fbpx

Чи проходять непрозорі закупівлі у "прозорому" КП, або Кому роздає гроші МІУК

Суспільство 16:55, 18.04, 2018

Наскільки прозоро проводить закупівлі та кому віддає підряди івано-франківське комунальне підприємство "Муніципальна інвестиційна управляюча компанія", дослідили аналітики Антикорупційної Платформи.

Минулого року, за результатами аналізу івано-франківських комунальних підприємств, який провели аналітики "Антикорупційної платформи" на предмет виконання вимог законодавства з оприлюднення необхідної інформації, комунальне підприємство "Муніципальна інвестиційна управляюча компанія" (МІУК) увійшло до рейтингу найбільш публічних. Тепер ми досліджували закупівлі цього підприємства через систему ProZorro і з’ясувалося, що з цим у МІУК не завжди все прозоро.

Роботи з капітального та поточного ремонту житлового фонду, вартість яких перевищує 30 тис. гривень, МІУК проводить на умовах співфінансування з мешканцями міста. Тобто, якщо ви хочете відремонтувати дах, утеплити фасад, замінити мережі чи облагородити прибудинкову територію, проведення робіт мають погодити 75% мешканців будинку. Відтак МІУК укладає договір з підрядниками, а мешканці оплачуть 50% від вартості робіт. До речі, на балансі МІУК перебуває 664 будинки.

За рішенням міської ради МІУК, як і всі комунальні підприємства Івано-Франківська, має проводити через систему публічних закупівель ProZorro всі закупівлі, сума яких перевищує 50 тис. грн.

Так, у 2017 році МІУК здійснило 71 закупівлю капітальних ремонтів на суму 15,3 млн грн. Через ProZorro підприємство провело 66 допорогових закупівель і зекономило 531 886 грн. Зокрема, підприємство замовляло роботи з капремонту прибудинкових територій, заміну мереж водопостачання та централізованого опалення, ремонту дахів та утеплення фасадів. Детальніше, які роботи замовляло МІУК минулого року, можна подивитися тут>>>.

Крім того, без проведення електронних закупівель МІУК уклало п’ять прямих договорів майже на 2 млн грн.

1

Так, 7 листопада минулого року МІУК опублікувало договір з ТОВ "ЖЕО-Каскад" на ремонт даху на 84,5 тис. грн, а 20 грудня – два договори з ТОВ "Карпатбудгруп" на загальну суму 230 тис. грн на капремонт прибудинкової території на вулиці Незалежності у будинках №150 та №150-А. Та найбільше без проведення електронних торгів підприємство витратило на ремонт комунального готелю "Бандерштадт" та облагородження території біля нього. Зокрема, 25 липня 2017 року МІУК уклало два договори з ТОВ "Карпатська будівельна компанія" – один на ремонт приміщень готелю за 619 375,69 грн, другий – на благоустрій території за 1 млн грн.

 

Тендери під своїх

У березні 2017 року МІУК оголосило тендер на заміну підвального розгалуження холодного водопостачання та водовідведення на Вовчинецькій, 194-Б. Серед трьох учасників перемогло ТОВ "Майстергалбуд", яке запропонуло відремонтувати мережі за 128 тис. грн. По оголошенні результатів інший учасник ТОВ "Сервісна компанія "Адамсон" звернув увагу замовника на те, що переможець не надав копію дозволу на виконання робіт з підвищеною небезпекою. На що у МІУК зазначили, що "Порядок здійснення допорогових закупівель" цього не передбачає, єдиною вимогою є найнижча пропозиція.

А от тендер на капітальний ремонт з утепленням зовнішніх стін будинку на вулиці Симоненка, 14 майже на 80 тис. грн у МІУК, схоже, провели під конкретного учасника.

У тендерній документації замовник прописав, що учасники мають надати копію фінансового звіту за попередній рік, який би підтверджував обсяг доходу від реалізації продукції (товарів, робіт чи послуг) не менше 5 млн грн.

Коли під час проведення тендеру потенційний учасник тендеру звернув увагу на те, що фінансовий результат не входить до критеріїв статті 16 ЗУ "Про публічні закупівлі" та містить конфіденційну інформацію, у МІУК відповіли, що ЗУ "Про публічні закупівлі" застосовується до замовників "за умови, що вартість предмета закупівлі товару та послуг дорівнює або перевищує 200 тис. грн, а робіт 1,5 млн грн". Так у тендері взяв участь лише один учасник – ПП "Тегеран", який, відповідно, і переміг. Адже тендер на допорогові суми відбувається навіть з одним учасником.

Чим заслужили окремі підрядники таку лояльність МІУК?

 

Рейтинг підрядників

Усі підряди КП "МІУК" виконувало 15 підприємств. Але як бачимо з таблиці, левову частку, а саме 13,3 млн грн, отримала перша п’ятірка.

2

Найбільше грошей та найбільше підрядів отримало ТОВ "В.О." – виконало 24 роботи майже на 4 млн грн.

Підприємство почало вигравати тендери в Івано-Франківську у 2016 році і відразу стало фігурантом кримінальної справи. Минулого року поліція Івано-Франківська відкрила кілька кримінальних проваджень щодо привласнення бюджетних коштів посадовцями департаменту освіти та науки Івано-Франківської міської ради у змові з підрядниками. Серед них і ТОВ "В.О.", яке ремонтувало ДНЗ №1 "Калинонька". Директором та засновником ТОВ "В.О." є Лябига Олег Іванович. Фірма зареєстрована в Івано-Франківську на вулиці Микитинецькій, 8/4. Цікаво, що це квартира, співвласником якої, крім Олега Лябиги, є прокурор Богородчанського відділу Надвірнянської місцевої прокуратури Лябига Іван Олегович. Як з'язувалося, прокурор Іван Лябига — син директора "В.О." Олега Лябиги.

Однак підозри правоохоронців не завадили ТОВ "В.О." успішно отримувати підряди і в 2017 році. Загалом з міського бюджету Івано-Франківська ця фірма отримала майже 7,5 млн гривень. Роботи виконувала не лише на замовлення МІУК та Департаменту освіти та науки, а й Управління капітального будівництва та Департаменту житлової, комунальної політики та благоустрою.

ТОВ "Карпатська будівельна компанія", яке без тендеру проводило роботи у готелі "Бандерштадт", виконано 13 робіт на суму 5,6 млн грн. Це підприємство минулого року виконувало роботи не лише у МІУК, а й в інших комунальних підприємствах та структурних підрозділах міської ради. Всього отримало з бюджету Івано-Франківська 50,7 млн грн. Засновником та керівником підприємства є депутат попереднього скликання Тисменицької районної ради від ВО "Свобода" Шелист Юрій Петрович. Він же керівник і засновник вже згадуваного ПП "Тегеран", яке отримало у МІУК фактично без проведення конкурсу один підряд.

Цікаво, що Юрій Шелист також є засновником та керівником ТОВ "Елітгарантбуд", яке недавно засвітилося у скандалі. Минулого року ця фірма відремонтувала славнозвісний ігровий майданчик "Фортеця" у мікрорайоні "Каскад" майже за мільйон гривень. Однак ремонт не потримався й однієї зими. Міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків публічно пообіцяв, що підрядник, який неякісно відремонтував ігровий майданчик, переробить все за свій рахунок, а працівник технічного нагляду УКБ, який приймав об'єкт, буде покараний.

ТОВ "Карпатбудінвест" отримало минулого року майже 2,5 млн грн. За даними інформаційно-аналітичної системи YouControl, підприємство зареєстроване у Надвірній. Власником та керівником "Карпатбудінвест" є Ломпас Юрій Михайлович. У 2015 році він балотувався до Надвірнянської районної ради від БПП "Солідарність". На ринок Івано-Франківська він увійшов у 2016 році, отримавши один підряд у Департаменту житлової, комунальної політики та благоустрою на капремонт тротуару на суму 976 030 грн. А вже у 2017 році активно виконував роботи не лише на замовлення комунального департаменту, а й МІУК та управління капітального будівництва. Всього на 7,5 млн грн.

ТОВ "Івано-Франківська дорожня служба", що отримала на підряди від МІУК 9 млн грн, засноване у 2014 році. З того часу отримує чи не найбільше підрядів на ремонт тротуарів, міжбудинкових проїздів, наведення благоустрою у скверах Івано-Франківська. Лише минулого року фірма виграла тендерів в Івано-Франківську на 36 млн грн. Ця компанія наближена до представників партії ВО "Свобода". Засновником цього підприємства є ТОВ "Західполімеркомплект". У свою чергу, ТОВ "Західполіремкомплект" заснувала помічник секретаря Івано-Франківської міської ради Оксани Савчук Павликівська Уляна Василівна. Очолює це підприємство Джус Ірина Богданівна – головний бухгалтер ТОВ "Комунальні інвестиції", співзасновником яких була сама секретар ради та екс-депутат міської ради "свободівець" Михайло Сеньків. 

На сьогодні, за даними аналітичної системи YouControl, кінцевим бенефіціарним власником обох підприємств – ТОВ "Івано-Франківська дорожня служба" та ТОВ "Західполімеркомплект" – є Бойчук Анатолій Богданович.

Два роки тому ТОВ "Івано-Франківська дорожня служба" стало фігурантом гучного скандалу. Міська рада Івано-Франківська дала дозвіл ТОВ "Івано-Франківська дорожня служба" на складання проектів землеустрою для будівництва групи багатоквартирних житлових будинків на ділянці площею 1,5395 га по вул. Макогона, 23-А. Справа мала продовження у судах. А завдяки розголосу представники міської влади розпочали перемовини з громадою щодо масштабного будівництва.

ТОВ "Брот", що отримало минулого року трохи більш як 600 тис. гривень у МІУК, у цьому рейтингу варто згадати лише через те, що ця фірма найдовше співпрацює з МІУК. Це підрядник, який виконував роботи ще на замовлення ЄРЦ, хоч і не на великі суми. Окрім МІУК, минулого року отримував підряди від Департаменту житлової, комунальної політики та благоустрою Івано-Франківської міської ради, КП "Івано-Франківськводоекотехпром" та УКБ. Всього на – 3,7 млн грн.

Раніше міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків обіцяв притягнути до відповідальності посадовців КП "Івано-Франківськводоекотхпром", яке є найбільшим порушником вимог міської ради щодо допорогових закупівель на суми від 50 тисяч гривень через систему ProZorro. Сподіваємося, що Руслан Марцінків не омине увагою й інших керівників комунальних підприємств міста, що ігнорують реалізацію рішення сесії ради.

Марія Гаврилюк

*Публікація здійснена в рамках проекту "Прозорі комунальні підприємства", що виконується Центром Ейдос за підтримки Посольства Королівства Нідерландів в Україні. Зміст публікації не відображає офіційної позиції Королівства Нідерландів.

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області!

 
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: