fbpx

Прикарпаття за крок від сміттєвого колапсу: полігони заповнені, сміттєпереробний завод будують обіцянками

Суспільство 18:27, 19.06, 2017

Найбільший в області полігон твердих побутових відходів у селі Рибному поблизу Івано-Франківська майже заповнений. А будівництво сміттєпереробного заводу – на рівні обіцянок і балачок. Прикарпаття на межі сміттєвого колапсу.

Минулорічна трагедія на Грибовицькому звалищі під Львовом, схоже, нічому не навчила прикарпатських очільників. В області вичерпують ресурс полігони відходів, а будівництво сміттєпереробного заводу залишається на рівні розмов і декларацій.

На сьогодні практично вичерпано можливості найбільшого полігону ТПВ на Прикарпатті – в селі Рибному. Та попри гучні заяви голови Івано-Франківської ОДА Олега Гончарука та голови Івано-Франківська Руслана Марцінківа справа із будівництвом сміттєпереробного чи сміттєспалювального заводу не рухається.

"Сміття в нашій області – проблема №1 після відновлення дорожньої інфраструктури і всіх соціально-економічних питань. Івано-Франківщина наближається до тієї ж проблеми, яку ми маємо у Львові, – зізнається Олег Гончарук. – Але на сьогоднішній день рано говорити про будівництво заводу, тому що нема відповідей на три запитання: як організувати і забезпечувати це підприємство сировиною, тобто сміттям, як його звозити з цілої області і вартість цієї доставки; друге – нам потрібна інвестиція. І основне – ми сьогодні маємо приклад у Рівненській області в Дубно. Збудували завод, і він зупинився, бо немає достатньої кількості сміття. Я сподіваюся, що вже у 2018 році буде виготовлятися технічна документація і повинен бути підписаний договір, хто має це будувати. Сьогодні ведеться розмова з європейськими банками, в тому числі і з банком ЄБРР, тобто вони готові виступати гарантом інвестору щодо будівництва цього заводу".

 

Полігон

В Івано-Франківській області діють 32 сміттєзвалища, лише 8 з них паспортизовані. Більшість із цих полігонів ТПВ вже вичерпали свій ресурс або на грані закриття.

В Косові та Надвірній сміттєзвалища закриті, в Калуші – переповнене і потребує будівництва другої черги, а коломийське приймає лише місцеве сміття, втім, ресурс полігону вже також майже вичерпаний.

На івано-франківському полігоні ТПВ у селі Рибне ситуація не з кращих: об'єми сміття, яке приймає цей полігон, зростають у прогресії.

Полігон ТПВ у Рибному почав працювати в 1992 році. Загальна площа сміттярки – 20,8 га, але робоча, на якій захоронюють відходи, займає тільки 13,5 га. За 25 років на звалищі накопичилося 8,5 млн куб. метрів сміття, а резервна потужність становить 3,2 млн куб. м.

У 2015 році начальник комунального підприємства "Полігон ТПВ" Юрій Мороз заявив, що з такими темпами захоронення сміття полігону вистачить років на п‘ять, але "життя" сміттєзвалища можна продовжити, якщо побудувати сміттєсортувальну лінію, щоб бодай до 40% усіх відходів, які надходять на полігон, можна було переробляти.

"У такому стані, як зараз знаходиться полігон, і з тим навантаженням, коли сюди звозять сміття з усієї області, термін його експлуатації буде складати 5-6 років. Тобто якщо ми і надалі будемо звозити таку велику кількість сміття, трамбувати і захоронювати, тут вже незабаром просто не вистачатиме територій", – ще у жовтні 2015 року наголосив Юрій Мороз.

А сьогодні вже рік 2017-й. Видається, івано-франківська влада або дещо недоговорює, або ж просто не усвідомлює серйозності ситуації. Наші розрахунки згідно з даними з офіційних джерел свідчать, що місто і область на межі сміттєвої катастрофи, і часу, аби її не допустити, лишилося обмаль. Фактично його вже нема – діяти треба негайно. 

 

Маніпуляції з цифрами

Дані з документів "Екологічний паспорт Івано-Франківської області" за 2005-2016 роки з офіційного сайту Міністерства екології та природних ресурсів України свідчать, що кількість захороненого сміття на полігоні у селі Рибне значно більша, ніж говорять влада і комунальники.

До 2006 року сміттєзвалище прийняло 4,9 млн м куб., або 912 тис. тонн сміття, а це в середньому 73,1 тис. тонн щорічно. Цей об'єм вкладається у норми проектної документації полігону ТПВ в с. Рибне.

А вже наприкінці 2016 року сміттєзвалище було заповнено відходами, вага яких становила 2,05 мільйонів тонн. В об'ємі це 11,14 мільйонів м куб., а не 8,5 млн м куб., як зазначає керівник КП "Полігон ТПВ" Юрій Мороз. Лише в період 2008-2010 років на полігон завезли понад 550 тис. тонн сміття. З 2011 року темпи захоронення сміття помітно зросли: близько 85 тис.тонн щорічно.

Варто зазначити, що лише з 2015 року на сміттєзвалищі в Рибному встановили ваги. Від того часу облік завезеного сміття ведеться в тоннах. Проте накопичення відходів на самому полігоні ТПВ визначається в метрах кубічних. Для цього використовується коефіцієнт щільності в обсягах вивезення та захоронення ТПВ. Згідно з даними Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), такий коефіцієнт для полігона ТПВ у с. Рибне має становити 5,68.

Керівництво Івано-Франківська маніпулює цифрами, не лише використовуючи некоректний коефіцієнт щільності, а іноді й занижуючи річні показники захороненого сміття на полігоні. Інакше складно пояснити, що у 2012 році полігон прийняв 97 тис. тонн сміття, 2014 – 87,6 тис. тонн та 2016 – 86,3 тис. тонн, а у 2015 році КП "Полігон ТПВ" вказує, що лише 77,3 тис. тонн сміття було захоронено на сміттєзвалищі. 

1

"Сміттєзвалище в селі Рибне пропрацює ще років два-три. Там наповненість 85%. Вже зараз готують нову площадку на 10 га. Нова біогазова установка запрацює протягом року, і це покращить ситуацію на діючому полігоні ТПВ: зменшиться ризик самозагорання, сміття почне просідати. Щодо цифр в документах та звітах, то їх завжди "малювали" майже однакові з року в рік. Загалом, мерія зараз контролює ситуацію. Скоро буде сміттєсортувальна лінія, яка дасть можливість якісно відсортовувати сміття, і 20% відходів не буде потрапляти на полігон. Щодо сміттєпереробного чи сміттєспалювального заводу, то цей процес довгий. Скоро не побудують", – прокоментував ситуацію заступник начальника управління екології та природних ресурсів Андрій Пліхтяк.

Але Юрій Мороз вважає, що полігон дотягне і до 2027 року.

"Якщо у вас є інформація, що полігон закінчується, то нехай вони дають таку інформацію… А я вам говорю, що до 2027 року полігон буде захоронювати на тій стадії, на якій він зараз є", – прокоментував журналістам КУРСу керівник КП "Полігон ТПВ" Юрій Мороз.

Варто нагадати, що на полігон ТПВ у Рибному завозять сміття не лише із Івано-Франківська, а також із Тисменицького, Надвірнянського, Богородчанського районів та сіл Яремчанської міськради.

 

Сміттєсортувальна лінія, фільтратопровід та біогазова установка

Упродовж останніх десяти років із проблемою сортування і переробки твердих побутових відходів Івано-Франківськ і область стикаються не вперше. Проте все лишається на рівні обіцянок.

Директор КП "Полігон ТПВ" Юрій Мороз у жовтні 2015 року стверджував, що обладнання сортувальної лінії для сміття дозволить переробляти до 40% усіх відходів, які надходять на полігон. Проте екологи стверджують, що немає змісту вкладати кошти (це близько 5 млн грн) у сміттєсортувальну лінію, бо сміттєзвалище у найближчий час потрібно буде консервувати.

Проте у червні 2017 року щодо сортувальної лінії Юрій Мороз висловився вже неоднозначно: "Це європейський тендер, але не ми його проводимо, а департамент. Наскільки я знаю, до 20-го числа розглядаються тендерні пропозиції, потім комп'ютер назначить число торгів. Значить, кошти є виділені на рахунку в департаменті. Це буде не просто сортувальна лінія, а сортувально-подрібнюючий комплекс. Щодо будівництва заводу… Зараз ви знаєте, що був підписаний меморандум між міськими головами Івано-Франківська та Коломиї, Надвірної, Калуша і губернатором про єдину програму "Поводження з твердими побутовими відходами". Ми звернулися від комунального підприємства "Полігон ТПВ" до прем‘єр-міністра Гройсмана і міністра оборони Полторака, оскільки землі, на яких розташований зараз полігон і на яких планується будівництво заводу, – це землі Міністерства оборони, а у Франківську ним керує Військовий держлісгосп. Наскільки я знаю, в області цю програму координує Микола Іванович Вітенко".

Майбутня ділянка для заводу, за словами Юрія Мороза, також визначена:

"Вже нібито намітили ділянку – 10,5 гектарів, це близько до полігону, і вона по логістиці найкраща, бо ближче від траси, лінія електропередач проходить. І ще ми звернули увагу, що там старі ліси, яким більш як 120 років. Ця деревина вже не представляє цінності для промисловості… Ну, десь до кінця літа ми мали би документи по землі…"

Але майбутнє для Юрія Мороза вимальовується чітко: "В перспективі би мало бути: всі сміттєзвалища закриті і рекультивовані, як тільки буде побудований цей завод. І вся область мала би возити туди сміття".

2

Загалом в Івано-Франківську щорічно лише близько 3,2%, або 13,1 тис. м куб., сміття збирається роздільним методом. Все інше (близько 420 тис. м куб.) потрапляє на полігон, де його сортують роми, які поселилися на сміттєзвалищі. Фактично будування сортувальної лінії для сміття може вирішити лише легалізацію цього бізнесу, але ж ніяк не зменшить навантаження на полігон ТПВ.

Не нова й ідея спорудження стаціонарного фільтратопроводу, який обіцяли збудувати ще в липні 2013-го за 5,3 млн грн, але наразі вартість такого будівництва становить вже близько 8,2 млн грн.

Єдиним позитивним кроком є запуск біогазової установки з виробництва електроенергії, яку встановила в травні 2017 року на сміттєзвалищі у с. Рибне фірма "Clear Energy", що перемогла на інвестиційному конкурсі.

Біогазова установка стала важливим елементом програми поводження з твердими побутовими відходами, створення якої ініціював міський голова Руслан Марцінків.

 

Епілог

Біогазова установка, фільтраційний трубопровід та сміттєсортувальна лінія на короткий час відтермінують сміттєву катастрофу на полігоні ТПВ у селі Рибне. Без будівництва сміттєпереробного чи сміттєспалювального заводу проблему зі сміттям в Івано-Франківську та й в області в цілому не вирішити.

Поки вигідніше заробляти просто на захороненні сміття. Лише у 2016 році КП "Полігон ТПВ" за послуги захоронення твердих побутових відходів отримало 4,33 млн грн, і це при тому, що Івано-Франківська міська влада витрачає майже 2 млн грн на утримання сміттєзвалища. Проте вартість за вивіз та захоронення ТПВ щороку зростає.

 

Цей матеріал підготовлений за підтримки Інституту Масової Інформації, Freedom House та Міністерства закордонних справ Королівства Норвегія.

 Євген Гапич

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: