fbpx

Без конкуренції на закупівлях: як франківські комунальні підприємства ігнорують мера та депутатів

Суспільство 11:38, 10.01, 2018

Структурні підрозділи Івано-Франківської міської ради та комунальні підприємства повинні майже всі товари, послуги та роботи вартістю понад 50 тис. грн закуповувати через систему ProZorro. Ми проаналізували допорогові закупівлі міських комунальних підприємств і з'ясували, як деякі з них обходять електронні торги.

Чотирнадцять комунальних підприємств Івано-Франківська у 2017 році провели загалом 461 закупівлю, з них 391 – на допорогові суми, тобто 85%. Згідно із Законом України "Про публічні закупівлі" допороговими вважаються такі закупівлі, загальна запланована вартість яких складає менш ніж 200 тисяч гривень для товарів та послуг і 1,5 мільйони гривень для робіт.

Івано-Франківська міська рада одна з перших в Україні вирішила впровадити правило: допорогові закупівлі на суму від 50 тисяч гривень проводити через систему ProZorro. Ця вимога за ініціативи міського голови Івано-Франківська Руслана Марцінківа прописана у рішеннях про міський бюджет на 2017 та 2018 роки.

Найчастіше допорогові закупівлі проводили КП "Івано-Франківськводоекотехпром", Муніципальна інвестиційна управляюча компанія (МІУК) та КП "Електроавтотранс".

КП "Архітектурно-планувальне бюро-ІФ" – єдине підприємство, яке не провело протягом всього свого існування жодної закупівлі через систему електронних торгів ProZorro. Також в публічному доступі відсутня будь-яка інформація про фінансовий стан підприємства, керівництво та звітність про діяльність.

Підприємства громади не завжди виконують вимоги Положення про здійснення допорогових закупівель, що затверджене виконавчим комітетом Івано-Франківської міськради. За результатами дослідження "Антикорупційної Платформи", ймовірні порушення при здійсненні допорогових закупівель виявлені у 106 закупівлях, а це чверть від усіх допорогових закупівель комунальних підприємств Івано-Франківська у 2017 році.

"Ми стикнулись з тим, що є багато випадків невиконання рішення міської ради комунальними підприємствами. Тобто, виходить, що хтось іноді, а хтось систематично купує у тих, в кого зручно, без жодних обґрунтувань та інших конкурентів серед постачальників. Ще ми зустрілись з порушенням законодавства України про закупівлі. Наприклад, комунальні підприємства купують те, чого взагалі в плані закупівель не було передбачено", – говорить керівниця "Антикорупційної платформи" Христина Зелінська.

Типовим порушенням для більшості комунальних підприємств Івано-Франківська при здійсненні допорогових закупівель без оголошення електронних аукціонів є відсутність у системі ProZorro обґрунтування укладення прямого договору.

П’ять таких порушень зафіксовано у закупівлях ДМП "Івано-Франківськтеплокомуненерго", по одному у КП "Електроавтотранс", "Муніципальна варта", "Дирекція замовника" та МІУК, два в "Івано-Франківськміськсвітло". А КП "Івано-Франківськміськсвітло" та "Дирекція замовника" провели по одній закупівлі, які не були заплановані в річному плані закупівель на ProZorro.

Також КП "Івано-Франківськміськсвітло" 9 лютого 2017 року запланувало допорогову закупівлю "нафти і дистилятів" на 150 тисяч грн. Торги, оголошені на 15 лютого, не відбулися, через відсутність учасників, 23 лютого повторні торги були скасовані замовником з посиланням на ст. 31 Закону України "Про публічні закупівлі", притому, що було дві пропозиції, які так і залишились не кваліфікованими. А 15 березня підприємство оприлюднило звіт про укладання договору на закупівлю бензину в ТОВ "НАФТОТРЕЙД РЕСУРС" на 133 тисячі грн.

Найбільше порушень рішення міської ради про здійснення допорогових закупівель виявлено у закупівлях КП "Івано-Франківськводоекотехпром", яким зараз керує екс-депутат міської ради від ВО "Свобода" Роман Кімачук. Підприємство, яке завершило 2016 рік зі збитками у 46,8 млн грн. (а за перші три квартали 2017 року збитки становлять 13,3 млн грн.) у цьому році провело 108 допорогових закупівель, лише чотири з яких були конкурентними. Практично у всіх допорогових закупівлях "Водоекотехпрому" очікувана вартість закупівлі дорівнює сумі укладених договорів.

"КП "Водоекотехпром" брутально ігнорує рішення Івано-Франківської міської ради. Надіюсь, що міський голова Руслан Марцінків візьме це питання на особистий контроль. Адже підприємство громади витратило понад 35 мільйонів гривень з кричущими порушеннями", – зазначає Христина Зелінська.

Усі допорогові закупівлі незалежно від процедури їх проведення замовники повинні включати до додатку до річного плану закупівель, який оприлюднюється на веб-порталі публічних зкупівель. Для того, щоб підприємці та потенційні учасники могли знати, що ж планують закуповувати підприємства за публічні кошти. Здійснення закупівель без затвердженого та оприлюдненого плану має ознаки порушення законодавства про оприлюднення інформації у сфері закупівель.

Однак більшість допорогових закупівель, здійснених КП "Водоекотехпром" у 2017 році, не були внесені у додаток до річного плану закупівель.

Для прикладу, у плані закупівель КП "Івано-Франківськводоекотехпром" на ProZorro не занесено закупівлю електротоварів, проте 5 січня було укладено договір з ТОВ "СВІТЛО-ІФ" на постачання електротоварів на суму 200 тисяч гривень.

Також "Водоекотехпром" при здійсненні закупівель порушує вимогу Закону України "Про публічні закупівлі", про заборону ділити предмет закупівлі на частини.

Підприємство ділить один предмет закупівлі на кілька лотів, і очікувана вартість кожного з них зменшується, що дозволяє їм не проводити відкриті торги, а укладати прямі договори. Так, у річному плані закупівель "Водоекотехпром" було заплановано придбання асфальту на 880 тисяч гривень. Проте замість проведення однієї закупівлі протягом березня-квітня було укладено дві угоди на купівлю асфальтобетонної суміші з ТОВ "Румата" на 600 тисяч гривень та ФОП Федорняк Роман Богданович на 500 тисяч грн.

За порушення законодавства про здійснення закупівлі товарів, робіт і послуг за державні кошти посадовців може бути притягнено до адміністративної відповідальності. Втім, виглядає, що міський голова Руслан Марцінків або не знає про порушення, які допускають у допорогових закупівлях комунальні підприємства, або свідомо закриває на них очі.

Василь Крайник

Читайте КУРС у Telegram – лише найцікавіші і найважливіші

новини Івано-Франківська і області!

*Публікація здійснена в рамках проекту "Прозорі комунальні підприємства", що виконується Центром Ейдос за підтримки Посольства Королівства Нідерландів в Україні. Зміст публікації не відображає офіційної позиції Королівства Нідерландів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: