fbpx

Ремонт по-коломийськи: тонка бруківка – грубі гроші

Суспільство 02:00, 11.09, 2015

У Коломиї в дорогу на бульварі Лесі Українки хвацько "закатали" мільйон гривень. Саме в таку суму фахівці оцінюють збитки, яких зазнав міський бюджет через неякісне укладання бруківки.

Якщо частина відремонтованої дороги чотирирічної давності ще зберігає вигляд дорожнього покриття, то інша її частина, де роботи велися торік, – у жалюгідному стані. Зараз там утворилися ями, а бруківка просто вилітає з-під коліс авто. Товщина плитки коливається від 2(!) до 4 сантиметрів. Хоча, згідно з державними будівельними нормами, мала б бути приблизно 16 сантиметрів.

Стелити бруківку на проїжджій частині бульвару Лесі Українки розпочали у 2012 році. Вартість виконаних робіт становить 772,5 тисячі гривень. Інформацію про те, скільки коштувала сама бруківка, у міськраді надавати відмовляються.

1Колото-різаною бруківкою встеляли дорогу у 2011 та 2014 роках. Ґарантію дали на 3 роки, але бруківка, яку встановили лише торік, вже розлітається. Фахівці кажуть: причина – в товщині плитки і наводять дані державних будівельних норм. Відповідно до них бруківка на проїжджій частині повинна мати 16 сантиметрів товщини.

Натомість у робочому проекті з реконструкції бульвару вказано, що товщина бруківки, яку вистелили на проїжджій частині, мала б становити не менше 5 сантиметрів.

Втім, ні першої, ані другої товщини журналісти не знайшли. Бруківку вимірювали на різних частинах дороги: її товщина від 2 до 4,5 сантиметра.

23

В інституті "НДІ проектреконструкція", де розробляли документацію з реконструкції бульвару, повідомили, що зміни до проекту були, їх вносили 2012-го року.

"Бруківка товщиною 5 см мала ставитися на пісок з цементом 4 см на існуючий дорожній "одяг", – коментують в інституті. – Згідно з державними будівельними нормами, товщина мала би складати 16 см, якщо брати з цього розрахунку, то бруківка мала б бути не тоншою, аніж 8 см. Камінь має бути гранований (рубчастий), а не колотий, щоб витримував навантаження, і закріплений цементно-піщаним розчином".

4

Початок робіт на Бульварі Лесі Українки.

На бруківці вирішили зекономити і, замість різаної, дорогу встелили колотою. А в ній, як пояснюють фахівці, десь 30% плитки, яка не відповідає розмірам. Це підтвердив журналістам і перший заступник міського голови Тарас Яворський, обмовившись, що він бачив товщину плитки ще перед її встановленням. "Бруківку встановили колоту, в ній дуже великий відхід бракованої плитки, тобто меншої за товщиною", – каже Яворський.

У міськвиконкомі кажуть: усі недоліки має усунути генпідрядник – з відповідним листом-скаргою звернулися майже два тижні тому. Тепер вже дорогу має перевіряти технагляд, і якщо він встановить, що вона не відповідає стандартам, генпідрядник змушений буде замінити увесь матеріал.

Роботу контролював і приймав відділ управління комунальним майном Коломийської міської ради. Отже, виходить, він покривав бракоробів. Використаний матеріал не відповідав не те що державним нормам, але й значно м’якшим вимогам, вказаним у робочому проекті.

Зараз усю вину у міськраді хочуть перекласти виключно на генпідрядника. Проте варто зазначити, що це саме відділ управління комунальним майном міськради приймав роботи і підписував акти виконаних робіт.

Генеральною підрядною організацією з реконструкції бульвару є ТзОВ "Темп-Прут", створене 2001 року та зареєстроване у Коломиї. Статутний капітал підприємства сформований у 2002 році і складає 452 тисячі 447 гривень. Основні види діяльності: будівництво житлових і нежитлових будівель, будівництво доріг і автострад, будівництво мостів і тунелів. Від листопада 2013 року керівник підприємства – Мирослав Прусак.

5

А от субпідрядників, тобто бригад, які виконували роботу, – було декілька. Спочатку роботи виконував приватний підприємець Роман Фіцич. Потім – ТзОВ "Авангард Граніт", зареєстроване у лютому 2013 року зі статутним капіталом у 5 тисяч гривень. Юридична адреса підприємства – Косівський район, с. Нижній Березів. Керівник підприємства – Роман Фіцич, той самий, що виконував ремонтні роботи раніше. Цікава деталь: ліцензія на будівельні роботи видана у квітні 2013 року, а вже у липні 2014-го дію ліцензії керівник ТзОВ "Авангард Граніт" зупинив, хоча дійсна вона до 2016 року.

Станом на 1 жовтня 2013 року ТзОВ "Авангард Граніт" потрапляє в перелік боржників щодо сплати страхових внесків до Пенсійного фонду України. Недоїмка зі сплати єдиного внеску – 8809 гривень. У 2014 році з керівника ТзОВ "Авангард Граніт" у судовому порядку двічі стягували штраф за несвоєчасну сплату податку на додану вартість та єдиного податку з юридичних осіб.

Видається, що "Авангард Граніт"  фірма-одноденка, створена лише під ремонт дороги на бульварі Лесі Українки. Точніше для "освоєння" виділених на ремонт коштів.

За інформацією з власних джерел, питанням зміни проекту, кошторису, домовленості з технаглядом займався Ярослав Гошій, колишній секретар міськради, штатний радник міського голови.

Скандал довкола ремонту на бульварі Лесі Українки тягнеться ще з минулого року. Торік у вересні Коломийська міжрайонна прокуратура під час перевірки встановила, що посадові особи відділу управління комунальним майном та посадовці приватних підприємств, які лагодили дорогу на бульварі, склали неправдиві документи за червень 2014 року про встановлення дорожньої бруківки. Однак, як з’ясувала прокуратура, такі роботи фактично не виконувались. Таким чином, приватним структурам було незаконно перераховано з місцевого бюджету понад 60 тисяч гривень. За цим фактом розпочали кримінальне провадження за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 191, ч. 1 ст. 366 КК України.

Тепер громада Коломиї вимагає відкрити нове кримінальне провадження та провести незалежну експертизу без залучення відділу управління комунальним майном, міської влади та депутатів.

Вікторія Мартинюк, Євген Гапич,

для КУРСу, Коломия

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: