fbpx

Коломия – батьківщина динозаврів

Стиль життя 19:03, 02.02, 2018

Неподалік в’їзду у Коломию гостей міста зустрічає королівський тиранозавр – Т-Rex. Щоправда, стоїть цей симпатичний монстр на автомийці, але тепер сюди приїжджають не тільки машини мити, а й зупиняються, аби сфотографуватися з персонажем "Парку Юрського періоду". А народився динозавр у майстерні коломиянина Валерія Дідорака.

Звідки в Коломиї динозаври

Коломиянин Валерій Дідорак 24 роки займався пошиттям шкіряного одягу, але десяток років тому вирішив покинути цю справу і повністю присвятити себе хобі  скульптурі. І перетворив захоплення на професію. 

"Це стосується усіх професій – якщо є бажання, якщо людина чимось займається і вона цим одержима, хоче цього, то вона досягає успіху. Звісно, це тяжка праця. І не обов’язково мати якийсь папірчик про відповідну освіту. Зараз є достатньо інформації, всього можна навчитися. Але головне – це мотивація, внутрішнє бажання зрозуміти і вдосконалитися",  каже Валерій.

Досить швидко у Дідорака з'явилися замовники на скульптури. А створити саме динозавра його надихнув культовий фільм Стівена Спілберга "Парк Юрського періоду". Почав 5 років тому.

1

Перед тим, як взятися за роботу, Валерій вивчив усі матеріали про динозаврів, які тільки міг знайти. Прочитав масу статей і переглянув години відео. 

2

Інколи майстру таки бракувало інформації  чи то про будову стопи тиранозавра, чи анатомію передньої кінцівки. Та й серед вчених-палеонтологів досі нема єдності щодо цього доісторичного хижака. Тому Валерію довелося покладатися на власну інтуїцію й трохи імпровізувати. 

3

4

Спершу Валерій створив невеличку модель королівського тиранозавра  прорахував на ній усі пропорції. А вже скульптура, яку сьогодні можна побачити на околиці міста, має 3 метри у висоту, 6 – у довжину і важить близько 450 кг. Та все ж вона у півтора рази менша від прототипа, який мешкав на Землі 65 мільйонів років тому.

Перший тиранозавр будувався з металевого каркаса, на якому нарощували "тіло" з поліефірної смоли у перемішку зі скловолокном. Ця речовина найбільш стійка до різних погодних умов  так роблять ванни, яхти, навіть деякі літаки. Зверху динозавр покритий цією ж речовиною з додаванням пігментного барвника, який використовують для фарбування автомобілів. Усі матеріали купуються в Україні: тут широкий вибір, хороша якість і прийнятні ціни, каже майстер.

"Фактура тиранозаврів унікальна. Я аналізую: дивлюся, як, наприклад, китайці роблять штучно. Вони дивляться на шкіру сучасних тварин – носорога, слона, бегемота, ящірки  і відтворюють її на динозаврах. А фактура шкіри створює реалістичну картинку – чи жива істота, чи ні. То я зробив таку рапату шкіру",  пояснює Валерій.

5

Потім з першого тиранозавра Валерій відлив форму, за якою робить наступні моделі вже без металевого каркаса. З кожною новою скульптурою майстер намагається досягти більшої реалістичності. 

У справі допомагають син Костянтин та шваґро Роман. Усіх динозаврів роблять у закритому у цеху: в холоді й хмарі пилу чоловіки провели кілька місяців, оскільки на відкритому просторі речовина, з якої зроблені динозаври, не застигла би.

6

"Ці T-Rex’и, вважаю, таки є показником певного рівня, якогось досягнення",  каже майстер.

І ми не можемо не погодитися: скульптури вражають, і здається, що ось-ось оживуть.  

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області!

 

Буде динопарк

Про динопарк Валерій Дідорак мріє вже багато років. Спершу він збирався продати кількох динозаврів, аби фінансово підготуватися до такого масштабного проекту. Навіть знайшовся клієнт з Німеччини, який придбав одного тиранозавра. У 2017 році він хотів отримати ще шість у різних позах, які би могли розбиратися на частини для простішого транспортування.

Робота закипіла. За чотири місяці майстри встигли зробити чотирьох тиранозаврів. Але угода зірвалася, і скульптури залишились у Коломиї. Зате мрія про динопарк стала більш реалістичною, не журиться майстер.

"У Коломиї нема нічого такого вражаючого, казкового. А динопарк може таким місцем стати. Особисто для мене це один із викликів самому собі",  каже майстер.

Сьогодні у Дідорака п'ять готових динозаврів. Щоб запустити парк, Валерій планує створити хоча б десять екземплярів. Експонати урізноманітнить трицератопсами та рапторами. Фігури мають поєднуватися у певних життєвих ситуаціях, в які могли би потрапляти тварини у Юрському періоді.

7

Валерій також обдумує можливість додати скульптури істот, які мешкали десятки тисяч років тому на землях сучасної України. Спонукає його до цього знахідка бивня мамонта, на яку на глибині 5 метрів натрапив житель Верхнього Вербіжа Василь Фесюк, коли влітку 2016 року копав у себе на подвір’ї криницюТому не виключено, що в динопарку зможуть "оселитися" і мамонти, хоч у часі цих тварин розділяють десятки мільйонів років.

"Є прив’язка до того, що вони тут жили. Були тут і носороги волохаті. Тож, крім динозаврів, можна ще й наші історичні речі відтворити",  ділиться Валерій.

 

Непростим є вибір місця для динопарку, хоча майстер цим не переймається. Дідорак переконаний, що спершу про динозаврів мають дізнатися і заговорити люди. Тому на початках скульптури можуть з’явитися у центрі Коломиї на подвір’ї приятеля-підприємця. А потім їх можна буде перенести й за межі міста.

"Людина прикрашає місце. Навіть якщо парк буде не в самій Коломиї, а за містом, якщо все буде мудро організовано і працюватиме, то все рівно люди туди поїдуть. Це не є проблема",  вважає чоловік.

8

У динопарку Валерій хоче й цікаву розважальну програму: театралізоване шоу з пізнавальними розповідями, аніматори в костюмах динозаврів, атракціони-розкопки артефактів, конкурси для дітей на найкращий малюнок чи виліпленого з пластиліну динозавра з призами та неординарні сувеніри…

Валерій вірить, що йому вистачить і бажання, і сил, аби втілити задум у життя. Певні проблеми і затримки виникають через брак коштів. Виготовлення велетенських скульптур потребує чималих затрат. 

9

Сьогодні в Україні досі немає жодного динопарку, найближчий розташований у Польщі. Тому місце у Коломиї точно буде приваблювати туристів, переконаний Дідорак.

"Ці всі бесіди, що треба туриста затягнути, тривають у нас рік-два…шість років. Проводять бізнес-семінари, говорять, що треба інфраструктуру зробити, дороги… Що дороги є визначальними для туристів. Іноземець чи турист не приїде дивитися на дороги, ти йому щось покажи,  каже чоловік. – Я зараз маю вже щось і теоретично, і практично для такої речі, як динопарк. По можливості буду це втілювати".

Окрім динозаврів, Валерій робить сувеніри з дерева, шкіри, пінопласту. Творити руками він любив протягом усього свого життя, і тепер ця справа приносить дохід. Усе відбувається у затишній майстерні, наповненій ароматом кави.

10

Недавно Валерій Дідорак задумав створити міні-Коломию і зараз працює над цим проектом. Це макет міста на формі у вигляді мапи, який встановлять у центрі. Вже зробив 17 будиночків. Цей проект має свою "філософію".

"Прут буде наче текти по краю. Вода – це життя, це рух, це святе. На цій річці якраз місто побудоване",  розповідає Валерій.

11

Про підтримку Валерій не просить – ані владу, ні приватних спонсорів. 

"Я керуюся своїм внутрішнім станом, що я хочу робити. А в житті не може бути постійних компромісів",  вважає чоловік.

Нових працівників у майстерні теж не планує, бо їхнє навчання займе ще більше часу, аніж створення чергового динозавра. Тому робитиме динозаврів у міру сил, а допомагатиме у цьому вірна команда. Нові моделі майстер розроблятиме самостійно.

12

Розлучатися зі своїми динозаврами майстер не любить і не хоче. 

"Я хочу, щоб це було в Коломиї. Мене не цікавить ні Франківськ, ні Львів, ні Київ, Польща, Чехія, Німеччина… Основна філософія – це дякувати Богу і мати задоволення від того, що ти робиш".

Підготувала Олена Бас

Фото – Юра Паливода

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області!

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: