fbpx

Голова обласного господарського суду Марина Шіляк: "Всі наші судді написали заяви на проведення люстраційної перевірки"

Суспільство 11:06, 25.12, 2014

В інтерв’ю КУРСу голова господарського суду розповіла про його роботу, про очікування від судової реформи в Україні та чи готові судді до люстрації.

У судах люстраційні процеси розпочалися раніше, ніж в інших органах державної влади. Після прийняття закону "Про відновлення довіри до судової влади в Україні" у квітні цього року у судах відбулися вибори нових голів. Так, навесні Господарський суд Івано-Франківської області очолила Марина Шіляк. 

– Марино Анатоліївно, 15 грудня згідно з законом "Про очищення влади" розпочалася перевірка суддів Господарського суду Івано-Франківської області. Скільки суддів не погодилися пройти люстрацію?

Так, у нас в суді почалася перевірка, передбачена законом "Про очищення влади". Є відповідний наказ, і ця перевірка триває. Вся інформація розміщається на сайті нашого суду. Ні один із суддів не потрапив під обмеження та заборони, визначені статтею першою цього закону, це по-перше. А по-друге, всі до одного написали заяви про проведення перевірки. Ми вже направили всі запити і вже є перші відповіді. Так що перевірка проводиться.

– На Вашу думку, чи зможе нове законодавство, до прикладу "Закон про очищення влади", закон "Про відновлення довіри до судової влади в Україні", очистити судову систему?

Очиститися, на мій погляд, – це передовсім відповідально ставитися до своєї роботи. Щодо законодавства, то закон в окремих випадках шляхом запитів дозволить встановити якісь факти щодо суддів. Це якщо хтось щось приховує. Але щоб очиститися, то треба працювати добросовісно на своєму робочому місці. Стосовно нашого суду я можу сказати, що ми працюємо добросовісно.

– Суддів перевіряють прискіпливіше, ніж інших держслужбовців. Під люстрацію підпадають судді, які фальшували справи проти "майданівців", реальні статки деяких суддів не відповідають задекларованим. Господарський суд не розглядав справ, які стосувалися Майдану, але чи готові судді вашого суду пройти майнову люстрацію?

Я вам більше скажу. Мало того, що ми свої декларації оприлюднили, ми їх надавали вашим колегам у відповідь на запити, хоч цього закон не передбачає. При цьому питання надсилати чи не надсилати вирішували на нараді суддів, і ніхто не заперечував.

– Ми читали вашу декларацію. А чи готові ви запросити журналістів у гості, щоб продемонструвати, що реальні статки відповідають декларації?

Звичайно, думаю, що не тільки я, а більшість суддів. Про всіх не можу говорити, але що стосується мене, то – будь ласка.

– Якщо підсумувати перші місяці вашої роботи на посаді голови суду: що вдалося змінити, які найбільші досягнення можете назвати за цей час?

Найбільше досягнення – це те, що вдалося згуртувати колектив. Люди розуміють один одного, і ми працюємо дружно. Ми стали більш відкриті для суспільства.

– А в роботі суду?

По-перше, в нас зараз справи розглядаються всі відкрито. По-друге, наявність залу засідань дозволяє бути присутніми на засіданнях більшій кількості громадян і пресі. По-третє, от днями ми провели виїзне судове засідання на базі Верховинського районного суду. Тобто ми намагаємося стати ближчими до суспільства і донести до людей думку, що ми такі самі люди, як і всі решта. Тому що останнім часом почалася така кампанія проти суддів, ніби це якісь незрозумілі люди, які живуть незрозуміло де і роблять невідомо що.

– Практику виїзних засідань ви десь запозичили чи це ваше нововведення?

Ні, ми зараз починаємо. Такого ніколи не було. Але, чесно кажучи, щоб так активно громадськість брала участь у засіданнях, такого також не було.

– Ви кажете, що суспільство не довіряє суддям, то як, на вашу думку, відновити довіру до судової системи?

Ми робимо все для того, щоб у нас кожен суддя відповідально ставився до своєї роботи. По-друге, не потрібно судити про всю судову систему за окремими кричущими випадками. На них потрібно відповідно реагувати. Зрештою, ми мусимо пережити цей період реформування. Конфуцій сказав: краще запалити свічечку, аніж проклинати темряву. От і я про те, що кожен повинен запалити свічечку – і все стане на свої місця.

– Чому у вашому суді досі працює суддя Юрій Грица, якого обвинувачують у вбивстві людини?

Справа перебуває у провадженні у Чортківському районному суді Тернопільської області. Наскільки я зрозуміла, наразі вона передана на дорозслідування. Хочу нагадати, що у нас існує презумпція невинності – поки немає рішення чи вироку суду, людина вважається невинною. Коли буде вирок, що він винний, його звільнять автоматично. Його відсторонення не входить до повноважень голови суду. Можливо, існує механізм відсторонення, але в цьому випадку він не спрацював, Верховна Рада його не відсторонила.

– У рамках судової реформи обговорюють можливість ліквідації господарських судів. Як ви ставитеся до такої ініціативи?

Звичайно, ми не погоджуємося з такими перспективами. Основний аргумент, який висувають ті, хто хоче ліквідувати господарські суди, – це статистичні дані, за якими господарські суди розглядають лише 3,5% від загальної кількості справ.

По-перше, оперуючи такими цифрами, ніхто не говорить про складність та глибину цих справ. До прикладу, у нас складні справи про банкрутство, коли одна справа розглядається протягом багатьох років, а кількість винесених в ній рішень та судових засідань не можна порівняти з жодною іншою справою. Вона може в собі містити багато менших справ, і рахувати її як одну, звичайно, не можна.

По-друге, у нас немає таких справ, які суди інших юрисдикцій розглядають по 20 в день. По-третє, наші судді постійно завантажені роботою. Як на мене, треба прагнути, щоб всі суди мали таку кількість справ, які можна розглянути якісно, своєчасно, з користю для громадян і для держави.

У процесуальному розумінні господарські суди досить дисципліновані. Всі помиляються, я не кажу, що ми такі білі і пухнасті, але можливість швидко виправити судову помилку існує тільки у нашій юрисдикції.

Як сказав голова Вищого господарського суду Богдан Львов, такого не було в історії жодної держави, щоб держава створювала спеціалізацію судів, а потім від неї відмовилася. Відмовитися від цього позитивного досвіду – це неправильно, це крок назад.

– З якими спорами найчастіше звертаються до господарського суду?

Найбільша категорія справ, які ми розглядаємо, – це розрахунки між суб’єктами господарювання, земельні спори, корпоративні, спори про банкрутство, банківські спори. Деякі справи є про оскарження рішень органів місцевого самоврядування. Це стосується тих випадків, коли орган місцевого самоврядування виступає як власник землі, майна тощо.

Історично так склалося, що господарський суд обслуговує досить вузьку категорію споживачів. Господарські суди не притягують до кримінальної чи адміністративної відповідальності, не позбавляють водіїв посвідчень, не забороняють проведення зборів громадян чи інших заходів, що обмежують права людини. Хто постійно бачить роботу господарських судів, так це представники бізнесу і професійні юристи. Тому було б розумно, перш ніж руйнувати систему, запитати цих людей, чи влаштовує їх якість надання судових послуг, чи потрібні такі суди?

 А яких позитивних змін, на вашу думку, можна очікувати від судової реформи?

Наприклад, в законопроекті "Про судоустрій і статус суддів" є декілька позитивних моментів, з якими я абсолютно погоджуюся. По-перше, це відновлення кваліфікаційних класів суддів. Раніше судді були поділені по класах. Тобто хто працює довше і здав відповідний кваліфікаційний іспит, одержує вищий клас і відповідно отримує вищу зарплату. Зараз цього немає, вже, напевно, років п’ять, як це скасували.

По-друге, атестація суддів. Ми теж за атестацію. Ми повинні здавати екзамени. Це також передбачено у проекті, і це відновить і довіру, і кваліфікацію суддів. Також передбачені нові види стягнень. Наприклад, новий вид стягнень – перевід судді до суду нижчої інстанції, відсторонення від роботи і направлення на навчання до школи суддів, якщо суддя не здав атестаційний екзамен. Це основні моменти. І це якраз сприятиме підвищенню якості роботи суддів і відновленню довіри до судової влади.

Розмовляла Марія Гаврилюк

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: