fbpx

Договор(няк)и поза ProZorro: як Івано-Франківська ОДА уникає відкритих закупівель

Економіка 13:35, 13.12, 2017

Чиновники Івано-Франківської облдержадміністрації уникають проведення електронних закупівель в системі ProZorro. Без застосування конкурентних процедур структурні підрозділи ОДА провели більш як 90% закупівель.

Закон "Про публічні закупівлі", який набрав чинності минулого року, зобов’язав органи державної влади та місцевого самоврядування перейти на систему електронних закупівель ProZorro.

За законом, використання системи ProZorro не є обов'язковим для допорогових закупівель, де ціна товарів або послуг менша 200 тис. грн, а робіт – 1,5 млн грн. Однак, щоб зекономити кошти платників податків та запобігти корупційним ризикам, багато розпорядників коштів прийняли рішення проводити в системі ProZorro і допорогові закупівлі.

До прикладу, Дніпропетровська, Запорізька, Львівська, Тернопільська облдержадміністрації та Київська міська державна адміністрації ще в 2016 році запровадили електронні аукціони через систему ProZorro для всіх закупівель, сума яких перевищує 50 тис. грн. Також відповідні рішення ще минулого року ухвалили Івано-Франківська міська рада, Дніпровська міська рада, Київська міська рада, Львівська міська рада, Хмельницька міська рада, Маріупольська міська рада та інші.

Нещодавно громадська організація "Платформа "Громадський контроль" оприлюднила рейтинг прозорості закупівель обласних державних адміністрацій, складений на основі відкритих даних системи електронних закупівель ProZorro. Дослідження показало, що серед обласних державних адміністрацій Івано-Франківська ОДА пасе задніх за активністю проведення електронних закупівель в ProZorro. За три квартали цього року Івано-Франківська ОДА не провела і 10% конкурентних торгів та опинилася у п’ятірці найзакритіших для бізнесу облдержадміністрацій.

1

Дослідження ГО "Платформа "Громадський контроль" з відкритості ОДА до бізнесу в закупівлях

 

Обійти систему

З майже двох десятків структурних підрозділів Івано-Франківської ОДА закупівлі цього року проводили 12 з них. Абсолютним лідером з укладених договорів є департамент будівництва, житлово-комунального господарства, містобудування та архітектури. 

2

В системі ProZorro можна побачити, що за три квартали 2017 року департамент уклав 263 договорів про закупівлю. З них 239 договорів – на допорогові суми без проведення аукціонів. 238 договорів було укладено на будівельні роботи та поточний ремонт і один – на придбання нафтопродуктів (палива, електроенергії чи інших джерел енергії).

Серед всіх підрядників можна виділити вісім фаворитів департаменту. Це:

  1. ТОВ "Інтер Буд";
  2. ТзОВ ПМК-88;
  3. ТОВ "Вікно респект";
  4. ФОП Руда Мирослава Михайлівна,
  5. ПП Штогрин Євген Васильович,
  6. ПП "Промбудсервіс-Косів"
  7. ФОЛ Лазорів Наталія Ярославівна
  8. ТОВ "Західінком"
  9. ТОВ "ПМК-22"
  10. ТОВ "Сервісбудекспрес"

3

Найчастіші підрядники департаменту будівництва, житлово-комунального господарства, містобудування та архітектури Івано-Франківської ОДА у 2017 р.
 

За даними інформаційно-аналітичної системи YouControl, деякі підрядники, з якими уклав договори департамент, зареєструвалися тільки минулого року. Деякі з них є між собою пов’язаними.

До прикладу, засновником ТОВ "Інтер Буд" є Гнатковський Роман Іванович, який водночас є і співзасновником ТОВ "ПМК-22", а керує нею Микола Проців – колишній головний дорожник області.

Фірми "Вікно респект", ТОВ "Сервісбудекспрес", ТОВ "Західінком" та ФОП Руда Мирослава Михайлівна зареєстровані лише минулого року.

На другому місці за кількістю процедур закупівель – Департамент охорони здоров'я (25 закупівель), на третьому Департамент освіти, науки та молодіжної політики (21 процедура), за ним іде Департамент соціальної політики (12 процедур), решта менше 10.

4

Аналіз закупівель Івано-Франківської ОДА за 3 квартали 2017 року
 

Скільки в Івано-Франківській обласній адміністрації могли зекономити на допорогових закупівлях, якби розпорядники коштів відбирали постачальників через систему ProZorro, підрахувати важко. Адже на сайті електронних закупівель замовники не завжди виставляють укладені договори на допорогові закупівлі і майже ніколи – додатки до них. Тому неможливо проконтролювати, раціонально використані ці кошти чи ні.

А нещодавно голова Івано-Франківської ОДА Олег Гончарук підписав розпорядження про створення ще одного структурного підрозділу, який буде освоювати чи не найбільше бюджетних коштів в області. Так, у структурі облдержадміністрації з’явиться Департамент інфраструктури розвитку та утримання мережі автомобільних доріг загального користування, штатний розпис якого передбачає 37 працівників.

 

На кого рівнятися

На відміну від розпорядників коштів в ОДА, деякі замовники не бояться допорогових закупівель і успішно проводять тендери в системі ProZorro. До прикладу, комунальні підприємства та структурні підрозділи Івано-Франківської міської ради з 1 січня цього року через електронну систему публічних закупівель ProZorro почали проводити всі закупівлі на суми від 50 000 грн.

Найбільше закупівель в Івано-Франківську провів Департамент житлової, комунальної політики та благоустрою – з 251 проведених процедур 154 тендери завершені. На суму 172, 6 млн грн. Завдяки проведеним тендерам департамент зекономив 22,5 млн грн.

"З 1 січня ми почали проводити допорогові закупівлі через ProZorro і жодної угоди без аукціону по нових об’єктах ми не уклали, – зазначає директор департаменту Михайло Смушак. – Ну звичайно, що додалося роботи. Тому що на кожну закупівлю необхідно мати повністю кошторис. А щоб зробити кошторис, необхідно вийти інженерам на об’єкт та повністю його обстежити. Якщо кошторис на суму більш як 300 тисяч, то необхідно провести ще експертизу кошторису".

На другому місці за проведеними тендерами в Івано-Франківській міській раді управління капітального будівництва, яке провело через ProZorro 149 процедур, завершило 73 тендери на суму 367 млн грн та зекономило понад 90 млн гривень.

Департамент освіти та науки Івано-Франківської міської ради зі 128 поведених процедур завершив 94 тендери та зекономив майже 11 млн гривень.

 

Треба економити

Ще у квітні ГО "Антикорупційна платформа" зверталася до керівництва облдержадміністрації з проханням здійснювати допорогові закупівлі через систему ProZorro.

"З метою забезпечення ефективного і прозорого здійснення закупівель, створення конкурентного середовища у сфері публічних закупівель, запобігання проявам корупції у цій сфері, розвитку добросовісної конкуренції принагідно рекомендуємо запровадити здійснення допорогових закупівель товарів, робіт і послуг із застосуванням електронної системи закупівель ProZorro шляхом розробки та затвердження розпорядження голови Івано-Франківської ОДА відповідного порядку",  йдеться у зверненні.

У відповідь активісти отримали відписку, яка зводиться до того, що з метою ефективного впровадження ЗУ "Про публічні закупівлі" проводилися семінари щодо застосування електронної системи закупівель ProZorro "із залученням консультантів авторизованих електронних майданчиків та консалтингових фірм".

"Облдержадміністрація і надалі сприятиме проведенню навчальних заходів для замовників щодо застосування електронної системи закупівель ProZorro",  йдеться у відповіді.

Напередодні останньої сесії Івано-Франківської облради "Антикорупційна платформа" ще раз звернулася до депутатів обласної ради та голови ОДА Олега Гончарука та закликала їх при затвердженні бюджету Івано-Франківської області на 2018 рік зобов’язати всіх розпорядників коштів обласного бюджету проводити закупівлі від 50 тис. грн тільки через електронні аукціони в Системі публічних закупівель "ProZorro". Адже використання системи  ProZorro для "допорогових" закупівель є дієвим механізмом підвищення ефективності використання коштів платників податків, запобігання корупційним ризикам та розвитку місцевих малих та середніх підприємств.  

"Депутати обласної ради зараз мають шанс не лише виголошувати пафосні заяви з трибуни про запобігання корупції і турботу про ефективність використання коштів громадян, але й зробити для цього конкретну дію. Якщо депутатський корпус не запропонує відповідної поправки до тексту проекту бюджету на 2018 рік та не проголосує за неї, то ми зможемо чітко ідентифікувати депутатів та партії, які проти ефективного використання коштів платників податків, фактично сприяють потенційній корупції та проти розвитку місцевого виробника. Оскільки голосування в місцевих радах персональне та публічне, то ми постараємось розповісти громадянам, представники яких політичних партій проти запровадження системи ProZorro на допорогових закупівлях", – зазначив член правління "Антикорупційної платформи" Тарас Случик.

Марія Гаврилюк

Читайте КУРС у Telegram – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області!

*Інфографічні матеріали та робота аналітиків оплачена за підтримки наших європейських партнерів. Для створення цього матеріалу не витрачено жодної бюджетної гривні.

Цю публікацію було створено за підтримки Європейського Союзу. За зміст публікації повну відповідальність несе ГО "Антикорупційна платформа". Зміст публікації не є відображенням офіційної позиції Європейського Союзу.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: