fbpx

Коли, де і як щепити дітей від кору у Франківську

Здоров'я 20:41, 16.01, 2018

Що слід знати і обов'язково враховувати батькам, які ще не щепили дітей від кору, розповіли лікарі Івано-Франківської міської дитячої поліклініки.

Медики прогнозують збільшення захворюваності на кір у Франківську протягом наступних двох тижнів. Вчора з кором злягли 9, а сьогодні 10 дітей, двох із них госпіталізували. Серед тих 53 дітей в Івано-Франківську, які вже захворіли на кір від початку січня, 92% – не щеплені. Тож у міській дитячій поліклініці, що на вулиці Тичини, – ажіотаж: у черзі до кабінету щеплень вистоюють по кількасот батьків із дітьми.

Вчора щеплення від кору зробили 112 малюкам. Сьогодні щепитися прийшли ще більше. На цей час вакциновані проти кору трохи більше половини дітей, які не мали щеплень (таких було 9,7 тисяч).

1

Що, де і як:

Вакцинують бельгійською вакциною "Пріорікс", повідомила лікар-педіатр кабінету профілактичних щеплень Івано-Франківської міської дитячої поліклініки Христина Судак. Наразі мають 600 доз вакцини проти кору, в найближчі дні чекають ще 500 доз. В області є близько 7 тисяч доз "Пріоріксу". Франківські медики звернулися до МОЗ із проханням передати вакцини з областей, де є їх надлишок. 

Щоби отримати щеплення, батькам треба спочатку звернутися до дільничного лікаря. Він має оглянути дитину, послухати, виміряти температуру. Дозвіл на щеплення, який дає лікар, він заносить у картку. Після цього батьки заповнюють "інформовану згоду" на щеплення. Аж тоді можна ставати в чергу.

Щепляться діти безкоштовно у поліклініці на Тичини та ще у 6 педіатричних відділеннях у мікрорайонах міста. Всі заклади мають вакцину, в кожному є пункт щеплень. Вакцинують щодня, крім вихідних, з 8 ранку до 19.00. Записуватися на щеплення не потрібно. Але варто знати, що до лікаря на прийом потрібно зголоситися попередньо. До кабінету щеплень – жива черга. У міській дитячій поліклініці, зазначила Христина Судак, можуть приймати до 200 дітей в день.

 

2

Застереження:

Застереження до вакцинації. Протипоказів щепитися проти кору як таких немає, але є застереження. Це алергічні реакції на компонент вакцини або на попереднє введення вакцини. А також гострі захворювання та загострення хронічних захворювань.

Якщо дитина – алергік. Діткам, які схильні до алергії, щепитися рекомендують в умовах стаціонару. Направлення в лікарню, де під наглядом лікаря дитині роблять щеплення, видає дільничний лікар – тільки у випадку, якщо дитина з групи ризику. Щеплення в умовах стаціонару забезпечує Івано-Франківська міська клінічна лікарня, що на вулиці Чорновола. "Ми приїжджаємо, привозимо з дотриманням відповідного температурного режиму (в холодильнику) вакцину і щепимо. Дитина спостерігається першу добу", – пояснила Христина Судак.

Ускладнення на щеплення можуть бути в перші 30 хвилин після процедури. Тому батькам рекомендують упродовж цього часу ще побути або біля кабінету щеплень, або поруч із кабінетом лікаря – щоби в разі чогось могти надати допомогу. Ускладнення – це анафілактичний шок, набряк квінке. Досі ускладнень у дітей після щеплення у Франківську не було, стверджують медики.

Реакція на щеплення може виникнути впродовж місяця в будь-який день. Може бути висип по типу кору чи краснухи, нежить, кашель, температура, припухлість шийних лімфатичних вузлів по типу паротиту (свинки). Прояви індивідуальної реакції організму на вакцину лікування не потребують, минають самі. Тільки якщо температура піднімається вище 38,5, батькам радять її збивати. У цих випадках рекомедовано консультуватися з лікарем.

Перевірка:

Як перевірити якість вакцини? Кожний флакон препарату має зазначену дату придатності і термоіндикатор на корку.

3

Якщо квадратик термоіндикатора світлого кольору – це означає, що вакцина зберігалася правильно. Якщо під час транспортування чи зберігання був порушений температурний режим, індикатор темніє – змінює колір аж до фіолетового. Перед щепленням дитини батькам мають показати термоіндикатор і термін придатності.

4

Коли:

Коли треба щепитися від кору? Щеплення проводять дітям в річному віці і повторно в 6 років. Це дає імунітет, щоби дитина не захворіла. Не щеплена дитина є відкрита до інфекції – може захворіти швидше й тяжче, пояснила позаштатний міський лікар-інфекціоніст Вероніка Васьків. Кір – це гостре інфекційне захворювання вірусного походження, небезпечне тому, що дає ускладнення. Ускладнення кору – отити, ларенго-трахеїти, бронхіти, пневмонії та енцефаліти. Найчастіше хворіють діти до 4 років та 5-9 років – садочкові групи і початкові класи.

Якщо дитина взагалі не щеплена, то бажано щепитися в час епідемічного сезону, бо це є захист від інфекції. Якщо перше зробили, до прикладу, сьогодні, то друге – повторну ревакцинацію – можна робити вже через місяць. Імунітет до кору забезпечують дві дози вакцини.

Перші симптоми кору – підвищення температури до 39 і до 40 градусів, якщо дитина не була щеплена. Висипання можуть бути на третій день: спочатку з'являються на обличчі, наступного дня – на тілі, на третій день поширюються на кінцівки. Супроводжує біль у горлі, збільшення шийних і потиличних лімфовузлів, частий сухий кашель, кон'юнктивіт, світлобоязнь – дитина не може дивитися навіть на денне світло.

Інкубаційний період від того часу, як у хворому поселився вірус, і до перших ознак хвороби – від 5 до 17 днів. Видужання без ускладнень – до тижня, якщо є ускладнення – два-три тижні лікування. Якщо захворіла щеплена дитина, а таке також іноді стається, то перебіг хвороби легкий: температура 37-37,5, лікування до 5 днів.

Дітей, які не були щеплені від кору, але які контактували з хворими, треба вакцинувати, наголошує Вероніка Васьків. "Якщо в сім'ї двоє нещеплених дітей і один захворів, то іншого бажано вакцинувати впродовж 72 годин. Якщо вже минув більш тривалий період, то рекомендують вводити імуноглобулін людський звичайний – це згладить прояви хвороби, дитина легше перенесе інфекцію. Імуноглобулін вводиться у віковій дозі протягом 6 днів з моменту контакту із хворим на кір. В цьому випадку інкубаційний період хвороби може продовжуватися до 21 дня", – зазначає дитячий лікар-інфекціоніст.

5

Спалах кору в колективі – в школі чи в дитсадку, – коли занедужали 3 і більше дітей, є приводом для карантину. У Франківську спалах кору зафіксували в школі №6, що в Опришівцях, тут захворіли 17 дітей (двоє – з Чукалівки).

Якщо є поодинокі випадки захворювання, а такі є у шести ДНЗ та п’яти ЗОШ, карантин не накладається, але проводяться обмежувальні заходи. Вони полягають у тому, що за групою, в якій виник кір, ведеться медичне спостереження. Так, у дитсадках дітей щодня повинна оглядати медсестра. При цьому "свіжих" дітей (якщо дитина не ходила два тижні в садочок) на час обмежувальних заходів у групу не допускають. Обмежувальні заходи можуть накладатися до 14 днів, в окремих випадках до 21 дня – якщо захворювання продовжуються. В дитячому заклад,і окрім того, проводиться щоденна дезінфекція та обов'язкові провітрювання.

Приватники:

Альтернатива поліклінічним щепленням – вакцинація у приватних медичних закладах. Як повідомили в медичному центрі "Приватна дитяча поліклініка №1", щеплення проводять так само вакциною "Пріорікс" виробництва Бельгії. На цей час вакцини немає – закінчилася. Поступлення чекають вже цього четверга, 18 січня. Вартість щеплення – від 670 грн. Врахуйте, що обов’язковий огляд лікаря і допуск до щеплення.

"Якщо би, не дай Бог, так сталося, що вакцини закінчилися, бо їх є обмежена кількість, тоді батьки можуть купляти за свій кошт в аптеках, – інформує Вероніка Васьків. – Вакцина проти кору є не у всіх аптеках, бо потребує спеціальних умов зберігання. Батьки можуть придбати її і звернутися в кабінет щеплень міської дитячої поліклініки – там їм проведуть вакцинацію. Але обов'язково з холодовим ланцюгом (з аптеки до поліклініки вакцину слід перевозити в холодильнику) і з чеком, після огляду педіатром, з його дозволом та підписаною "інформованою згодою".

За 2017 рік у Франківську на кір захворіли 140 дітей. З початку 2018 року – 53 дитини. У Франківську мешкає 45,9 тис. дітей.

 

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області!

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: