fbpx

Нові мери Франківщини: хто всі ці люди?

Політика 14:44, 27.10, 2015

Для міст і районних центрів Прикарпаття головна інтрига місцевих виборів полягала у виборі голови міста. В більшості з них за крісло мера із конкурентами боролися чинні міські голови. Офіційні дані підрахунку голосів стануть відомі до кінця тижня. Та наразі переможці перегонів уже відомі за паралельним підрахунком голосів, що його проводили політичні партії.

Івано-Франківськ

Соцопитування різного ґатунку попереджали франківців, що боротьба за мерське крісло в обласному центрі розгорнеться між чотирма кандидатами – будівничим “Буковелю”, нардепом Олександром Шевченком, висунутим партією “Укроп”, ще одним народним обранцем, міським головою Калуша Ігорем Насаликом, від БПП “Солідарність”, екс-нардепом Русланом Марцінківим, партія “Свобода”, та чинним міським головою Віктором Анушкевичусом, УНП. Причому головними претендентами вважали Насалика і Шевченка.

У другий тур вийшли ставленик влади Ігор Насалик і “свободівець” Руслан Марцінків. Інтрига в обласному центрі розв’яжеться 15 листопада, коли відбудеться голосування другого туру.

Калуш

Більше половини калушан, які прийшли на виборчі дільниці, проголосували на виборах мера за першого заступника міського голови, самовисуванця Ігоря Матвійчука. Матвійчука на виборах підтримала Українська партія, він вважається людиною колишнього мера Калуша, кандидата на посаду міського голови Івано-Франківська Ігоря Насалика.

Долина

У Долині на виборах міського голови з великим відривом переміг самовисуванець Володимир Гаразд. Він уже втретє пішов на міського голову. Володимир Гаразд – безпартійний. Відомий у політичних колах області як людина, якій завжди вдається “тримати ніс за вітром”.

Коломия

Новим-старим міським головою Коломиї стане Ігор Слюзар. Чинний мер є членом УНП. За попередніми даними, усього на 13 голосів відстав від переможця самовисуванець голова Коломийської РДА Любомир Глушков, якого підтримала місцева “Батьківщина”, БПП, “Укроп” і “Свобода”.

Слюзар і Глушков вже вдруге сходяться на герць під час місцевих виборів. У 2010 році розрив між ними був 49 голосів на користь Слюзара.

Надвірна

Теперішній міський голова Надвірної Зіновій Андрійович без проблеми втримався у мерському кріслі – за нього проголосувала переважна кількість надвірнянців. Безпартійний мер, який ішов на вибори самовисуванцем, під час минулої каденції співпрацював у міськраді і з “батьківщинівцями”, і зі “свободівцями”.

Яремче

Чинний мер Василь Онутчак також залишиться міським головою Яремче. Онутчака вважають людиною попереднього мера Яремче та екс-голови ОДА, а тепер – голови обласного “Укропу” Миколи Палійчука. “Укроп” підтримав Онутчака на виборах.

Галич

Вдруге стане міським головою Галича і теперішній його голова Орест Трачик. Відкрито не тяжіє до жодної політичної сили. Безпартійний. На вибори йшов як самовисуванець.

Рогатин

За попередніми даними, у виборах міського голови Рогатина переміг Сергій Насалик, член Української партії, Голова спостережної ради ТзОВ СП “Галпласт”. А ще – рідний брат екс-мера Калуша Ігоря Насалика. Випередив конкурентів з великим відривом.

Бурштин

На виборах міського голови Бурштина більшість взяла безпартійна самовисуванка Роксолана Джура. Викладачка Бурштинського енергетичного коледжу, донька директора цього навчального закладу, активного партійця БПП. Розповідають анекдот, ніби кандидатка на міського голову телефонувала у виборчу комісію і запитувала, чи міг би на мера Бурштина замість неї балотуватися тато.

Тисмениця

Міським головою тисменичани обрали професора Прикарпатського національного університету Степана Сворака. Історик за фахом, викладач кафедри теорії та історії держави і права, є безпартійним. Свого часу був членом УРП, але вийшов з партії через кар’єру. Пенсіонер у званні полковника міліції. Погони здобув як начальник Прикарпатської філії інституту МВС та завідувач факультету громадської безпеки Академії УМВС у Харкові.

Косів

Так само, як у Коломиї, з мінімальною різницею голосів перемагає на голову міста “свободівець” Юрій Плосконос. Приватний підприємець, тримає в Косові магазин “Світ техніки”. Йому дихає в спину висунутий партією “Народний Контроль” Володимир Зузяк. Працівник райвідділу міліції, оперуповноважений карного розшуку.

Болехів

Чинного міського голову Зіновія Макоту переміг головний освітянин міста, безпартійний самовисуванець Богдан Мельник. Новий міський голова Болехова звільнить посаду начальника управління освіти міськвиконкому.

Городенка

Більшість голосів мешканці райцентру віддали чинному міському голові Степану Яворському. Балотувався як самовисуванець. На виборах його підтримала БПП “Солідарність”.

Снятин

Міським головою Снятина вдруге став “батьківщинівець” Анатолій Шумко.

Тлумач

Мером залишився чинний міський голова, також член партії “Батьківщина” Володимир Корженьовський.

Богородчани

На виборах голови селища з великим відривом переміг перший заступник голови Богородчанської райдержадміністрації Ростислав Заремба. Філолог за фахом, у минулому – посадовець в РДА та ОДА. Був депутатом Богородчанської райради. Самовисуванець, безпартійний.

Рожнятів

Вдруге селищним головою став Богдан Мацевко, безпартійний самовисуванець. В минулому – вчитель, інспектор районного відділу освіти. На теперішніх виборах до місцевих рад його підтримала партія “ВОЛЯ”.

Верховина

Крісло голови залишив за собою теперішній керівник райцентру Василь Мицканюк, голова районної організації партії “Батьківщина”.

Інформація оновлюється.

Наталія Кушніренко

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: