fbpx

Хто такий Олег Костенко і що він зробить з патрульною поліцією Івано-Франківська

Суспільство 19:53, 01.02, 2018

Новий начальник управління патрульної поліції Івано-Франківської області Олег Костенко розповів КУРСу, з чого розпочав роботу в Івано-Франківську та які поставив собі завдання.

Олег Костенко став начальником патрульної поліції Івано-Франківської області 30 січня. Він замінив на цій посаді Дмитра Міхальця, який поїхав працювати у Хмельницький. Новий головний коп лише приглядається до підлеглих та знайомиться з містом.

– Олеже Олександровичу, коли ви дізналися про призначення на посаду в Івано-Франківську? Якою була ваша реакція? З чим асоціювалося місто?

Дізнався на початку грудня. Мав можливість підготуватися. Департамент патрульної поліції зробив усе для того, щоб я комфортно переїхав. В Івано-Франківську раніше був не один раз, але не дуже багато було у мене часу, приїжджав як турист. Також приїжджав в управління патрульної поліції Івано-Франківська на святкування ста днів роботи.

Я розумів, куди я їду. Місто мені подобається. Відгуки від Дмитра Міхальця, з яким постійно спілкувалися, були тільки позитивні. Тому цю новину сприйняв з радістю.

– У вас був вибір? Чи вас поставили перед фактом, що їдете саме в Івано-Франківськ?

В кінці листопада я уже знав, що переїду. Тоді Дмитро був переведений у Хмельницький. Спочатку я просто знав, що кудись переїду, і вже якби готувався до цього, і дуже швидко дізнався, що це буде саме Івано-Франківськ. Мені вибору не давали: було конкретно сказано – це Івано-Франківськ.

– Відомо, що ви прийшли у патрульну поліцію з першою хвилею і заступили на чергування у першу ж ніч роботи патрульних. Що ви робили до служби в поліції, чим займалися?

Все правильно: я анкету подав у перший день, коли відкрився набір, тому відповідно у навчанні я потрапив у першу групу (їх було більше 30). Відповідно потрапив у перший батальйон, першу роту, яка після присяги одразу заступила на чергування.

Я не працював у ніяких державних структурах, займався власним бізнесом.

– Чому вирішили піти в поліцію? На хвилі ейфорії?

Тоді не було ейфорії, ми зі ЗМІ знали, що планується реформа, був Майдан, були зміни у державі. Я не був в АТО, але я був активним учасником Майдану. Скоріш на цій хвилі, коли багато людей зрозуміли, що зміни відбуваються і саме ти можеш бути частиною цих змін і якось впливати на події. Це був своєрідний патріотичний поштовх.

– На представленні ви сказали, що розпочнете свою роботу зі знайомства з колективом та вислухаєте їх проблеми. Вже встигли познайомитися з колегами?

Вчора знайомилися ближче. Але, на жаль, поки тільки з апаратом, я ще не добрався до патрульних. Але сьогодні ввечері у нас буде зустріч з командирами рот, заступниками командирів рот, комбатами. І третій етап – це буде знайомство безпосередньо з патрульними.

– Які ви почули проблеми, які зміни плануєте зробити?

Моє перше завдання – укомплектувати штат. Є така проблема, ми її визнаємо і розуміємо, що щось з цим треба робити.

– Скільки не вистачає людей?

Некомплект на сьогодні близько 25% в управлінні патрульної поліції Івано-Франківської області. Ми вчора збиралися, говорили, що зроблено, що десь упустили, що ще маємо зробити. Ми для себе визначили активні дії, які, сподіваюся, допоможуть нам в заповненні штату.

Прийшов новий керівник, і зараз знову багато розмов про патрульну поліцію, і на цьому фоні люди дізнаються про набір. Користуючись нагодою, всім нагадую, що є набір у патрульну поліцію. Звертаюся до молодих людей, громади Івано-Франківська – ми відкриті, ми чекаємо, ми потребуємо цих нових людей, тому долучайтеся.

– Яка зарплата у патрульних сьогодні?

8100-8200 грн патрульний отримує на руки.

– Якщо не вистачає людей, як проходить день у патрульного? Скільки часу проводить на лінії, скільки відпочиває?

Некомплект впливає на патрульних тим, що раніше екіпаж опрацьовував 5-6 викликів в день в зміну. А зараз 8-10. Зменшилася кількість екіпажів і збільшилося навантаження – збільшилася кількість викликів на екіпаж. Але вони як працювали з 8 ранку до 8 вечора, 12 годин, так і працюють.

Наприклад, працюють вдень 12 годин, відпочиваєють ніч, завтра знову на 8 ранку приходять і працюють ще один день. Потім здають зміну і відпочивають 2,5 доби. І потім дві ночі підряд і знову 2,5 доби відпочинку.

– Скільки екіпажів працює зараз?

Одинадцять.

1

– Зараз спала ейфорія, пройшла хвиля “селфі з копами”, і прийшло своєрідне розчарування: як у патрульних, які звільняються, так і в мешканців міста, які нарікають, що патрульні довше їдуть на виклики. Як плануєте вирішувати цю проблему?

Ці проблеми взаємопов’язані. Зменшилась кількість людей, зменшилась кількість патрулів – відповідно збільшився час приїзду на виклик. З одного боку, це нівелюється досвідом, який отримали патрульні. Якщо на початках могли 1-1,5 години оформлювати ДТП, то зараз це триває 20-30 хвилин. Все закономірно, але ми поповнимо штат – і робота налагодиться.

– Коли запрацює дорожня поліція в Івано-Франківську?

Дорожня поліція – це не окрема структура. Це інспектор роти управління патрульної поліції. Хтось патрулює 101-й квадрат, хтось 102-й, а хтось буде патрулювати на трасі. Це буде такий же патрульний екіпаж, який просто буде патрулювати в іншому місці. Там в основному увагу треба звертати на порушення правил дорожнього руху. Ми розуміємо, що буде менше викликів по громадській безпеці, сімейних конфліктах. Ці патрульні будуть зосереджувати увагу на дотриманні правил ПДР.

– Коли вони з’являться на дорогах?

Що раніше ми наберемо людей, то швидше це запрацює.

– Є люди, які недолюблюють поліцію, ретельно стежать за роботою, критикують у соцмережах. Як реагуєте на критику? Як шукали спільну мову з критиками у Хмельницькому?

Якщо їх критика обґрунтована і об’єктивна, то із задоволенням її сприйматиму і буду реагувати. Це для нас підказки. Якщо хтось вказує на наші недоліки, то ми маємо зробити так, щоб їх не було. Але, на жаль, часто стикаємося з необґрунтованою критикою.

Наприклад, патрульні зайшли випити каву, їх сфотографували і виклали, що “не вистачає екіпажів, а вони п’ють каву”. Іноді люди не розуміють, що вони пообідати не встигають і ця кава може допомогти дотягнути до вечора. Реально часу поїсти не вистачає. Я не кажу про те, щоб зайти в якийсь заклад замовити, почекати, поїсти і поїхати. Навіть той бутерброд, який мають із собою, немає часу з’їсти. Тому можна випити каву, чай, необхідно їсти.

Патрульні настільки віддані, що шкодять своєму здоров’ю для того, щоб швидше поїхати на виклик. Це завжди комусь подобається, комусь – ні.

На критику я не реагую болісно. І в якісь перепалки я не збираюся вступати, тим більше в соціальних мережах.

– З нашими місцевими активістами ви вже познайомилися?

Ні. Я познайомився з начальником головного управління Нацполіції в області, я познайомився з мером. Тобто це такі необхідні офіційні знайомства.

2

– В Івано-Франківську є проблема з притягненням до відповідальності за п’яну їзду. Патрульні складають протоколи, передають до суду, доходить до апеляційної інстанції, і там багатьох порушників виправдовують. На вашу думку, це проблема у патрульних, які не вміють скласти протоколи, чи проблема в законодавстві, чи проблема у судах? Як з цим боротися?

Таке є. І я вважаю, що кожен має робити свою роботу і має робити її добре. І патрульний, який складає протокол, має скласти його бездоганно. Ми всі розуміємо, що є законні шляхи у суддів якось вплинути на ці справи – притримати документи чи затягнути строки, і є колізії в законодавстві.

Тому не можна сказати, що судді неправі, чи Верховна Рада неправа, бо такий закон придумала, чи патрульний неправий. Це комплексна проблема, і кожен зі свого боку має якісь важелі. Наша робота – скласти ідеально цей протокол, прикласти до нього відеоматеріали, необхідні докази і надати їх у суд. Далі люди на посадах, у судах наприклад, мають дотримуватися професійних і моральних принципів. І якщо з якихось причин вони роблять те, про що ви кажете, то це вже їх карма особиста.

– У Хмельницькому так само було?

У нас був невеликий відсоток скасування таких протоколів. Але такі випадки були.

– Це правда, що автомобілі патрульної поліції не мають страхування КАСКО, тому копи ремонтують автівки за свої гроші?

Полісів страхування КАСКО у нас немає, але у нас є поліси обов’язкового страхування громадської відповідальності. Патрульні не ремонтують свої автомобілі. Департамент нас забезпечує. Кожен рік проводяться тендери на автотранспорт та ремонт автомобілів.

– Чи були знайомі з новопризначеним заступником Андрієм Тіроном?

Ні, не був. Познайомився тут в Івано-Франківську.

– Як розподілите обов’язки між ним і заступником Яною Юносовою?

Ділити нам нічого не потрібно. У нас є чітко прописані службові обов’язки, посадові інструкції. Кожен розуміє, що має робити. У Андрія Валерійовича напрямок роботи – батальйон, патрульні, які працюють на лінії, він старший над ним. Яна Юріївна, керівник відділу моніторингу, займається контролем всього управління. Як мій заступник має право контролю над усіма відділами, секторами патрульної поліції.

– Ви сказали, що вам допомогли комфортно переїхати. Ви вже приїхали з сім’єю?

Так. Вже влаштувалися, переїхали, все добре.

– Попередній керівник тут пропрацював майже два роки. Це вже ваше третє переведення. Як думаєте, скільки ви протримаєтеся у Франківську?

Переїзд з Києва до Хмельницького був для мене неочікуваний, і я був шокований таким рішенням керівництва. Я корінний киянин, там виріс, і тут раз – мене відправляють у Хмельницький, де я взагалі ніколи не був. Тут, в Івано-Франківську, я хоча би трохи орієнтуюся. Поки що не знаю назв вулиць, але знаю, де центр, де ратуша, де стометрівка. А в Хмельницькому я нічого не знав.

Тоді всюди створювалася патрульна поліція і департамент відправляв у кожне місто 3-5 людей на керівні посади для того, щоб запустити роботу управлінь. Патрульні з першого набору в Києві роз’їхалися по всій Україні.

А переїзд з Хмельницького у Франківськ був запланований і погоджений вчасно, я був попереджений. Прогнозів не готовий давати, але думаю, що тут можна залишитися на все життя. А можна знов через два роки поїхати в інше місто.

Довідка:

Народився 15 лютого 1980 року у Києві.

У 2002 році закінчив Міжнародний Соломонів університет за спеціальністю “правознавство”.

З 2001 до 2010 року працював на різних посадах у бізнесі.

З 2010 до 2015 року був приватним підприємцем.

У липні 2015 року Олег Костенко розпочав службу в патрульній поліції інспектором. Невдовзі став командиром роти підрозділу дорожньої патрульної поліції, який на той час обслуговував траси міжнародного та національного значення в Київській області. У грудні того ж року очолив Управління патрульної поліції у Хмельницькому, звідки його перевели в Івано-Франківськ.

Одружений, виховує доньку

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області!

Підготувала Марія Гаврилюк

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: