fbpx

Будемо здорові: як у Брошнів-Осадській ОТГ розвінчують міфи про медичну реформу

Здоров'я 16:12, 21.06, 2018

Брошнів-Осадська міська лікарня першою на Прикарпатті уклала договір з Національною службою здоров’я України (НСЗУ). Вже з 1 липня ця лікарня почне працювати за новими правилами, а доходи лікарів будуть формувати їхні пацієнти.

У Брошнів-Осадській ОТГ понад третина мешканців вже підписала декларації з лікарями. У громаді готуються до фінансування медицини за принципом "гроші йдуть за пацієнтом". КУРС з’ясував, з якими труднощами стикнулися лікарі та пацієнти в ОТГ та чого там очікують від медичної реформи.

 

Перші кроки

Перед лікарнею дві жіночки журналістам не раді: "Що, знову приїхали нас закривати?" Нарікають, що у медзакладі скоротилася кількість ліжко-місць і не вистачає терапевтів, а до їхньої лікарні ще приєдналися пацієнти сусіднього села Кадобна.

Місцевим мешканкам заступник голови ОТГ Наталія Олексюк радить звернутися з письмовими пропозиціями, а нам пояснює, що донедавна медзаклад у Брошнів-Осаді був структурним підрозділом Рожнятівської районної лікарні. Кількість ліжко-місць, за її словами, скоротили ще до створення ОТГ.

"Тут було терапевтичне відділення, в якому скоротили ліжко-місця ще у Рожнятівському районі – із 25 місць скоротили до 15 в зв’язку з економією, так, як все вони економлять,  пояснює Наталія Олексюк.  Ми, навпаки, нікого не скорочуємо, ми працюємо над уведенням вузьких спеціалістів, щоб наше населення могло пройти медогляд. Це в першу чергу. Ми вже увели за сумісництвом дерматолога, працюємо із окулістом, уже ведемо переговори з лором. З усіма є попередня домовленість про співпрацю".

Наприкінці грудня минулого року на базі колишньої філії Рожнятівської ЦРЛ селищна рада ОТГ заснувала некомерційне комунальне підприємство "Брошнів-Осадську міську лікарню". Через півтора місяця для місцевих мешканців затвердили перелік безкоштовних послуг, серед яких аналізи та УЗД. Автономізація закладів первинної медичної допомоги є обов’язковою умовою для отримання фінансування з держбюджету, оскільки медичні заклади лише у статусі комунальних некомерційних підприємств зможуть укласти договори з НСЗ. Ще однією передумовою співпраці медзакладів із НСЗУ є підключення до електронної системи охорони здоров’я. У системі мають бути уповноважені особи та медичні працівники, які будуть залучені до виконання договору.

"Ми закупили для нашої первинної ланки сім комп’ютерів. Вели переговори з компанією "Medics" на підключення до системи e-Health. Старалися поповнити матеріально-технічну базу згідно з вимогами Кабміну. Тому  я вважаю, що ми справилися із завданням",  розповідає Наталія Олексюк.

1

І справді, Брошнів-Осадська лікарня виконала  всі умови і встигла під час першої хвилі, яка тривала до 5 червня, підписати договорів з НСЗУ.

 

Черги на реєстрацію

Попри те, що більш як третина жителів Брошнів-Осадської ОТГ вже підписала декларації з лікарями, робота в реєстратурі кипить. За словами медичного реєстратора Марії Голинської, щодня приходять підписувати декларації з лікарями приблизно по 80 місцевих мешканців.

2

"Реєструють і лікарі, і медичні сестри, і десь половина переходить через реєстратуру,  зазначає Голинська. – Молодих обслуговуємо 10 хвилин, старших 15. В середньому йде 12 хвилин на людину".

Мешканці Брошнів-Осадської ОТГ підписують декларації з шістьма лікарями. Чотири з них – сімейні, два – педіатри. Всього вже уклали договори з лікарями 3,5 тисячі з понад 9 тисяч мешканців громади. Крім того, є стос декларацій, укладених у письмовому виді, які треба внести у систему.

"Нам додали багато роботи, якої ми раніше не робили. По-перше, треба людей повідомити, по-друге – заохотити, по-третє – зареєструвати. Дітей реєструвати завжди важче, як дорослих. Тому що там потрібно і свідоцтво про народження, і документи законних представників батька чи матері. Там подвійна робота, і це трохи забирає часу",  розповідає педіатр Наталія Павляк, яка вже має 600 декларацій з маленькими пацієнтами.

3

Наталія Павляк
 

Найбільше  з усіх лікарів має підписаних декларацій сімейний лікар Інна Попіна. До неї вже записалися понад 900 мешканців громади. Скільки буде заробляти при фінансуванні лікарні за новою моделлю, лікар ще не підрахувала. Однак заступник голови ОТГ Наталія Олексюк запевняє:

"Вона заробила на збільшення своєї зарплати, на медсестру. І я думаю, що ще заробить".

4

Інна Попіна консультує пацієнтку
 

Дорога пришвидшить реформу

Брошнів-Осадська ОТГ створена минулого року. До громади увійшло два села – Креховичі Рожнятівського району та Кадобна Калуського району. Також до ОТГ мають бажання доєднатися мешканці сусіднього села Брошнів. Це рішення мають ще підтримати депутати селищної ради Брошнів-Осадської ОТГ. У Кадобній функціонує ФАП, а в Креховичах – амбулаторія.

5

Найважче було переконувати укладати декларації, каже Наталія Олексюк, мешканців села Кадобна. Зараз сюди двічі на тиждень виїжджає лікар з Брошнів-Осадської лікарні. Раніше ФАП цього села підпорядковувався амбулаторії села Кропивник, там і лікувалися мешканці цього села.

"Важко переконати людей похилого віку, які роками лікувалися у терапевта у Кропивнику, а зараз пішли і уклали з ним декларацію. Я думаю, що людям не треба категорично казати "ні". Зрозуміють це у серпні-вересні, коли медсестра чи фельдшер з Кадобної не вийде на виклик, бо вона не буде мати права обслужити тих людей,  говорить заступник голови ОТГ. – Тому я закликаю  жителів з села Кадобна укладати угоду з нашим лікарем. Щоб ми мали фельдшера і медсестру, щоб ми зберегли наш ФАП і, можливо, з цих грошей покращили матеріально-технічну базу".

6

Також керівництво ОТГ обіцяє мешканцям Кадобної вже невдовзі покращити транспортне сполучення з Брошнів-Осадою та відремонтувати дороги.

"Вже виготовлена проектно-кошторисна документація, ми провели тендер на ремонт дороги. Але гроші до бюджету ще не надійшли. Зараз ведуться переговори з підрядником, який виграв тендер, фірмою ПБС, щоби раніше почати роботи",  зазначає голова Брошнів-Осадської ОТГ Назарій Іванів.

7

Назарій Іванів
 

Доходи лікарів залежать від пацієнтів

Окрім Брошнів-Осадської лікарні, на Прикарпатті угоду з НСЗУ уклали ще три заклади – у Калуші, Коломиї та Тлумацькій ОТГ. З 1 липня вони будуть отримувати кошти з держбюджету за принципом "гроші йдуть за пацієнтом". Відтепер держава виділятиме фінансування не на заклад, а на конкретну людину. Дохід лікаря залежатиме від кількості пацієнтів.

У прес-службі МОЗ роз’яснюють, що базовий тариф за пацієнта, який підписав декларацію з лікарем, становить 370 грн. До базового тарифу застосовуються вікові коефіцієнти. Так, для дитини віком до 5 років коефіцієнт становить 4, тобто педіатр зароблятиме 1480 грн за дитину в рік. Для дітей віком від 6 до 17 років визначено коефіцієнт 2,2  814 грн. Для дорослих від 18 до 39 років  коефіцієнт 1 (370 грн). Для дорослих від 40 до 64 років  коефіцієнт 1,2 (444 грн), а для людей віком понад 65 років  коефіцієнт 2 (740 грн).

До кінця 2018 року заклади первинної медичної допомоги, які почнуть фінансуватися за договором із НСЗУ, також отримуватимуть по 240 грн за того пацієнта, який теоретично проживає на території обслуговування закладу, але ще не уклав декларацію про вибір лікаря. Щомісячно будуть вираховуватися гроші на людей, які вже підписали декларації із лікарями.

Другу хвилю підписання договорів із закладами, що надають первинну медичну допомогу, Національна служба здоров’я оголосить наприкінці липня.

Марія Гаврилюк

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області! 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: