fbpx

Матеївці: в ОТГ сподіваються на ренту і отримують допомогу від газовиків

Суспільство 20:18, 10.08, 2018

Матеївецька об’єднана громада – сусіди Трацької сільської ради, де видобуває газ інша компанія з холдингу Burisma Group. Цього року, після децентралізації ренти, в ОТГ очікують 700 тисяч гривень від газовиків. Це удвічі більше, ніж має Трач, який вирішив поки жити без ОТГ.

Надія на ренту

На території Матеївецької об’єднаної громади в селі Пилипи газ добуває підприємство міжнародного енергетичного холдингу Burisma Group – ТОВ "ПАРІ". Співпрацю з місцевою громадою компанія розпочала ще в 2011 році. Тоді з депутатів та активістів сіл, в яких веде свою діяльність підприємство, створили комісію з питань соціально-економічного розвитку. Кожного року комісія визначала пріоритетні проблеми та зверталася до підприємства за допомогою.

Так, газовидобувна компанія "ПАРІ" допомогла відреставрувати Народний дім, облагородити сільське кладовище, відремонтувати сільську раду та школу, полагодити місцеві дороги.

1

Школа в селі Пилипи (НВК)

"На той час бюджет розвитку села становив 75 тисяч гривень, а лише ремонт Народного дому коштував понад 60 тисяч", – наводить приклад Уляна Долаврук, яка була тоді сільським головою у селі Пилипи.

Після створення Матеївецької ОТГ, до якої увійшли і села Пилипівської сільської ради (Пилипи, Кропивище та Тростянка), компанія "ПАРІ" продовжила співпрацю з громадою.

"Ми й надалі звертаємося до підприємства з проханням допомогти вирішити інфраструктурні проблеми, і є плідна співпраця", – розповідає Роман Кустовар, староста сіл Пилипи, Кропивище, Тростянка Матеївецької ОТГ.

2

Роман Кустовар

Директор Пилипівського НВК Михайло Герман згадує, як методом "народної будови" селяни відновлювали будівлю школи. Фірма "Парі" закупила будівельні матеріали.

"Фасад школи, дві площадки, метал, огорожу, сітку, весь шутер та роботи. Все це профінансувала "ПАРІ", – розповідає директор.

3

Михайло Герман

Крім того, каже він, щороку підприємство спонсорує подарунки на Свято святого Миколая, і не лише для учнів навчально-виховного комплексу, а й для місцевих дошкільнят.

 

Головне – порозуміння з громадами

На Гуцулівському родовищі, де діють шість свердловин, добовий видобуток газу становить приблизно 50 тисяч кубометрів. На території Пилипівського родовища видобуток значно менший.

"Піковий видобуток був 12 тисяч кубів на добу. Сьогодні в середньому він становить 8 тис. кубів. Тому ці всі території потребують дорозвідки, розбурення і, звичайно, покращення як видобутку газу, так і інфраструктури сіл", – розповідає Василь Війтенко, головний інженер групи компаній, які добувають газ на Гуцулівському та Пилипівському газових родовищах.

4

Василь Війтенко

За його словами, у розвиток інфраструктури та соціальні проекти газовидобувні компанії, які працюють у Пилипівському та Гуцулівському родовищах, вклали приблизно 10 млн грн. Найбільше витратили на газифікацію сіл.

"На території Трацької сільської ради ми побудували підвідний газопровід. Було побудовано 12 кілометрів підвідного газопроводу та 27 кілометрів вуличних газопроводів. На той час витратили приблизно 4 мільйони гривень", – говорить інженер.

Щороку компанії допомагали сільрадам з ремонтом бюджетних установ, місцевих доріг і навіть церков.

"Для нас і надалі є пріоритетом компроміс і порозуміння з сільськими громадами. Без цього неможливий і розвиток нашої галузі", – підсумовує Війтенко.

Газ потрібен і жителям, і селам, і Україні. Компанії вболівають за енергонезалежність своєї країни!

Марія ГАВРИЛЮК

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: