fbpx

Багато галасу даремно: про "листи щастя" і "полювання на свободівців" під час мобілізації

Політика 15:53, 16.02, 2015

Галас довкола начебто вибіркової мобілізації свободівців на Івано-Франківщині, який здійняли прикарпатські представники партії "Свобода", вийшов на всеукраїнський рівень. КУРС з'ясовував, чи є підстави говорити про "вибіркову мобілізацію" на Прикарпатті за партійними списками.

Мобілізація дорівнює “фізичне знищення”?

Про те, що прикарпатські воєнкоми “полюють” на свободівців, вирішили на основі так званих “листів щастя”. В мережі були оприлюднені два листи зі Снятинсько-Городенківського об’єднаного військового комісаріату до голів Снятинської і Городенківської районних рад. В них районний воєнком, підполковник Сергій Луцюк просив надати інформацію на депутатів районної ради з числа партії “Свобода” для виконання Указу Президента “Про часткову мобілізацію”. З цього зробили висновок, що військовим комісарам Івано-Франківщини дано завдання мобілізувати до війська насамперед представників саме цієї партії.

Тезу активно “розкрутили»”самі свободівці. Голова обласного осередку, народний депутат Василь Попович, екс-нардеп Руслан Марцінків, екс-нардеп і екс-міністр Олесандр Сич та депутат Київської облради, речник партії “Свобода” на всеукраїнському рівні Олександр Аронець.

І якщо Василь Попович був обережний у припущеннях, то Руслан Марцінків зробив категоричний висновок на своїй сторінці у Фейсбук, “що це вибіркова мобілізація”.

Олександр Сич також у своєму життєписі в Фейсбук провів історичні паралелі з українською революцією початку 20 ст. і заявив, що “всі без винятку українські президенти при допомозі спецслужб витискали з українського політичного поля український націоналізм”, відтак “міхновських знову відправляють на фронт, аби не заважали винниченкам розбудовувати державу”.

1

Олександр Аронець узагальнив і висловив те, що колеги залишали поміж рядками: “Схоже, що влада таки вирішила просто фізично ліквідувати, усунути з політики прямого політичного конкурента перед місцевими виборами – цілу партію. Не регіоналів, комуністів, різноманітних бандитів, корупціонерів, депутатів-самовисуванців у владі, а саме ВО “Свобода”. Не вірите? Ось такі “листи щастя” розсилають по радах різних рівнів”. Аронець прямо назвав мобілізацію свободівців владним “замовленням”: “Сподіваюсь, новий Генпрокурор не буде зважати на прізвища, які замовили партію, навіть якщо це буде прем’єр чи президент?”

Без скандалу

Мобілізацію свободівців за партійною приналежністю заперечив т.в.о. військового комісара Івано-Франківської області Олег Мороз. Воєнком одразу відхрестився від “листів щастя” і навіть усних вказівок. “Не було, та й не могло бути такого від мене розпорядження. Не може бути жодних інших умов до мобілізації, крім тих, які прописані в законі про мобілізацію, так само, як і для відстрочки чи визнання непридатними до військової служби. Ну, й крім того, така чи подібна вказівка одразу викликала би скандал. А для чого нам тут зараз, під час мобілізаційної кампанії, ще й  політичний скандал?” – каже обласний воєнком.

Олег Мороз повідомив, що про “листи щастя»” сам дізнався з інтернету. “Мені відомо про один такий випадок. Дізнався з інтернету”,  визнав він. За його словами, Снятинсько-Городенківський колега, певно, “хотів як краще, а вийшло як завжди”. Як саме вийшло, обласний воєнком відіслав дізнаватися до підлеглого любителя епістолярного жанру.

Що стосується виконання плану мобілізації за рахунок вручення повісток депутатам районних і міських рад, то обласний воєнком повідомив: військкомати мають право звернутися до голів рад по список депутатів. Так само, як і до керівників підприємств, установ та організацій на тій території, де знаходяться військкомати, щоби затребувати у них списки військовозобов’язаних працівників. Таке право, каже Олег Мороз, воєнкомам дає Закон України “Про мобілізаційну підготовку і мобілізацію”, прийнятий в 1993 році з двома десятками змін, зокрема від 2014 року.

“Законом про мобілізаційну підготовку дозволено звертатися в першу чергу до керівників органів місцевого самоврядування, які відповідно до Закону про місцеве самоврядування залучені до виконання мобілізаційних заходів. Тому військовий комісар звертається із запитами до голів районних рад і міських рад в межах повноважень із виконання завдань з мобілізації”, – повідомив Олег Мороз.

Виконання завдання з мобілізації, як відомо, контролює особисто Президент. Відомо, що в областях, які не виконають плану призову до війська на захист України в АТО, полетять з посад не тільки воєнкоми, але й голови ОДА. Відповідно це означатиме й заміну голів районів за тим  самими “мобілізаційними” критеріями.

Під час теперішньої хвилі мобілізації Івано-Франківщина, повідомляв раніше обласний воєнком, має відправити на службу до війська близько 2000 чоловіків. Наразі у навчальні центри скеровано близько 500 потенційних військовослужбовців. Понад 5 тисяч проходять медкомісії. Придатними до військової служби виявляється в середньому 10% прикарпатців.

Щоби виконати доведені плани з мобілізації, районні воєнкоми використовують різні способи вручити повістки військовозобов’язаним. Наприклад, на загальних зборах підприємств, на сесіях рад, а також усіляко заохочують робити цю роботу керівників організацій. І хоч такі заходи справді подібні на відловлювання чоловіків, Олег Мороз наполягає, що це не є порушенням. “Вручення повісток може відбуватися або за місцем проживання чи реєстрації, або за місцем роботи. Це передбачено законом”,  лаконічний обласний воєнком.

До речі, в такий спосіб – вручаючи повістки за місцем роботи, – у Франківську мобілізували викладачів медакадемії, а тепер “дістали” працівників Прикарпатського університету. У районах на зборах і нарадах розписали повістки працівникам РЕМів. Також повістки роздавали депутатам на сесіях районних та міських рад. Частина обранців з гідністю їх приймала, частина розбігалися, кажуть очевидці. Розбігалися, незважаючи на партійну приналежність.

Людський фактор

То до чого тут свободівці? Автор мобілізаційних “листів щастя” Снятинсько-Городенківський районний воєнком Сергій Луцюк переконував, що не варто шукати в його діях політичного геноциду.

“Я направив такі листи на ім’я голів районних рад про те, щоби дати мені список фракції Свобода, фракції Батьківщина, усіх фракцій. Свободівці взяли свій лист і скинули в інтернет, – пояснив районний Снятинсько-Городенківський воєнком.  Був цей лист мій відправлений для того, щоби з депутатами районної ради співпрацювати. Для того, щоби вони прибули у воєнкомат згідно зі списком, щоби ми могли це проконтролювати. По-перше, змінився термін перебування на військовому обліку, і мені треба всіх перевірити, і кого треба  в списку поновити. А по-друге, це потрібно для донесення інформації. Якщо депутати планують далі вибиратися, то щоби вони доносили до людей інформацію про необхідність мобілізації”.

За словами Сергія Луцюка, звернення подати списки по всіх фракціях є зареєстровані в районній раді. “В мене на руках є другий екземпляр цього звернення. А перший – в голови районної ради знаходиться”,  повідомив він.

Снятинсько-Городенківський воєнком також зазначив, що раніше на сесії райрад повістки були вручені всім депутатам – “по всіх фракціях 100%”. “Списки депутатів ми переглянули, подивилися, хто підпадає під мобілізацію. Всього депутатів 66 здається. Дали повістки лише тим, хто стоїть на обліку. Були вручені 13 повісток, 5 вже готові на відправку, решта проходять медкомісію”,  уточнив Сергій Луцюк долю депутатів Снятинської райради.

За словами воєнкома, план його об’єднаного Снятинсько-Городенківського військкомату – 300 мобілізованих. “Як керівник райвійськкомату я повинен виконувати поставлене завдання. Тому прийняв рішення і відправив запити подати мені списки по всіх організаціях, підприємствах, установах, незалежно від форм власності”,  підкреслив воєнком.

Можна було би зрозуміти сумлінного виконавця. Проте голова Городенківської районної ради повідомив, що не отримував від воєнкома запитів на інші політичні сили чи фракції. “За партійною приналежністю  такий лист отримали вперше. Запит воєнкома був тільки на депутатів “Свободи”. Запитів на інші політичні сили я ще не отримував. Маю тільки один такий лист”,  констатував Городенківський голова. У Городенківській районній раді фракція “Свободи”  5 чоловік, така ж чисельність фракції “Батьківщини”. Богдан Кобилянський належить до найчисельнішої фракції “Наша Україна”. “Я поки що не отримував повістки”,  сказав він.

“Ще раніше ми мали від воєнкома лист з вимогою подати список військовозобов’язаних апарату районної ради і список всіх депутатів,  додав Богдан Кобилянський. – Надали всіх повністю  і чоловіків, і жінок”.

Натомість голова Снятинської районної ради Петро Гнідан повідомив, що отримав кілька запитів від районного воєнкома. Про військовозобов’язаних з числа апарату ради і список всіх депутатів району. Про перелік депутатів з числа свободівців. Про список депутатів пофракційний. На всі, сказав голова Снятинської райради, дав письмову відповідь. Районним депутатам у Снятині вручили повістки так само, як і в Городенці, – на сесії ради.

Але в інших районах області, чи правильно сказати – на території інших райвійськкоматів мобілізація проходить трохи по-іншому. “У нашому районі не було такого інциденту з “листами щастя”,  повідомив голова Надвірнянської районної ради, свободівець Василь Попович. – Запитів ані про політичні сили, ані про список депутатів райради з об’єднаного Богородчансько-Надвірнянського військкомату не надходило. І усних прохань з політичною орієнтацією не було також. У ставленні до війни і до мобілізації ми не ділимося ні на партії, ні на громадські організації, ні в будь-який інший спосіб. У нас одна тут партія – Надвірнянський район”.

Що стосується технології, то, за словами Василя Поповича, воєнком прийшов на сесію Надвірнянської райради і роздав депутатам, які були присутні, мобілізаційні повістки. Сам голова зараз обстежується у лікарів, бо має проблеми зі здоров’ям. “Або піду служити, або як волонтер буду їхати, але працювати на війні буду”,  сказав він.

Голова Надвірнянської районної ради – активний учасник Революції гідності і не менш активний волонтер у час війни. Особисто доправляв допомогу на передову. Спеціально для тих, хто здіймає галас з приводу мобілізації, радить уважно прочитати Закон “Про мобілізаційні заходи і мобілізацію”. “Це загальна підготовка до роботи  в особливих умовах,  розтовкмачує він. – Концентрація всіх сил і засобів, всіх ресурсів. Саме те, що ми повинні були зробити ще півроку тому задля того, щоби виграти цю війну”.

“Нам треба виграти війну, відкинути загарбників, зробити кордон. А тоді вже можна буде з’ясовувати, хто якої політичної приналежності. Зараз це не на часі. Зараз треба вставати всім, як це було на Майдані,  вставати і стояти до кінця”,  вважає свободівець Василь Попович.

Наталія Кушніренко

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: