fbpx

Храм у котлі: українські греко-католики захищають Патріарший собор від корумпованої влади і забудовників

Суспільство 14:47, 27.07, 2015

Днями в Києві пройшла акція протесту на захист Патріаршого собору УГКЦ проти незаконного будівництва мікрорайону тридцятиповерхівок на березі Дніпра.

Громадський комітет ініціативи "Захистимо храм" минулої суботи перекривав дорогу, щоби вкотре привернути увагу громадськості до проблеми незаконної забудови, через яку руйнується Патріарший собор Воскресіння Христового УГКЦ в Києві.

1

2

"Недобросовісне сусідство незаконних забудовників є причиною численних тріщин у Соборі. Не варто чекати, поки зведуть споруди, а Собор потерпить розруху. Невігластво пора припинити! Варто зібратись усім і заявити на всю Україну свою правдиву позицію", – закликали активісти в групі "Захистимо Патріарший собор від забудовників" у Фейсбук.

Тріщини в стінах головного храму греко-католицької громади України з’явилася ще в березні, коли поруч з ним звели першу житлову висотку.  

"Тріщини почали з'являтися ще на початку будівництва. А саме – коли почали готувати будмайданчики. Це на початку весни. На зустрічах представники від забудовника не почули наших проблем і не змогли відповісти на частину поставлених нами запитань, а тільки звучало від них, що будь-які проблеми, які виникнуть в процесі будівництва, вони ''порєшають''. Але нас найбільше гнітить те, що якщо зведуть ті будинки, головний храм 8 мільйонів греко-католиків перетвориться на приватну церкву житлового комплексу "Сонячна Рів'єра". А це неприпустимо", – вважає завгосп Патріаршого собору Василь Букатюк.

Під житловий комплекс "Сонячна Рів’єра" на Лівобережжі у Києві віддані зелена зона та пляж мікрорайону Микільська Слобідка, що порушує Генплан та низку норм закону. Спеціально для того, щоби обійти норму про охоронну зону прибережної смуги, скоротити її та забудувати, в цьому місці Дніпру змінили статус і прописали ріку "рукавом" (!).

Незаконна забудова, з якою громадські активісти борються з 2008 року, руйнує не тільки Патріарший собор, а й загрожує прилеглим житловим масивам. Місцеві мешканці неодноразово влаштовували акції протесту на будівництві. А 1 квітня цього року під час протесту тут навіть виникла стрілянина. 

Тоді близько півсотні народних депутатів звернулися в Генеральну прокуратуру. Апеляційний господарський суд Києва заборонив будівництво, проте забудовнику вдалося скасувати його рішення. Прокуратура з формальних причин також програла суд.

"Будівництво вдалося зупинити лише на місяць. Корумпований суд прийняв чергове корупційне рішення. Система настільки погрязла в корупції, що далі вже нема куди", – відзначив заступник голови Антикорупційного комітету Віктор Чумак.

Як стало відомо, за скандальним будівництвом на Микільській Слобідці стоять однопартійці міського голови Києва Віталія Кличка. Зокрема, бізнес-партнер першого заступника мера. 

Від початку червня на будмайданчику знову кипить робота – вздовж Дніпра швидко піднімають решту мікрорайону з 18 висоток. 34-поверхівки повністю візьмуть Патріарший собор у котел.

3

Представники собору неодноразово зустрічались із забудовниками, навіть створили спільну комісію за участю сторін, але перемовини зайшли в глухий кут – забудовник категорично відмовляється  припинити будівництво, каже Василь Букатюк. Служитель храму додає, що забудовники тиснуть на представників церкви, щоби відмовилися від усіх претензій. "Мені вони радили бути обережним, бо всі ми під Богом ходимо", – повідомив він.

Довідково:

За даними програми "Схеми", відповідно до Генплану Києва, на цьому місці в принципі не має бути житлової забудови. Частина тутешніх земель раніше належала місту і мала цільове призначення – благоустрій території та будівництво готельно-офісного центру, але зі збереженням зеленої зони. Ще частина перебувала в приватній власності – на ній мали збудувати виставковий та реабілітаційний центр, водно-спортивну базу та влаштувати громадські пляжі.

Однак з 2004 року всю землю скупила фірма "Майк", у 2007-му їй змінили призначення землі – на будівництво готельно-офісного комплексу й торгово-розважального центру, офісного комплексу з апартаментами, яхт-клубу, дельфінарію, аквапарку й набережних. Ще через два роки "Майк" продала землю фірмі "Терра Капітал", яка і без зміни цільового призначення оформила документи вже на будівництво суто житлових комплексів. На цьому етапі, щоби обійти заборону на будівництво за 100 м від води, замість Дніпра в документах прописали його "рукав", річку Десенку, а самому Дніпру змінили статус.

Власником фірми "Майк" під час укладення договору з містом про пайовий внесок був Дмитро Крапівін, син бізнес-партнера теперішнього першого заступника Віталія Кличка в Київській міській адміністрації. Зараз фірма перереєстрована на Євгена Федосєєва.

На сайті самого проекту "Сонячна Рів’єра" він позиціонується як проект державної корпорації "Укрбуд". Однак девелопером виступає приватна компанія зі схожою назвою – "Укрбуд Девелопмент". І хоч наразі власність виведена на третю особу, до 2006 року її власником був Анатолій Войцеховський – організатор низки забудов у Києві, за якими були відкриті кримінальні справи за незаконне будівництво і відмивання коштів, пишуть Наші гроші та КиевVласть.

Окрім того, замовником проекту "Сонячної Рів'єри" є власне "Терра Капітал", до 2010 року співвласником цієї фірми також був Дмитро Крапівін, а в цей час фірма виведена на створену в квітні цього року британську компанію "Голдсан Ентерпрацзес ЛТД". 

За матеріалами ЗМІ, Наталія Кушніренко

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: