fbpx

Багатії і злидні Франківської міськради: звідки мільйони і як вижити за 0 гривень

Політика 09:31, 26.01, 2016

Рух ЧЕСНО в рамках кампанії "Стеж за грошима" проаналізував декларації депутатів, щоб виявити корупційну складову або потенційну залежність міських обранців від власних інтересів, а не від волі виборців. До уваги були взяті доходи депутатів Івано-Франківської міської ради за 2014 рік.

До топ-5 найбагатших депутатів увійшли як забудовники Володимир Балагура (власник будкомпанії "Ярковиця"), Микола Ковальчук (керівник компанії "ВАМ БУД"), так і безробітний Петро Шкутяк та колишній чиновник – мер Івано-Франківська Віктор Анушкевичус.

Забудовник Балагура став членом комісії з питань містобудування. Тому ймовірність конфлікту інтересів підприємця із інтересами громади досить висока. До цієї ж комісії подався і депутат-забудовник Ковальчук.

Таким чином, у комісії з питань містобудування 4 з 6 членів  забудовники. Саме ця комісія буде готувати на розгляд ради проекти рішень щодо забудови Івано-Франківська.

Щодо безробітного Шкутяка, то його батько Зіновій Шкутяк був мером Івано-Франківська упродовж 2 каденцій  з 1998 по 2006 рік. Шкутяк у 2014 році пішов добровольцем у зону АТО. За цей рік у графі "Інші доходи" у дружини значиться сума понад 2 млн 300 тисяч гривень, а в самого Шкутяка в "інших видах доходів" сума перевищує 360 тисяч гривень. При цьому депутат ще й отримав матеріальну допомогу у розмірі 18 тисяч гривень.

Рух ЧЕСНО вирішив перепитати депутата, як йому вдалося потрапити до списку найбагатших.

"Зараз так – я безробітний. Я на пенсії, у мене пенсія по інвалідності. Гроші в графі "інші доходи"  тому що ми продали майно, яке мали в заставі. Де-факто не банк продав, а ми продали, але це було погашення кредитів банківських. Ну, і відповідно отримали доходи. Щоб нічого не наплутати, перед тим як декларувати, я беру в податковій довідку, і я теж здивувався, і жінка на мене дивилася великими очима”,  розповідає Петро Шкутяк.

Шкутяк в раді вирішив опікуватися питаннями ЖКГ.

Четверте місце посів депутат Іван Пуйда  очільник ТОВ "Панорама плюс". Він є власником будівлі, де розташована дискотека, боулінг-клуб, паб та торгові центри. Депутат, що потрапив у топ-найбагатших і має свій торгово-розважальний бізнес, вирішив опікуватися комунальним майном. Він став заступником голови комісії з питань оренди та приватизації комунального майна громади.

Цікаво, що Анушкевичус, який є очільником міста впродовж останніх 10 років, тобто мав чиновницьку заробітну платню, теж увійшов у топ-5 найбагатших. Його дружина  успішний підприємець. Вона займається торгівлею.

"Там в декларації чітко розписано  доходи декларанта і плюс доходи сім”ї. А щоб ви знали, я з 89-го року в бізнесі. І займався ним до 2004 року. А після того, як я став міським головою, вірніше в 2006-му році, бізнесом почала займатися моя дружина, тобто всі активи були передані їй, а потім підросли діти, і бізнесом діти теж займаються. Тому там у декларації є дві стрічки  доходи декларанта і сім”ї, і я їх ніколи не скривав",  розповідає Віктор Анушкевичус.

За 10 хвилин після розмови Віктор Анушкевичус передзвонив і поцікавився, хто ж із ним потрапив до ТОП-5 багатіїв ради. Коли почув список, то засміявся: "Боже-боже, наскільки я пам'ятаю, там не тільки Балагура забудовник, там іще забудовники є". Після цього депутат порадив придивитися уважніше до представників "Свободи", які на передвиборчу кампанію витратили значні суми, але деякі з них задекларували рівень доходів нижче прожиткового мінімуму.

Окрім багатіїв, у раді є й злидні. Знаково, що до цього списку потрапив мало не кожен четвертий депутат ради. Ось ті, хто задекларував нижчі доходи, ніж прожитковий мінімум.

1

На інфографіці слід звернути увагу на червоне і біле забарвлення на фотографії депутата, адже чим більша площа червоного, тим менше в декларанта було шансів прожити на задекларований дохід.

"Коли депутати декларують доходи, нижчі за прожитковий мінімум, – це викликає низку запитань. Відомо, що депутати місцевих рад не отримують за свою роботу заробітної платні. Проте депутат, який погодився працювати на громаду на волонтерських засадах, але водночас не може забезпечити власну незалежність, може потрапити в залежність від політсили чи місцевих олігархів, працювати в умовах гострого конфлікту з інтересами тих, хто його обрав. Адже навіть на 30 тисяч гривень у рік, особливо для сім’ї з дітьми, прожити вкрай важко", – наголошує координатор громадського руху ЧЕСНО Андрій Круглашов.

"Хочу додати, що під час аналізу декларацій депутатів з усієї України дивували ганебно мізерні задекларовані доходи й, разом з тим, наявність авто та нерухомості, лише утримання яких коштує більше, ніж заробив згідно з декларацією депутат", – додає Круглашов.

Найбільше дивує нульова декларація Мстислава Тараса. "Укропівець" працює зараз начальником управління Антикорупційної служби України.

"У 2014 році я дійсно не заробив нічого. Рік прожив на заощадження від підприємницької діяльності. До 2013 разом з дружиною займався бізнесом, на початку 2014 розлучився, бізнес залишився дружині. Весною активно займався волонтерською діяльністю, потім пішов добровольцем на фронт. Служив у батальйоні "Шахтарськ”. Знову ж таки зі своїх заощаджень придбав військову амуніцію.

Зазначу, що майнову декларацію заповнював уперше, тому не знав, що потрібно включати до неї заощадження. Нічого не приховую від громади міста, готовий публічно дати пояснення", – пояснив Мстислав Тарас.

Тарас міг би увійти в комісію з питань депутатської етики, яка в тому числі покликана слідкувати за конфліктом інтересів всіх депутатів ради та виявляти порушення антикорупційного законодавства, але став заступником голови у комісії з питань ЖКГ.

Очільником бюджетної комісії Франківської міськради став "свободівець" Роман Онуфріїв  директор видавництва "Місто-НВ". Якщо менеджер не може заробити більше прожиткового мінімуму на родину, то виникає цілком закономірне питання, як йому можна довірити управління бюджетом цілого міста й що він буде робити у цій комісії.

В Онуфріїва може бути конфлікт інтересів як депутата, який очолює друкарню "Місто-НВ". Громадський рух ЧЕСНО виявив, що комунальна газета вже друкується саме в цій поліграфії, тож постає питання, чи були дотримані норми антикорупційного законодавства ІФ міською радою при виборі саме цієї друкарні.

2

Це газета "Комуналка", видана у грудні 2015 року.

Онуфріїв далеко не єдиний представник-злидар "Місто-НВ”. Разом із ним до ради потрапив інший "свободівець"  Роман Марцінків. Він працює консультантом з юридичних питань. Очолив комісію з питань підприємництва та регуляторної політики, де "Свобода" отримала більшість.

Степан Руднянин  директор ТОВ "БК "Структура", який займається перевезеннями, подався до ЖКГ. Це не перший випадок, коли керівник підприємства живе за межею бідності. Тут також може бути свій інтерес, оскільки одним з комунальних підприємств міста є транспортне.

Інші злидні теж не пасуть задніх, як і багатії, йдуть у комісії, де у них може бути конфлікт інтересів із громадою. Так, забудовник Володимир Фецич (ТОВ "Форте-Буд"), як і ті, що увійшли до списку топ-найбагатших, подався в комісію містобудування.

Іван Гарасимко, який представляє "Самопоміч", юрист ДП "Івано-Франківський військовий ліспромкомбінат", став заступником голови комісії з питань містобудування.

Ще один безробітний представник БПП, який живе за межею бідності, Андріан Волгін. Він подався в комісію з гуманітарних питань, яке очолила "свободівка" Мар’яна Продан. Працівниця управління освіти і науки виконкому міськради теж живе за межею бідності, згідно з даними декларації за 2014 рік.

А от хто зголосився працювати в регламентній комісії, яка мала б боротися з корупцією, то це депутат-"свободівець" Андрій Грималюк. Він працює на посаді  майстра у ТОВ "Івано-ФранківськАвтоДор".

"Укропівець" Володимир Олійник  керівник програм ГО "Інститут розвитку міста "Новий Івано-Франківськ" теж потрапив у список франківських злидарів, поки у жодній комісії не значиться. Каже, що написав заяву на входження в бюджетну комісію, але на цей час ні в якій комісії не перебуває.

"Те, що я за межею виживання (чи як ви назвали), справді, 2013 і 2014 роки були складними в фінансовому плані, оскільки вибрав для себе шлях служіння людям як громадсько-політичний діяч, а це не узгоджується з фінансовими статками. Проте я не жалкую: мені подобається те, що я роблю для суспільства",  переконує Володимир Олійник.

Тут варто наголосити, що ГО "Інститут розвитку міста "Новий Івано-Франківськ" було створено як передвиборчу обіцянку депутата-мільйонера Олександра Шевченка, який пішов до парламенту, а на цих виборах очолив список "УКРОПу" до міськради.

"Ми аналізуємо декларації депутатів, щоб громадяни могли побачити, чи відповідає рівень життя депутатів рівню їх доходів, чи не приховали вони чогось від декларування. У малому місті депутат як на долоні, і дурити громаду не варто. Тому депутати повинні відповідально ставитися до звітування, якщо хочуть отримати реальну підтримку та довіру людей",  каже Віта Думанська, керівник кампанії "Стеж за грошима".

Слід нагадати, що в Івано-Франківській міській раді сьомого демократичного скликання є 42 депутати, у шостому скликані було 60. У раді представлено шість партій. За результатами виборів до міської ради потрапили 14 депутатів (33% від загальної кількості), які вже обиралися на попередніх скликаннях. Загалом міська рада оновилася на 67%, але це не означає, що в раду не потрапили депутати попередніх скликань (1-5 скликання).

Нагадаємо, 1 грудня 2015 року перед першою сесією Івано-Франківської міської ради Громадський Рух ЧЕСНО в рамках кампанії "Стеж за грошима" презентував результати моніторингу витрат партій та кандидатів на вибори.

Рух ЧЕСНО і далі стежитиме за грошима через декларації та за тим, чи стиль життя відповідатиме декларації. Також будемо аналізувати відвідування депутатів і повідомляти про прогульників Івано-Франківської міської ради. Результати моніторингу відвідуваності депутатів міської та обласної ради рух ЧЕСНО оприлюднив перед виборами. З-поміж чинних депутатів є троє прогульників: Мар’ян Вагилевич, Володимир Кушнір, Руслан Терешко, а також 2 депутати, що за 4,5 роки роботи так і не подали жодного запиту,  Роман Онуфріїв, Андрій Грималюк.

Автори: Віталій Світлик  координатор Громадського руху ЧЕСНО в Івано-Франківську, Ірина Федорів  координатор регіональної мережі Громадського руху ЧЕСНО.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: