fbpx

Кооперативи – шлях до розвитку малого бізнесу

Економіка 13:56, 10.04, 2018

В Україні поступово набувають популярності кооперативи. Один із перших з'явився у Бродівському районі Львівської області: кооператив "Покрова" успішно працює вже сім років і розвивається.

За останні кілька століть кооперативи стали однією з найпопулярніших форм господарювання. Перші з них з’явилися на початку XIX у Великій Британії. Вже тоді англійці розуміли: щоб підвищити ефективність праці та рівень життя, потрібно об’єднуватися.

Нині цей рух активно розвивається в країнах Євросоюзу. Зокрема, в аграрному секторі ЄС понад 22 тисячі кооперативів, які залучили більш ніж 6 мільйонів людей. З-поміж європейських країн варто виокремити Францію. Тут такі об’єднання охоплюють 75% фермерських господарств.

Кооперативний рух називають альтернативою державній та приватній власності або ж третім сектором економіки. За грошовим обігом у деяких країнах він навіть посідає перше місце.

 

Відродження кооперативів в Україні

Українські селяни теж поступово гуртуються й відроджують кооперативи. Для наших малих фермерів такі об’єднання – чи не єдина можливість не лише вижити, а й отримати прибуток від своєї продукції. Сім років тому це зрозуміли у Бродівському районі Львівської області. Тоді селяни масово відмовлялися від корів, бо тримати їх було невигідно. "Коли не було кооперативу, ми не мали де здати молоко. Не було навіть молокоприймального пункту", – розповідає голова правління кооперативу "Покрова" Надія Романчук.

Тутешні селяни вирішили об’єднати зусилля, щоб врятувати свою справу. "Починали з села Лугове. Фактично з однієї вулиці. 22 власники корів об’єдналися й зареєстрували в районній службі кооператив", – згадує виконавчий директор кооперативу "Покрова" Любов Клубок.

Нині українську аграрну галузь, зокрема молочну, переважно контролює великий капітал. Натомість цінності та пріоритети ЄС – підтримка малого та середнього бізнесу. Саме на європейську модель орієнтувалися під час створення кооперативу в Бродівському районі. Виконавчий директор "Покрови" Любов Клубок неодноразово відвідувала Євросоюз. Була в Литві та Латвії, щоб запозичити досвід цих держав та адаптувати його до українських реалій. Поступово це вдалося зробити. Сьогодні кооператив – один з найкращих в країні. Тут створюють всі умови, щоб кожен місцевий селянин міг розпочати власну справу.

 

Як це працює

Нині завдяки кооперативу понад 300 селян мають змогу заробляти гроші.

"Кооператив відчутно допомагає. Скажімо, приїжджають дорадники. Раз на місяць молоко беруть, щоб перевірити на кількість соматичних клітин. Вони є показником якості молока. В разі погіршення пропонують лікування для корів. Також надають сінажі, бухгалтерський супровід. Завдяки кооперативу можуть розвиватися сімейні ферми. Самим селянам складно все охопити, а тут їм допомагають", – пояснює підприємець Андрій Войтович.

Напрочуд важливо й те, що кооператив допомагає зі збутом молока. Тепер члени об’єднання не мусять йти на базар, вони організовано здають продукцію. Для цього кооператив придбав молоковоз, збирають кошти на ще один. "Покрова" має домовленість із низкою фабрик, що пропонують конкурентну ціну. На молоко тутешніх фермерів чималий попит, тож вони можуть обирати покупця. Для всіх членів об’єднання умови однакові.

"Ціна залежить від жирності молока. Приміром, вона становить 5 гривень за літр. Але якщо жирність молока 4 відсотки, фермер отримує доплату", – пояснює виконавчий директор кооперативу "Покрова" Любов Клубок.

За підрахунками місцевих підприємців, щоб мати стабільний прибуток, потрібно мати щонайменше 10 корів. Виробництво молока тут – родинна справа. Завдяки кооперативу одна сімейна ферма може дати раду стайні з 20 корів. Якби селяни не об’єдналися, мало хто зміг би заробити на молочній продукції.

"Було б тяжко. Є така приказка: "Один в полі не воїн". Якби не кооператив, я б багато корів і не тримала, ну 3-4 – скільки б прогодувати змогла. Звичайно, діти їздили б десь на заробітки. А зараз я знаю, що мені допоможуть, підкажуть. Діти мають змогу працювати вдома. Сьогодні нам вистачає і для онуків", – розповідає хазяйка сімейної ферми Любов Пастушок.

 

З чого почати молочний бізнес

Нині кооператив "Покрова" об’єднує 10 сіл. Невдовзі мають долучитися ще 3 населені пункти. Умови такі цікаві, що про фермерську справу замислюються й жителі великих міст.

"Покрова" відкрита для нових членів. Та щоб розпочати справу з нуля, потрібен стартовий капітал.

Молочна галузь передбачає перехід на нові технології, що дають змогу ефективно контролювати якість молока. Без них вихід на міжнародні ринки неможливий. Тому будівництво ферми за відповідними стандартами обійдеться в 300 тисяч гривень. Така сума для більшості селян є непідйомною. Кооператив і тут знайшов вихід. Кожен член об’єднання може отримати матеріальну допомогу в рамках проекту уряду Канади "Розвиток молочного бізнесу в Україні", який вже сім років є партнером "Покрови". Надають підприємцям обладнання для виробництва якісної продукції.

"Я робив реконструкцію стайні. Ця матеріальна допомога була у вигляді сучасного доїльного апарату, спеціальних гумових килимків для корів, поїлок. Надали й економну лампу, вентиляційне обладнання: клапан, вентилятор", – розповідає власник ферми Ігор Куліта.

Така підтримка була особливо актуальна сім років тому, на початку діяльності кооперативу. Тепер, за словами керівників "Покрови", учасники можуть самі розв’язувати свої проблеми.

"Ми розуміємо, що проект завершиться. Але за той час, коли він допомагав розвиватися кооперативу, люди навчилися виживати. Навіть якщо вже не буде грантових коштів, ми розуміємо, що робити. Ми покращили матеріальне обладнання. Маємо свої холодильники, устаткування, щоб приймати якісне молоко. Ми можемо розвиватися самі", – переконана сільський голова Заболотівської ОТГ Марія Дискант.

 

Кооперативи допоможуть малому бізнесу

Самоорганізація та об’єднання знизу, ініціатива громад – одні з головних цінностей країн ЄС. В такому ключі відбувається децентралізація та кооперація і в Україні. Люди беруть долю в свої руки.

Кооператив "Покрова" може стати чудовим прикладом для всієї країни. За сім років тут створили систему, яка ефективно працює і дає прибуток. "Варто розуміти: якщо ми хочемо змінити щось в державі, то мусимо змінитися самі, маємо об’єднатися. Коли ми об’єднаємося, то зможемо зробити чимало", – каже виконавчий директор кооперативу "Покрова" Любов Клубок.

Така форма як кооператив підійде не лише аграріям. Вона має переваги й для представників інших напрямків бізнесу. Започаткувати таке об’єднання не складно, головне – знайти надійних партнерів. "Якщо ви хочете покращити власну справу, гуртуйте біля себе людей, визначайтеся, які послуги потрібні, і лише тоді думайте про створення кооперативу. Вам потрібно зібрати однодумців, влаштувати збори, затвердити статут, визначити в бізнес-плані, що ви робитимете, і починати надавати послуги", – розповідає директор Львівської аграрної дорадчої служби Ігор Паньків.

У найближчому майбутньому такі об’єднання зможуть отримувати державну підтримку, тож розвивати власну справу стане значно простіше.

"Нині триває обговорення можливості використання ресурсів держбюджету для підтримки малих та середніх фермерів, кооперативів. Тривала програма передбачатиме виділення до мільярда гривень на кредитування і безоплатну підтримку малих виробників сільськогосподарської продукції. В цьому разі – молока, а загалом по країні це будуть різні галузі", – каже Ігор Паньків.

Такі перспективи дають надію на яскраве майбутнє українських аграріїв. А отже, наша продукція зможе стати конкурентною на полицях крамниць Європейського Союзу та інших, віддаленіших куточків світу.

Матеріал підготовлено в рамках проекту "Точне відображення Угоди про асоціацію Україна-ЄС в українських медіа", що втілюється польським Фондом міжнародної солідарності у співпраці з українськими громадськими організаціями "Інтерньюз-Україна" та "Товариство Лева". Проект реалізується за кошти Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), а також за кошти Програми "Підтримка демократії", що у свою чергу фінансується з Програми польського співробітництва задля розвитку Міністерства закордонних справ Республіки Польща.

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші

новини Івано-Франківська і області!

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: