fbpx

Підбір обладнання для сонячної електростанції для дому – критерії якості

Економіка 09:24, 11.03, 2019

Звичайні люди, не пов’язані з енергетикою і електрикою, при виборі обладнання для домашньої СЕС повинні покладатися або на слова продавця або на те, що знайдуть в Інтернеті, як правило, на сайті тих же продавців …

Тому перед покупцем постало питання – як відрізнити хороші модулі від поганих? Чому одні модулі дешевші за інші? І чи є сенс платити більше за модулі, які виглядають так само?

Дійсно, відповіді на ці питання для неспеціаліста не очевидні. Всі модулі виробляють електроенергію, перетворюючи сонячне світло. Тоді чим же зумовлена різниця в ціні?

Тут ситуацію можна порівняти з автомобілями – доїхати з точки А в точку Б можна на різних автомобілях. Обидва вони можуть мати однаковий розмір і потужність двигуна. Але один через невизначену кількість кілометрів втратить швидкість і не зможе швидко їхати, почне ламатися через кожен кілометр тощо. Інший буде їхати весь шлях так само, як і на початку. У підсумку на першому ви ризикуєте не доїхати до точки призначення (окупність). На іншому, більш дорогому (і якісному) автомобілі, ви доїдете до кінця, і навіть швидше, ніж планувалося.

З сонячними панелями ситуація аналогічна – неспеціалісту практично неможливо визначити, чи хороший модуль. У специфікаціях буде написано, що він видає свою паспортну потужність при стандартних тестових умовах. Зовнішній вигляд теж буде добрий. Різниця стає помітною після декількох років експлуатації. Також різні сонячні елементи виробництва України та будь-які інші можуть по-різному працювати за різної освітленості і температурних умов.

Ми розповімо на що звертати увагу при виборі обладнання, щоб ваша СЕС працювала довго і радувала вас гарною генерацією!

Приділимо більше уваги сонячним модулям.

Сонячні панелі – найважливіший і найдорожчий елемент, який входить у вартість будівництва сонячної електростанції (СЕС), їх правильний вибір багато в чому визначає ефективність, надійність і довговічність її функціонування. Є кілька чинників, спираючись на які, можна правильно вибрати якісні сонячні модулі.

 

Монокристалічні або полікристалічні сонячні модулі: які краще вибрати?

 

Монокристалічні модулі можна відрізнити за їх однорідним кольором і структурою, що є ознакою високочистого кремнію. Перші комерційні монокристалічні модулі з’явилися в 1950-х роках і є найпершими і найпросунутішими модулями на сучасному ринку. Як видно з назви, сонячні елементи зроблені з єдиного кристалу чистого кремнію.

Полікристалічні сонячні панелі зроблені з сонячних елементів з безліччю кристалів.
Різниця між монокристалічними і полікристалічними елементами (або, як їх ще часто називають, “комірками”) визначається їх виробничим процесом. Монокристалічні сонячні елементи більш однорідні – як за зовнішнім виглядом, так і за технічними характеристиками.

Розберемо основні переваги та недоліки моно- і полікристалічних модулів.

Переваги:

  • Сонячні батареї монокристалічні мають на сьогоднішній день найвищий ККД;
  • Монокристалічні модулі займають менше місця, тому що вони мають більший ККД у порівнянні з іншими типами сонячних модулів;
  • Монокристалічні модулі більш довговічні – більшість виробників дає як мінімум 25 років гарантії на такі панелі. Сам монокристал має стабільні характеристики протягом практично всього терміну служби; рівень деградації таких модулів, як правило, не перевищує 0.55% в рік.
  • Монокристалічні сонячні батареї мають менший температурний коефіцієнт у порівнянні з полікристалічними модулями (порівнювати має сенс модулі одного виробника і одного покоління. Наприклад, для модулів Jinko Solar з монокристала температурний коефіцієнт дорівнює -0,39%/C, а для полікристала -0,41%/С).

З недоліків монокристалічних:

Монокристалічні модулі не набагато дорожчі за полікристалічні;

Переваги полікристалічних модулів – вони дешевші у виробництві, тому що процес вирощування полікремнію набагато простіший і менш енергоємний.

Недоліки полікристалічних:

Оскільки чистота кремнію у полікристалі нижча, ніж у монокристалі, полікристалічні сонячні батареї для дому мають менший ККД. Сучасні полікристалічні сонячні батареї, термін служби яких трохи нижчий за монокристалічні, мають ККД 16-18%.

Менша ефективність веде до того, що для генерації однакової кількості енергії буде потрібна більша площа.

То який з типів кристалів працює краще? Загалом, якщо використовується сонячна батарея монокристалічна, то можна отримати більше енергії з одиниці площі за рахунок більш високого ККД. В результаті, монокристалічні модулі приблизно на 10-15% ефективніші, ніж полікристалічні того ж розміру. Але якщо порівнювати модулі з однаковою потужністю, то однозначної відповіді немає. За нашими даними, різниця в продуктивності між СЕС на моно- та полікристалічних модулях однакової потужності в районі 2-3% на користь монокристала.

Дуже багато залежить від виробника сонячних елементів – що якісніший сонячний елемент, то краще він буде працювати і виробляти більше енергії. Компанія Longi Solar є світовим лідером у галузі сонячних елементів, вона виробляє сонячні монокристалічні комірки, купити які пропонується на сайті ЕКО ЕНЕРГІЯ ®.

Існує думка, що полікристалічні модулі краще працюють при низькому освітленні, навіть проводяться порівняльні тести, які нібито підтверджують це. Немає даних, які доводять, що полікристалічні елементи краще перетворюють розсіяне світло, ніж монокристалічні. Різниця в роботі сонячних елементів при різному освітленні в основному визначається якістю виготовлення і технологіями, а не типом кристала. Є конкретні полікристалічні модулі, які працюють з розсіяним світлом краще конкретних монокристалічних. Які в свою чергу можуть працювати краще за інші полікристалічні. Як завжди, що більший і відоміший виробник, то більш передбачуваний результат і краща якість. Саме тому ми завжди рекомендуємо до покупки відомі і перевірені бренди сонячних панелей з Tier 1.

На цей час вартість полікристалічних модулів приблизно на 10% нижча, ніж вартість монокристалічних. Навіть незважаючи на те, що монокристали більш стабільні протягом терміну служби модуля, більш низька вартість полікристала може стати визначальним фактором при прийнятті рішення про покупку сонячної панелі. З другого боку, полікристалічний модуль деградує швидше, ніж монокристалічний фотоелектричний модуль.

На сьогоднішній день основний обсяг виробництва – це все ж таки полікристал. Однак частка полікристалічних модулів знижується за рахунок монокристала і просунутих технологій (PERC), більшість виробників поступово віддають пріоритет виробництву монокристалічних модулів.

Зокрема, компанія Longi Solar виробляє тільки монокристалічні ФЕМ (фотоелектричні модулі).

Якщо ви не жорстко обмежені в бюджеті і хочете досягти максимального терміну служби і максимального вироблення енергії за термін служби сонячної панелі і вам важлива площа, яку займає сонячна батарея, – вибирайте монокристал. Якщо є обмеження в грошах, немає обмежень щодо площі встановлення сонячної батареї і ви не женетеся за максимальним показником вироблення кВт*год. за термін служби сонячної панелі – купуйте полікристалічні модулі.

 

Загальні правила при купівлі обладнання

 

За останній рік з’явилося досить багато компаній, які продають обладнання для СЕС. Багато нових компаній, щоб зайти на ринок і полегшити продаж, пропонує обладнання за ціною, набагато нижчою ринкової, – це обладнання або низької якості, або “сіре”, завезене в Україну незаконним шляхом або навіть б/у.

Скільки пропрацює таке обладнання – невідомо, хто і як буде нести гарантійне зобов’язання – теж незрозуміло. Це стосується всіх елементів системи – як сонячних батарей, так і інверторів.

При покупці сонячних модулів і супутнього устаткування діє відоме правило – купувати у тих, хто може правильно спроектувати і прорахувати СЕС і хто обов’язково встановлює обладнання, яке продає. Якщо фірма забезпечує встановлення сонячних батарей, вартість яких найнижча у компанії ЕКО ЕНЕРГІЯ ®, це значить, що:

  1. Вона несе гарантійні зобов’язання щодо роботи встановленого обладнання і відповідає за результат, а не за якість окремих елементів. Таким чином, вартість встановлення сонячних батарей в Україні знаходиться на оптимальному рівні. Інакше, в разі чого, продавець і монтажник будуть посилатися один на одного з коментарями: “Обладнання якісне – неякісний монтаж”, і навпаки.
  2. Продавцю, який несе гарантійні зобов’язання за встановлений товар, невигідно продавати неякісний товар. Йому вигідно, щоб система працювала без поломок, а всі елементи видавали заявлені параметри протягом усього гарантійного терміну на товар.
  3. Продавець, який не відповідає за результат, може продати неякісний товар, залучаючи покупців низькою ціною. На жаль, пересічний покупець не може перевірити якість і параметри сонячних панелей – йому залишається тільки довіритися продавцеві та виробнику. Перевірити відповідність параметрів сонячних панелей заявленим без спеціального обладнання неможливо. Тому, якщо вам пропонують тільки сонячні модулі – у вас є великий ризик купити товар, який не працюватиме так, як очікується, і надійність його буде низькою. Питання якості та надійності особливо важливі при покупці сонячних фотоелектричних модулів, адже у них термін служби складає більш як 25-30 років. Заощадити 20-30% при покупці сонячної панелі і отримати непрацюючий модуль через кілька років, погодьтеся, прикро.

 

 

2. ФЕМ повинен бути новий!

 

Зараз можна зустріти багато пропозицій, серед яких б/у сонячні фотоелектричні системи та інвертори, які значно дешевші нових пропозицій. І здається, що можна непогано заощадити.

Як і будь-яке обладнання, сонячна фотоелектрична система має свій ресурс і певний рівень деградації (для сучасних полікристалічних модулів це в середньому не більш як 0,7% на рік, для монокристалічних – не більш як 0.55% на рік).

Коли ви купуватимете б/у модулі, вам ніхто не скаже, скільки їм насправді років, в яких умовах вони експлуатувалися і яка у них залишкова потужність. Ви ризикуєте купити кота в мішку і, заощадивши кілька тисяч на обладнанні, втратити набагато більше на генерації.

До того ж, купуючи б/у обладнання, ви не можете бути впевнені, що воно не було вкрадене. А покупка краденого – це, по-перше, кримінальна відповідальність, а по-друге, ви створюєте попит на товар сумнівного походження, а попит народжує пропозицію… І купивши таке обладнання, ви стаєте потенційною жертвою злодіїв.

 

3. Обладнання повинно бути легально ввезене в Україну

 

Це важливий пункт для підключення СЕС до зеленого тарифу і в подальшому не створить проблем, якщо справа таки дійде до з’ясування легальності цього обладнання. Також у більшості виробників цей пункт є обов’язковим для забезпечення гарантії.

Наприклад, інвертори, що офіційно поставляються в Україну, мають захист від перепаду напруги в 20%, а ті ж самі інвертори, що продаються в Східній Європі, за замовчуванням мають захист в 10%, а в Німеччині – 5%. Тобто інвертор, нелегально привезений з Європи, не призначений для роботи в наших мережах і не матиме гарантійну підтримку виробника.

 

Характеристики ФЕМ

 

Standard Test Conditions (STC) – стандартні тестові умови

Щоб можна було порівняти модулі між собою, виробники домовилися випробовувати їх за певних умов. Спочатку були введені Standard Test Conditions (STC), тобто так звані “стандартні тестові умови”.

Саме параметри модуля при STC позначені на етикетці всіх сонячних панелей. Вони є обов’язковими для всіх виробників. Якщо ми говоримо про потужність яку несуть монокристалічні та полікристалічні сонячні батареї, купити які доцільно в ЕКО ЕНЕРГІЯ ®, то також вказуємо потужність при STC. Наприклад, батарея з 10 сонячних панелей потужністю 270 Вт буде мати потужність 2700 Вт.

Параметри STC відображають роботу сонячної панелі в ідеальних умовах, які зазвичай досягаються при короткочасному спалаху тестера сонячних панелей в заводських або лабораторних умовах. При цьому освітленість повинна бути 1000 Вт/м² і температура сонячного модуля – 25°С. Спектр випромінювання повинен відповідати масі повітря 1,5, а швидкість вітру повинна дорівнювати нулю. Це відповідає рівню освітленості і спектру сонячного світла, що падає на орієнтовану на південь, під кутом до горизонту 37° поверхню при висоті сонця над рівнем горизонту 41,81°.

Ці умови емулюють сонячний полудень навесні або восени з поверхнею сонячного елемента, перпендикулярною сонячним променям.

Однак умови STC рідко зустрічаються за реальної експлуатації сонячних модулів. Якщо ви встановили на своєму даху модуль номінальною потужністю 270 Вт, це зовсім не означає, що ви отримаєте від нього потужність в 270 Вт при будь-яких умовах.

STC не відображає ефективності і продуктивності сонячного модуля в реальних умовах. Тому робиться спроба визначити умови, за яких параметри модуля найближче до тих, які мають місце в реальних умовах.

 

Nominal Operating Cell Temperature (NOCT) – температура модуля при типових умовах експлуатації

 

Для оцінки впливу реальних умов роботи на вироблення модуля були прийняті додаткові параметри. З’явилося поняття NOCT (Nominal Operating Cell Temperature) – тобто температура модуля при типових умовах експлуатації.

Номінальна робоча температура сонячного елемента (NOCT) вимірюється при освітленні сонячної панелі сонячним світлом інтенсивністю 800 Вт/м² і температурі повітря 20°С. Електричний ланцюг при цьому розімкнутий, кут нахилу модуля 45° з орієнтацією на південь.

NOCT не є умовами для випробування модулів, це тільки один з параметрів модуля. Ви можете бачити, що NOCT не є точною температурою елемента. Справа в тому, що конструкція модуля і матеріали, з яких він виготовлений, впливає на його здатність до нагрівання. В реальних умовах модуль має температуру, на 15-30 градусів вищу за температуру навколишнього повітря. Погано зроблені модулі будуть перегріватися.

Умови вимірювання NOCT мають на увазі відкриту задню поверхню модуля для вільного охолодження її навколишнім повітрям. Оскільки в більшості випадків модулі встановлюються паралельно даху, то їх реальна робоча температура влітку буде вищою, ніж NOCT. Тому так важливо залишати вентиляційний зазор між дахом і модулями для того, щоб забезпечити достатнє охолодження задньої сторони сонячної батареї. Проте навіть при цьому температура модуля може підніматися до 70°С в звичайний не спекотний сонячний день (близько 25°С).

Звичайно, температура модуля буде залежати від того, як змонтована сонячна батарея: на даху, на опорі, на спеціальній конструкції тощо. Від цього залежать умови охолодження сонячної батареї – різниця в температурі сонячних модулів при різному монтажі може доходити до 10-15 градусів. У спекотний літній день сонячна панель може нагріватися до 70°С і вище. При нагріванні напруга сонячної панелі знижується, і пропорційно ій знижується і вихідна потужність.

Модуль з 45°С NOCT виробить приблизно на 3% більше енергії, ніж модуль з 50°С NOCT при інших рівних умовах.

Температурний коефіцієнт по Pmax показує, на скільки відсотків знижується потужність ФЕМ при підвищенні на 1 градус Цельсія.

Що температурний коефіцієнт по Pmax нижчий, то менша втрата потужності при нагріванні ФЕМ, то краща генерація в гарячий період.

 

Мінімальний негативний толеранс

 

Толеранс (допустиме відхилення потужності) – це відхилення реальної потужності сонячної панелі від її номінального значення.

Толеранс повинен бути позитивним! Це дуже важливо – не треба переплачувати за неіснуючі вати. Більш того, якщо модуль з негативним толерансом буде з’єднаний в ланцюг з іншими модулями, то неважливо, наскільки хороші будуть інші модулі, – весь ланцюг буде працювати, як кілька модулів з потужністю, яка дорівнює потужності найгіршого модуля.

Наприклад, якщо в ланцюжку з 20 сонячних модулів по 270 Вт один буде мати потужність на 3% нижчу, ніж 270 Вт, то весь ланцюг видасть замість 5400 Вт лише 5238 Вт. Тобто один поганий модуль з потужністю, всього на 8 Вт меншою номіналу, призведе до втрати 162 або більше Вт (навіть якщо інші модулі будуть мати позитивний толеранс).

Зараз норма відхилення -0 + 3-5%.

Гарантії

Мінімальний критерій на цей час – 25 років фабричної гарантії на продуктивність. Як це перевірити? Завжди читайте офіційно опубліковані гарантійні зобов’язання виробника.

Ніколи не нехтуйте забезпеченням гарантії. Деякі купують модулі, які вироблені невеликими фабриками, іноді з невідомою назвою. Є велика ймовірність того, що через 3-5 років забезпечувати гарантію буде нікому.

Виробник з Tier 1

Bloomberg tier top 10 solar cell producers of 2018

Термін Tier прийшов в сонячну енергетику зі світу фінансів. Завдяки цьому рейтингу інвестори відбирають проекти з найкращою фінансовою привабливістю. У сонячній енергетиці рейтинг рівня визначає рівень виробника, враховуючи якість і автоматизацію складальних ліній виробництва, обсяг продукції, що випускається, скільки виробник інвестує в дослідження, скільки років на ринку працює компанія і ряд інших показників.

Bloomberg L.P. – один з провідних постачальників фінансової інформації для професійних учасників фінансових ринків. “Рейтинги Tier” представляють собою системи, через які організації – як правило, компанії, що виконують фінансовий і інвестиційний аналізи – класифікують фінансову привабливість окремих виробників сонячних батарей. Виробники, які досягають статусу “Tier 1”, як правило, входять до числа найбільших виробників в світі.

Tier рейтинги не є прямою гарантією якості (але вони досить хороший її показник) – вони показують, сонячні батареї яких виробників найбільш привабливі для інвестицій.

“Якщо ці панелі досить гарні, щоб отримати фінансування для установки в масовому порядку на кількох гігантських сонячних електростанціях, то, безумовно, вони будуть досить гарні і для мого даху”.

Компанії рейтингу Tier 1 інвестують значні кошти в наукові дослідження і розробки та постійно впроваджують нововведення для поліпшення своєї продукції і технології.

Виробники з Tier 1 всі вертикально інтегровані, а це означає, що вони не просто збирають сонячні батареї з використанням продуктів інших компаній, вони виробляють свої сонячні батареї з нуля. Це означає, що вони контролюють виробничий процес на всіх стадіях – від кремнієвих фотоелементів до рамки сонячної батареї і, в кінцевому рахунку, до кріплення самих сонячних батарей.

Компанії рейтингу Tier 1 використовують, крім того, виробничі технології з високим ступенем автоматизації, які забезпечують стандартний рівень якості і в той же час (у багатьох випадках) економлять гроші на виробничі витрати.

І, нарешті, ще одним критерієм для віднесення до Tier 1 є як мінімум 5-річна історія виробництва сонячних батарей. Існування компанії, принаймні протягом цього часу, є свідченням прихильності компанії до цієї галузі як щодо своєї власної діяльності, так і щодо клієнтів, а також свідчить про ймовірність того, що ця компанія і через +20 років все ще буде обслуговувати свої гарантії.

Рівень 2 – це малі та середні підприємства з власним виробництвом сонячних елементів. Вони інвестують мало або взагалі не інвестують в наукові дослідження. Можуть мати роботизоване обладнання на частині свого технологічного процесу. Великою мірою залежать від ручної праці. На ринку від 2 років і більше.

Рівень 3 виробників – це насправді збирачі модулів з готових елементів. До таких виробників належать близько 90% підприємств, що роблять модулі. Вони не інвестують в наукові дослідження, зазвичай використовують ручну працю (ручна пайка елементів) замість роботів. Можуть бути на ринку від 1-2 років і більше.

Також, з огляду на те, що на цей час близько 80-90% – це виробництво елементів сонячних батарей Китаю, дуже велика ймовірність, що навіть у модулях, що продаються як “німецькі”, “американські” та інші, застосовані китайські сонячні елементи. Цього боятися не потрібно, оскільки в останні кілька років якість сонячних елементів, вироблених великими китайськими виробниками, сильно покращилася і вже диктує світові стандарти.

Тому звертайте увагу на перший і дуже важливий фактор – хто виробник. Виробники 2 і 3 рівня в своїх модулях застосовують комплектуючі, які вони не виробляли і не можуть гарантувати їхню якість.

Так з’являються модулі, конектори і клемні коробки яких розсипаються, сонячний кабель застосовують з меншим перетином, ніж зазвичай (зазвичай застосовується перетин 4 мм², але на дешевих модулях можуть стояти фейкові дроти – написано 4 мм, але насправді перетин істотно менший), оболонка кабелю руйнується під дією ультрафіолету на сонці, вони не мають підвищеної вологостійкості тощо. Все це веде до збільшених втрат у дротах, прискореній корозії в клемних коробках, руйнування конекторів (зроблених з неякісного пластику і в яких не забезпечується надійний контакт між провідниками).

Неякісні роз’єми і дроти можуть привезти до спалаху кабелю і пожежі на Вашому даху!

 

Про наші!

 

Якщо ви купуєте сонячні модулі, на яких вказано бренд імпортера, то ви завжди купуєте кота в мішку. Під однією і тією ж назвою можуть продаватися сонячні панелі, зроблені з різних сонячних елементів і навіть на різних фабриках зі збірки сонячних панелей. Відповідно, ніхто не зможе гарантувати вам стабільність параметрів цих модулів. Зараз на ринку є мінімум три бренди, створені українськими постачальниками.

Завдяки показнику Tier можна оцінити, наскільки заявлена технологія виробництва сонячних елементів та технічні характеристики сонячної батареї відповідають дійсним. Наприклад, виробники сонячних панелей рівня Tier 1 дають гарантію, що протягом року втрати генерації не перевищать 0,8%, тобто після 10 років експлуатації потужність панелі не повинна скоротитися більш ніж на 8-10%. Виробники обладнання рівня Tier 3 не гарантують рівномірного зниження потужності генерації, на практиці це може призвести до того, що після двох-трьох років експлуатації потужність може різко знизитися на 10%. Так само і для інших параметрів сонячної панелі.

Високий рейтинг також показує, як добре виробник може нести гарантійні зобов’язання і супроводжувати технічною підтримкою своїх дистриб’юторів, що також важливо для оцінки якості при покупці сонячних батарей.

Переліки рейтингів Tier зазвичай не доступні безкоштовно для широкої публіки, але ви їх можете запитати у свого постачальника.

Наша компанія будує станції тільки на модулях виробників з Топ 10 рейтингу Tier 1.

 

Технологія сонячних елементів PERC

 

Останні кілька років технологія виготовлення сонячних елементів PERC є одним з фаворитів науково-дослідних робіт в фотоелектричній індустрії.

PERC означає Passivated Emitter Rear Contact (пасивований емітер заднього контакту), і означає діелектричний шар на задній частині PERC сонячного елемента.

Цей шар на задній частині сонячного елемента допомагає відбивати світло, що проходить через сонячний елемент, назад всередину елемента, тому він може генерувати більше вільних електронів.

Різниця в ефективності додає 3-5Вт номінальної потужності для PERC модуля з 60 сонячними елементами в порівнянні зі звичайним сонячним модулем.

Крім більш високої ефективності, сонячні елементи PERC потенційно мають і економічну перевагу. Однак для того, щоб PERC модулі стали дешевше звичайних, потрібне істотне збільшення виробничих потужностей.

Оскільки PERC сумісний з існуючою технологією та обладнанням для виробництва, перехід на нову технологію для виробників буде нескладним.

Чому PERC технологія покращує роботу сонячного елемента?

Сонячні елементи PERC мають додатковий шар на задній стороні елемента. Цей додатковий шар називається dielectric passivation layer (DPL).

Сонячні елементи PERC

Відмінності звичайного і PERC сонячного елемента

Додатковий діелектрично пасивований шар збільшує здатність сонячного елемента “ловити” сонячне світло: діелектричний шар відбиває світло, що пройшло крізь сонячний елемент. Це відбите світло генерує додатковий струм в сонячному елементі.

Пасивований шар відбиває світло з довжиною хвилі більше 1180 нм (нанометра) за межі сонячного елемента. У звичайному елементі ця частина сонячного світла призводить до нагрівання елемента:
як відомо, нагрів знижує ефективність сонячних елементів. Діелектричний пасивований шар відбиває світло з довжиною хвилі більше 1180 нм за межі сонячного елемента і допомагає сонячному елементу працювати більш ефективно за рахунок меншого нагріву.

PERC збільшує ККД сонячного елементу за рахунок додаткового перетворення довгохвильового спектру світла. Такого світла зазвичай більше вранці і ввечері (коли світло проходить через атмосферу під кутом) або під час хмарних днів. В цей час короткохвильове світло поглинається атмосферою, а довгохвильове досягає поверхні Землі.

Тому основна причина, чому PERC генерує більше енергії, – це відображення частини світу від діелектричного шару в задній частині сонячного елемента. Це веде до корисного використання додаткової порції червоного світла, особливо вранці, ввечері і в хмарну погоду.

Які азіатські виробники мають технологію PERC?

Trina Solar – Honey M Plus

На початку 2015 Trina Solar запустила у виробництві моно і полі PERC сонячні модулі під назвою Honey Plus. Монокристалічний модуль називається Honey M Plus.

Jinko Solar – модулі Eagle+

Longi Solar PE

Наша компанія – ЕКО ЕНЕРГІЯ ® – надає послуги з проектування, постачання обладнання та будівництва сонячних електростанцій і є представником компанії Longi Solar.

Інвертори для СЕС

Інвертор є пристроєм, що дозволяє перетворювати постійний струм, отриманий від сонячних батарей, в перемінний струм, який ми з вами споживаємо з мережі.

Постійний струм, вироблений фотоелектричною установкою, може використовуватися і без перетворення, однак на практиці більшість електроприладів і централізована електрична мережа використовують змінний струм. Саме тому інвертор для сонячних батарей практично незамінний.

Основні типи інверторів для сонячних батарей

Залежно від типу використання інвертори можна розділити на три основні типи:

Автономні (off grid) – інвертори, не підключені до зовнішньої електричної мережі, призначені для автономних фотоелектричних систем;

Мережеві (on grid) – інвертори, що працюють синхронно з централізованою мережею електропостачання. Крім своїх прямих функцій, такі прилади забезпечують регулювання основних експлуатаційних параметрів мережі: частота напруги, амплітуда тощо. У разі збою живлення інвертор автоматично вимкнеться. Мережевий перетворювач напруги підходить для сонячних систем без акумуляторних батарей. Вся вироблена енергія генерується в загальну мережу за “зеленим тарифом”.

Гібридний (hybrid) – ще званий “акумуляторно-мережевий” перетворювач, що сполучає властивості автономних і мережевих пристроїв. Такий інвертор має велику кількість налаштувань для оптимізації роботи сонячної системи від загальної електричної мережі та якщо використовується акумуляторна батарея для сонячної батареї.

Потужність інвертора в залежності від параметрів фотоелектричної системи

Потужність, яку дає будь-який перетворювач, в тому числі мережевий інвертор для сонячних батарей, залежить від номінальної потужності сонячних батарей (по стороні постійного струму) і максимальної потужності навантаження по стороні змінного струму.

Одним з основних критеріїв для оцінки інвертора є його ефективність або нормативний ККД. У інверторів хорошої якості значення ККД може досягати 98%. Під час компонування сонячної системи слід уникати перетворювачів з номінальною ефективністю меншою 92%.

Вибір інвертора для сонячної електростанції слід зосередити на наступних параметрах:

  • Клас захисту IP – ступінь захисту від проникнення сторонніх об’єктів, наприклад пилу і вологи (65 і вище).
  • Діапазон робочих температур -25 – +65 градусів.
  • Принцип охолодження – перегрів інвертора також негативно відбивається на його продуктивності.
  • Мінімальна стартова напруга – що вона нижча, то раніше запуститься інвертор і почнеться генерація, або то менше ФЕМ потрібно, щоб запустити інвертор для сонячних батарей, ціна якого в Україні найкраща в ЕКО ЕНЕРГІЯ ®.
  • Мінімальна вхідна напруга – мінімальна напруга, з якою інвертор може продовжувати працювати.
  • Номінальна вхідна напруга – що ширший діапазон, то більший період часу інвертор працює з максимальною ефективністю (320 В – 800 В / 600 В)
  • Гарантійний термін експлуатації та інше.

Зараз на ринку представлені у великій кількості промислові інвертори для сонячних електростанцій, що відповідають усім можливим вимогам для ефективної роботи фотоелектричної системи будь-якого компонування.

Висновок

На закінчення хотілося б ще раз підсумувати основні моменти, на які варто звертати увагу при виборі обладнання для СЕС:

  1. Сонячні модулі з топ 10 Tier 1.
  2. Обладнання повинно бути новим.
  3. Офіційно завезеним в Україну.
  4. Купуйте у того, хто вам буде робити монтаж.
  5. Звертайте увагу не тільки на номінальні характеристики, а й на показники NOCT, тепловий коефіцієнт і рівень деградації.

Для приватних домогосподарств компанія ЕКО ЕНЕРГІЯ ® пропонує сонячні електростанції для дому, оформлення “зеленого” тарифу. Отримати консультацію або купити сонячні панелі в Івано-Франківську за адресою: м. Івано-Франківськ, вул. Гетьмана Мазепи, 72, компанія ЕКО ЕНЕРГІЯ ®.

 

На правах реклами 

 
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: