fbpx

Олігархи під наглядом: Вадим Новинський – український депутат чи російський агент?

Політика 18:17, 22.11, 2016

Серед усіх українських олігархів минуле Вадима Новинського викликає найбільше запитань і ставить під сумнів його майбутнє перебування у країні.

Стаття продовжує серію “Олігархи під наглядом“, підготовлену Kyiv Post за програмою Objective проекту MYMEDIA, створеного завдяки фінансуванню уряду Данії. Зміст матеріалів не залежить від донора. У серії вже вийшли статті про Петра ПорошенкаВіктора ПінчукаРіната Ахметова та Ігоря Коломойського

Вадим Новинський, непублічний і маловідомий український олігарх російського походження, побудував власну бізнес-імперію в Україні у 1990-х і 2000-х роках. Він був партнером провідної російської нафтової компанії, перш ніж заволодів ласими шматками вітчизняного бізнесу у сфері металобудування, збагачення руди і суднобудування.

Він налагодив співпрацю з найбагатшим українцем Рінатом Ахметовим, обмінявши свої металургійні і гірничодобувні активи на частку акцій Метінвесту.

Новинський став громадянином України за два роки до початку російського вторгнення в Україну, що почалося з анексії Криму і перейшло у гібридну війну на Донбасі, що триває донині.

Він отримав український паспорт у 2012 році від тодішнього президента Віктора Януковича, який втік до Росії 22 лютого 2014 року, після розстрілу активістів на Майдані.

Але ще до цих історичних подій Новинський швидко перейшов на позиції, що привели його до владного епіцентру в Києві. Вже у 2013 році він був обраний до Верховної Ради на довиборах по одномандатному округу в Севастополі, у місті, де базувався російський Чорноморський флот, який згодом відіграє сумнозвісну роль в анексії Криму у 2014 році.

Новинський швидко сягнув ключових позицій у Партії регіонів Януковича, яка припинила своє існування після революції, і виступав на боці президента у закулісних угодах під час Євромайдану.

Його підтримка православної церкви Московського патріархату і вислови про “братовбивчу” війну на Донбасі дають підстави багатьом стверджувати, що Новинський є російським агентом впливу в країні. Новинський відкидає ці та інші звинувачення.

Вадим НовинськийВадим Новинський

Дата народження: 3 червня 1963.

Місце народження: Стара Руса, місто у Новгородській області Російської Федерації.

Статки: $546 мільйонів, 10-й найбагатший українець за версією журналу Новое Время у 2016 році.

Ключові активи: фінансово-промислова група “Смарт-Холдинг” в Україні, яка володіє чвертю пакету акцій “Метінвест холдингу”, виробника залізної руди. Інша частина Метінвесту належить компанії Ріната Ахметова СКМ. “Смарт-Холдинг” Новинського також ділить із СКМ агрохолдинг HarvEast, що у Донецькій області.

Особисте життя: Одружений на Марії Новинській і виховує чотирьох дітей. Всі вони громадяни Росії і мешкають у Російській Федерації.

Хвалять за: міжнародний благодійний фонд на честь Покрови, що спонсорує релігійні, медичні і культурні проекти, в тому числі відновлення історичного міста Батурин і Успенського собору Києво-Печерської лаври.

Критикують за: отримання громадянства України в сумнівний спосіб; можливу участь у змові, що мала на меті витіснити колишнього митрополита Володимира (Сабодана), нині покійного лідера української православної церкви Московського патріархату, щоб замінити його на більш лояльного лідера. Новинського називають агентом Кремля через те, що він спонсорував паломництво православних вірян у липні цього року і проросійську акцію “Безсмертний полк” у Києві.

Жертва помсти

В інтерв’ю з Kyiv Post 53-річний Новинський запевняв, що планує залишатися в Україні і вважає причиною своїх проблем “політику, рекет і банальну помсту”.

Так, 3 листопада Генеральний прокурор і союзник президента Юрій Луценко просив Верховну Раду дати дозвіл на зняття недоторканності з Новинського і притягнення його до кримінальної відповідальності.

 Я зроблю харакірі, повішуся чи втоплю себе від страху,  саркастично прокоментував Новинський заяву Луценка.

Для когось це може бути несподіванкою, однак президент України Петро Порошенко відіграв ключову роль у забезпеченні Новинського українським паспортом. У 2012 році Порошенко, який на той час був міністром економіки, направив Януковичу офіційний запит з проханням надати Новинському громадянство, посилаючись на вклад останнього в економіку України.

Однак саме прохолодні стосунки Новинського з Порошенком стали черговою причиною вважати, що його дні в Україні можуть бути злічені.

Завдяки відео, знятому 20 лютого 2014 року,  після розстрілів активістів на Майдані, українці мали змогу побачити на власні очі їх суперечку. Поки похмурі депутати обмірковували події в курилці парламенту, Новинський звинуватив Порошенка у тому, що він не контролював мітингувальників і стверджував, що саме вони спровокували кровопролиття.

Ці слова майже спровокували бійку, якої вдалося запобігти лише тому, що депутати стали між ними. Порошенко ж у відповідь назвав Новинського “православною сукою”.

 Ти звинувачуєш мене навіть у цьому, хреста на тобі немає,  Порошенко крикнув Новинському, який був пліч-о-пліч з Януковичем під час кулуарних переговорів протягом Революції гідності. Майже три роки потому, 6 вересня, коли депутати підвелися зі своїх місць, коли Порошенко закінчував свою промову у парламенті, Новинський сидів, схиливши голову, зі схрещеними пальцями.

Православний бізнесмен

Новинський не приєднався до багатьох прибічників Януковича, що втікали до Росії після закінчення революції. Як депутат від Опозиційного блоку, зараз він проводить багато часу у парламенті. Оновлена політична сила складається в основному із депутатів колишньої Партії регіонів: прихильників Януковича, пов’язаних з олігархом Ахметовим та газовим магнатом Дмитром Фірташем.

У березні 2015 року група депутатів партії Яценюка Народний фронт намагалися позбавити Новинського, дружина і діти котрого є громадянами Росії, українського громадянства. Минулого квітня Порошенко доручив Державній міграційній службі розслідувати, чи Новинський законно отримав український паспорт.

У листопаді 2015 року Новинського допитали у прокуратурі у справі щодо розстрілів на Майдані, а Служба безпеки України провела обшук його офісів у зв’язку з підозрою фінансування проросійських сепаратистів у липні цього року.

Одне з найновіших звинувачень пов’язане з його імовірним впливом на місцеву церкву Московського патріархату. Генеральна прокуратура на чолі з президентським прибічником Юрієм Луценком стверджує, що під час президентства Януковича олігарх намагався усунути покійного митрополита Володимира (Сабодана), лідера української православної церкви Московського патріархату, який вже тоді був невиліковно хворим. Новинський рішуче відкидає ці звинувачення.

Вадим Новинський

Хресна хода УПЦ МП. Фото з офіційного сайту В. Новинського

Kyiv Post спілкувався з Новинським 2 вересня, на наступний день після того, як олігарх дав свідчення прокурорам після повідомлень про те, що прокуратура проситиме парламент позбавити депутата недоторканності.

Майже у кожній кімнаті його офісу, розташованому у затишному історичному будинку на Подолі, висять православні ікони. Окрім ікон, у офісі Новинського також є два портрети  митрополита Онуфрія, лідера української православної церкви Московського патріархату, і покійного Віктора Черномирдіна, колишнього російського прем’єр-міністра і посла Росії в Україні, близького друга Новинського.

В іншій кімнаті розміщена галерея портретів Кирила, очільника Російської Православної церкви.

 Я православна людина, православний бізнесмен,  каже Новинський.

Російське коріння

Життя багатьох українських і російських олігархів оповите таємницями, однак біографія Новинського видається особливо цікавою.

Він народився у російському місті Стара Руса, розташованому за 570 км на північний захід від Москви. У місті проживає близько 31 000 мешканців. Новинський вивчав авіаційну техніку в Ленінграді (Санкт-Петербург), рідному місті президента Росії Володимира Путіна. Він працював авіадиспетчером та інженером наприкінці 1980-х років.

Бізнес Новинського отримав значний поштовх після розпаду СРСР. Як йому це вдалось – не зовсім зрозуміло. Новинський не зміг згадати, як і коли він заробив свій перший мільйон.

 Я вже навіть і не пам’ятаю,  сказав він.

Говорячи про 90-ті роки, він додав: “Це був цікавий час… багато можливостей, які вимагали кмітливості й відваги”.

З середини 1990-х він почав працювати з “Лукойлом”, однією з найбільших російських нафтових компаній, започаткувавши разом із партнерами “Лукойлу” компанію “Severo-Zapad”. Це була мережа роздрібних автозаправних станцій, які згодом отримали назву “Severo-Zapad Oil”.

Початок бізнесу в Україні

Новинський стверджує, що саме у період 1990-х років розпочав підприємницьку діяльність в Україні: у першу чергу через продаж мазуту в Крим, а потім постачаючи паливо і масла для гірничодобувних і металургійних заводів України.

У 2003-2004 роках Новинському, який досі не був публічною особою, вдалося виграти тендер з приватизації Інгулецького гірничо-збагачувального комбінату (Інгулецький ГЗК), що у Кривому Розі. Раніше він належав державній компанії “Укррудпром”.

Новинський придбав підприємство частинами, “розбавляючи” таким чином державну власність. У 2004 році він придбав решту  37,5% Інгулецького ГЗК за $32,5 млн, за даними українського видання Forbes.UA.

Виступаючи на парламентському комітеті в березні 2015 року, олігарх Ігор Коломойський, який також нажився на приватизації Укррудпрому, назвав приватизацію незаконною. Він заявив, що вона стала можливою завдяки закулісним угодам і підкупу тодішнього президента Леоніда Кучми, щоб той підписав спеціальний закон про приватизацію стратегічних активів.

 Приватизація Укррудпрому була спланована таким чином, щоб обмежити число учасників і все потрапило у певні руки,  сказав тоді Коломойський.

Новинський у інтерв’ю Kyiv Post заперечує подібні твердження.

 Я вірю, що це було чесно, – сказав Новинський, додавши, що Кучма був “найкращим президентом, якого Україна будь-коли мала”.

Володимир Фесенко, голова Центру прикладних політичних досліджень “Пента”, вважає дивним, що Новинському, громадянину Росії, вдалося перехитрити агресивно налаштованих місцевих олігархів у вітчизняних приватизаціях.

 Це велика загадка, чому він залишився в Україні. Деякі російські олігархи також прийшли Україну, але, наприклад, (Костянтин) Григоришин має українське коріння, у той час як Новинський  ні,  говорить Фесенко.

Російські друзі

Бізнес Новинського в Україні почав рости, як гриби після дощу, через придбання активів, зокрема руди, суднобудівних заводів та підприємств харчової промисловості у той час, коли сумнозвісний екс-прем’єр-міністр Росії Віктор Черномирдін був призначений послом у Київ.

Новинський називає Черномирдіна, який помер у 2010 році, своїм “вчителем і другом”. Черномирдін був також близьким другом президента Леоніда Кучми. Новинський також підтвердив, що мав спільний бізнес із сином Черномирдіна з розробки залізорудного родовища у Росії.

Новинський досі володіє своїм “Смарт-холдинг” разом з непублічним бізнесменом із Санкт-Петербурга Андрієм Клямком, який пов’язаний з російським президентом. Клямко є президентом Федерації самбо Санкт-Петербурга, у той час як Путін очолює Всеросійську федерацію самбо.

Новинський каже, що особисто зустрічався з Путіним лише одного разу. Це відбулося в Криму в липні 2013 року, куди Путін і Янукович прибули на парад російського і українського Чорноморського флоту. Новинський відмовився говорити про Путіна, стверджуючи, що має “власного президента, якого можна критикувати”.

Згодом Новинський став співпрацювати з Ахметовим, обмінявши у 2007 році свої металургійні активи, зокрема Інгулецький комбінат, на чверть акцій холдингу “Метінвест” Ріната Ахметова.

Від Ющенка до Януковича

Після закінчення президентства Кучми у 2004 році на хвилі Помаранчевої революції Новинському вдалося побудувати добрі робочі стосунки з прозахідним новообраним президентом Віктором Ющенком.

Бізнесмен фінансово посприяв невдалому проекту Ющенка щодо створення дитячої лікарні. Політичні інсайдери стверджують, що олігарх таємно давав гроші для партії Ющенка “Наша Україна”, однак Новинський заперечує це.

Бізнес Новинського і його політичний вплив стали процвітати ще більше вже за наступника Ющенка, Януковича. Разом з Януковичем, відданим послідовником православної церкви, вони їздили на паломництво до священної гори Афон в Греції.

А вже у 2012 році, через два роки після того, як Янукович став президентом, Новинський став другим найбагатшим українським олігархом з $4,4 млрд в активах, поступаючись лише Ахметову.

Вадим Новинський

Саме того року Янукович надав Новинському українське громадянство.

Прихід у політику

Новинський здивував багатьох, коли він вирішив взяти участь в парламентських довиборах у Севастополі в 2013 році і виграв їх, заручившись підтримкою 53% виборців.

Незважаючи на те, що він балотувався як незалежний кандидат, Новинський вів свою кампанію, використовуючи піарників адміністрації Януковича.

 Новинський став депутатом з прямого благословення Януковича,  вважаєТарас Березовець, глава аналітичного центру Berta Communications. В обмін на цю допомогу Янукович зобов’язав Новинського купити і підтримувати футбольний клуб “Севастополь”, сказав Березовець.

Новинський не зміг пояснити, чому він вирішив піти в політику, сказавши лише, що він провів всього три місяці як депутат у Верховній Раді сьомого скликання, перш ніж почалася Революція гідності у кінці листопада 2013 року.

Він приєднався до фракції Партії регіонів Януковича і голосував у січні 2014 роки за так звані “диктаторські закони”, які передбачали кримінальну відповідальність за участь в акціях протесту.

“Революції – від диявола”

Позиція Новинського щодо Євромайдану та інших революцій, здається, повторює думку Путіна. Новинський каже, що був проти Євромайдану і будь-якої революції взагалі, називаючи їх диявольськими речами.

 Диявол був першим революціонером в історії, коли він повстав проти Бога,  говорить він. Всі послідовники революцій є маленькими дияволами.

Багато союзників Януковича почали дистанціюватися від екс-президента в грудні 2013 року, після того, як Беркут силою розігнав студентів, які протестували на Майдані. Але Новинський був з Януковичем до кінця.

Новинський стверджував, що він був посередником під час переговорів між Януковичем і опозицією під час Євромайдану, “щоб уникнути кровопролиття”. Він сказав, що зустрічався навіть із Дмитром Ярошем, який тоді був керівником Правого сектору.

Новинський звинувачує в масових вбивствах, які відбулися в останні дні протестів, не Януковича, а “деяких з тих, хотів отримати владу”. Однак він не називає їх.

У листопаді 2015 прокурори викликають Новинського, який на той момент був депутатом від партії Опозиційний блок, як свідка у кримінальній справі щодо вбивства активістів на Майдані.

Ми ніколи не були друзями

Новинський применшував свою словесну суперечку з Порошенком, яка була знята на відео 20 лютого 2014 року, коли Порошенко назвав його “православною сукою”. За його словами, вже за 10 хвилин вони потиснули один одному руки і обійнялися. Цей момент, проте, не було задокументовано, але Новинський визнає, що гіркі почуття залишилися й досі.

– Ми знаємо один одного з 1997 року. Ми ніколи не були друзями, але й не мали конфліктів, – пояснює Новинський.

Новинський обережно висловлювався про Порошенка, часто критикуючи його близьких друзів, але не особисто президента. На відміну від більшості інших олігархів, які часто мають зустрічі у президентському кабінеті, Новинський сказав, що він не бачиться з Порошенком.

Фесенко, який добре знає обох політиків, каже, що вони завжди недолюблювали один одного. 26 квітня Порошенко доручив Державній міграційній службі з’ясувати, чи Новинський отримав громадянство України без порушень закону. Він зробив це після того, як група депутатів ініціювала відповідне звернення і понад 25 тисяч чоловік підписали петицію на президентському сайті.

Новинський говорить, що Державна міграційна служба перевірила його громадянство і не виявила жодних порушень. 

Секретний порт

У вересні 2013 Центр перспективних оборонних досліджень, громадська організація, що базується у Вашингтоні, опублікувала доповідь про секретний український порт – Октябрьск – відомий з радянських часів як основний канал постачання зброї.

У звіті під назвою “Одеська мережа: досвід відстеження посередників при продажу російської і української зброї” (The Odessa Network: Mapping Facilitators of Russian and Ukrainian Arms Transfers) йдеться про те, що Росія зберегла контроль над портом, розташованим на околицях Миколаєва, і вела торгівлю зброєю через порт завдяки тодішньому очільнику Андрію Єгорову. Автори звіту стверджують, що порт де-факто був під контролем Новинського.

“Менеджер порту Андрій Єгоров народився в Сочі, служив командиром підводного човна у російському Чорноморському флоті до 2000 року і досяг звання капітана. Випускник кількох елітних радянських/російських військових академій, отримав українське громадянство у 2000 році. За повідомленнями, Єгоров є маріонеткою російсько-українського олігарха Вадима Новинського, який де-факто володіє портом”, йдеться у доповіді.

У доповіді вказано, що порт Октябрьск був дивним чином виключений з приватизації.

У 2013 році Єгоров був замінений як директор порту. А нинішній очільник порту Октябрьск Руслан Олейник, відповідно до офіційної біографії, працював фінансовим директором на Чорноморському суднобудівному заводі, який належить Новинському.

Новинський підтвердив, що і Україна, і Росія використовували порт Октябрьск для торгівлі зброєю, але заперечив будь-які зв’язки з “секретним” портом.

У той же час Октябрьск продовжує бути відправним пунктом в міжнародній торгівлі зброєю. У березні 2015 року Миколаївський сайт Korabelov.Info повідомляв, що сім танків Т-80 були вивезені з порту.

Кримський бізнес

Новинський стверджує, що виступав проти російської окупації Криму, і сказав, що він відвідав півострів востаннє у квітні 2014 на запрошення місцевого церковного діяча.

Він стверджує, що він “продав або віддав” свій бізнес в Криму, який включав лише підприємство з виробництва залізничних стрілок і Балаклавського рудоуправління, що видобувало і переробляло флюсові вапняки.

Але Березовець у своїй книзі про російську анексією Криму писав, що Новинському вдалося зберегти свій бізнес на півострові і наразі він бере участь у великому проекті будівництва на замовлення Міністерства оборони в Росії.

– Компанії Новинського ведуть будівництво військових об’єктів на території анексованого Криму, – говорить Березовець.

У серпні 2015 року новинний сайт Glavkom опублікував статтю, стверджуючи, що Новинський продав Балаклавське рудоуправління своєму братові по батьку,Ашоту Малхасяну. Щоб довести це, журналісти знайшли відкриті дані російських судів, які доводять, що Новинський і Малхасян брати.

Ця компанія зараз працює над будівництвом Керченського мосту, великого проекту Кремля на з’єднання півострова з Росією, писав Glavkom.

Бізнес на Донбасі

У липні Служба безпеки України обшукала кілька підприємств Новинського за підозрою у фінансуванні терористичних організацій, сказав він. Олігарх стверджував, що ці підозри безпідставні, і додав, що обшук був зроблений, щоб чинити на нього тиск тоді, коли він був залучений у хресній ході церкви Московського патріархату.

Новинський визнав, що він разом з Ахметовим володіє металургійними заводами у підконтрольних сепаратистам Харцизьку та Єнакієвому, які продовжують працювати і платити зарплати попри війну. Він додав, що ці компанії зараз зареєстровані на підконтрольній Україні території і платять податки державі.

Вадим Новинський

Але він не пояснив, як їм вдалося переконати проросійських бойовиків дати дозвіл працювати на території, що знаходиться під їх контролем.

– Ми не укладали жодних домовленостей з ними з цього приводу. Вони просто розуміють, що щось треба робити з (працівниками заводу), – сказав Новинський.

Російський агент?

Андрій Левус, депутат партії Народний фронт і колишній заступник голови СБУ, сказав, що є кілька причин підозрювати Новинського у “сприянні російській агресії”.

Левус сказав, що відповідно до його джерел правоохоронні органи розробляють кілька справ, пов’язаних з олігархом.

– Є дані, що він був головним фінансистом сумнівних акцій, спрямованих на дестабілізацію в країні. Це і так звана православна хода, і акція “Безсмертний полк” на 9 травня, і багато подібних речей, – сказав Левус.

Безсмертний полк – марш, ідея якого була запозичена з Росії, мав на меті вшанування пам’яті солдатів, які загинули під час Другої світової війни. Його неоднозначно сприйняли у Києві, що призвело до кількох невеликих зіткнень між учасниками і поліцією.

1

9 травня 2016 року, участь в акції брав і Новинськимй з іншими лідерами Оппоблоку

Новинський заперечує організацію мітингу. Він, однак, визнав, що 9 травня разом з декількома іншими депутатами з Опозиційного блоку вони прийшли до парку Вічної Слави у Києві – там, де проходив мітинг Безсмертного полку на “честь героїв, які віддали своє життя за велику перемогу”, сказав Новинський.

Левус також підозрює, що Новинський досі має російський паспорт, який може бути підставою для скасування його українського громадянства. Проте деякі інші олігархи, зокрема Ігор Коломойський, визнавали, що мають декілька паспортів.

Березовець скептичніше ставиться до ролі Новинського.

– Я сумніваюся, що він агент ФСБ (Служба безпеки Росії), але не сумніваюся, що він опосередковано бере участь в російських проектах на території України.

Новинський називає себе “патріотом України”. Він також вважає, що якщо людина не носить вишиванку, це не робить її менш патріотичною.

У той же час Луценко оголосив про нові арешти депутатів після того, як однопартійця Новинського Олександра Єфремова арештували 1 серпня цього року.

І хоча притягнення до кримінальної відповідальності корумпованих чиновників поки не було надто успішним, справа проти відверто проросійського Новинського могла би дещо заспокоїти націоналістичних критиків уряду.

Новинський сказав, що він не мав жодної інформації про свій можливий арешт і погрози мобілізувати своїх політичних прихильників для власного захисту.

У його колонці в британській газеті The Guardian, опублікованій 23 вересня, олігарх скаржився на “все більш серйозне полювання на відьом, яке уряд проводить проти опозиціонерів”.

Новинський назвав кримінальну справу проти нього сфабрикованою і політично замовною.

– Влада створює “мильні опери”, спектаклі й і політичні шоу, щоб відвернути увагу людей від власних невдач, – написав він на своїй сторінці у Facebook 9 листопада. – Вся ця мильна опера закінчиться повним фіаско, навіть незважаючи на те, що до неї долучилися високопосадовці.

Новинський додав, що він не збирається залишати країну.

Якщо Новинський змушений буде втікати назад до Росії, йому доведеться купити російські рублі на шляху додому. Цікаво, що він не має жодного російського рубля, відповідно до його електронної декларації, яку він подав разом із іншими 50 000 чиновниками, суддями і прокурорами.

Разом з родиною Новинський володіє майном як у Росії, так і в Україні. У 2015 році він задекларував 2,34 млн доларів і 780 000 євро, а також тримав 3 млн гривень готівкою. У разі необхідності він може позичити у дружини або однієї зі своїх доньок: вони мають 47 328 рублів і 7290 євро на своїх банківських рахунках.

ДО ТЕМИ:

Православний олігарх

27 липня понад 10 000 вірян Московського патріархату зібралися в Києві, щоб відсвяткувати 1028-му річницю Хрещення Київської Русі. Це був заключний етап майже місячного паломництва з ініціативи православних кліриків у східній і західній частині України одночасно.

Предстоятель церкви Митрополит Онуфрій, який очолював процесію, прочитав заключну молитву. Протягом ходи Новинський та деякі інші поплічники Януковича слідували за ним по п’ятах.

Цей хресний хід був сприйнятий багатьма в Україні як кампанія для демонстрації потужності російської церкви.

 Це була мобілізація електорату, прояв “русского мира” в Україні, звіт кураторам, що вони (церква) досі мають підтримку,  вважає Віктор Єленський, релігієзнавець і депутат від партії Народний фронт.  Вони не приховували, що подія насправді була політичною.

Однак Вадим Новинський називає всіх критиків процесії “нерозумними людьми, які не хочуть миру і злагоди”. Під час інтерв’ю з Kyiv Post олігарх часто звертався до Біблії. Він сказав, що його охрестили у 26 років, а по-справжньому набожним він став після 30.

З 2011 року Новинський став головним спонсором православної церкви Московського патріархату. Він також був одним з основних меценатів, які допомогли розписувати Успенський собор Києво-Печерської лаври, бастіону православної церкви.

Під час Синаксису (зібрання) настоятелів помісних православних церков у Швейцарії Новинський у золотому стихарі (вбрання для богослужіння) прислужував російському патріарху Кирилу під час всенощного бдіння 23 січня у Хрестовоздвиженському кафедральному соборі Женеви.

Зібрання у Швейцарії мало на меті усунути низку суперечностей щодо ключових проблем православної церкви перед проведенням Всеправославного собору на Криті у червні 2016 року. Зокрема, на ньому обговорювалося й надання автокефалії, за яке бореться українська православна церква Київського патріархату, яку представники Московського патріархату в особі самого патріарха Кирила називають розкольницькою.

25 червня Новинський, вбраний у зелені ризи священнослужителя, прибув до Києво-Печерської лаври для проведення урочистої літургії з нагоди іменин митрополита Онуфрія.

Благодійний фонд Новинського також спонсорував будівництво декількох церков і фінансує відділ церкви з питань молоді. Але Єленський вважає, що робота Новинського насправді виходить далеко за межі цього.

 Він безпосередньо спонсорує деяких ієрархів, включно з Онуфрієм, я вважаю,  говорить Єленський. Новинський заперечує це, додавши що він дає гроші на церкву, а не для конкретних осіб.

Новинський, проте, визнав, що платив за автобуси, які везли вірян на паломництво у липні, однак сказав, що паломники забезпечили більшість своїх потреб.

Експерти кажуть, що вплив Новинського на церкву значно зріс під час президентства Януковича і продовжує зростати, відколи митрополит Онуфрій замінив на посаді свого попередника митрополита Володимира (Сабодана), який помер у липні 2014 року.

Зміна церковного лідера супроводжувалася брудними оборудками, які зараз розслідує прокуратура. Наразі Новинський є підозрюваним у кримінальній справі щодо тиску та незаконного затримання поліцією митрополита Переяслав-Хмельницького і Вишневського Олександра (Драбинка) з червня 2013 року по лютий 2014 року, за словами Генеральної прокуратури.

Миторополита Драбинка вважають одним з лідерів проукраїнського крила в УПЦ.

Драбинко, котрий був близьким союзником митрополита Київського Володимира (Сабодана), заявляв, що його утримання під вартою було сплановано, щоб чинити тиск на важкохворого Володимира з метою замінити його на більш промосковську фігуру.

Драбинко називав Новинського одним із замовників, разом з тодішнім генеральним прокурором Віктором Пшонкою і Віталієм Захарченком, який був міністром внутрішніх справ за президентства Януковича.

Драбинко також писав на своїй сторінці у Facebook, що замовники планували використовувати нового  більш лояльного до Януковича – лідера церкви “в рамках підготовки до президентських виборів в 2015 році”, де Янукович планував балотуватися на другий термін.

24 червня Новинський напав на митрополита Драбинка у дворі жіночого монастиря у місті Корець Рівненської області. Олігарх звинувачував його у розколі церкви і лжесвідченнях, погрожуючи фізичною розправою. Митрополит написав заяву в районний відділ поліції Корця та надав письмові свідчення, які згодом долучили до кримінальної справи.

3 листопада Генпрокурор Юрій Луценко звернувся із поданням до Верховної Ради щодо притягнення Новинського до кримінальної відповідальності. Він також опублікував фотокопію документа у себе на сторінці у Facebook.

У документі, зокрема, йдеться про те, що у вересні 2013 році Янукович наказав Новинському продовжувати тиск на українську православну церкву Київського патріархату: утримувати Драбинка ув’язненим і тиснути на митрополита Володимира з метою відсторонення його від посади.

За словами прокурорів, Новинський давав вказівки поліцейським по телефону, чи дозволити Драбинку незабаром вийти на волю для проведення богослужіння, чи ні.

Новинський стверджував, що звинувачення сфабриковані.

У липні 2015 року Київський патріархат заявив про відмову Української автокефальної православної церкви (УАПЦ) від попередніх домовленостей про створення єдиної церкви. Підготовка до об’єднання церков велася досить довго, однак закінчилася суперечками. Жодна із церков не ухвалила ніякого документа, оскільки 9 липня представники Української автокефальної православної церкви несподівано відмовилися від усіх домовленостей.

Представники Правого сектору згодом стверджували, що Новинський запропонував велику суму грошей митрополиту автокефальної церкви Макарію.

У своїй заяві представники Київського Патріархату сказали, що це було можливо. Джерела Kyiv Post у Службі безпеки підтвердили цю інформацію. 

В інтерв’ю Релігійно-інформаційній службі України 10 липня митрополит Макарій відкинув звинувачення Правого сектору. Новинський назвав їх “наклепом”.

Автор: Оксана Гриценко

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: