fbpx

Підбиваємо підсумки: ключові події газовидобувної галузі у 2018 році в Україні та області

Економіка 15:43, 14.01, 2019

Від рекордів до старту прозорих нафтогазових онлайн-аукціонів: у 2018 році українська газовидобувна галузь стала більш інвестиційно привабливою для світу. Які події вплинули на хід історії та спонукали галузь до розвитку - в спеціальному репортажі.

Січень 2018 року: починає діяти децентралізація ренти

Завдяки прийняттю поправок до Бюджетного кодексу України 5% ренти відраховуються на розвиток місцевих громад у тих громадах, на території яких ведеться видобуток. За рік нафтогазовидобувні підприємства сплатили понад 2 млрд гривень у місцеві бюджети.

Також із початку року впроваджено стимулююче оподаткування для буріння нових газових свердловин. Завдяки новій податковій політиці кількість закладених нових свердловин становить понад 150.

 

Лютий 2018 року: Іноземні інвестори починають проявляти інтерес до галузі

1

Видобутком газу в Україні зацікавилися іноземні інвестори. Зокрема, про свій масштабний вихід на ринок із наміром реалізовувати проект із видобутку природного газу на Юзівській ділянці заявила словацька нафтогазова компанія NAFTA. Про це розповів Йозеф Левоча, начальник департаменту розвідки й видобутку NAFTA, під час робочої зустрічі з представниками Асоціації газовидобувних компаній України.

Голова правління Асоціації газовидобувних компаній України Данііл Майданік заявляє, що Україна стає інвестиційно привабливою для світових репутаційних інвесторів.

 

Березень: Прийнято законопроект № 3096-д щодо дерегуляції газовидобутку

2

1 березня Верховна Рада прийняла важливий законопроект № 3096-д, який передбачає дерегуляцію газовидобутку. "За" проголосувало 256 народних депутатів.

Виконавчий директор Асоціації газовидобувних компаній України Роман Опімах зазначає, що це революційний крок на шляху становлення України як енергетично самодостатньої держави. Законопроект № 3096-д передбачає пришвидшення дозвільних процедур на 18 місяців та скорочення 15 погоджувальних обтяжень. Це наближає українську дозвільну систему до кращих міжнародних стандартів.

 

Кінець березня: Президент України підписав закон щодо дерегуляції газовидобутку

3

29 березня 2018 року Президент України підписав важливий закон, який передбачає дерегуляцію газовидобутку.

Законопроект № 3096-д, який став законом 2314–VIII від 01.03.2018, встановлює простий та зрозумілий шлях оформлення землі для газовидобувних компаній та пришвидшить дозвільні процедури щонайменше на 18 місяців.

 

Квітень: ДТЕК Нафтогаз визнано найкращим в управлінні репутацією серед нафтогазовидобувних компаній

Другий рік поспіль ДТЕК Нафтогаз посідає перше місце серед нафтогазовидобувних компаній у рейтингу управління корпоративною репутацією "Репутаційні активісти". Оцінкою та складанням рейтингу займалося експертне журі, до складу якого входили галузеві експерти, аналітики, журналісти та редактори провідних українських ЗМІ.

 

Кінець липня: Уряд затвердив Дорожню карту проведення міжнародних аукціонів

4

Кабінет Міністрів ухвалив постанову про відкриття геоінформації та схвалив запуск пілотного проекту щодо проведення електронних нафтогазових аукціонів. Також на засіданні Уряду було затверджено Дорожню карту проведення міжнародних нафтогазових аукціонів.

Ці кроки спрямовані на залучення іноземних інвестицій та сучасних технологій для збільшення видобутку вітчизняного газу.

Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман під час засідання заявляє, що головне завдання країни абсолютно чітке – відкрити геодані про надра, дати можливість приходити бізнесу на основі прозорих аукціонів і добувати газ, аби ми відмовилися від імпорту.

 

Вересень: Верховна Рада в другому читанні підтримала законопроект "Про забезпечення прозорості видобувних галузей"

"За" проголосувало 244 народних депутатів. Прийнятий закон запровадив обов’язковість міжнародних стандартів звітування видобувних галузей, гарантує рівність усіх учасників ринку та стане вагомим інструментом для приходу інвестицій у газовидобуток.

 

Жовтень: Укргазвидобування досягло 9-річного максимуму середньодобового видобутку газу

АТ "Укргазвидобування" 7 жовтня 2018 року перетнуло відмітку у 43 млн кубометрів добового видобутку блакитного палива, що є максимальним значенням за останні дев’ять років.

 

Жовтень: Укргазвидобування запустило пілотний проект РЕС з інтенсифікації видобутку на зрілих і виснажених родовищах

Укргазвидобування вперше в Україні запропонувало співробітництво нафтогазовим компаніям, які володіють сучасними технологіями інтенсифікації видобутку, шляхом укладання РЕС-контрактів ("Production Enhancement Contract/Комплексне підвищення видобутку газу") щодо інтенсифікації видобутку з групи родовищ.

 

Жовтень: На шляху електронних нафтогазових аукціонів

5

Кабінет Міністрів України оприлюднив Постанову № 848 "Про реалізацію експериментального проекту із запровадження проведення аукціонів із продажу спеціальних дозволів на користування надрами шляхом електронних торгів". Згідно з документом спецдозволи продаватимуться на платформі ProZorro.Продажі.

Виконавчий директор Асоціації газовидобувних компаній України Роман Опімах розповідає, про головні переваги використання ProZorro для надання надр у користування:

  • Торги анонімні, процедуру погоджень значно спрощено.
  • Передбачено три раунди, у кожному з яких усі учасники мають один голос. Пріоритетне місце в черзі пропозицій матиме той, хто запропонує найвищу ціну в попередньому раунді. У результаті держава має отримати максимальну премію до початкової вартості.
  • Після оприлюднення пропозиції відведено 3 місяці на її вивчення та подання електронної заявки.

 

Листопад: Відкрито доступ до геологічної інформації

6

Уряд нарешті оновлює постанову № 423, яка датована далеким 1995 роком, лібералізувавши обіг геоінформації та спростивши до неї доступ. Ці прогресивні зміни сприятимуть оцифруванню геоданих для швидшого залучення інвесторів до розвідки вуглеводнів.

 

Грудень: В Україні оголошують про старт першого раунду міжнародних нафтогазових аукціонів на PROZORRO.ПРОДАЖІ

7

6 грудня під час брифінгу в Уряді було оголошено про старт пілотного проекту з продажу спецдозволів на користування надрами електронним шляхом. 10 ділянок виставлено на Перший раунд міжнародних нафтогазових аукціонів у системі ProZorro.Продажі.

Загалом же Держгеослужба підготувала 30 нафтогазових ділянок в 10- областях України для винесення на онлайн-аукціони у 2019 році. Загальна площа ділянок складає 4,63 тис. кв. км.

 

Протягом року: Підписано мультисервісні договори з компаніями Великої Четвірки глобальних нафтосервісних компаній

Підписано 4 мультисервісні договори з усіма компаніями Великої Четвірки глобальних нафтосервісних компаній (Шлюмберже, Халлібартон, Везерфорд та Бейкер Хьюз) та проведення закупівлі за цими договорами на суму понад 300 млн грн.

 

Протягом року: УГВ придбало 20 нових бурових верстатів

За результатами торгів у системі Прозорро УГВ підписало договори з китайською та німецькою компаніями на виробництво та постачання 20 нових бурових верстатів.

Відтепер газовидобувна галузь країни стає ще більш відкритою та прозорою.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: