fbpx

"Перероджені" компанії з "чорного списку" АМКУ розіграли міжнародні тендери франківського водоканалу

Економіка 17:05, 16.10, 2018

КП "Івано-Франківськводоекотехпром" минулого року провело понад сотню успішних тендерів у системі електронних закупівель РroZorro. Очікувана вартість усіх тендерів перевищує 58 млн гривень. При цьому тільки чотири закупівлі проводились через аукціони. Це дозволило зекономити лише 2,5 млн гривень.

Аналітики "Антикорупційної платформи" дослідили п’ятірку тендерів "Водоекотехпорму" із найвищою очікуваною вартістю. З'ясувалося, що деякі з них проводились із порушенням тендерних вимог при визначенні переможців торгів.

 

Розіграли мільйони на закупівлі пального

Наприкінці 2017 року КП "Івано-Франківськводоекотехпром" оголосило тендер на закупівлю пального на понад 7,6 млн грн. Закупівлю розбили на два лоти: 1 899 000 грн комунальники планували витратити на 55 000 л бензину (талони) і 8000 л дизельного пального, ще 5 724 000 грн – на 212 000 л дизельного пального (налив).

По першому лоту на торги прийшло чотири учасники: ТОВ "Нафтотрейд Ресурс", ТОВ "Лівайн Торг", ПП "Окко Контракт" та ТОВ "Техойл НК". Замовник відхилив пропозиції перших трьох як такі, що не відповідають умовам тендерної документації. До аукціону був допущений лиш один учасник – ТОВ "Техойл НК". Втім, його пропозиція теж не відповідала тендерним вимогам  підприємство не надало довідки про штат працівників та копію виконаних аналогічних договорів. Зрештою, аукціон по першому лоту був скасований через допущення до оцінки менше двох тендерних пропозицій.

Закупівля по другому лоту виявилась більш успішною. На торги прийшло п’ять учасників: ТОВ "Вог Трейд", ТОВ "Нафтосфера", ТОВ "Сапсан ІФ", ТОВ "Окко Контракт" та ТОВ "Техойл НК". З усіх до участі в аукціоні було допущено лиш трьох, а переможцем стало вже згадуване ТОВ "Техойл НК". У березні 2018 року Водоекотехпром підписав із підприємством договір на 4 439 280 грн. Водночас протягом останніх півроку сторони уклали ще три додаткові угоди про збільшення ціни за літр пального.

Ще раніше, у лютому 2017 року, Івано-Франківськводоекотехпром оголосив тендер на купівлю пального на трохи більше ніж 6 млн грн. Закупівлю розбили на два лоти: 4 730 00 грн комунальники планували витратити на дизельне пальне (налив), ще 1 494 000 грн – на дизельне пальне по талонах.

Відзначимо, що за перший лот змагалось чотири учасники: ТОВ "Надра-2020", ТОВ "Компанія "Національний ресурс", ТОВ "Техойл ТК" та ПП "Окко Контракт". Пропозицію від ТОВ "Надра-2020" замовник відхилив, решта учасників були допущені до аукціону. Серед них  ТОВ "Компанія "Національний ресурс". Учасник не надав копії паспорта та довідки про присвоєння ідентифікаційного номера керівника підприємства, як цього вимагала тендерна документація, та все ж був допущений до аукціону.

Зрештою, перемогла пропозиція від ТОВ "Техойл ТК". У квітні 2017 року КП "Івано-Франківськводоекотехпром" підписало із підприємством договір на 4 063 500 грн, по ціні 18,90 грн за літр. Пізніше замовник уклав ще 5 додаткових угод про збільшення ціни за літр пального та продовження строку дії договору на наступний рік.

Зокрема, у жовтні минулого року ТОВ "Техойл ТК" уклало додаткову угоду, де ціна за літр дизельного пального зросла до 24,66 грн. Закон дозволяє збільшувати ціну за одиницю товару не більше ніж на 10%, якщо є документальне та належне підтвердження факту коливання ціни на ринку. У цьому випадку сторони погодили збільшити ціну, посилаючись на лист-підтвердження від ДП "Держзовнішінформ". Водночас моніторинг сайту середніх цін на пальне усіх АЗС України показав, що ціна за літр пального у жовтні 2017 року не підвищувалась. Більше того, середня вартість пального на заправках ТОВ "Техойл ТК"  "Укрнафта", "Авіас" та "Авіас плюс" – не перевищувала 23 грн/л. При тому, що у додатковій угоді постачальник наполягав на ціні у 24,66 грн/л.

1

Цікаво, що у торгах по другому лоту перемогу здобуло знову ж таки ТОВ "Техойл ТК". Ще одним учасником торгів було ПП "Окко Контракт". У квітні 2017 року Водоекотехпром підписав з ТОВ "Техойл ТК" договір на 1 272 400 грн. А вже до кінця року із підрядником було укладено ще 4 додаткові угоди про збільшення ціни за літр пального та продовження строку дії договору на наступний рік.

Отож, впродовж 2017-2018 років КП "Івано-Франківськводоекотехпром" купляло пальне від ТОВ "Техойл НК" та ТОВ "Техойл ТК". Вище ми навели приклади, де, на наш погляд, оцінка тендерних пропозицій цих компаній була не зовсім об’єктивною. Проте майже ідентичні назви двох різних підприємств викликали у нас великий інтерес. З'ясувалося, що, крім схожих назв, у компаній спільна юридична адреса та фактичне місцезнаходження. А якщо переглянути документи їхніх тендерних пропозицій, чітко видно, що вони скановані на одному й тому ж обладнанні, оскільки мають однакові дефекти. Також у тендерних пропозиціях учасників, у довідках про штат працівників є один спільний юрист – Яремак Сергій Степанович.

2

Переглянувши реєстраційні відомості цих двох компаній, можна побачити, що формально у кожного підприємства різні засновники і керівництво. Водночас на момент участі в тендерах в учасників була спільна юридична адреса, а серед колишніх засновників фігурують одні й ті ж особи.

Почнемо з ТОВ "Техойл ТК", яке за неповні два роки своєї діяльності встигло змінити засновників, керівництво, адресу та освоїти понад 628 млн грн на публічних закупівлях. У 2016 році компанію заснувало ТОВ "Техойл ТМ", що належить Пащенку Віталію Віталійовичу.

За даними інформаційно-аналітичної системи Youcontrol, із серпня 2018 року у ТОВ "Техойл ТК" засновником значиться Біличенко Віталій Олександрович. Тоді ж було внесено реєстраційні зміни і формально ТОВ "Техойл ТК", що знаходилось за адресою м. Київ, вул. Ярославів Вал, 5В, переїхало в Донецьку область, м. Слов’янськ, на вул. Приозерну, 51.

Більше того, у Києві по вул. Ярославів Вал, 5В зареєстровано ще чотири підприємства: ТОВ "Техойл Трейд", ТОВ "Техойл Рітейл", ТОВ "Техойл ЛТД" та вже згадуване ТОВ "Техойл ТМ". Зокрема, фірма "Техойл Рітейл" навіть встигла засвітитись у корупційному скандалі: підприємство продавало Укрпошті та підприємствам Мін’юсту пальне за завищеними цінами. Також окремі підприємства поєднані між собою спільним телефоном, доменом tehoil.com.ua та навіть електронною адресою pedan@tehail.com.ua

Та найцікавіше те, що серед засновників усіх перелічених компаній фігурує одна  особа  Пащенко Віталій Віталійович. Окрім них, Пащенко Віталій є засновником ТОВ "Техойл". Фірма була заснована 12 років тому та займається торгівлею пальним. У 2015 році підприємство "Техойл" було внесено до "чорного списку" Антимонопольного комітету України. Після цього фірма змінила назву на ТОВ "ВТМ-12" та була переоформлена на Янушевського Володимира Вацлавовича.

3

До іншої компанії ТОВ "Техойл НК" теж є чимало питань. Більш як рік тому компанію заснував Сергієнко Олександр Володимирович, але адреса реєстрації така ж, як і в інших: м. Київ, вул. Ярославів Вал, 5В. За один рік свого існування фірма освоїла майже 1,6 мільярда гривень на публічних закупівлях. На відміну від "Техойл ТК", підприємство ще не змінило своєї адреси.

 

Закупівля поза ProZorro

У липні 2017 року КП проводило закупівлю робіт з будівництва і монтажу технологічного обладнання машинної зали водопровідної насосної станції по вул. Ю. Целевича на майже 4 млн грн. Комунальники уклали прямий договір із ТОВ "Газсервіс-Станіслав" на суму 3 393 620,40 грн без проведення конкурентної закупівлі.

Таким чином замовник відверто проігнорував рішення Івано-Франківської міської ради від 22.12.2016 р. № 359-9 "Про міський бюджет на 2017 рік", за яким закупівлі з очікуваною вартістю від 50 тис. грн повинні проводитись з використанням електронної системи ProZorro. Тобто, замість того, аби проводити аукціон, було укладено договір із підрядником напряму.

 

Офшорний слід

У квітні 2017 року комунальне підприємство закупляло труби, фітинги та з'єднувальні частини за 3,7 млн гривень.

На тендер подалося двоє учасників – ТОВ "Торгівельний Дім "Євротрубпласт" та ТОВ "Променергокомплектація". Переможною виявилась пропозиція ТОВ "Торгівельний Дім "Євротрубпласт". У травні Водоекотехпром підписав із підприємством договір на 3 681 050 грн. А вже до кінця року із постачальником було укладено ще дві додаткові угоди про збільшення ціни за одиницю товару та продовження строку дії договору на наступний рік.

Відзначимо, що "Торгівельний Дім "Європласт" входить до складу української частини Групи Radius Systems, європейського виробника, що спеціалізується на виготовленні полімерних труб, фітингів, зварювального обладнання та супутніх до них матеріалів.

За даними інформаційно-аналітичної системи Youcontrol, підприємство зареєстроване у містечку Рубіжне Луганської області. Засновниками "Європласту" є компанії із пропискою на Кіпрі та у Гонконзі. Його керівник, Ігор Стрілець, теж входить до засновників підприємства.

 

Неправомірний переможець

У березні 2017 року КП "Івано-Франківськводоекотехпром" оголосило тендер на закупівлю скрапленого газу (пропан і бутан) на майже 2 млн гривень. На аукціон прийшло двоє учасників  ТОВ "Альянс Еволюшн" та ПП "Калан". Із останнім Водоекотехпром підписав договір за 1 904 000 грн, а вже наступного дня сторони уклали додаткову угоду про зменшення ціни за одиницю пального. Буквально за тиждень замовник уклав із підприємством "Калан" ще одну додаткову угоду, на цей раз про збільшення ціни за одиницю товару, а до кінця року сторони уклали ще три такі угоди.

Цікаво те, що у своїй тендерній пропозиції ПП "Калан" не надало всіх документів, як того вимагав замовник. Водоекотехпром повинен був відхилити пропозицію такого учасника і розглянути наступну пропозицію, яка вважається найбільш економічно вигідною. Та замовник цього так і не зробив.

Саме ж підприємство "Калан" є фактично сімейним бізнесом екс-заступника міністра енергетики та вугільної промисловості Ігоря Прокопіва. Він та його дружина є засновниками компанії. Зокрема, адреса нерухомості, якою згідно з декларацією володіє екс-посадовець та його сім'я, збігається з адресою засновників усіх бенефіціарів ПП "Калан".

Як бачимо, КП "Івано-Франківськводоекотехпром" провів насичений на закупівлі рік. Настільки насичений, що тендери замовника, бувало, не відповідали річному плану закупівель та додатку до нього. Ми виявили неточності в оголошених закупівлях, невідповідності сум, розбіжність процедур та термінів проведення закупівель.

Аналіз найбільших закупівель показав, що іноді при визначенні переможця торгів замовник нехтував вимогами своєї ж тендерної документації та законодавства. У підсумку КП укладало договори із необґрунтовано визначеними переможцями торгів, які в результаті виявились ще й пов’язаними між собою компаніями, а їх засновник фігурує в "чорному списку" АМКУ.

Також Водоекотехпром, всупереч рішенню Івано-Франківської міської ради, уклав договір поза електронною системою ProZorro.

Христина Зелінська, Тетяна Черниш

*Публікація здійснена в рамках проекту "Прозорі комунальні підприємства", що виконується Центром Ейдос за підтримки Посольства Королівства Нідерландів в Україні. Зміст публікації не відображає офіційної позиції Королівства Нідерландів.

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області! 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: