fbpx

Грудневі жнива на Прикарпатті: операція “Поточний ремонт дУху” та інші пригоди в закупівлях

Суспільство 21:15, 22.01, 2018

У передноворічні дні творяться дива навіть в електронних закупівлях. Про це свідчать договори на ремонти, які викладають в останні дні грудня на сайті ProZorro. Дороги, приміщення, дахи ремонтуються не по днях, а по годинах. Принаймні на папері.

Ми проаналізували 33 закупівлі, які здійснили на Прикарпатті районні державні адміністрації за останній тиждень 2017 року. Критерієм відбору були закупівлі будівельних робіт та поточні ремонти.

За тиждень до Нового року структурні підрозділи райдержадміністрацій підписали договорів на 7 318 237 гривень. І за більшістю угод вже до 29 грудня 2017 року, за даними E-data, перерахували кошти підрядникам, .

Зазначимо, в усіх договорах вказано, що розрахунки з підрядником відбуваються по факту виконаних робіт з можливим авансом у розмірі не більш як 30% від суми договору. Отже, майже всі ремонти були виконані за 1-3 дні.

Нижче наводимо зведену інформацію щодо того, у який проміжок часу відбувалося підписання договорів та розрахунок між сторонами:

1

А тепер гляньмо, що це за ремонти і кому ж вдається так швидко їх зробити. Ми підібрали найяскравіші приклади закупівель, щоб показати абсурдність ситуації, яка складається кожного разу в період завершення бюджетного року.

 

Косівський район

У селі Рожнів Косівського району ТОВ "Оріон-Будсервіс" відремонтувало покрівлю навчально-виховного комплексу "Гуцульщина" на суму 225 400 гривень всього за 1 день.

2

Також у Косові вдалося за день збудувати каналізаційну мережу. Відділ будівництва Косівської РДА та ТОВ "Будпроект ІФ" уклали 26 грудня договір на 286 758 гривень для цих робіт, 27 грудня підписали довідку КБ-3, а 28 грудня – розрахувалися.

3

 

Тисменицький район

Відділ освіти Тисменицької РДА 27 грудня уклав договір з ТОВ "Екоспецбуд" на капремонт Будинку дитячої та юнацької творчості у Тисмениці. Підрядник зобов’язався виконати ремонт до 25 лютого 2018 року, а замовник оплатити роботи протягом 5 днів після підписання акту виконаних робіт. Проте вже наступного дня відділ освіти перерахував всю суму двома платежами. Виходить, що капремонт провели за день.

4

5

28 грудня той же відділ освіти оплатив ТОВ "РБД 21" заміну вікон та дверей у школі в селі Вільшаниця. За документами виходить, що товариству вдалося за один день поміняти вікна та двері на суму майже 231 тис. гривень.6

 

Тлумацький район

А в Тлумачі ТзОВ "Дорожньо-будівельне управління "Основа" 27 грудня підписало договір з відділом будівництва Тлумацької РДА. Наступного дня встигло провести капремонт дороги в селі Палагичі і одразу отримати майже 100 тисяч гривень.

7

 

Долинський район

В Долинському районі за день вдалося набудувати берегозакріплювальних споруд на річці Свіча на 632 639 гривень. Будівництво проводило ТОВ "ПМК-89" на території Шевченківської сільської ради. 27 грудня РДА уклала договір з виконавцем, а на наступний день заплатила всю суму згідно з актом виконаних робіт.

До слова, загалом на будівництво берегозакріплювальних споруд на річці Свіча на території Шевченківської сільської ради витрачено у грудні більш як 1 мільйон гривень, оскільки 18 грудня було укладено договір на 391 952 гривень і 28 грудня за цим договором теж пройшла повна оплата.

8

 

Галицький район

27 грудня підприємець Василь  Бойчук за один день провів капітальний ремонт амбулаторії загальної практики сімейної медицини в селі Блюдники Галицького району на суму 136 649 гривень. В той самий день він уклав договір з Галицькою РДА, а на наступний день отримав гроші.

9

 

Надвірнянський район

26 грудня відділ освіти Надвірнянської РДА замовив капітальний ремонт покрівлі школи №2 у місті Надвірна. Підрядником виступило ПП “Двуліт”, в той самий день сторони підписали акт про виконані роботи, і 28 грудня відділ освіти перерахував всі кошти на рахунок підприємства у розмірі майже 150 тисяч гривень.

10

 

Снятинський район

Абсолютну першість серед замовників посідає Снятинський район. Загалом Снятинська РДА за останній тиждень 2017 року уклала 10 договорів на ремонт та будівництво приміщень на загальну суму 3 590 654 гривень. За більшістю з них уже пройшли оплати, які мали здійснюватися після завершення робіт.

11

Ось деякі з тих закупівель.

27 грудня управління культури Снятинської РДА та підприємець Спасюк Василь Миколайович уклали договір, за яким підрядник повинен провести капітальний ремонт даху будинку культури в селі Устя за 491,5 тис. грн. 28 грудня підприємцю була перерахована повна сума.

12

27 грудня управління освіти Снятинської РДА та ТОВ “Водоканал Покуття” уклали договір на капремонт школи в селі Прутівка на суму 431 588 гривень. Наступного дня вся сума була перерахована виконавцю робіт.

13

Також 27 грудня управління освіти Снятинської РДА підписало договір із ТОВ “Інвестиційно-будівельна компанія "Західспецбуд" на нове будівництво каналізаційних мереж та споруд в Будилівській ЗОШ І-ІІ ступенів. І на наступний день управління перерахувало їм 319 300 гривень за виконані в цей період роботи. Загальна сума договору – 413 816 гривень.

14

27 грудня управління освіти Снятинської РДА уклало договір на суму 275 805 гривень з ТОВ “ІБК "Західспецбуд" на нове будівництво зовнішньої каналізаційної мережі в Заболотівській ЗОШ І-ІІІ ступенів. А на наступний день перерахувало підряднику 258 602 гривні за виконані роботи.

15

Ця ж компанія 27 грудня провела за день будівництво каналізаційних мереж та споруд в Попельниківському ДНЗ "Сонечко" Снятинського району на суму 265 796 гривень.

16

26 грудня відділ культури Снятинської РДА уклав договір з підприємцем Степаном Терлецьким на суму 465 225 гривень. Підрядник зобов’язався виконати капітальний ремонт сільського будинку культури в селі Балинці до 31 грудня, а саме ремонт крівлі будинку. Через 2 дні замовник повністю оплатив роботи одним платежем.

17

Цікаво, що у договорі замовник зобов’язався оплатити підряднику аванс у розмірі 30% до початку виконання робіт. А в наступному пункті зобов’язався провести 100% розрахунок до 31 грудня 2017. Інакше мав би сплачувати підряднику штраф у розмірі "0,5% за кожен прострочений день від суми неоплаченого боргу". Натомість зобов’язань для підрядника щодо належного виконання робіт у договорі не виписали.

Також 26 грудня відділ культури Снятинської РДА профінансував капітальний ремонт будинку культури в селі Прутівка на суму 147 426 гривень. За договором підприємець Колотило Роман повинен виконати його до 31 грудня.

18

А ще управління освіти Снятинської РДА встигло замінити дверні та віконні блоки в ДНЗ “Золотий ключик” у Снятині за 394 198 грн. 26 грудня уклали договір з ПП ПВП “Капітальне будівництво”, а через 2 дні оплатили всю суму. 

19

 

Калуський район

Не обійшлося і без курйозних закупівель. Відділ культури Калуської районної державної адміністрації замовив послугу "Поточний ремонт дУху". Договір уклали 26 грудня, того ж дня підписали акт виконаних робіт, а на наступний день постачальник ТОВ "АРХБУД-ІФ" отримав гроші, 63 337 гривень.

З’ясувалося, це був поточний ремонт даху Народного дому в селі Середнє. Чи все-таки духу?

20

До кінця року бюджетники завжди стараються використати усі кошти, які є на їхньому балансі. Іноді не дуже законно, іноді не дуже зграбно. Бо той, хто не встиг вибрати й вкласти (а може, й вкрасти) бюджетні кошти, буде їх позбавлений за формулою "хто не встиг – той запізнився". Тож постає вже котрий рік питання: а чи не слід нарешті почати краще працювати і займатись справжнім плануванням бюджетних витрат?

Остап Бринський, ГО "Центр «Антикорупційна платформа"

*Інфографічні матеріали та робота аналітиків оплачена за підтримки наших європейських партнерів. Для створення цього матеріалу не витрачено жодної бюджетної гривні.
Цю публікацію було створено за підтримки Європейського Союзу. За зміст публікації повну відповідальність несе ГО "Антикорупційна платформа". Зміст публікації не є відображенням офіційної позиції Європейського Союзу.

 

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області!

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: