fbpx

Як франківський водоканал порушує закони і не економить на "допорогах"

Політика 14:28, 30.01, 2018

Міський голова Руслан Марцінків обіцяє покарати відповідальних за порушення на КП "Івано-Франківськводоекотехпром".

Збиткове КП "Івано-Франківськводоекотехпром" за минулий рік провело 111 допорогових закупівель на 38,9 мільйони гривень і заощадило лише 50 тисяч гривень. При цьому підприємство є злісним порушником вимог міської ради щодо допорогових закупівель на суми від 50 тисяч гривень через систему ProZorro.

За 2017 рік лише чотири допорогові закупівлі КП "Івано-Франківськводоекотехпром" були конкурентними та дозволили зекономити бюджетні кошти. Економія – всього 50,6 тисяч гривень, це 0,13% від загальної вартості проведених закупівель. Водночас перші три квартали 2017 року підприємство завершило зі збитками у понад 13 мільйонів гривень.

Найбільше зекономило підприємство під час закупівлі автомобіля Skoda Octavia A7 Ambition – 23 тисячі гривень. Детальніше про закупівлю автомобіля читайте у блозі Машинка під ялинку: директор франківського водоканалу пересяде у службове авто за більш як півмільйона гривень.

Ще 20 100 грн підприємство заощадило на закупівлі трьох ноутбуків. 5,3 тисячі гривень – на закупівлі електронного тахеометра та 2,2 тисячі – подрібнювача гілок.

Інші 107 допорогових закупівель (!) були неконкурентними. 89 з них проведені з порушенням рішення виконкому та міської ради про здійснення допорогових закупівель через систему ProZorro.

"Водоекотехпром" не тільки укладав прямі договори на допорогові суми без публікації їх обґрунтування, але й проводив більшість закупівель без внесення їх в додаток до річного плану закупівель.

"У випадку "Водоекотехпрому" йде мова про ігнорування не просто рішень сесій ради та виконавчого комітету, а й про ігнорування законодавства України. Комунальне підприємство не оприлюднювало весь попередній рік актуальних змін до інформації про заплановані закупівлі та не оголошувало конкурсних електронних закупівель від 50 тис. грн на ProZorro, як цього вимагали рішення, прийняті міською радою. Тому потенційні нові постачальники чи підрядники не мали можливості ознайомитись з планами закупівель та запропонувати співпрацю підприємству на вигідних умовах", – зазначає керівниця "Антикорупційної платформи" Христина Зелінська.

Голова тендерного комітету КП "Івано-Франківськводоекотехпром" Вадим Даниловський телефоном повідомив, що перебуває у відпустці і коментувати проведення допорогових закупівель підприємства зможе наприкінці робочого тижня. За коментарем порадив звернутися до директора КП Романа Кімачука. 

Роман Кімачук заявив, що здійсненням закупівель займається відділ матеріально-технічного постачання, який очолює Вадим Даниловський.

"Це ділянка роботи відділу матерільно-технічного забезпечення, за яку він (Вадим Даниловський – ред.) несе відповідальність", – сказав Кімачук та пообіцяв, що Даниловський надасть відповідь, коли вийде з відпустки.

Винних каратимуть гривнею

До серпня 2017 року директором КП "Водоекотехпром" працював Микола Саєвич. Він підписав 53 договори на допорогові закупівлі, з них імовірні порушення положення виявлені у 42.

У липні 2017 року Саєвич написав заяву на звільнення за власним бажанням. Міський голова Руслан Марцінків одразу ж її задовольнив.

1 серпня Марцінків представив нового керівника КП "Івано-Франківськводоекотехпром". Ним став депутат Івано-Франківської міської ради попереднього скликання від ВО "Свобода" Роман Кімачук.

Сподівання, що новий керівник наведе лад із допороговими закупівлями, не виправдалися. Після призначення Романа Кімачука підприємство продовжило ігнорувати вимоги міськради про проведення допорогових закупівель на суму від 50 тисяч гривень через систему ProZorro, надалі укладаючи прямі договори.

Роман Кімачук за час перебування на посаді підписав 50 договорів на допорогові закупівлі. Ознаки порушень зафіксовані у 47 з них. Аналітики Антикорупційної платформи з цього приводу направили міському голові Руслану Марцінківу звернення з вимогою притягнути до дисциплінарної відповідальності керівників комунальних підприємств, які порушують порядок при здійсненні допорогових закупівель.

Міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків визнає проблему із проведенням допорогових закупівель КП "Івано-Франківськводоекотехпром" і обіцяє винести догану керівнику підприємства Роману Кімачуку. Також планує запровадити механізм фінансового стягнення з розпорядників коштів міського бюджету, які порушують Положення про здійснення допорогових закупівель.

"Є така ситуація, вона дуже неприємна, й, звісно, будемо вживати заходи. Керівнику комунального підприємства, яке порушує положення, винесемо догану. Окрім цього, ми вже обговорювали механізм використання фінансових стягнень за такого роду порушення. Ми стали одними з перших в Україні, де запрацювала платформа Прозоро. Це новий для міста механізм, ми лише вчимося бути відкритими", – сказав Марцінків. 

На кого рівнятися

На відміну від "Водоекотехпрому", інші комунальні підприємства міста більш сумлінно виконують положення про здійснення допорогових закупівель.

Усі комунальні підприємства Івано-Франківської міської ради протягом 2017 року загалом зекономили на "допорогах" 3,64 мільйона гривень.

Скільки підприємства зекономили на допорогових закупівлях (сума від очікуваних вартостей закупівель):

1

Нічого не заощадили тільки КП "Полігон ТПВ", яке провело одну закупівлю на 1,450 млн грн, КП "Муніципальний фізкультурно-оздоровчий центр"  дві закупівлі на суму 119 тисяч гривень та КП "Архітектурно-планувальне бюро-ІФ", яке не провело жодної закупівлі.

Найбільше допорогових закупівель в Івано-Франківській міськраді провів департамент житлової, комунальної політики та благоустрою – 189 укладених договорів за 2017 рік. Економія завдяки ProZorro становить 4,48 мільйони гривень – це 7,16% від очікуваних вартостей закупівель.

Директор департаменту Михайло Смушак зазначає, що з 1 січня почали проводити допорогові закупівлі через ProZorro і жодної угоди без аукціону по нових об’єктах не було укладено.

Для ефективнішого проведення допорогових закупівель в Івано-Франківську планують провести навчання для керівників структурних підрозділів, комунальних підприємств і відповідальних за проведення закупівель осіб.

"Навчання завжди потрібні, коли впроваджується щось нове. Подумаємо, запросимо компетентних людей, щоб навчити наші КП правильно здійснювати закупівлі", – зазначив Руслан Марцінків.

Василь Крайник

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області!

Публікація здійснена в рамках проекту "Прозорі комунальні підприємства", що виконується Центром Ейдос за підтримки Посольства Королівства Нідерландів в Україні. Зміст публікації не відображає офіційної позиції Королівства Нідерландів

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: