fbpx

Франківськ стане домом для зірок світового мистецтва

Стиль життя 11:35, 19.11, 2014

Кілька місяців тому креативні люди із ініціативи "Тепле місто" вирішили, що з візуальним простором Івано-Франківська треба щось робити. І не просто робити, а з розумом і користю. Так народився ще один "теплий проект" – арт-резиденція. Проект запланували на весну 2015 року, а куратором стане відомий художник Євген Самборський.

"Ми поширюємо європейську мистецьку практику в Івано-Франківську"

Практика мистецьких резиденцій поширена в усьому світі, тому велосипед не вигадували. Арт-резиденція – це спроба втілити західний досвід у Франківську.

Ідея працює так: художнику надається стипендія, і він певний час живе в місті і має простір для втілення своїх проектів. Єдина умова  це має бути цікаво і актуально.

"В нашому випадку ми будемо запрошувати західних художників високого рівня, які будуть приїжджати до Івано-Франківська і тут працювати. За цей період художник буде створювати арт-об’єкт у відкритому просторі. І цей об’єкт буде залишатися в місті",  говорить Роман Малиновський, який відповідатиме за організаційні питання в проекті.

 

А судді хто?

Цьогорічним куратором арт-резиденції обрано художника Євгена Самборського  яскравого представника молодої генерації митців, які мають досвід подібних арт-резиденцій в Європі. 

Євген народився в Івано-Франківську. Закінчив  Інститут мистецтв Прикарпатського національного університету. Двічі отримував стипендію польського уряду Gaude Polonia, також отримав першу премію конкурсу для молодих художників МУХі-2012. У тому ж році організував два персональні проекти. Один у Санкт-Петербурзі – "Оксамитове ніщо", де спробував започаткувати дискусію безрезультатності нинішньої освіти. Інший проект Євген створив у Варшаві.

У 2013 році Самборський разом із кількома іншими художниками заснував мистецьке об’єднання Open group, вже згодом вони отримали спеціальну нагороду від PinchukArtCentre в Києві.

Перебуваючи на польській стипендійній програмі, Євген зав’язав дружбу з Павлом Альтгамером, одним із найвідоміших польських художників, скульпторів, який виставляється у найпрестижніших галереях Нью-Йорка, Парижа, Берліна та інших містах.

"Він став моїм справжнім вчителем, а потім ми почали робити спільні арт-проекти та інсталяції",  розповідає Самборський. Співпраця Євгена Самборського із Павлом Альтгамером триває вже 5 років.

"Я був його асистентом на Берлінському Бієналє та інших фестивалях. І одного разу він навіть приїздив до Франківська, але інкогніто",  каже Євген. Тепер Альтгамера чекають у франківській арт-резиденції.

 

Україна на мистецькій мапі світу

Організатори проекту хочуть, аби Україна стала повноцінним гравцем на мапі європейського та світового мистецтва. Тому ідея резиденції і не замикатиметься лише на внутрішньому рівні, де кожен художник знає іншого, а надаватиме простір для митців з інших країн.

"Зокрема, коли з’явився PinchukArtCentre в Києві, то про Україну заговорили, бо приїхав Хьорст та інші художники. І вже митці, світові галеристи, критики асоціювали Україну, із тим, що там виставлявся Хьорст",  каже Роман Малиновський.

Пізніше в рамках цього мистецького центру з’явилися конкурси для молодих художників та скульпторів. Цю тему представники "Теплого міста" і хочуть реалізувати на локальному рівні в Івано-Франківську.

 

Про відбір учасників

Є два підходи в арт-резиденціях: один – це коли художники обираються за конкурсом, журі обирає кращих за поданими заявками і резюме. А інший  це коли куратори проекту, керуючись  критеріями конкретного проекту, самі запрошують художника до міста. Так вирішили діяти у франківській арт-резиденції.

Художнику надається житло, стипендія, оплачується дорога, за потреби  майстерня, виділяються гроші на роботу, а якщо художник є знаним, то і гонорар за втілений проект.

"У Франківську ми це хочемо робити, аби розворушити  мистецький простір міста. Бо той маленький відсоток митців, які тут є і займаються сучасним мистецтвом, є несерйозним. Хотілося би для молодих талановитих людей показувати ширші можливості для творчості, не обмежуватися лише локальним рівнем",  каже Євген.

За словами куратора, ми чомусь всі маємо нові сучасні машини чи мобільні телефони, але для європейського ока наше мистецтво виглядає як щось в стилі "ретро"  застаріле і неактуальне. Це потрібно змінювати.

 

Освіту в маси

Друга частина арт-резиденції стане освітньою. Це передбачає відкриті лекції, зустрічі, майстер-класи із художником, який завітає в місто.

"Зрештою, у Франківську є Інститут мистецтв, де є безліч студентів, які мають свої ідеї, їх також варто залучати. Є можливість для скульпторів, художників попрацювати з матеріалом, навчитися новим технікам, по-новому подивитися на проекти і їхнє втілення",  каже Роман Малиновський..

Євген Самборський згадує свій період навчання в Інституті мистецтв як час, коли він не міг багато працювати, бо не мав можливості. Тепер такі можливості є для тих молодих, хто дійсно хоче розвиватися.

Організатори кажуть, що найбільший ворог проектів на зразок арт-резиденції  це "чиновницькі кабінети". Бо потрібно узгодити із міською владою площі, які будуть задіяні під арт-об’єкти. Але ані Роман, ні Євген поки з цього приводу не переживають.

"Треба знаходити правильні мости між художниками та владою",  каже Самборський.

До речі, фінансування проекту буде здійснюватися з грантів та частково з коштів "Теплого міста".

 

Франківськ не для розвитку? Будемо змінювати ситуацію

Євген Самборський вже багато років не живе в Івано-Франківську. Його постійне місце – це Київ.  Повертатися він поки не збирається і каже, що чомусь так стається, що наразі молодій людині, яка прагне більшого, потрібно їхати з Франківська, аби розширювати горизонти.

Проте координатор арт-резиденції Роман Малиновський вважає, що цю ситуацію потрібно і можливо змінювати, що, власне, поступово і збираються робити, втілюючи такі проекти.

"Я не повернуся сюди, допоки не зроблю для себе комфортне середовище. Я не маю на увазі архітектуру чи пейзажі за вікном, я маю на увазі середовище",  каже Євген Самборський.

Хоча час від часу Євген таки приїздить в рідне місто. Каже, що помічає, як змінюється простір, як окремі частини міста стають кращими, як виростають нові ініціативи.

"Але прикро, що якась людина їде  і напрямок зникає. Наприклад, у Львові такого не стається, можливо, за рахунок кількості митців. Тобто якщо кілька людей переїжджають, на загальний процес це не впливає",  додає Роман Малиновський.

Серед небезпек проекту його організатори називають також ставлення містян. Оскільки сучасне мистецтво часто є контроверсійним, несподіваним і не може подобатися всім.

"Але ми зробимо все, аби місто ставало тільки красивішим і приємнішим для його мешканців. А коли якийсь турист, їдучи на Буковель, захоче затриматися на кілька годин у Франківську, щоб подивитися на нову скульптуру чи класну інсталяцію, то це стане нашою маленькою перемогою",  переконують організатори.

 

Катерина Гладка

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: