fbpx

Зірочки, сіточки і «корчі»: як лікують хронічні захворювання вен на ногах

Здоров'я 19:34, 25.03, 2024
НА ФОТО: Оперує професор, доктор медичних наук, завідувач кафедри загальної та судинної хірургії ІФНМУ, судинний хірург клініки "Мед-Атлант" Іван Гудз

Хронічні захворювання вен на ногах розвиваються поступово. На останніх стадіях стаються трофічні зміни — темніє шкіра, утворюються виразки. А починається все з симптомів, якими часто нехтують, бо вважають їх нормою. Як виявити проблеми з венами, коли порушення стають хронічними та як тримати захворювання під контролем, КУРСу розповів професор, доктор медичних наук, завідувач кафедри загальної та судинної хірургії ІФНМУ, судинний хірург клініки “Мед-АтлантІван Гудз.

Коли хворіють вени

Ряд хвороб об’єднані поняттям “хронічні захворювання вен”. До них належать як прояви варикозної хвороби та трофічні розлади у вигляді потемніння та загрубіння шкіри, виразок, так і набрякові стани ніг, каже судинний лікар. Іноді про початок хронічного захворювання уже сигналізують симптоми, але ще немає жодних видимих ознак.

“Статистичні дослідження в багатьох країнах свідчать, що близько половини людей, які вважають себе здоровими, можуть мати так звані венозні симптоми. Наприклад, коли під вечір ноги втомлюються — люди кажуть “важкі ноги”, вони можуть свербіти, поколювати. Коли людина лягає спати і відчуває, що “ноги неспокійні”: хочеться змінити положення нижніх кінцівок, знайти якесь найзручніше, а воно все не знаходиться. Найчастіше такі симптоми виникають у спекотний період, а також після тривалого стояння чи сидіння”, — розповідає Іван Гудз.

лазерна хірургія варикозної хвороби нижніх кінцівок - ЛДЦ Мед-Атлант
Іван Гудз – доктор медичних наук, професор, судинний хірург

Згідно зі світовою статистикою, хронічні захворювання вен — найпоширеніші серед всіх відомих недуг, акцентує судинний хірург.

Фактори ризику до розвитку хронічного захворювання вен

Серед факторів такі:

  • спадковість;
  • тривале стояння чи тривале сидіння;
  • жіночий організм — рівень варикозних захворювань серед жінок в три-чотири рази вищий, ніж у чоловіків. Медики сходяться на тому, що причиною є гормональний стан, вагітність і пологи;
  • надлишкова маса тіла;
  • малорухомий спосіб життя;
  • робота, пов’язана з фізичними навантаженнями, підйомом тягарів.

“Якщо входите в групу ризику і маєте венозні симптоми, то треба стежити за станом вен на ногах”, — наголошує лікар.

Іван Гудз уточнює: коли пацієнту виставляють “хронічну венозну недостатність”, то мова йде вже про задавнену хворобу — її пізню стадію. “Хронічна венозна недостатність — це наслідок прогресування захворювання. Видимі прояви починаються із третього класу хронічних захворювань вен. Загалом розрізняють шість класів”, — пояснює він.

операції при захворюванні вен - Мед-Атлант Івано-Франківськ
Оперує професор Іван Гудз, ЛДЦ “Мед-Атлант”

Шість класів хронічних захворювань вен

Нульовий клас. Особливість цього стану в тому, що видимих змін на ногах ще немає, але людину турбує ряд симптомів. Якщо в ногах є відчуття втоми і важкості, напруженості, розпирання, набряку, печіння, свербіж, якщо іноді виникають нічні судоми, якщо такі відчуття з’являються в кінці робочого дня, після тривалого стояння/сидіння, або після гарячої ванни, душу чи сауни, або ж у передменструальний період у жінок — і зникають чи зменшуються після відпочинку у горизонтальному стані, то це може бути нульова стадія хронічного захворювання вен.

Перераховані симптоми є показом до проведення ультразвукового обстеження. “Коли є симптоматика, але ще немає видимих змін, вже припускаємо порушення функції поверхневих і глибоких вен — виявити це можна тільки з допомогою УЗД”, — говорить Іван Гудз.

Професор пояснює, що в основі хронічних захворювань вен лежить неспроможність венозних клапанів — під впливом різних факторів вони перестають повноцінно працювати.

Розрізняють два чинники розвитку хвороби. Перший — венозна гіпертензія. Тривалий високий тиск у венах виникає, коли людина довгий час стоїть або сидить. “Тому ми рекомендуємо при таких захворюваннях більше ходити або лежати”, — каже лікар.

Другий чинник — хронічне запалення стінки вени, що призводить до порушення функції клапанів. При цьому розвивається венозний застій. “Щоби зрозуміти, чи функціонують клапани, призначаємо УЗД”, — наголошує спеціаліст.

Перший клас хронічних захворювань вен. Наступним проявом є видимі зміни — судинні сіточки, судинні зірочки на ногах. Як правило, з такими проявами звертаються жінки. Судинні дефекти можуть поєднуватися із венозними симптомами, а можуть проявлятися без них. “Сіточки і зірочки можуть бути тільки косметичним недоліком”, — уточнює лікар і додає, що багато пацієнток скаржаться при цьому на психологічний дискомфорт. Трапляється, що з-під шкіри просвічуються тонкі сині вени (діаметром до 3 мм), — це теж ознака першого класу хронічних захворювань вен.

Другий клас. Коли на ногах виникають виражені розширення вен (діаметр понад 3 мм) та формуються вузли, спеціалісти говорять про варикозну хворобу. На цьому етапі до симптомів можуть додаватися локальні болі в ділянці гомілок.

“З другого класу говоримо про ризик розвитку тромбофлебіту — утворення тромбів у змінених запалених венах, — зазначає Іван Гудз. — Пацієнтів, які мають класичні варикозні вузли, слід планово оперувати, щоби попередити розвиток тромботичного ускладнення”.

Третій клас. Розвивається стійкий набряк ніг. “Набряк, який свідчить про венозну недостатність, помітний в кінці дня у ділянці внутрішньої кісточки гомілкового суглоба. Наголошую: звертаємо увагу на внутрішню кісточку, оскільки набряк зовнішньої кісточки часто пов’язаний із патологією суглобів”, — відзначає лікар.

Четвертий клас. З розвитком патологічного процесу симптоми наростають. Внаслідок тривалого венозного застою з’являються зміни у підшкірній клітковині, вона ущільнюється, шкіра починає змінювати колір — стає коричневою чи синюшною, описує подальший розвиток захворювання судинний хірург.

Іван Гудз акцентує: хронічне захворювання вен — недуга прогресуюча. “Якщо до мене зараз звернеться пацієнтка із ранніми симптомами, то при неналежному спостереженні і несвоєчасній допомозі через років 20-30 у неї буде виразка”, — каже він.

Клас п’ятий і шостий. Про шостий клас говорять при появі ускладнення варикозної хвороби — трофічної виразки, яка тривало не гоїться. Відкрита рана з’являється в процесі відторгнення мертвих клітин і не загоюється більше місяця. Стан, коли виразка загоїлася, вважають п’ятим класом хронічного захворювання вен. “Виразка гоїться під впливом різних методів лікування, в тому числі малоінвазивних операцій”, — зазначає лікар.

Оперує професор Іван Гудз - мед-Атлант
Іван Гудз – доктор медичних наук, професор, судинний хірург

Малоінвазивні операції на венах ніг

На сьогоднішній день основними підходами до лікування хворих із хронічними захворюваннями вен є малотравматичність, косметичність і естетичність, каже Іван Гудз. Застосовуються малоінвазивні операції на венах ніг.

“Це так звана офісна хірургія, коли людина прийшла в клініку і через кілька годин пішла додому. Не потрібно ніякої спеціальної підготовки. Маніпуляція під місцевим знеболенням триває впродовж 30-40 хвилин, щонайбільше — годину.  Після операції на ногу одягають компресійну панчоху. Пацієнт ходить 10-20 хвилин, і при задовільному стані його відпускають додому. Зазвичай післяопераційного знеболення не потрібно”, — описує процес судинний хірург.

На відміну від видалення основної вени, яка знаходиться або по внутрішній поверхні кінцівки (так звана велика підшкірна вена), або на задній поверхні гомілки (мала підшкірна вена), малоінвазивні технології передбачають введення в просвіт вени спеціальних пристроїв та речовин, які призводять до оклюзії — свого роду закупорки вен. Завдяки цьому хвора вена закривається, патологічний рух крові в ній припиняється. А кровотік при цьому йде по глибоких венах та по великій кількості інших підшкірних вен, які не є варикозними. “Ефективно і безпечно — не завдає абсолютно ніякої шкоди організму”, — запевняє фахівець.

Є кілька видів малоінвазивного способу лікування варикозу, який дозволяє прибрати уражені вени без скальпеля і болю. Радіочастотна абляція — процедура, що передбачає вплив струмів високої частоти на стінки судин. Лазерна абляція — процес термічного впливу, коагуляція вен. Хімічна абляція або склеротерапія — в просвіт вени вводять розчин чи піну, і вона, умовно кажучи, заклеюється. При усіх трьох маніпуляціях відбувається перетворення вени в тонкий сполучнотканинний тяж, який надалі розсмоктується і повністю зникає. В клініці “Мед-Атлант” застосовують лазерну абляцію та склеротерапію.

Лазерна абляція вен. Судинний хірург під контролем УЗД робить прокол ураженого венозного стовбура, вводить у просвіт вени світловод. Венозний стовбур, в якому порушена функція клапанів, під дією лазерної енергії зазнає змін — вена облітерується (закупорюється), по ній більше немає кровотоку, з часом організм її “утилізує”.

У клініці “Мед-Атлант” використовують єдиний в Україні апарат лазерної методики абляції провідного світового бренду BIOLITEC. Спеціально розроблені світловоди дають змогу обробити будь-яку частину вени. Світловоди використовують одноразово — це особливість малоінвазійних операцій, яка відрізняє клініку. “Такий підхід гарантує безпечність процедури для пацієнта, гарантію оклюзії вени, малу травматичність тканин”, — каже Іван Гудз. 

“Найбільш неприємні відчуття, які супроводжують операцію, — ці укольчики, але вони робляться тоненькою голочкою і добре переносяться. Зазвичай пацієнти на операційному столі — зі смартфонами: слухають музику, читають новини в смартфоні, грають в ігри”, — розказує лікар.

Склеротерапія. У лікуванні пацієнтів, які мають судинні павучки, зірочки або ретикулярні вени до 3 мм, згідно з рекомендаціями Європейської асоціації судинних хірургів, ефективна склерозуюча терапія. Невеличкий прокол найтоншою інсуліновою голкою — неприємні відчуття мінімізовані.

Процедура триває 15-20 хвилин, після чого на ногу накладається еластичний бинт. Ще 15 хвилин потрібно походити, і далі пацієнт може йти займається своїми справами. Впродовж декількох наступних днів рекомендована компресія. Лікар каже, що склеротерапію краще робити у холодну пору року, тому що може бути набряк, невеличке запалення, синці. Та й процес остаточного зникнення вен може займати до шести місяців. “Проведення склеротерапії — не одноразовий процес, пацієнту треба бути готовим, що треба буде приходити декілька разів”, — додає судинний хірург.

Малоінвазивні методи лікування не порушують спосіб та якість життя і не впливають на працездатність. Ефективність та безпечність таких процедур доведена. “У понад 95% випадків, коли звертаються пацієнти із хронічними захворюваннями вен, застосовуємо ці два методи — склеротерапію та лазерну абляцію. До відкритої хірургії вдаємося тільки тоді, коли зміни вен настільки виражені, що малоінвазивні методи не підходять”, — зазначає Іван Гудз.

лазерна хірургія варикозу ніг в Мед-Атлант
Іван Гудз – доктор медичних наук, професор, судинний хірург

Профілактика і пом’якшення симптомів

Рекомендації для попередження розвитку хронічних захворювань вен передбачають корекцію способу життя: 

  • усунення малорухомості, слід забезпечити активний і рухомий спосіб життя;
  • налагодження травлення; позбутися здуття живота та надмірного метеоризму;
  • корекція маси тіла — зменшити “навантаження” на судини ніг;
  • уникати дії теплового чинника, не перегріватися на сонці;
  • для жінок: не ходити на високих підборах, не носити обтислий одяг.

“Якщо тривале сидіння, стояння, переміщення вантажів — це виробнича необхідність, ми додатково рекомендуємо компресійну терапію. Індивідуально підбираємо розмір і клас тиску панчохи чи підколінки, — каже Іван Гудз. — А від початку появи симптомів призначаємо прийом флеботропних препаратів, які покращують венозну гемодинаміку, зменшують прояви венозного застою і запалення”.

За словами лікаря, істотно пом’якшує симптоми та перебіг захворювання така комбінація: корекція способу життя, при потребі компресійна терапія і флеботропні препарати. “Не мазі і гелі — користі з них мінімум”, — акцентує судинний хірург.

Іван Гудз каже, що всім пацієнтам наголошує: хронічні захворювання вен на ногах не усунути самими операціями. Природа захворювання така, що хронічне запалення у венах повністю зняти неможливо. Тому потрібно дбати про профілактику і щороку обов’язково приходити на контрольні обстеження, щоби допомагати собі склерозуючою терапією при появі нових “зірочок”.

Контакти лікувально-діагностичного центру «Мед-Атлант»:

  • +38 (095) 00 38 452
  • +38 (095) 00 38 453
  • +38 (097) 41 13 133
  • м. Івано-Франківськ, вул. Чорновола, 48 (корпус 1),
  • м. Івано-Франківськ, вул. Чорновола, 23 (корпус 2).

Читайте також:

Головні новини Івано-Франківська і області в TELEGRAM

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: