі умови. На Прикарпатті є чотири такі заклади: ЛОК «Дружба» (Долинський район), «Сокіл» (Галицький район), «Артек-Буковель» (Яремчанщина), спортивно-оздоровчий комплекс ПНУ «Смерічка» (Яремчанщина). Два заклади другої категорії: «Опілля» (Рогатинський район) та «Прикарпатські зорі» (Коломийський район). Решта – першої категорії. 

Дитячий табір Артек Буковель
Фото з фейсбук-сторінки табору “Артек Буковель”

Що стосується безпечного середовища для дітей, то його мають влаштувати всі заклади, незалежно від категорії. Якщо йти за аналогією з дитсадками, то мають бути невеликі групи, дистанція в їдальнях і спальнях, дезінфекція і регулярний температурний контроль. Це може ще зменшити кількість дітей на відпочинку і ще більше підняти ціни.

Плюс страхування. Зазвичай всі заклади страхують дітей – вартість полісу входить у вартість путівки і поширюється на відпочинок з першого до останнього дня.

Якщо МОЗ не вимагатиме полісів з окремим пунктом про коронавірус, батькам таки варто самим подбати про таке страхування.

Відпочинок для вибраних

Готуються приймати дітей з дотриманням нових санітарних норм в Івано-Франківському муніципальному оздоровчому комплексі «Лімниця», що в селі Вістова Калуського району. Потрапити сюди зможуть тільки франківці і мешканці сіл, що увійшли в ОТГ.

Франківська мерія вже уклала договір на оздоровлення дітей у «Лімниці», тендер на придбання путівок у комунальний табір провели ще до карантину, він обійшовся міському бюджету у 1,5 млн грн.

Дитячий табір Лімниця
Фото зі сторінки табору “Лімниця” у фейсбуці

Через карантин буде тільки два заїзди у серпні. Путівок небагато – близько 300, їх розподілили не територіально, а «найкращим дітям» і пільговикам. Тому міська «культура» буде посилати в «Лімницю» обдарованих дітей, управління молоді і спорту – титулованих спортсменів; соцзахист – сиріт і багатодітних та малозабезпечених. Є квота і для дітей учасників АТО.

Зараз формують списки охочих – саме час зголошуватися. Путівками забезпечать передовсім пільговиків, а якщо залишаться місця чи відмови, то і «звичайних» дітей. Вартість путівки для пільгових категорій – від 2,5 тис. грн.

Інші сезонні варіанти

Церква. Через епідемію коронавірусу цьогоріч не буде організовувати відпочинок дітей Івано-Франківська архієпархія УГКЦ. Вирішили, що не можуть взяти на себе відповідальність за їхнє здоров’я, повідомив директор департаменту інформації архієпархії, отець Іван Стефурак. Минулого року церква проводила міські і виїзні табори з походами у Карпати.

Туроператори. Дитячий відпочинок у Карпатах, незважаючи на невизначеність і карантин, пропонують туроператори. Як-от львівський «Моноліттур». Їхня «фішка» – дитячі мовні табори. На Івано-Франківщині впродовж липня і серпня анонсують чотири: у Яремчі, в Криворівні (Верховинщина), в Шешорах і Старих Кутах (Косівщина). Середня вартість заїзду на 10 ночей – 10 тис. грн.

З середини липня пропонують відпочинок і приватні табори з активностями. Вони також не дешевші. «Петрос» у Татарові приймає дітей 7-16 років на зміну, яка триває з 15 до 28 липня і передбачає вихід з ночівлею на полонину, вартість 9900 – 10 900 грн. У таких самих межах коштує відпочинок у дитячих закладах на Чорному морі: у Бердянську, Затоці, Скадовську та Грибовці. Туроператори пропонують путівки з другої половини липня на 12-14 днів. Про безпеку дітей щодо коронавірусу у цих таборах наразі ведуть мову тільки в контексті страхування – чекають остаточного рішення МОЗ.

Дитячий табір Петрос у селі Татарів
Фото зі сторінки табору “Петрос” у фейсбуці.

Приватні ініціативи. Готові відновити роботу з дітьми у форматі гуртків позашкільної освіти в групах до 10 осіб популярні франківські освітні проєкти. Називають такі заняття «літні міські табори неповного дня».

«Є великий запит на літні комп’ютерні табори, – говорить директор франківської «Академії IT Step» Ростислав Полівчак. – Батьки зголошуються, телефонують. Деякі укладають попередні договори, які фактично бронюють місце дитині в таборі. Плануємо розпочати ІТ-літо в липні».

Комп’ютерні табори IT STEP – на базі «Академії IT STEP» у Франківську
Фото з фейсбук-сторінки IT Step Academy

Клаптик Творча майстерня & Швейний коворкінг, окрім тематичних швейних таборів, які планує у липні й серпні, відновить гуртки. Заняття в гуртку – раз на тиждень, по 2,5 години, вартість 650 грн на місяць. У групах до 4 дітей. «Зможемо дотримуватися безпечної відстані і необхідного режиму», – впевнена засновниця майстерні Наталія Філіппська.

табір "Клаптик" в Івано-Франківську
Фото зі сторінки табору “Клаптик” у фейсбуці

Освітній простір «Дрібнота» поки що розмірковує над форматом таборів і працює в режимі дитсадка неповного дня (2700 грн на місяць). «Дотримуємось усіх рекомендацій МОЗ: маленька група діток, працівники в масках, дітки і працівники у змінному взутті, вологе прибирання плюс дезінфекція приміщення, регулярне провітрювання, температурний скринінг, відмова від килимів і м’яких меблів», – розказали в «Дрібноті». У табір дітей вже записують, про його тривалість і вартість повідомлять найближчим часом.

Освітній простір «Дрібнота» в Івано-Франківську
Фото з фейсбук-сторінки освітнього простору «Дрібнота»

У наметові табори на скелях Довбуша, що в Бубнищі у Долинському районі, покликала франківська агенція дитячих подорожей «GoЙra!». «Люблю спостерігати за дітлахами, які потрапляють сюди вперше. Як химерні скелі серед букового лісу наповнюють їх відчуттям чогось незвіданого й загадкового, як запускаються на повну емоції, уява, цікавість та фантазія, як тіло призвичаюється до слизьких каменюк та переплетених корінців, як набувається певність: рухів, слів, поглядів», – ділиться організаторка таборів Ірина Гищук.  Каже, що вірус є і не факт, що зникне. А літо в чотирьох стінах здоров’я дітям точно не додасть.

«Науковий табір» влаштувало містечко ІФНТУНГ «Нова Енергія». Чотири тематичних тижні, впродовж яких діти, граючись, програмують роботизовані механізми, проводять експерименти з фізики та хімії, досліджують їжу на науковій кухні та ставлять смачні досліди. Плюс заняття з архітектури та дизайну, наукові шоу. В контексті безпеки – в групах до 10 дітей, температурний скринінг та огляд лікаря двічі на день, дезінфекція, дистанція. Плюс руханка щоранку, заняття на свіжому повітрі, прогулянки та екскурсії. І страхування.

науковий табір Нова енергія в Івано-Франківську

Прикарпатський національний університет запрошує провести «Цікаві канікули – 2020» в Університеті обдарованої дитини – це онлайн. Минулоріч були 23 тематичні школи за 7 напрямками, серед яких технічні, екологічні, мистецькі, літературні та ін. «Цьогоріч ми всі перебуваємо в складних умовах карантину, але прагнемо знову зібрати веселу, дружню і творчу команду наших юних друзів, хай і дистанційно», – кажуть організатори.

Реєструватися тут: УОД-2020 Реєстрація Або за тел: 098 416 4218, 095 088 8153.

І нарешті – в Унежі на Дністрі, що в Тлумацькому районі, проходить активна підготовка до «строкатого сезону». Клуб «Строкаті Єноти» котрий рік проводить тут пригодницькі табори для дітей з усієї України. Для тих, кому до вподоби активний спосіб життя, – так визначають «єноти» своє коло. До них пишуться в черги. Цьогоріч перший табір має стартувати з 3 липня.

табори від Строкатих єнотів в селі Уніж
Фото з фейсбук-сторінки “Строкатих Єнотів”

«Ми старанно працювали над програмою, підготовкою локації і готові приймати гостей… Ми вважаємо, що в разі зменшення кількості захворювань, закінчення карантину та за умови дотримання санітарно-гігієнічних вимог літні табори проводити варто», – обґрунтовують «єноти». Вони розробили власний алгортим профілактики та реагування на COVID-19.  

Організатори «строкатих» таборів підкреслюють, що в таборі діти опиняються на закритій території, віддаленій від великих населених пунктів, з мінімальною кількістю зовнішніх контактів. Інструктори та персонал не покидають локації в період табору. Відтак основою безпеки є запобігти потраплянню інфікованого на територію. «Для цього ми будемо вживати заходи і просимо вас також притримуватись їх», – інструктують батьків.

«Єноти» передбачили в таборах на випадок захворювання дитини експрес-тести на COVID-19 – медпрацівники будуть навчені з ними працювати. Страхування передбачене.

7 перевірених пропозицій
від КУРСу

Міський науковий табір «SCIENCE Camp 2020» – містечко «Нова Енергія». До 3 липня. Діти від 6 років.

Кожен тиждень – нова тематика: ArtHouse – Архітектура та дизайн, Space and Rockets – Космічні пригоди, Крута наука.

Середовище має значення: діти перебувають в компанії науковців (кандидати технічних та фізико-математичних наук, досвідчені викладачі зі стажем роботи понад 10 років, учасник чоловічої збірної України з алтимату (фрізбі) на Чемпіонаті Європи EBUC 2019) та в оточенні експонатів наукового музею.

Триразове харчування (готове, замовлення). Страхування. 5% знижки для тих, хто торік був у таборі. Вартість 8360 грн за 4 тижні.

Реєстрація тут, деталі: 097 95 95 900.

Міський швейний табір від майстерні «Клаптик» – приміщення Івано-Франківської Католицької школи. Липень, серпень. З понеділка до п’ятниці, з 10.00 до 14.00. Діти від 8 років.

Табори тематичні, поєднують моделювання і пошиття із малюванням, спортивними іграми, екскурсіями. Обід – готовий (доставка). Залежно від програми, вартість до 1,5 тис. грн.

Запитання – у приватні повідомлення «Клаптику» чи за тел: 068 409 4494

Комп’ютерні табори IT STEP – на базі «Академії IT STEP» у Франківську.

Запланований старт з 30 червня. У літньому таборі діти будуть пробувати себе в різних комп’ютерних спеціальностях під керівництвом тренерів і викладачів Комп’ютерної Академії IT STEP. Зміна – 10 днів, заняття по пів дня. Діти з 8 років.

В програмі таборів – основи відеоблогінгу. 3D-моделювання та 2D-анімація. Стилі комп’ютерної графіки і фотоколажування. Конструювання LEGO-роботів. Робота зі спецефектами. Хромакей. Розробка комп’ютерних ігор.

Кількість дітей залежить від припису МОЗ. Вартість до 3000 грн. У випадку занять до 17:00 з обідом – 4600 грн.

Деталі – 067 699 5776.

Літній оздоровчий дитячий заклад «Артек Буковель» – село Поляниця, Яремчанщина.

Загалом заплановано 5 змін у три табори – Озерний, Лісовий, Гірський. Зміни від 8 до 13 ночей. Діти від 6 років.

Кожна зміна тематична. На цей час перша – з 26.06 до 09.07, остання 21 – 29 серпня. Найдешевший табір – Озерний, зміни по 8 ночей, проживання у наметах, вартість – 6640 грн. В Лісовому таборі 13 ночей – від 16 835 до 18 304 грн.

П’ятиразове харчування. Медичне забезпечення. Страхування.

Уточнення часу змін – після рішення МОЗ на сайті. Бронювання путівок та додаткова інформація – 0342 595-546 

GoЙra! Rock Camp-2020 – на скелях Довбуша (с. Бубнище, Болехівський район, Івано-Франківська обл).

Наметовий табір у буковому лісі, 10 днів. Діти 8 – 12 років. Реєстрацію відкрито.

У таборі до 18 дітей. Походи, ігри та творчі експерименти, вільна гра, рефлексії коло ватри, купання в ріці Сукіль. Для постійних «гойрівців» вартість 5800 грн, решта – 6500 грн.

Деталі – 097 953 4552

Пригодницькі табори від «Строкатих Єнотів» – село Уніж, Городенківський район, Івано-Франківська область.

Шість таборів – з кінця червня до кінця серпня. Зміна – 10 днів.

В програмі – спорт, туризм, в т. ч. сплави, походи, орієнтування на місцевості. Основи домедичної та тактичної підготовки, страйкбол. Творчі заняття – живопис, хенд-мейд, співи. Інтелектуальні ігри, читання і обговорення книжок. Ігрова історія. Англійська. Детальніше тут.

Табори тематичні, передбачають вікову градацію. Як-от «Єноти-малюки» від 6 до 8 років. Чи «Єноти-патріоти» для старших підлітків від 13 до 17 років.

Проживання в корпусах. Дівчата і хлопці окремо. Сенвузли і душові з гарячою водою. Три основні прийоми їжі й перекуски. Лікар. Страхування.

Вартість – 7500 грн. Знижка для учасників АТО.

Деталі тут або за тел.: 097 755 21 66.

Мовний табір WestCamp LANG – село Криворівня, Верховинський район, Івано-Франківська обл.

Чотири заїзди з 10.07. Відпочинок з носіями англійської мови. Неформатні ігри, інтерактивні заняття, розмовна практика. Діти 13-18 років.

На початку табору дітей тестують і ділять на мінігрупи за рівнем володіння іноземною.  

Проживання в дерев’яних котеджах. Поєднання навчання з відпочинковою програмою – рафтинг, кінопокази, музичні вечірки. Цілодобова охорона території, відеонагляд. Страхування.

Вартість за 10 ночей-11 днів – 9900 грн. Ціни просять уточнювати. Більше тут – 095 460 1094 (туроператор).

Матеріал опубліковано в рамках програми Media Emergency Fund, яку реалізує Львівський медіафорум, за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Чеської Республіки у рамках Transition Promotion Program.
Погляди, викладені у цьому матеріалі, належать авторам і не відображають офіційну позицію МЗС Чеської Республіки

Головні новини Івано-Франківська і області в TELEGRAM

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: