fbpx

Незмінний годувальник: як оточення Бахматюка виграє мільйони на харчування хворих Івано-Франківської ОКЛ

Економіка 07:40, 16.03, 2018

Роками фірма ТОВ "Медхарчопром" отримує мільйони на харчування пацієнтів Івано-Франківської обласної клінічної лікарні. Щоб виграти тендер на кейтерингові послуги в ОКЛ цього року, довелося тендер проводити двічі та залучати "свої" фірми.

Тендерна історія

За даними інформаційно-аналітичної системи YouСontrol, ТОВ "Медхарчопром" зареєстроване у 2004 році. Засновниками підприємства є Петро Недільський та Надія Новікова, яка також володіє часткою 30% у фермерському господарстві "Укрлендфармінг". Частка 40% цього підприємства належить прикарпатському мільйонеру Олегові Бахматюку і 30% – його сестрі Наталії Василюк.

1

Новікова є співзасновником й інших підприємств, пов’язаних з Олегом Бахматюком. А за адресою ТОВ "Медхарчопром" розміщені ще 25 компаній, більшість з яких належить Бахматюку.

У базі даних Texty.org про державні закупівлі, які відбувалися ще до запуску системи ProZorro, вказано, що з 2008 до кінця 2016 року ТОВ "Медхарчопром" отримало майже 33 млн гривень за надання послуг з харчування хворих Івано-Франківської обласної клінічної лікарні. При цьому тендери фірма "Медхарчопром" вигравала лише в ОКЛ і всі ці роки була єдиним надавачем цих послуг пацієнтам лікарні.

2

Втім, за інформацією Антимонопольного комітету України, ТОВ "Медхарчопром" і раніше вигравало тендери в ОКЛ, при цьому порушуючи законодавство. Так, на початку 2010 року Івано-Франківське територіальне відділення АМКУ оштрафувало ТОВ "Медхарчопром", ТОВ "Західінвесткомпані" і ТОВ "Діміра-2005" за антиконкурентні узгоджені дії, що призвели до спотворення результатів торгів у 2008 році. Тоді ці підприємства узгодили тендерні пропозиції на закупівлі Івано-Франківською обласною клінічною лікарнею послуг з постачання продуктів харчування.

Відзначимо, що за нинішнім законодавством за спотворення результатів тендерів підприємства потрапляють до так званого "чорного списку" АМКУ і протягом трьох років не мають права брати участі в тендерах. У 2010 році порушники відбулися мізерним штрафом – на трьох сплатили 8 тис. грн.

Минулого року вже традиційно ТОВ "Медхарчопром" виграло тендери на харчування хворих в Івано-Франківській ОКЛ та підписало два договори – на 2 307 261,60 грн у лютому та 2 492 920,18 грн у липні. В обох випадках єдиним його конкурентом на торгах було ПП "АЛВІ-ІФ".

Проте конкуренції як такої це підприємство не складало і виконувало радше роль "статиста" для того, щоб торги відбулися (за законом, щоб відкриті торги відбулись, у них має взяти участь мінімум два учасники).

Крім відкритих торгів, обласна лікарня через прямі договори у 2017 році перерахувала ТОВ "Медхарчопром" ще 863 438,95 гривень. Загалом минулого року лікарня заплатила "Медхарчопрому" майже 5,3 млн грн.

 

"Свої" фірми і повторні торги

Тендер на закупівлю послуг з харчування хворим на 2018 рік ОКЛ оголосила ще 19 грудня минулого року з очікуваною вартістю 4 314 000 гривень. Проте цього разу на торги прийшло аж чотири учасники. Окрім ТОВ "Медхарчопром" та його незмінного супутника ПП "АЛВІ-ІФ", участь у торгах взяло ще двоє фізичних осіб-підприємців – Римчук Олег Михайлович та Обух Дмитро Володимирович.

Цікаво, що пропозиції учасників приймалися до 4 січня, а найвигіднішу ціну запропонував Олег Римчук, який зареєструвався підприємцем лише 21 грудня 2017 року. Новоспечений підприємець встиг забезпечити три банкети гарячим харчуванням (принаймні на папері), що зарахувалося йому як "виконання аналогічних робіт". Тендерний комітет прийняв його пропозицію та визнав переможцем тендеру.

Втім, ТОВ "Медхарчопром" оскаржило результати торгів в АМКУ, який зобов’язав обласну лікарню скасувати рішення про визнання Римчука переможцем. Тому лікарня скасувала закупівлю та оголосила повторний тендер. За цей час було укладено прямі договори без аукціонів у ProZorro на кейтерингові послуги з "Медхарчопромом". За даними ресурсу e-Data, з початку року ОКЛ перерахувала багаторічному підряднику за харчування хворих вже 761 тис. грн.

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області!

Повторний тендер на харчування пацієнтів у 2018 році ОКЛ оголосила на 3,1 млн грн. Аукціон відбувся 12 березня. Вочевидь, цього разу торги пройшли за планом – у них взяли участь всього двоє учасників, а найменшу цінову пропозицію (2 543 413,36 грн) подало "Медхарчопром".

Єдиним конкурентом фірми "Медхарчопром" на тендері стало ТОВ "Кобзар".

Жоден з учасників під час аукціону не знижував ціни.

3

А не хотів ніхто ціни знижувати через те, що учасники між собою пов’язані. Принаймні є підстави так вважати. Кінцевим бенефіціаром та керівником ТОВ "Кобзар" є Будурович Ганна Йосипівна. Також їй належить маленька частка (0,1%) у ТОВ "Медобори". А от 99,9% цього підприємства належить ТОВ ТМ "Фаворит", яке очолює вже згадувана бізнес-партнерка Олега Бахматюка Надія Новікова – співвласниця "Медхарчопрому".

4

У своїй тендерній пропозиції ТОВ "Кобзар" вказало, що аналогічні послуги надавало для ТОВ "Діміра-2005" – фірмі, яка разом з ТОВ "Медхарчопром" у 2010 році була оштрафована за антиконкурентні узгоджені дії, що призвели до спотворення торгів.

5

Обласна лікарня 14 березня оприлюднила протокол визначення переможця торгів. Перемога в черговому тендері, як завжди, знову дісталась "Медхарчопрому". Це й не дивно, адже інший учасник спеціально не змінював ціни, аби виграв тендер той, хто був визначений переможцем ще задовго до проведення аукціону.

"По-суті, це можна розцінювати як типовий приклад удаваної конкуренції на тендерах, яку створюють самі ж учасники, які беруть участь у торгах, і замовник, якому комфортно не допускати до "сокровенної" перемоги нових постачальників. Про самі ж причини такого стабільного успіху в тендерах для одних і тих же ми поки можемо тільки здогадуватись: корупція, змова, домовленості чи залежність від домовленостей керівництва та дерибан, або все одразу. Хай відповідь на це питання шукають контролюючі органи. А ми будемо пристально за цим слідкувати", – коментує керівниця "Антикорупційної платформи" Христина Зелінська.  

Марія Гаврилюк

*Для створення цього матеріалу не витрачено жодної бюджетної гривні.

Цю публікацію було створено за підтримки Європейського Союзу. За зміст публікації повну відповідальність несе ГО "Центр "Антикорупційна платформа". Зміст публікації не є відображенням офіційної позиції Європейського Союзу.

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області!

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: