fbpx

Франківців кличуть у "Національні дружини": хто, кого, куди і навіщо

Політика 16:52, 31.01, 2018

В Івано-Франківську через соціальні мережі оголосили про набір до громадського формування "Національні дружини", появу яких країна вже кілька днів обговорює у соцмережах та медіа після маршу у Києві. Оцінки дружинників, які обіцяють навести "український порядок", різняться радикально – від захоплення до осуду як "нових тітушок" й звинувачень у нацизмі.

Попри скепсис і критику в коментарях голова франківської організації "Національних дружин" Микола Гуртовський запевняє, що охочі долучитися до них є. 

За його словами, в Івано-Франківську активісти "Національних дружин" працюють вже близько року, проте офіційно зареєстрували громадське формування у місті лише три місяці тому.

Гуртовський каже, що у Франківську на "Національні дружини" донедавна ніхто просто не звертав уваги. У дописах про акції, про виявлених порушників тощо на франківських Фейсбук-спільнотах траплялися лише поодинокі реакції та коментарі.

1

Микола Гуртовський

Все змінилося після відеосюжетів на центральних телеканалах про марш дружинників у Києві 28 січня та сутички з поліцією у Кременчуку ще в грудні минулого року.

"Рік ми працювали, ніхто нас не чіпав, зараз чомусь ЗМІ почали дуже привертати до нас увагу людей і звинувачувати у різних поганих речах. Події у Кременчуку, які зараз крутять по телебаченню, де нібито Національні дружини б’ють поліцейських, відбулися понад місяць тому. Хоча я не дуже й бачив, як Національні дружини б’ють поліцейських, я бачив, як поліцейські використовують газ проти дружинників", – каже Гуртовський.

Щоб розповісти про себе франківцям, на Вічевому майдані дружинники встановили палатку та роздають буклети. Кажуть, попри негатив у соцмережах людей, які відгукуються на оголошення та збираються долучитися до організації в Івано-Франківську, не бракує. 

 

Кого візьмуть

"У більшості наші учасники – студенти. Зараз почали підтягуватися старші люди. Не кожна доросла людина може дозволити собі час на громадську діяльність. Студентам легше після занять, ніж тим, хто працює",  говорить Гуртовський.

Незабаром 20 активістів "Національних дружин" в Івано-Франківську отримають посвідчення учасника громадського формування.

Членом формування може стати будь-який повнолітній громадянин, який, за словами Гуртовського, хоче змінити своє місто:

"Набираємо людей, які можуть свій вільний час присвятити спільній меті. Людей, які дійсно бачать, що є проблеми у різних районах нашого міста, і готові долучитися до їх вирішення".

Не беруть в організацію людей, які зловживають алкоголем та вживають наркотики. "Це категорично! Ці два пункти для нас обов’язкові. Вітається заняття спортом", – каже Гуртовський.

Організація працює і з неповнолітніми, які хочуть долучитись до "Національних дружин". Поки вони не досягнуть 18-річчя, їх не можуть прийняти, але стараються допомагати у доступі до вишколів та спортзалів.

 

Яка мета

"Завдання "Національної дружини"  звільнити місто від злочинів та соціальних виразок",  каже Гуртовський.

Протягом року, за словами Миколи Гуртовського, у діяльності активістів "Національної дружини" в Івано-Франківську не було жодного "зашкваристого вчинку".

Активісти виявляли та передавали поліції наркоторговців, грабіжників, інформували про нелегальні гральні заклади та наливайки.

Під час святкового концерту до Дня міста в Івано-Франківську поблизу драмтеатру "Національні дружини" затримали трьох торговців наркотиками.

"За кілька годин концерту ми зловили трьох осіб, які мали з собою наркотичні речовини. У двох була велика кількість амфетаміну і канабісу. У ще одного було багато таблеток. Ми зразу їх передали поліції",  розповів Гуртовський.

Також члени громадського формування спіймали одного із грабіжників, який відібрав телефон у 13-річного франківця.

"Злочин вчинили дві людини, одного затримала поліція, іншого ми три дні шукали. Ходили з малим, патрулювали місто і зустріли його поблизу ринку. Це був громадянин Грузії, який спочатку вдавав, що не знає української мови, але коли дійшла справа до поліції, то він у всьому зізнався",  каже Гуртовський. 

Коли на вулицях міста почали з’являтися графіті з адресами телеграм-каналів, де пропонувалося купити наркотики, активісти "Національних дружин" взялися їх замальовувати.

"Наркотики для нас  це соціальна виразка, яка знищує нашу державу зсередини. Торговцям все одно, хто ці наркотики купує, а це можуть бути і діти".

Голова "Дружини" вважає, що, незважаючи на велике бажання побороти усі ці "соціальні виразки", дії організації мають бути абсолютно законними і опиратися на Закон України "Про участь громадян в охороні громадського порядку" та Конституцію України.

При цьому Гуртовський визнає, що трапляються й проблеми:

"Бувають випадки, всі ми люди. Можливо, людина чогось не знає. Ми не поліцейські, які проходили фахове навчання. Але ми організовуємо вишколи з фаховими юристами, вчимося поведінки під час виявлення правопорушень. Скажу так: ми все робили від душі, з добрим помислами, якщо десь були помилки, то лише через брак досвіду".

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області!

Реакція суспільства

Вперше вся країна заговорила про "Національні дружини", коли 28 січня у Києві учасники організації склали присягу "на вірність і служіння українському народу". Тоді понад 600 учасників організації провели ходу центром міста. Вони йшли в однакових одностроях, який нагадує форму "Беркуту", а також в балаклавах, закриваючи обличчя, що багатьох роздратувало й навіть перелякало. 

"Національні дружини", які формуються за участі лідерів партії "Національний корпус", мають намір наводити лад на вулицях, зокрема і зі застосуванням сили, допомагати поліції та займатися вихованням молоді, стверджують представники дружин. 

Низка експертів і громадських активістів у спілкуванні з Радіо Свобода зазначили, що "Національні дружини" пов’язані з керівником МВС Арсеном Аваковим і є для нього "силовим аргументом" у політичному протистоянні.

Пізніше командир "Національних дружин" Ігор Михайленко заявляв, що громадська організація "Національні дружини" жодним чином не пов’язана з міністром внутрішніх справ Арсеном Аваковим.


Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області!

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: