fbpx

Хто є хто у виконкомі Івано-Франківська?

Політика 10:24, 04.12, 2015

В Івано-Франківську до нового виконкому увійшло 16 осіб. З них за посадами – міський голова Руслан Марцінків, його перший заступник Микола Вітенко, заступники міського голови Олексій Кайда, Богдан Білик та Олександр Левицький, секретар міськради Оксана Савчук, керуючий справами МВК Ігор Шевчук. На громадських засадах у виконкомі працюватимуть Вадим Войтик, Дмитро Демків, Вікторія Дротянко, Іван Криховецький, Олексій Петечел, Ярослав Зуб'як, Сергій Романюк, Михайло Сеньків, Ярослав Яцишин.

Про більшість з них іванофранківці нічого не знають. Втім, відомо, що виконком Івано-Франківської міської ради завжди формувався за партійними квотами. Оскільки партія “Свобода” виграла вибори мера та провела найбільше депутатів до міськради, то квотами особливо не розкидалася – два місця віддала “Батьківщині”, яка підтримала Руслана Марцінківа у другому турі на виборах міського голови, а три  “БПП-Солідарність”, вочевидь – за лояльність у міськраді.

“Мені би хотілося з меншим виконкомом працювати. Але зважаючи на те, що в “Свободи” немає більшості у міській раді, ми змушені були дотримуватися партнерства”,  прокоментував склад виконкому новообраний мер Івано-Франківська Руслан Марцінків.

“Ображені” таким підходом депутати  від “Самопомочі” та “УКРОПу” не брали участі в голосуванні ні за утворення комісій, ні за новий склад виконкому.

КУРС пропонує ближче познайомитися з людьми, які представлятимуть інтереси громади у виконкомі Івано-Франківської міськради.

Руслан Марцінків (36 років), міський голова Івано-Франківська.

1Марцінків у передвиборчій агітації закликав мешканців обласного центру голосувати за іванофранківця. Хоча сам ним не є. Народився у місті Бобровиця Чернігівської області. В Івано-Франківськ приїхав вчитися – у 2001 році закінчив Івано-Франківський національний технічний університет нафти і газу за спеціальністю “інженер-економіст”. У цьому ж ВНЗ отримав диплом магістра державного управління. Наразі здобуває третю освіту на магістратурі економічного факультету Івано-Франківського університету права імені Короля Данила.

Пройшов шлях від рядового виховника “Пласту” НСОУ до керівника організації в Івано-Франківській та Чернівецькій областях (2007-2010).

Політичну кар’єру Марцінків починав у партії “Наша Україна” у 2001 році, коли був створений виборчий штаб блоку “Наша Україна” в Івано-Франківській області, який очолював Олександр Сич. У 2006 році був обраний депутатом обласної ради від блоку “Наша Україна”. А в 2010 – пройшов до Івано-Франківської міської ради вже від “Свободи”, де працював секретарем до 2012 року. З 2012-2014  народний депутат України 7-го скликання.

На посаді секретаря міської ради, а згодом і в іпостасі народного депутата Марцінків очолював пікети проти незаконного будівництва в Івано-Франківську. Навіть кілька разів “засвітився” з молотом біля несанкціонованих забудов, де начебто розбивав паркани та фундаменти. Здобув собі жартівливі прізвиська “людина-мегафон” і “депутат-кувалда”. Однак будівельного свавілля від цих шоу в Івано-Франківську не поменшало. А в новообраній міській раді “професійні борці” з незаконним будівництвом на чолі з мером з легкістю віддали комісію з питань містобудування та земельних відносин “професійним забудовникам“.

Микола Вітенко (31 рік), перший заступник міського голови.

2Микола Вітенко  – секретар Івано-Франківської міської ради попереднього скликання.

Закінчив Юридичний інститут Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника. З 2008 до 2011 року працював в Івано-Франківській обласній асоціації перевізників юристом. Дякуючи політичній приналежності, з 2011 до 2012 року – заступником директора КП “Єдиний розрахунковий центр”. Після обрання Марцінківа народним депутатом у 2012 році Вітенко замінив його на посаді секретаря міськради. Був секретарем постійної депутатської комісії з питань житлово-комунального господарства, транспорту і зв’язку.

Вітенко активно працював у виборчому окрузі, в якому здобув перемогу у попередній каденції. Регулярно звітував перед виборцями. На місцевих виборах цього року пройшов до Івано-Франківської обласної ради.

Вочевидь, за попередню каденцію молодий “свободівець” таки виправдав партійний кредит довіри у кріслі секретаря міськради.

До слова, Микола Вітенко п’ятиразовий чемпіон області з шашок, член президії федерації шашок в Івано-Франківській області,  заступник голови федерації шашок в Івано-Франківську.

Олексій Кайда (44 роки), заступник міського голови.

3За офіційною версією, екс-голова Тернопільської облради, Олексій  Кайда куруватиме у виконкомі питання будівництва та архітектури. За словами Марцінківа, такий фахівець повинен бути  не місцевий, не повинен мати жодного стосунку до будівельного чи земельного бізнесу, щоб не було лобіювання чиїхось інтересів та корупції. Однак виглядає, що “свободівця” чи не з найбільшим партійним стажем призначили зверху наглядати за командою Марцінківа  таким собі “смотрящим”.

На момент обрання заступником міського голови Олексій Кайда є військовослужбовцем: на початку 2015 року був мобілізований під час четвертої хвилі. На установчу сесію прибув з частини у відрядження.

Народився Олексій Кайда у Бердянську Запорізької області. Вчився на радіотехнічному факультеті Національного університету “Львівська політехніка” за спеціальністю “інженер-системотехнік”.

Політичною діяльністю почав займатися в 1989 році, в цей час він був одним з організаторів Народного Руху України та Товариства української мови імені Тараса Шевченка у Бердянську. Був керівником служби обліку кадрів Соціал-Національної партії України, яку згодом перейменували у “Свободу”. До слова, нинішній лідер “Свободи” Олег Тягнибок був на той час лише уповноваженим з питань організаційної роботи СНПУ.

У 1995 році Кайда почав працювати спеціалістом з приватизації житла у виконкомі Вінницької міської ради. З 1999 до 2000 року був помічником-консультантом у народного депутата від НСПУ Олега Тягнибока.

У 2002 році здобув ще одну вищу освіту в Національній академії державного управління при Президентові України. Після академії Олексій Кайда працював у Львівській обласній раді помічником голови. Відтак обіймав посаду заступника міського голови у місті Винники на Львівщині.

У 2006 році Кайда став депутатом Львівської облради. У 2009 очолив Тернопільську обласну раду, а в 2012 за списком ВО “Свобода” пройшов до Верховної Ради.

На виборах 2015 року невдало балотувався до Київської міської ради, після чого опинився в Івано-Франківську. Член Політвиконкому і Політради ВО “Свобода”.

Богдан Білик (60 років), заступник міського голови.

4Білик залишився на посаді заступника міського голови з попередньої каденції і надалі відповідатиме за економічний розвиток міста. Це чи не єдиний член виконкому, якому вдалося втриматися на посаді не за партійною приналежністю, а за професійними якостями. Богдан Білик не є членом жодної політичної партії і ніколи не обирався депутатом. Працював у виконкомі з 2003 року – був начальником управління: управління зовнішніх зв’язків і туризму, відтак очолював управління економічного та інтеграційного розвитку. У 2014 році призначений на посаду заступника міського голови Івано-Франківська Віктора Анушкевичуса.

Богдан Білик двічі закінчив Івано-Франківський державний технічний університет нафти і газу. У 1977 році здобув освіту за спеціальністю “буріння нафтових і газових свердловин (гірничий інженер)”, у 1997 у цьому ж університеті здобув ще одну освіту за спеціальністю “облік і аудит” (бухгалтер-економіст).

Загальний стаж роботи заступника міського голови становить майже 37 років, з них 20 років – стаж державної служби.

Олександр Левицький (35 років), заступник міського голови.

5Потрапив до виконкому за квотою “Батьківщини”.

Олександр Левицький закінчив Фізико-технічний ліцей в Івано-Франківську, а потім здобув дві вищі освіти у Івано-Франківському національному університеті нафти і газу, який закінчив з відзнакою (“магістр-фізик” та “менеджер підприємства”).

Будучи студентом 5-го курсу університету, він став співавтором і ведучим політичних теледебатів на ОТБ “Галичина”. З 2005 року Олександр Левицький був заступником з організаційних питань, першим заступником голови  керівником Виконавчого Секретаріату Івано-Франківської обласної організації партії ВО “Батьківщина”.

У 2006 році обраний депутатом Івано-Франківської обласної ради за списком виборчого блоку політичних партій “Блок Юлії Тимошенко”. На момент обрання  наймолодший депутат обласної ради. У 2010 році знову пройшов у раду від ВО “Батьківщина” та став заступником голови обласної ради. Крім того, був секретарем бюджетної комісії обласної ради.

Під час Майдану Левицький прославився скандалом. На одному з публічних зібрань він нагрубив місцевому активісту, коли йшла мова про необхідність люстрації чиновників.

“Та при всій повазі, чуєш – за мене проголосувало купу людей, чоловіче Божий, – а ти помовчи!” – сказав тоді Левицький, який був заступником голови обласної ради.

Тоді громадські активісти навіть зібрали підписи до голови обласної ради, щоб винести на сесію питання про звільнення Левицького. Незважаючи на тиск громадськості, обласна рада не звільнила Левицького. Для його відставки не вистачило 14 голосів, але з того часу його незмінно величають “чоловіком Божим”. 

На місцевих виборах цього року Олександр Левицький втретє став депутатом обласної ради, а фракція “Батьківщина” запропонувала його кандидатуру на посаду заступника міського голови взамін за підтримку Марцінківа у другому турі на виборах міського голови.

Оксана Савчук (32 роки), секретар міської ради.

6Оксана Савчук вдруге обрана депутатом Івано-Франківської міської ради.

За освітою секретар міської ради викладач української мови і літератури – закінчила Прикарпатський національний університет ім. В. Стефаника.

З 2000 року входить до Національної скаутської організації України “Пласт” – станиця Івано-Франківськ.

До обрання секретарем міської ради працювала заступником директора з виховної роботи Дитячо-юнацького пластового центру від управління освіти і науки Івано-Франківського міськвиконкому. У попередньому скликанні міськради Оксана Савчук очолювала постійну депутатську комісію з питань духовного відродження, науки, освіти, культури, молодіжної політики та спорту. Як повідомляв КУРС, після обрання депутатом Савчук разом з колегою по фракції і однопартійцем Михайлом Сеньківим заснували дві компанії, які регулярно освоювали кошти в сфері ЖКГ міста, – ТОВ “Гендлярка” і ТОВ “Комунальні інвестиції”.

Перша фірма є крупним підрядником КП “Єдиний розрахунковий центр”, друга – “засвітилася” в Івано-Франківську минулого року, коли дивним чином поза конкурсом отримала дозвіл на облаштування у місті дев’яти зупинок громадського транспорту, в тому числі й закладами торгівлі. За даними Єдиного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, Савчук досі залишається співвласницею обох фірм.

Ігор Шевчук (35 років), керуючий справами міськвиконкому.

7Ігор Шевчук вдруге обраний депутатом Івано-Франківської обласної ради від партії “Свобода”. На момент обрання  безробітний.

Навчався в кулінарному училищі за професією “кухар-офіціант-бармен”, закінчив Прикарпатський національний університет ім. В. Стефаника за спеціальністю “політологія”.

Працював директором Дитячо-юнацького пластового центру. У “Пласт” Ігор Шевчук (псевдо “Сіроманець”) вступив у 1995 році. Належить з 2004 року до 15 куреня УСП “Орден Залізної Остроги” ім. Святослава Завойовника. Був виховником гуртка “Дикобрази”, зв’язковим 59 куреня ім. Степана Ленкавського, станичним станиці Івано-Франківськ 2004-2006 років, організатором Крайового мандрівного табору “Говерля”, організатором Крайових Спартакіад 2004-2006 років.

У квітні 2014 року на партійній конференції Шевчук очолив Івано-Франківську міську організацію “Свободи”, замінивши на цій посаді Романа Онуфріїва. Цікаво, що в 2002 році Шевчук замінив Онуфріїва зв’язковим куреня ч. 59 ім. Степана Ленкавського у “Пласті”.

На парламентських виборах 2014 року він балотувався до Верховної Ради від партії “Свобода” На той час був помічником-консультантом народного депутата України Олександра Сича.

Ігор Шевчук був одним із координаторів прикарпатців на київському Майдані, займався їх довезенням та розселенням.

Вадим Войтик (43 роки), член виконкому на громадських засадах.

8Вдруге пройшов до міськвиконкому за квотою “Свободи”, хоч наполегливо позиціонує себе безпартійним. Працює секретарем наглядової ради КП “ЄРЦ” і шеф-редактором інтернет-видання “Галка”.

Народився в Івано-Франківську, навчався у Львівському державному університеті ім. І. Франка (1989-1991 рр). У 2000 закінчив Прикарпатський державний університет ім. В. Стефаника за спеціальністю “правознавство”.

Трудовий стаж розпочав журналістом  працював у газеті “Західний кур’єр”, потім головним редактором холдингової компанії “Бліц-Інформ”, був генеральним директором ТОВ “Економічна медіа група”. Колишній шеф-редактор національного мережевого медіапроекту “Статус”. Працював заступником директора щотижневика “Галицькі контракти”.

У 2010 році на запрошення очільників івано-франківської “Свободи” очолив створене тоді комунальне підприємство “Єдиний розрахунковий центр” та розпочав так звану  комунальну реформу в обласному центрі. Наприкінці 2013 року звільнився з посади директора ЄРЦ та став секретарем наглядової ради підприємства. При цьому залишився де-факто його керівником. “Уславився” численними скандалами з місцевими активістами, політиками і журналістами, які неодноразово звинувачували Войтика і “ЄРЦ” в непрозорому використанні коштів.

Любить подорожувати, відвідав більше 60 країн світу. За його словами, мандрує світом за гроші від проданої кілька років тому квартири.

Дмитро Демків, член виконкому на громадських засадах. 

9

Дмитро Демків став членом виконкому втретє. Цього разу за квотою партії БПП “Солідарність”.

Освіту здобув у Львівському політехнічному інституті за спеціальністю “інженер-будівельник”.

Працює головним інженером у ПП “Ярковиця”. Має досвід у роботі місцевого самоврядування: колись очолював управління капітального будівництва Івано-Франківська, був заступником головного архітектора міста, начальником інспекції Держархбудконтролю в області. Після того продовжив кар’єру у будівельному бізнесі  заступником директора ВАТ “Житлобуд”, а згодом і в “Ярковиці”.

За попередні каденції нічим особливим не запам’ятався.

Вікторія Дротянко (32 роки), член виконкому на громадських засадах

10Вікторія Дротянко “засвітилася” в Івано-Франківську на місцевих виборах міського голови  супроводжувала кандидата у мери Руслана Марцінківа на всіх публічних заходах.

Сама з Чернігівщини, була депутатом Прилуцької районної ради попереднього скликання від партії “Свобода”.

Цього року теж балотувалася до Прилуцької райради, а також до міської ради Івано-Франківська. Однак нікуди не пройшла. На момент балотування – безробітна. 

У 2010-2012 роках працювала помічником-консультантом депутата Верховної Ради України Руслана Марцінківа. Невдовзі має очолити відділ патронатної служби виконкому в Івано-Франківську.

Дротянко була керівником прес-служби Чернігівської обласної організації та керівником секретаріату Чернігівської обласної організації ВО “Свобода”.

Іван Креховецький (34 роки), член виконкому на громадських засадах.

11Вдруге став членом виконкому від “Свободи”.

Працює заступником декана економічного факультету Івано-Франківського університету права ім. Данила Галицького, кандидат економічних наук, доцент, професор університету, член-кореспондент Української академії наук.

Родом з села Підлужжя Тисменицького району, здобув три вищі освіти.

Зокрема, за спеціальністю “облік і аудит” закінчив ВНЗ, в якому зараз працює, коли той називався Інститутом права, економіки та будівництва. Після того здобув кваліфікацію магістра з міжнародної економіки у Міжнародному науково-технічному університеті. У цьому ж закладі отримав ще одну освіту за спеціальністю “правознавство”.

У складі попереднього виконкому не вирізнявся ні ініціативністю, ні активністю, не брав участі в обговореннях, голосував в унісон з представниками партії “Свобода”.

Олексій Петечел (33 роки), член виконкому на громадських засадах.

12Олексій Петечел пройшов у виконком за квотою партії БПП “Солідарність”. Закінчив аспірантуру Юридичного інституту Прикарпатського національного університету. З 2006 року працює на посаді спочатку асистента, а потім старшого викладача кафедри кримінального права та процесу у цьому ж Інституті. З 2009 року  доцент кафедри.

Був уповноваженою особою партії “Блок Петра Порошенка” у 83-му виборчому окрузі на позачергових парламентських виборах 2014 року. На місцевих виборах цього року здійснював юридичний супровід партії БПП “Солідарність” в Івано-Франківську.

Ярослав Зубяк (62 роки), член виконкому на громадських засадах.

13Ярослав Зуб’як до цього часу двічі був членом виконкому, перед тим  у  2006-2010 роках депутатом Івано-Франківської міської ради від Блоку Юлії Тимошенко.

На виборах 2015 року балотувався до Івано-Франківської міської ради від “Батьківщини”. Після того, як не пройшов, партія запропонувала його за своєю квотою знову у виконком.

Був директором ПП “Чебрець”. Наразі безробітний. Освіта  неповна вища, вчився на інженера-механіка в Івано-Франківському автомобільно-транспортному технікумі.

Сергій Романюк (39 років), член виконкому на громадських засадах.

14Член політичної партії Всеукраїнське об’єднання “Свобода”, депутат міської ради попереднього скликання, працював у земельній комісії.

Закінчив Український Державний лісотехнічний університет за спеціальністю “інженер-технолог”, працює директором ТОВ “Будівельна компанія “ЕСПО”.

Балотувався до міської ради і в 2015 році, однак не пройшов.

Один з найменш активних депутатів, хоча справно відвідував сесії і комісї міськради. За чотири роки депутат жодного разу не звітував, можливо, тому, що пройшов до міськради за списком, не вирізнявся активністю і в сесійній залі.

Подейкують, що Романюк – один з тих меценатів, на пожертвування яких функціонує партія.

Михайло Сеньків (36 років), член виконкому на громадських засадах.

15Михайло Сеньків – ще один екс-депутат Івано-Франківської міської ради у нинішньому виконкомі. У попередньому скликанні очолював мандатну комісію з питань депутатської діяльності, етики, захисту прав людини, законності, взаємодії з правоохоронними органами та засобами масової інформації. На початку 2015 року склав повноваження голови комісії, начебто через те, що органи місцевого самоврядування не мають впливу на правоохоронні органи і відповідно не можуть чітко взаємодіяти.

Закінчив Прикарпатський національний університет ім. В. Стефаника за спеціальністю “викладач польської мови та літератури, української мови та літератури”.

У свій час працював у відомчій газеті УМВС “Версії”, відтак на підприємстві “Місто-НВ” голови фракції “Свобода” у міськраді Романа Онуфріїва.

Як вже згадувалося, у 2011 році разом з Оксаною Савчук заснував підприємство “Комунальні інвестиції”, яке роками залишається чи не найбільшим підрядником очолюваного його товаришем Вадимом Войтиком “ЄРЦ”, виграючи мільйонні тендери.

Ярослав Яцишин (38 років), член виконкому на громадських засадах.

16Вищу освіту здобув в Івано-Франківському національному університеті нафти й газу

Яцишин, хоч і безпартійний, пройшов у виконком за квотою БПП “Солідарність”. Від цієї партії балотувався до Івано-Франківської міської ради, але не пройшов.

У 2007 році Яцишин за квотою фракції “Наша Україна” став заступником міського голови Віктора Анушкевичуса. До того працював у банківських структурах та мав спільний бізнес з сином екс-мера Петром Шкутяком, який на цьогорічних виборах пройшов першим номером у списку до міської ради від БПП “Солідарність”.

На позачергових парламентських виборах у 2014 році Яцишин очолював виборчий штаб Петра Шкутяка.

Якщо у 2007 році Ярослава Яцишина критикували за брак досвіду на посаді заступника міського голови, то на сьогодні він успішний підприємець, директор ТзОВ “Будінвест” та активний громадський діяч.

Марія Гаврилюк

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: