fbpx

Поділяй і ремонтуй: як відновлюють дорогу в Галицькому районі в обхід Prozorro

Економіка 19:52, 09.06, 2018

Це історія про 4,5 мільйони гривень, які розбили на три десятки договорів, за якими 5 різних підрядників уже третій рік роблять поточний ремонт дороги Тустань-Маріямпіль-Довге.

У 2016 році галицька районна влада вирішила відремонтувати дорогу між селами Тустань, Маріямпіль і Довге. Кошти на дорогу виділялися з обласного, районного та місцевих сільських бюджетів. Закупівлю послуг з поточного ремонту доручили проводити Галицькому комунальному підприємству "Капітальне будівництво".

Перші гроші виділила обласна рада – 900 тисяч гривень. Але замість того, щоб провести відкритий тендер, суму розбили на дрібні частини і провели закупівлю через прямі договори вартістю до 200 тисяч гривень, фактично в обхід Prozorro.

У липні 2016 року почали ремонтувати перші ділянки дороги. Оскільки коштів виділено було недостатньо, вирішили частково робити заміну дорожнього покриття, а частково ямковий ремонт. Договори уклали з ТзОВ "ПМК-88" на ремонт ділянки в селі Тустань. Як свідчать проплати на порталі e-data, ремонт проводився до жовтня і коштував 280 тисяч гривень.

26 грудня 2016 року "Капітальне будівництво" встигло укласти ще 4 договори з ТОВ "Пімет" на суму 600 тисяч гривень і за один день провести ремонт на кількох ділянках шляху. Такий процес не дивина в публічних закупівлях. Він називається "грудневі жнива" – період, коли бюджетні установи в терміновому порядку намагаються витратити залишкові кошти на рахунках. Вочевидь, не стало винятком і КП "Капітальне будівництво". Цікаво, що по двох із цих відрізків дороги влітку вже робився ремонт фірмою "ПМК-88".

Таки чином, ці два підрядники освоїли 900 тисяч гривень, які на початку року були виділені на дорогу з обласного бюджету.

Для більш наочного сприйняття ми зробили схему поточних ремонтів дороги на перших восьми кілометрах, оскільки далі поки що вони не просунулися.

1

Наступного року з початком літа ремонти відновилися. Було укладено ще 2 договори з ТОВ "Пімет" на суми, трохи менші за 200 тисяч гривень.

Що цікаво, довідка про вартість виконаних робіт КБ-3 була підписана в той же день, коли було укладено договір.

В серпні 2017 року естафету ремонтів переймає ТОВ "БУДТРАНС-ІВ". Директором фірми є калушанин Кондрат Іван Миколайович, він же  директор ТОВ "Пімет". З 2010 до 2015 року Іван Кондрат був депутатом обласної ради від Української партії. Загалом на ньому зареєстровано 6 різних компаній.

"Капітальне будівництво" уклало з ТОВ "БУДТРАНС-ІВ" 4 договори на 757 тисяч гривень. При чому один з договорів, на суму 161 тис. гривень, передбачає ремонт ділянки км 1+300  км 1+450. Саме на цій ділянці, згідно з інформацією на Prozorro, у грудні проводило ремонт ТОВ "Пімет", за який отримало 142 тис. гривень.

Попрацювавши до вересня з "БУДТРАНС-ІВ" і відремонтувавши півтора кілометра дороги, у жовтні Галицьке КП укладає 3 угоди з підприємцем Замойським Ігорем Степановичем. Договори охоплюють ремонт трьох ділянок по 50-80 метрів на загальну суму трохи більш як півмільйона гривень.

І, нарешті, в кінці 2017 року, 19 грудня, на свято Миколая, встигають відремонтувати ще три відрізки дороги. Саме в цей день "Капітальне будівництво" уклало договори на 500 тисяч гривень і підписало довідки про виконані роботи з підприємцем Вегерою Олександром Мілетовичем. Схоже, співпраця з останнім налагодилася найкраще, бо 2018 року з підприємцем уже встигли підписати 6 договорів на більш як мільйон гривень. Відповідно до цих угод Олександр Вегера відремонтував шість ділянок дороги загальною протяжністю півтора кілометра.

До речі, Вегера зареєструвався підприємцем зовсім недавно, а саме 3 листопада 2017 року. З того часу "Капітальне будівництво" встигло укласти з ним 25 договорів на загальну суму 5,5 млн гривень. Непоганий старт для новоспеченого ФОП з Калуського району.

Проте і на цьому епопея з ремонтом дороги Тустань – Маріямпіль – Довге не завершується. Галицьке КП "Капітальне будівництво", крім поточного ремонту, паралельно замовляє по цих же ділянках роботи з довгою назвою "Проведення заходів із захисту від підтоплення та затоплення, направлених на запобігання розвитку небезпечних геологічних процесів, усунення або зниження до допустимого рівня їх негативного впливу". В кінці 2017 року три такі договори уклали з ТОВ "БУДТРАНС-ІВ" і ще п’ять з Олександром Вегерою.

Що цікаво, суми договорів коливаються від 196 до 199 тисяч гривень. Нижче подаємо схему, на які саме ділянки дороги укладалися договори.

2

До того ж, 30 жовтня 2017 року "Капітальне будівництво" уклало договір з підприємцем Володимиром Гіжецьким на капітальний ремонт вартістю 500 000 гривень. А через два дні вже було підписано довідку про виконані роботи, і 3 листопада, за даними E-data, з підприємцем розрахувалися.

Таким чином, на ремонт перших десяти кілометрів дороги було укладено 33 договори. А тепер найцікавіший момент у цій історії  усі договори на поточний ремонт не перевищують вартість 200 тисяч гривень, від якої потрібно проводити закупівлю через конкурс. Навіщо віддавати півмільйона чи мільйон гривень невідомо кому, якщо можна залучити до роботи своїх людей.

А люди таки свої. Під час розмови з директором Галицького КП "Капітальне будівництво" Василем Круком з’ясувалося, що ТОВ "БУДТРАНС-ІВ" є генпідрядником по цих ремонтах і на різних ділянках залучає своїх підприємців і фірми.

Нам вдалося знайти зв’язок між усіма підрядниками, які брали участь у ремонті дороги Тустань – Маріямпіль, завдяки телефонам, які замовники зазначають, коли публікують на Prozorro звіт про укладений договір. Так виявилося, що ФОП Гіжецький та фірми Івана Кондрата ТОВ "БУДТРАНС-ІВ" і ТОВ "Пімет" свого часу використовували один і той самий номер мобільного.

3Ще одна фірма Івана Кондрата, ТзОВ "БК Євротрансбуд", під час ремонту дорожнього покриття в селі Петранка вказала номер телефону, який на іншому тендері "засвітив" підприємець Олександр Вегера.

4

За словами директора комунального підприємства "Капітальне будівництво" Василя Крука, така велика кількість договорів пов’язана з недостатнім фінансуванням на ремонти доріг. При попередньому підрахунку, 14 кілометрів дороги Тустань – Маріямпіль потребує мінімум 39 мільйонів гривень на повноцінний ремонт. Натомість з бюджетів виділяються значно менші гроші. При чому великі суми розбиваються на дрібніші ще на рівні районної чи обласної адміністрацій, бо "так вигідніше робити поточний ремонт". Директор КП нарікає, що великі фірми не хочуть братися за такі ремонти, тому доводиться працювати з місцевими підрядниками.

"В нас – непочатий край роботи для будь-яких підрядних фірм. Це 320 кілометрів доріг місцевих і 800 кілометрів міських, сільських доріг. Треба приймати політичні організаційні рішення, як їх ремонтувати", – зазначає Крук.

А те, що договори укладалися з різними підприємцями, пояснює він, це "регулював генпідрядник "БУДТРАНС-ІВ", як йому там виходило". За словами Василя Крука, саме ця фірма залучала до роботи своїх субпідрядників. 

Отак викручуються з ситуації галицькі чиновники. Ділять фінансування на дрібні суми, щоб укладати прямі договори з конкретними підрядниками. Для прикладу, розпорядженням Івано-Франківської ОДА від 05.07.2016 було розділено 900 тисяч гривень на 5 частин.

По кожному з відрізків, на ремонт якого укладався договір, готувався окремий кошторис, відповідно, тих 50, 100, 500 метрів, які ремонтувалися, ставали окремим об’єктом ремонту. Кошторисну документацію з 2017 року розробляло ТОВ "Архтех", директором і співвласником якого є Крук Василь Григорович, той самий директор замовника, Галицького КП "Капітальне будівництво". Щоразу укладаючи договір на ремонт дороги, "Капітальне будівництво" перераховувало фірмі свого керівника 1030 гривень за виготовлену кошторисну документацію на окремий шматок дороги. Ще кілька тисяч гривень комунальне підприємство залишало собі за проведений технічний нагляд.

До речі, "Капітальне будівництво" на сьогодні фігурує у двох кримінальних справах. Перша стосується привласнення бюджетних коштів, виділених на будівництво технологій, що забезпечують зниження рівня впливу факторів забруднення атмосферного повітря у котельні Народного дому смт. Більшівці. Друге кримінальне провадження відкрите за ознаками привласнення коштів екологічного фонду під час реконструкції та ремонту каналізаційних мереж на території Галицького району.

Як бачимо, непроста ситуація склалася на дорозі Тустань – Маріямпіль – Довге. Укладено вже 33 договори, а ремонтам не видно кінця-краю. І ще одне, гарантія на відремонтовану ділянку дороги за цими договорами становить один рік. Тож хоч директор "Капітального будівництва" запевнив, що ремонти протримаються довго, залишається сумнів щодо ефективності такої схеми робіт. Може, все-таки краще було проводити відкриті торги з прозорими правилами і умовами виконання ремонту?

Додаємо кілька фото дороги, її перших 10 кілометрів, де, власне, проводилися всі роботи:

5

6

7

8

9

10

11

Остап Бринський

12

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: