fbpx

Топ-хабарники 2017 року: найгучніші корупційні скандали Прикарпаття

Суспільство 21:45, 09.12, 2017

З нагоди Міжнародного дня боротьби з корупцією, який відзначають 9 грудня, КУРС згадує резонансні корупційні справи та їх "героїв".

Цього року правоохоронці ловили в області на хабарах посадовців різних рівнів – земельників, сільських голів, викладачів, лікарів, поліцейських та інших. КУРС традиційно пригадує найгучніші корупційні скандали.

Окремо відзначимо справи про адміністративні корупційні правопорушення – хто поніс відповідальність, а хто ухилився від суду.

Не можемо не відзначити у такий день і тих, хто відмовився брати хабарі.

Земля і війти

Сезон гучних затримань цього року відкрив Микола Зелінський – тепер вже колишній сільський голова Ямниці Тисменицького району.

20 січня Миколу Зелінського правоохоронці затримали разом з землевпорядником сільської ради Романом Бибиком під час одержання 3 тисяч доларів США як першого “внеску” за вирішення земельного питання. Всього, за версією поліції, посадовці вимагали 180 тисяч доларів США від підприємця. За ці кошти пообіцяли йому 2 га землі.

На початку жовтня 2016 року Зелінський та Бибик сказали чоловікові, що у разі одержання винагороди в розмірі 1000 доларів США за 0,01 га земельної ділянки, тобто 200 000 доларів США за всю площу, вони готові посприяти у виділенні землі шляхом впливу на депутатів Ямницької сільської ради. Депутати мали прийняти позитивне для підприємця рішення про відведення у власність земельної ділянки на двох учасників АТО, які є знайомими голови. Пізніше атовці мали продати землю підприємцю.

20 жовтня 2016 року Микола Зелінський у змові з Романом Бибиком включили у порядок денний сесії питання щодо надання двом учасникам АТО дозволу на виготовлення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки площею 1 га кожному.

Правоохоронці відкрили кримінальне провадження за ч. 4 ст. 368 (Прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою) ККУ.

Про те, що доказів проти Зелінського достатньо, заявляв головний прокурор області Олександр Стратюк. Сам Зелінський вину не визнавав та звинуватив журналістів у брехні.

1

Втім, доки справа дійшла до суду, прокуратура перекваліфікувала справу з ч. 4 ст. 368 ККУ на ч. 2 ст. 369-2 КК України (зловживання впливом) та уклала з Зелінським та Бибиком угоду про визнання винуватості.

У червні Тисменицький районний суд затвердив угоду, відповідно до якої Микола Зелінський та Роман Бибик заплатили по 25,5 тисяч гривень штрафу. Обоє посадовців, як йдеться в судовому рішенні, вину визнали та “щиро розкаялися”.

Тільки суд виніс вирок тодішньому сільському голові Ямниці, як на хабарі попався війт з Підлужжя Володимир Бурачок.

2

Його затримали 2 червня при отриманні 500 доларів. Всього він вимагав 1,5 тис. доларів хабара (на той час 40 тисяч гривень). За ці гроші чиновник обіцяв посприяти у виділенні на території сільської ради земельної ділянки, яка перебувала у власності учасника АТО. Володимир Бурачок усі звинувачення відкидав та називав хабар “подякою“.

Далі, за звичним сценарієм, прокуратура пом’якшила проти нього обвинувачення – до суду передала справу не за одержання хабара, а за зловживання впливом. Відтак просила покарати Бурачка штрафом у розмірі 25,5 тисяч гривень. Однак угоду у такому виді суддя Івано-Франківського міського суду Олег Лазарів затверджувати відмовився через невідповіднсть покарання, яке просила прокуратура, до кваліфікації статті кримінального кодексу. Тож наразі Бурачок чекає вироку під домашнім арештом.

Схема поборів

На початку квітня цього року прес-служба СБУ повідомила про викриття на хабарництві одного з керівників головного управління Держгеокадастру в Івано-Франківській області.

Як з’ясував КУРС, на сьогодні відкриті два кримінальні провадження, основними фігурантами яких є начальник Держгеокадастру в Івано-Франківській області Руслан Копча та чоловік його сестри Валентин Гулак. Досудове розслідування проводить військова прокуратура Івано-Франківського гарнізону.

Слідчі встановили, що Валентин Гулак двома траншами отримав від фермера хабар у розмірі 22 тис. грн і 400 доларів США. За ці гроші Гулак мав домовитися з Русланом Копчею про видачу одному підприємцю дозвільних документів на розробку проектів землеустрою та подальшого отримання в оренду земельних ділянок сільськогосподарського призначення за межами сіл Потік та Черче Рогатинського району.

31 травня відкрили ще одне кримінальне провадження. Правоохоронці мали підстави вважати, що керівники обласного Держгеокадастру налагодили систему вимагання хабарів за оформлення права оренди земельних ділянок сільськогосподарського призначення, а також постійно збирали гроші з підпорядкованих працівників.

Крім того, правоохоронці розкрили ще один спосіб додаткового заробітку фігурантів провадження. Руслан Копча та Валентин Гулак скеровували осіб, які зверталися до обласного управління Держгеокадастру та його терпідрозділів, до певних підприємців та підприємств, які надають послуги з оформлення документів для подальшого отримання в оренду земельних ділянок сільськогосподарського призначення.

Оформляти документи посадовці Держгеокадастру та їхній “помічник” Валентин Гулак змушували заявників у фізичних осіб-підприємців Зайко Наталії Володимирівни, Озерова Сергія Олександровича та ТОВ “Тех-проект”, засновником та кінцевим власником якого є вже згаданий Сергій Озеров.

У судовій ухвалі йдеться про те, що Копча з Гулаком прямо впливали на діяльність цих підприємств – давали їм вказівки та отримували документи про оплату їхніх послуг.

Наразі військова прокуратура передала до Івано-Франківського міськоого суду справу за обвинуваченням Валентина Гулака у зловживанні впливом, а Руслан Копча донедавна очолював управління Держгеокадастру в Івано-Франківській області.

3

Руслан Копча

За даними інформаційно-аналітичної системи YouControlйого 22 листопада замінив на посадіі Анатолій Собчук.

Не хабар, а подяка?

24 квітня працівники прокуратури зі співробітниками СБУ задокументували черговий факт одержання неправомірної вигоди.

На хабарі у 4100 гривень викрито завідувача відділення Івано-Франківської обласної клінічної лікарні Олександра Копчака. У таку суму медик оцінив проведення операції та видачу виписки про проходження лікування. Сума невелика і, мабуть, про цей інцидент всі б швидко забули, якби інші медики не стали на його захист.

Після викриття Копчака лікарі Івано-Франківської обласної клінічної лікарні оприлюднили зайяву на його підтримку, в якій написали, що завідувач відділення взяв не хабар, а “подяку” та назвали його патріотом. Після того понад сотню лікарів Івано-Франківська влаштували акцію протесту на підтримку Копчака, який узяв з хворого гроші за довідку. Лікарі, які вийшли на його підтримку, стверджували, що колегу підставили.

За лікаря заступилася й Асоціації хірургів України, яка звинуватила журналістів в “упередженому підході до висвітлення даної події”.

Справу Олександра Копчака розглядає Івано-Франківський міський суд.

За хабарем у вишиванці

За всеукраїнськими мірками невелику суму хабара взяв й інспектор управління Держпраці в Івано-Франківській області, якого затримали 18 травня співробітники Управління захисту економіки та міської прокуратури.

Його спіймали при отриманні 500 доларів та 1 тисячі гривень за “послуги” з видачі висновку з охорони праці (на роботи підвищеної небезпеки). Перед тим він отримав 4 тисячі гривень.

4

Брати хабар посадовець прийшов у вишиванці, адже 18 травня українці відзначають День вишиванки.

Прокуратура швидко передала справу до суду, знову-таки не за одержання хабара, а за зловживання впливом. Наприкінці липня суд визнав його винним та призначив 25,5 тис. гривень штрафу.

Вибіркове правосуддя

Цього року у судах розглядалося кілька справ про адміністративні корупційні правопорушення. Як уникнути за такі правопорушення відповідальності, показав міський голова Івао-Франківська Руслан Марцінків.

Почалася історія з того. Що  Марцінків придбав новий автомобіль “Skoda Octavia” 2016 року випуску за 468 742 гривень, про що згідно із вимогами закону “Про запобігання корупції” повинен був повідомити НАЗК. Однак міський голова Івано-Франківська цього не зробив, за що передбачене адміністративне покарання.

Також Руслан Марцінків не повідомив про конфлікт інтересів, коли на міському конкурсі грантів, що виділялися з міського бюджету, не проінформував, що у конкурсі беруть участь організації, де він є засновником, а його дружина Оксана Марцінків  керівником. Йдеться про ГО “Центр розвитку міста” і БФ “Родина”. Організації, які були визнані переможцями. Про це порушення було складено постанову працівниками Управління захисту економіки. Сам Марцінків тоді запевняв, що грошей з бюджету дружині виділено так і не було. За ці кошти організація планувала видати диски про Івана Франка.

Руслан Марцінків ігнорував усі засідання під будь-яким приводом – поки не закінчився термін накладення адміністративного стягнення. То раптово зліг у лікарню і  видужав вже того самого дня, щоб взяти участь у щоп’ятничному прямому ефірі на ТРК “РАІ”, то їхав у відрядження у день засідань. 31 березня Руслан Марцінків поїхав у відрядження в Хмельницький. 22 травня мер Івано-Франківська не прийшов на суд, бо разом з дружиною відвідав Варшаву на запрошення бургомістра. А 15 червня він набирався досвіду у Вінниці. Ще одне пропустив через відряження до Верховини

Прийшов мер до суду, коли закінчився термін накладення адміністративного стягнення. У суді Руслан Марцінків заявив, що вину не визнає, корупційного правопорушення не вчиняв, а від дачі свідчень відмовився.

5

Суд закрив справу у зв’язку із закінченням строків давності накладення адміністративного стягнення.

А от патрульна Тетяна Кравців, яка вчинила аналогічне правопорушення, позбулася посади.

12 січня 2017 року Кравців придбала автомобіль “Skoda Octavia” 2011 року випуску, вартістю 246 134,27 грн. Оскільки ціна покупки перевищила 50 прожиткових мінімумів, патрульна мала в 10-денний термін повідомити про це Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК). Втім, поліцейська невчасно повідомила НАЗК про зміни в майновому стані. На відміну від Марцінківа, патрульна суду не уникала. Суд оштрафував її на 1700 гривень. На підставі рішення суду її звільнили зі служби в поліції.

Не спокусилися

Попалися цього року правоохоронцям і ті, які намагалися спокусити службовців хабарем.

У липні СБУ затримала чоловіка, який намагався дати хабара експерту МВС.

Тридцятидев’ятирічний місцевий житель вирішив, що за шістсот доларів США отримає вигідний для себе експертний висновок. Раніше в рамках кримінального провадження Службою безпеки України у нього було вилучено набої та направлено на експертизу. Вирішивши уникнути кримінальної відповідальності, чоловік зажадав від експерта, щоб останній пошкодив частину боєприпасів та визнав їх непридатними. Втім, працівник МВС не погодився брати участь у незаконній оборудці.

Ще одного такого “сміливця” правоохоронці затримали у Косові. За повернення вилученого автомобіля 54-річний чоловік поклав на стіл начальника Косівського відділу поліції Олександра Байдуся 300 доларів США “відкупних”.

6

Транспортний засіб правоохоронці вилучили як речовий доказ у кримінальному провадженні, розпочатому за фактом крадіжки, інформує Департамент внутрішньої безпеки Національної поліції України.

Наступного разу чоловік прийшов до посадовця поліції і, як обіцяв, поклав йому на стіл хабара – 300 доларів США. І відразу був затриманий працівниками УДВБ НПУ та поліції Івано-Франківської області.

***

У Міжнародний день боротьби з корупцією КУРС відзначає хабарників і корупціонерів вже третій рік поспіль. За цей час жоден з них не сів у тюрму: дехто відбувся штрафами, дехто лише переляком, а дехто досі чекає вердикту суду.

Підготувала Марія Гаврилюк

Читайте КУРС у Telegram – лише найцікавіші і найважливіші новини

Івано-Франківська і області!

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: