fbpx

Навіщо жінкам потрібні чоловіки: відверто про здоров’я з Наталією Курташ

Здоров'я 12:17, 21.02, 2019

Регулярний секс – запорука жіночого здоров’я. І це не міф, пояснює доцент ІФНМУ, лікар-гінеколог Наталія Курташ.

Для багатьох жінок тема інтимного життя досі залишається табу: про “це” не прийнято говорити вголос. Не кожна наважиться розповісти про свої проблеми навіть гінекологу. У той же час жінкам бракує якісної інформації, яка допоможе стежити за собою та розуміти свій організм.

Доцент кафедри акушерства і гінекології Івано-Франківського національного медичного університету, кандидат медичних наук, акушер-гінеколог міського перинатального центру Наталія Курташ взялася виправляти ситуацію: з жовтня 2018 року вона веде “жіночий блог” у мережі Instagram.

У блозі лікарка торкається різних “жіночих питань” – від інтимної гігієни до гормонів і навіть впливу кави на організм.

1

КУРС спілкувався з Наталією Курташ про жіноче здоров’я, значення чоловіка для нього, а також розпитав, що робити жінкам, в яких нема регулярного сексу.

Кому потрібен жіночий блог?

У мене нестандартний підхід до викладання в медуніверситеті: заняття не обмежуються теорією з підручників та стандартною практикою. Є живе спілкування, коли студенти ставлять відверті питання і не ніяковіють при цьому, а я чесно відповідаю. Деякі запитання молодих людей віком 21-22 роки просто шокують. Наприклад, якою має бути правильна інтимна гігієна, які методи контрацепції варто підбирати…

Якщо мене про таке питають люди на 5-6 курсі медичного вишу, вже практично перед закінченням навчання, то я розумію, що інші, які не мають дотичності до медицини, взагалі про це не думають, не знають, що робити. Інколи справді курйозні ситуації виникають. Часто формулюють питання, ілюструючи начебто життя друга чи подруги. Ми це обговорюємо на парах. І в мене з’явилася ідея доносити таку інформацію в маси.

Тому вирішила надати змісту своїй сторінці в мережі Instagram та почала описувати різні питання, що стосуються жіночого здоров’я, доступною мовою.

Чому гінекологу потрібно розповідати все?

Жінки поділяються на дві категорії: тих, які думають, що все знають і не сприймають ніякої інформації ззовні, і тих, хто боїться запитати.

Дуже рідко лікар-гінеколог обговорює тему стосунків пацієнтки з чоловіком – чи вони є і їх якість. Зазвичай розмова обходиться буденними темами: що турбує, призначити обстеження чи лікувати.

Насправді все глибше: якщо ми навіть будемо розглядати регуляцію менструального циклу, на верхівці цього всього є кора головного мозку. Тобто наші стреси, зміна клімату, недоспані ночі відразу впливають на жіночий організм – виникають збої, перепади. Такі ми чутливі. На нашу психоемоційну сферу впливає безпосередньо все, що відбувається в нашому житті, і стосунки з чоловіком у тому ж числі.

Поставити діагноз та лікувати простіше заміжніх жінок або тих, які мають постійного статевого партнера. У їхньому сексуальному житті є певна стабільність. Головне, щоб вони нічого не приховували. З жінками, які періодично міняють партнерів, складніше.

Важливо, щоб пацієнтки усвідомлювали, що все, що вони розповідають гінекологу, – лікарська таємниця, яка не виходить за межі кабінету. Лікар не має права називати ані імені, ані місця проживання чи роботи пацієнтки. Тож конфіденційність буде збережена.

То навіщо конкретно потрібні чоловіки?

Всі ми чули, що “для здоров’я”. Базуючись на психосоматитиці: якщо це гармонія і нормальні стосунки – це буде корисно для здоров’я. Якщо це деструктивні стосунки, які тримаються на матеріальній зацікавленості чи статевому потягу, то здоров’я організму – відносне.

Щоб у жінки був нормальний гормональний фон, регулярний менструальний цикл, репродуктивна функція, потрібна все-таки підтримка чоловіка, і не тільки як статевого партнера.

Якщо говорити про якість статевого життя наших жінок – вона здебільшого дуже низька. Статевий акт зводиться до того, щоб завагітніти. Якщо це кінцева мета – її не цікавить сам секс, не важливо, чи щось турбує. Чомусь у нашому суспільстві про це соромно говорити, і жінка, коли я починаю таку розмову з нею, дуже часто нервує, помічаю погляд вниз, їй незручно про це говорити. Вона не звикла до таких питань. У той же час вона не обговорює ці проблеми ні з ким, бо їй соромно з подругами спілкуватися про інтимні речі, і вона не має до кого з цим прийти.

Коли жінка живе статевим життям і не отримує від цього задоволення, це породжує ще більші комплекси. Вона себе почуває неповноцінною, шукає причину безпосередньо в собі. Вона живе постійно з думкою: “Я не така, як всі, тому що я думаю, що у всіх все вдається, а в мене – ні, тому щось зі мною не так”. Або може бути приниження зі сторони партнера, який переконує, що “з тобою щось не те, тому ти йди і лікуйся”. Такі речі трапляються досить часто. На жаль, навіть досвідчені партнери, окрім того, що просто люблять проникнення, не розуміють анатомії жіночого тіла, психології партнерки чи необхідності прелюдії.

Щоб справді була користь від чоловіків, все має бути добре в комплексі. Щоб секс був якісний, жінка передовсім має бути здоровою, щоб не було проблем, які би заважали отримувати від процесу задоволення. А це гормональні порушення, інфекції, які передаються статевим шляхом. На жаль, останніх абсолютно не меншає, і молодь зараз чомусь нехтує засобами контрацепції, для них основне – не завагітніти. Вони вважають, що якщо статевий акт вчасно перерваний на сторону, можна не перейматися. А насправді це не так.

Коли жінка готова починати статеве життя?

З фізіологічної точки зору – не раніше 18 років. Це пояснюється тим, що зовнішня частина шийки матки вистелена плоским епітелієм. Цервікальний канал (канал в шийці матки, який з’єднується з порожниною матки) покритий циліндричним епітелієм. Межа між плоским і циліндричним епітелієм проходить в області зовнішнього зіва шийки матки, а у дівчат до 18 років вона знаходиться безпосередньо на шийці матки. Циліндричний епітелій дуже м’який, нестійкий до травм, які можуть бути під час статевого акту, і дуже збирає всю інфекцію, з якою жінка може контактувати. Тут обов’язково причепиться папіломавірусна інфекція та безліч інших захворювань, які передаються статевим шляхом, якщо акт незахищений. 

Розмір має значення?

Має.

Піхва так само може мати різний об’єм, який може залежати від того, чи жінка народжувала. Якщо говорити про точку G (джі) – хтось каже, що її немає, а хтось, що вона є, – знайти її можна тільки після того, як жінка відчула оргазм, тоді її можна виявити пальцями. Це скупчення нервових клітин на передній стінці піхви – за 5-6 см від лобка. При подразненні цієї точки і виникає вагінальний оргазм. Якщо чоловік дістає до цієї точки, значить – оргазм буде.

Чи обов’язковий оргазм для жінки?

Не всі жінки відчувають вагінальний оргазм. Єдиного пояснення для цієї проблеми немає. Це може залежати від багатьох факторів, включаючи харчування, стиль життя, попередні операції, пологи і, звісно ж, вміння статевого партнера.

Кожна жінка реагує на подразнення сосків. Тоді виділяється пролактин, який за собою веде каскад біохімічних реакцій у частині задоволення. Для того, щоб жінка відчула оргазм, їй потрібен прилив ендорфінів, дофаміну і сератоніну – речовин, які мають благодійний вплив. Вироблення цих речовин залежить від центральної нервової системи, і жінка не може обдурити себе і це нібито відчути. Оргазм або є, або немає. Але цього треба прагнути. Це робота для пари. Жінка має розуміти себе, знати, що їй подобається, але втілювати це має партнер.

Важливо, щоб жінка була гінекологічно здорова. Часто буває, що під час статевого акту вона відчуває біль. Болючі відчуття можуть відкидати жінку від самої думки про статевий акт, вона його не хоче. Вона знає, що в неї буде боліти, і тоді це як відбування покарання.

Причин болю та дискомфорту може бути безліч, у тому числі анатомічні особливості. Якщо вони є, тоді партнерам треба шукати зручні пози, які підходять обом. Якщо є захворювання, їх обов’язково треба лікувати.

Як регулярно жінка має отримувати статеве задоволення?

І в чоловіків, і в жінок є три типи статевої конституції: слабкі, середні, сильні. Вони визначають потребу людини в сексі на тиждень. Слабка конституція потребує одного разу в тиждень, середня – два рази, сильна – три і більше.

Є пари, коли чоловік сильного типу, а жінка слабкого, і він часто може почути “відмазку”, що “болить голова”. Але це просто означає, що вона його не хоче і не отримає від процесу ніякого задоволення. Чи варто жінці в таких ситуаціях йти на поступки? Ні. Це називається “секс, щоб не зраджував”. Але тоді жінка зраджує собі. Це те, що якраз потрібно обговорювати з партнером, щоб врівноважити сексуальні стосунки.

До речі, науково доведено, що під час якісного сексу головний біль проходить.

Має бути гармонія в стосунках в парі. Якщо вона є, значить, люди можуть домовитися, озвучити те, що їм не подобається. Жінки інколи переживають, що правда буде образливою для партнера, він може неправильно зреагувати та піти шукати щось на стороні. Але якщо жінка буде і далі грати роль і вдавати, що все ОК і вона задоволена, то вона дуритиме себе і не отримає втіхи та тієї користі, яка мала би бути від заняття сексом. У чоловіків у будь-якому випадку закінчується гарно, а для жінки треба постаратися.

У багатьох статтях з психології йдеться про те, що жінка має хотіти чоловіка, а не процесу. В чоловіків все навпаки – вони хочуть процесу і шукають, з ким його задовольнити.

Чоловіки теж мають готуватися до сексу. Адже сьогодні є умовний стандарт, що жінка має бути з манікюром, педикюром, депіляцією в усіх місцях, гарно пахнути, у гарній білизні, а чоловік просто має бути. Це неправильно. Зараз так склалося, що жінки стали доступніші. Для того, щоб отримати секс, чоловіку не треба особливо нічого робити, а лиш мати чоловічі статеві ознаки.

Як урізноманітнити життя з постійним патрнером?

Якщо жінка довго живе з чоловіком і вона ніколи не отримувала від нього задоволення, вона буде шукати іншого, який би їй це приніс. Тому краще налагодити стосунки. Зараз дуже легко люди сходяться, розходяться і нікого не тримають в сім’ї навіть діти, довгі роки зустрічання і життя разом. Ми всі це розуміємо.

Треба прагнути до якості. Подобатись можна всім, але чи принесе це щастя? Навряд.

Зараз є багато різних методів, як покращити якість сексу: школи, вебінари. Треба лише цього хотіти. Можуть бути навчання для пар, удосконалення для жінок, вумбілдинг (вправи для м’язів тазового дна). Звичайні вправи у спортзалі не тренують цю групу м’язів, тому ми їх не задіюємо. А вумбілдинг спрямований на те, щоб м’язи піхви та промежини були настільки розвиненими, щоб жінка сама могла отримати цікавіші відчуття під час сексу, і чоловікові не обов’язково треба буде проходити навчання.

У спеціальні школи соромляться йти, але участь в онлайн-вебінарах можна придбати і розвиватися. Є також школи з продовження статевого акту, альтернативних методів задоволення для жінок.

Що робити, коли чоловік довго не вдома або його взагалі немає?

Є всі шанси зберегти жіноче здоров’я, якщо жінка веде здоровий спосіб життя – правильне харчування, без шкідливих звичок, фізична активність. Є дуже багато видів спорту, як наприклад йога чи пілатес, які допомагають нормальному циркулюванню крові в органах малого тазу, що відбувається під час статевого акту. А все ж це не буде повноцінна заміна сексу. Зрештою, ніхто не скасовував вібраторів. Не обов’язково комусь про це розповідати, але для себе вона матиме розрядку. Тому що статеве утримання з часом починає приносити негативні наслідки для здоров’я. Як би це не було сумно.

Як не зашкодити здоров’ю?

Щодо зміни партнера, ніхто ні з ким не мусить бути все життя. Але якщо жінка міняє партнера і новий їй цікавий, приємний у спілкуванні, симпатизує, це ще не значить, що він здоровий. На жаль, зараз дуже багато жінок навіть з високим соціальним статусом мають ВІЛ, вірусні гепатити, хоча з вигляду ви ніколи би не подумали, що з ними щось таке могло статися.

Треба себе любити, поважати і озвучувати партнеру, навіть якщо він дуже подобається, що без презерватива сексу не буде. З часом, коли вже виникає вищий рівень довіри, може йти мова про обстеження на інфекції.

Чи часто трапляються цілком здорові жінки?

Натрапила на цікаве дослідження, в якому йдеться про те, що багато захворювань в жінок в пострадянських країнах формується в голові дівчинки при вихованні мамою. Виникає багато комплексів і різних речей, які заважають жити. І ця психосоматика працює не тільки в царині гінекології, а в принципі в житті.

Бувають не раз такі випадки, коли веду жінку, а вона категорично боїться пологів, боїться болю. В неї до кінця вагітності з’являються покази до оперативного родорозрішення. Здавалось би, нізвідки. Аж дивує, наскільки сила думки формує відповідь тіла.

Цілком здорових трапляються одиниці. Це, як правило, свідомі жінки, які знають, що їм потрібно раз на рік прийти до лікаря, пройти огляд на кріслі, здати аналізи, зробити УЗД молочних залоз. Це справді потрібна річ. Таких жінок лише близько 5%.

А ті жінки, які керуються переконанням, що як нічого не турбує, то йти на профілактичний огляд не треба, звертаються, коли проблема вже обростає наслідками і лікувати її стає тяжче.

Бережіть здоров’я і кохайтеся!

Олена Бас

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області! 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: