fbpx

10 теплих франківських історій 2017-го, які надихають робити добро

Суспільство 13:40, 31.12, 2017

Не бути байдужими, допомагати іншим, ділитися теплом свого серця. Так просто і так складно стати трохи чуйнішими і добрішими одне до одного.

КУРС пригадав кілька історій, які сталися у Франківську впродовж року, що минає. Всі вони утверджують віру в людей і надихають робити добро у прийдешньому році.

Буденна шляхетність

Франківська вчителька, яка знайшла гаманець та повернула його власнику, не вважає свій вчинок надзвичайним.

1

Вчителька малювання Христина Дувірак помітила гаманець у візочку неподалік супермаркета. Відкрила, а там майже 8 тисяч гривень і документи. Жінка відразу викликала поліцію – повідомила, що хотіла би віддати знахідку тому, хто загубив.

Чоловік навіть не підозрював, що загубив гаманець. Коли на його порозі стали поліцейські, був надзвичайно здивований. Одразу зателефонував шляхетній вчительці і подякував.

“Я не вважаю, що це надзвичайний вчинок. Я зробила так, як має поступати кожна людина”, – відповіла Христина Дувірак.

І хоч поліцейські кажуть, що випадків, коли загублені гроші повертають власникам, небагато, та у нашому місті вистачає гідних прикладів.

Коли франківець неподалік парковки знайшов сумку, в якій були 1200 гривень, 1300 американських доларів, ключі від автомобіля, посвідчення водія та інші документи, він також звернувся до патрульних, щоби ті розшукали власника. Патрульні встановили номер мобільного телефону і передали сумку.

Відважний вчинок

Недавно у Франківську школярі самотужки затримали злодія.

2

Діти поверталися із занять додому, коли побачили, як чоловік із двома “болгарками” в руках перескочив через паркан на вулиці Миру і почав бігти. Підлітки кинулися наздоганяти втікача. А коли затримали, викликали поліцію.

Виявилося, що той украв електроінструменти.

Поліцейські подякували школярам за пильність і небайдужість.

Людяність і чуйність

У Франківську два юнаки врятували життя незнайомцю. Студенти випадково натрапили в промисловій зоні на непритомного пораненого чоловіка – й викликали “швидку”.

3

“На вулиці мороз мінус 3, ще на додачу й вітер. В кінці вулиці побачили двох хлопців, один з яких махав рукою, куди їхати, і був без куртки, лиш у футболці, а інший схилився біля того, хто лежав, – розповів про випадок, який його вразив, водій карети швидкої допомоги Степан Лопушак. – На землі лежав хлопець з розбитою головою, під його головою була куртка.

Як виявилось, хлопці вийшли когось зустріти, коли знайшли цього лежачого, подзвонили на 103. Чоловіка доставили в лікарню на Матейка, чекаємо, поки зашиють голову. Через хвилин 30-40, а це вже було 3 год. 48 хв. ночі, хлопці прийшли в лікарню пересвідчитись, чи чоловік вижив”.

20-річного франківця, якого студенти врятували від неминучої смерті, пізніше з травмою мозку перевели в обласну лікарню.

“Хочу сказати велике дякую цим хлопцям і їхнім батькам за чуйність і людяність, побільше б таких”, – написав у мережі працівник “швидкої”.

Він зазначив, що студенти вчаться на меблевиків, родом з села Хохонів Галицького району.

Життя для інших

Родина бійця з Івано-Франківщини Івана Дубея перерахувала 100 тисяч гривень іншим захисникам на лікування.

4

Благодійні гроші, що їх всією Україною збирали для важкопораненого Івана, на жаль, не знадобилися – він не вижив. Тож родина прийняла рішення допомогти десяти його побратимам.

“Неймовірний вчинок! Велика всім вдячність за допомогу в такій біді!” – написала у Фейсбуці волонтерка Єлизавета Масляк.

Івана Дубея, що став добровольцем на захист України, смертельно поранив снайпер. Він був військовослужбовцем 10-ї окремої гірсько-штурмової бригади.

Добро, що повертається

Франківські патрульні врятували 31-річного франківця від самогубства.

Коли патрульні прибули на виклик родичів, побачили на балконі четвертого поверху чоловіка з мотузкою на шиї – він ще тримався рукою за перила. Поліцейським вдалося відволікти чоловіка і зняти його з балкона та затягнути в квартиру. Пізніше його госпіталізувала “швидка”.

Добру роботу працівників патрульної поліції Івано-Франківська – Христини Гардаман, Володимира Яціва і Леоніда Гончарука, – відзначили службовими нагородами МВС України “За відвагу в службі”.

“Добро, кажуть, завжди повертається. Робіть добро й вірте у патрульну поліцію Івано-Франківська – ми завжди допоможемо”, – написав керівник патрульних у мережі Фейсбук.

Сердечна допомога

В Івано-Франківську дев’ятилітній музикант Данило Савка разом із батьками Андрієм Савкою та Людмилою Лінник влаштували благодійний концерт “SAVKA-band збирає друзів”.

5

Разом із родиною виступили їхні друзі, обдарована молодь і діти, учні музучилища ім. Дениса Січинського з класу Ольги Назаренко. Родзинкою благодійного концерту стало прем’єрне виконання “Концерту для фортепіано з оркестром” авторства Данила Савки.

Концерт дали на підтримку Остапчика Кухарчука (4 роки) та Христинки Волочій (6 років) з діагнозом “апластична анемія”. Діткам була потрібна пересадка кісткового мозку за кордоном.

Не минуло й двох тижнів, як самим Савкам знадобилася допомога – дідусь Михайло потребував термінової коштовної операції на серці. Франківці з добрим серцем підтримали родину музикантів.

Приклад для світу

Юнаку із ДЦП допомогли здійснити мрію – на візку підкорити Говерлу. Перший успішний приклад спонукав до дії – після Івана Маслюка ще троє людей на візках побували  на вершині найвищої гори українських Карпат.

6

Іван Маслюк хворий на ДЦП. Активному юнаку допоміг інклюзивний проект “On 3 wheels”, який має на меті підкорити вершини Карпат і закликає приєднуватися людей з інвалідністю.

“Коли ми подорожували по Франції, зустрілися з організацією, яка допомагає людям з інвалідністю активно проводити час на спеціальних візках. Для нас це стало прозрінням. І ми вирішили робити те саме в Україні. Нам здається несправедливим, що людей з інвалідністю в Україні закривають у спеціальних інтернатах, батьки соромляться своїх дітей, та й у суспільстві не сприймають їх або бояться”, – повідомив організатор ініціативи “On 3 wheels” Олександр Луцик.

На Говерлу піднялися за допомогою спеціального інвалідного візка La Joelette. В похід вирушило 7 осіб, 5 з яких допомагали нести коляску з Іваном.

“Якщо сформується команда, яка захоче долучити до поїздки людину з інвалідністю, ми готові дати їм для цього спеціальний візок. Ми хочемо, щоб він служив для активних поїздок тим, хто цього потребує”, – сказав Олександр Луцик.

“Це приклад для цілого світу”, – відгукнулися в коментарях у соцмережах.

Пізніше на інвалідному візку піднявся на Говерлу працівник Єдиного центру надання реабілітаційних та соціальних послуг міста Коломиї Роман Губач. Своїм прикладом він хотів надихнути друзів з інвалідністю.  

Самопожертва і допомога

Цьогоріч майже півсотні франківців об’єдналися, щоби допомагати медикам та хворим у лікарнях міста.

7

Проект “Просвіта душі і серця”, що створив службу волонтерів у лікувальних закладах Івано-Франківська, заснувала студентка Івано-Франківського медичного університету Катерина Масляк. З літа благодійна організація працює у місцевому хоспісі та в Центральній міській лікарні. Нещодавно поширила допомогу на обласну дитячу лікарню та онкодиспансер.

Ідея започаткувати медичний, новий для України, волонтерський рух виникла після того, як Катерина Масляк повернулася з Канади, де провчилася півтора року.

Приєднатися до команди волонтерів може кожен, обмежень за віком чи освітою немає. Головне – бажання допомагати, не чекаючи за це винагороди.

Важливі дрібниці

На пішохідному переході біля залізничного вокзалу франківчанка побачила 6-річного хлопчика – малюк сам переходив дорогу і розгублено озирався. Жінка заговорила з дитиною – виявилося, що хлопчик загубився.

Батьків дитини шукали разом із поліцейськими та працівниками вокзалу. Патрульним хлопчик розповів, що приїхав поїздом, а на вокзалі відстав від мами. Черговий на вокзалі звернувся до пасажирів по голосному зв’язку. Врешті на 102 зателефонувала мама хлопчика. Патрульні повідомили, що вдячні жінці, яка звернула увагу на малюка, зрозуміла, що він загубився, допомагала поліції і була з дитиною, доки її не передали мамі.

“Це гідний крок, таких людей небагато”, – зауважили в поліції.

Перемога і радість, розділені на всіх

“Я повністю здорова!” – франківська патрульна Мар’яна Гавриляк, яка півтора року боролася з онкологією, поділилася доброю новиною.

8

“У мене сьогодні подвійне свято. Яка я щаслива. Ті почуття радості, які мене зараз переповнюють, неможливо описати словами, – написала Мар’яна Гавриляк. – Всі мої пости були спрямовані на те, щоб люди бачили і знали, що рак – це не вирок і від нього можна повністю вилікуватися”.

Інспектор патрульної поліції Івано-Франківська лікувалася від раку грудей півтора року, перенесла 9 хіміотерапій. Кошти на її лікування збирали друзі, колеги, усі небайдужі франківці.

Мар’яна подякувала всім людям, хто допомагав, молився і хвилювався за неї.

“Ви були для мене, як надійна стіна, моя підтримка, на вас я завжди могла покластися. Знаю, що ви проробили колосальну роботу, потратили багато сил і часу, та ви врятували мені життя, і мені тепер всього життя, яке у мене залишилось, не вистачить, щоб вам надякуватись”, – написала жінка.

Окремо подякувала лікарям: “Всім моїм лікарям, психотерапевтам – величезне дякую. Ви професіонали своєї справи і добрі люди. Півтора року переосмислення, самоаналізу, боротьби самої з собою – і ось він – довгоочікуваний щасливий кінець. Мені дуже пощастило, я отримала шанс на життя, я заново народилася, і в новий рік я входжу жива, здорова і безмежно щаслива”.

Вже більш як рік франківці з онкохворою журналісткою Оксаною Кваснишин  тримають своєю допомогою її віру і надію на одужання. Зараз Оксана проходить терапію у Німеччині.

“Люди, ви – Янголи! Дякую вам, що ви поруч зі мною, незважаючи на відстань та різницю в часі… Мій шлях тернистий, але я ним йду завдяки вам, вашим молитвам, підтримці та вірі”, – звернулася Оксана до земляків.

9

Після повернення Оксана Кваснишин хоче продовжити “Школу журналістики” та започаткувати майстер-класи зі солодкої випічки.

Підготувала Наталія Кушніренко

Читайте КУРС у Telegram – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області!

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: