fbpx

Сонячна альтернатива: скільки можуть заробити прикарпатці на «зеленому» тарифі

Суспільство 15:56, 25.09, 2017

В Івано-Франківській області справжній бум на домашні сонячні електростанції. Щомісяця "Прикарпаттяобленерго" підключає до мереж десяток нових сонячних електростанцій, які господарі встановлюють на дахах будинків. Чому українці кинулися заробляти на «зеленому» тарифі та наскільки це вигідно, з'ясовував КУРС.

На початку року Державне агентство з енергоефективності та енергозбереження України відрапортувало про чотирикратне збільшення у 2016 році домогосподарств, які встановили сонячні панелі. У першому півріччі 2017 року в Україні кількість "домашніх" сонячних електростанцій зросла з тисячі до 1635. Не оминула ця тенденція і Прикарпаття.

 

Сонячна електростанція – член родини, який влаштувався на додаткову роботу

Так про свою сонячну електростанцію говорить Оксана Курська, мешканка села Ямниця, що поблизу Івано-Франківська.

Наприкінці 2016 року родина пані Оксани зібрала заощадження та вклала їх у домашню електростанцію. Порадившись з сином і чоловіком, вирішили встановлювати потужнішу станцію, щоб надлишок виробленої електроенергії продавати державі за "зеленим" тарифом.

Монтаж електростанції на дах будинку зайняв два дні, ще кілька тижнів пішло на оформлення дозвільних документів для укладання договору про продаж електроенергії енергокомпанії.

28 грудня 2016 року працівники "Прикарпаттяобленерго" підключили 5 кВт станцію до мережі.  

1

Родині поталанило зібрати всі необхідні документи для підключення станції до енергомережі у 2016 році: з 1 січня 2017 року "зелений" тариф для приватних домогосподарств, які виробляють електроенергію за допомогою сонячних електростанцій, зменшився з 19 євроцентів/кВт·год до 18 євроцентів.

"Все, що мали, згребли, це досить велика сума, – говорить Оксана, – але зараз це ще одна зарплата. Це член сім’ї, який влаштувався на роботу".

Через півроку, переконавшись в ефективності сонячної електростанції, родина пані Оксани вирішила додати ще 5 кВт потужності. Встановлений у 2016 році інвертор (перетворювач постійного струму в змінний – ред.) дозволяв збільшити потужність станції до 10 кВт. 

"Єдина помилка, що ми поставили інвертор на 10 кВт, треба було ставити на 18. Якщо б тоді поставили потужніший, з часом дставили б додаткові панелі", – каже Оксана Курська.

Повернути вкладені у сонячну електростанцію кошти Оксана Курська планує за 6-8 років. Це з врахуванням вартості підключення до енергомережі, яке обійшлося в 20 тисяч гривень – 1256 гривень за 1 кВт потужності плюс лічильник.

За словами Курської, згідно з актом прийому-передачі електроенергії за серпень місяць вона продала в мережу обленерго 732 кВт*год за тарифом 5,53 гривень за кіловат.

2

Протягом року планують продати за "зеленим" тарифом близько 7 тисяч кВт*год. Ще 3 тисячі кВт*год піде на потреби будинку.  

Єдина проблема у догляді за станцією – забрудненість панелей через промислові викиди. Будинок пані Оксани розташований за кількасот метрів від цементного заводу, пил від якого вкриває сонячні панелі.

"Невигідно, що ми поблизу цементного заводу, також сусіди перейшли на опалювання, і це все забруднює сонячну станцію. Зараз чистить дощ, але зимою буде складніше. Щоб ви собі розуміли, за ніч на чистому автомобілі утворюється шар пилу", – розповідає Оксана Курська.

Через забруднення панелей продуктивність станції може впасти на 50%. Зараз родина думає, як чистити станцію від пилу, можливо, придбають мийку, щоб змивати його струменем води.

За електроенергію пані Оксана після встановлення сонячної електронстанції не платить, але це не призвело до збільшення споживання, навпаки  спонукало родину до економії.

"Можна світити, скільки хочеш, але ти стараєшся економити, щоб більше продати",  пояснює господиня.

Окрім прибутку для власників, сонячна електростанція приносить користь довкіллю. Вироблена за півроку домашньою станцією електроенергія дозволила зменшити викиди СО2 в атмосферу на 2,5 тонни. Про це повідомляє інвертор. 

 

СКІЛЬКИ ЦЕ КОШТУЄ

На потреби середнього будинку достатньо електростанції на 3-4 кВт. Цього вистачить на холодильник, пральну машинку, духовку та іншу побутову техніку. Проте експерти рекомендують встановлювати потужніші сонячні електростанції – від 10 кВт*год. Що потужніша станція, то швидше повернуться інвестиції завдяки "зеленому" тарифу.

На 1 липня цього року на території "Прикарпаттяобленерго" працюють 92 домашні сонячні станції, які постачають електрику в загальну мережу. Панелі встановлені на дахах або фасадах приватних будівель.

В енергокомпанії КУРСу повідомили, що загальна потужність приватних генеруючих установок складає 1483,6 кВт. За червень 2017-го домашні станції виробили 482,006 тис. кВт*год.       

"Впродовж останніх місяців використання альтернативних джерел енергії стало дуже поширеним, в середньому щомісяця до електричних мереж приєднуються 10 приватних домогосподарств", – розповідає комерційний директор АТ "Прикарпаттяобленерго" Олег Дацко.

У ТОВ "Енерджі Груп Юей", яка займається продажем та монтажем сонячних електростанцій в області, також відзначають, що протягом останнього року попит на продукцію виріс. Пов'язують це зі зниженням цін на обладання та ростом тарифів на електроенергію.

"Зараз на ринку суттєве пожвавлення. Люди цікавляться, правда, багато хто не розуміє самого поняття "зеленого" тарифу, потрібно більше роз’яснень. Якщо минулого року за кВт виплачували 19 євроцентів і людина встигла ввести  в експлуатацію станцію, то цей тариф у неї зберігається до 2030 року, а люди думають, що він з кожним роком йде на спад", – пояснює директор фірми Павло Туранський.

Найбільш популярні зараз сонячні електростанції потужністю 10 кВт.

"Якщо ми за рік заберемо на свої потреби 3 тисячі, то 7 тисяч продамо, – це оптимальний варіант. Звичайно, у кого є можливість, треба ставити 30 кВт. Це вже краще, ніж відкрити кіоск з сигаретами. Не буде затрат на оренду, охорону, електроенергію, зарплату продавця: сонце світить – ми заробляємо", – каже Павло Туранський. 

Ціни на сонячні електростанції залежать від коливань валютного курсу, оскільки все обладнання, окрім кріплень, компанія імпортує із європейських країн.

Сьогодні 10 кВт сонячна електростанція коштує приблизно 252 тисячі гривень. За підрахунками компанії, якщо таку станцію встановити у 2017 році та підключити до "зеленого" тарифу, до 2030 року вона принесе 22 929 євро прибутку.

За словами експертів, в Івано-Франківській області найвигідніше встановлювати сонячні електростанції мешканцям Снятинського району: там найсприятливіші показники інсоляції.

Павло Туранський пропонує клієнтам отримати точний прогноз щодо виробництва електроенергії саме у їхній місцевості. Для цього використовують спеціальне програмне забезпечення PVsyst, яке дозволяє переглядати статистику інсоляції по всьому світу за останні 20 років.

"Якщо вас цікавить точний прогноз по певному будинку, ми заносимо у програму географічні координати, параметри обладання і отримуємо прогноз", – говорить Павло Туранський.

Також клієнтам, у яких недостатньо коштів на потужну електростанцію, радять спочатку ставити потужніший інвертор, який перетворює постійний струм у змінний, та мінімальну кількість панелей для його запуску. З часом, коли з'являться вільні кошти, можна доставити сонячні панелі.

"На будинку має бути дозволена виділена потужніть, станція вводиться в експлуатацію по електрогенеруючій установці – інвертору. Якщо ми його заделегідь поставили потужністю 20кВТ, а не вистачє коштів на панелі, то по параметрах інвертора ми дивимося і ставимо стільки панелей, щоб він запустився, а панелі пізніше можна додати, щоб довести до 20 кВт. Якщо ми доставляємо сонячні батареї, то повідомляти обленерго уже не потрібно, а якщо ми міняємо сам інвертор – то їх треба повідомляти", – пояснює Туранський.

 

Скільки коштує підключення до мережі

Якщо власник "домашньої" сонячної електростанції планує продавати надлишок виробленої електроенергії обленерго, доведеться викласти ще кілька десятків, а то й сотню тисяч гривень за підключення до мереж.

На сайті Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, є калькулятор вартості стандартного приєднання до електричних мереж. Вносите свої дані – отримуєте орієнтовну вартість. 

Остаточний розрахунок вартості послуги зі стандартного приєднання буде в проекті договору про приєднання, який електропередавальна організація надасть замовнику на його офіційну заяву про приєднання до електричних мереж.

Вартість підключення 10 кВт сонячної електростанції до мереж обленерго в Івано-Франківську обійдеться орієнтовно у 30,48 тисяч гривень. У Києві такі послуги коштуватимуть 48,96 тисяч гривень.

3

4

 

Контекст міжнародний і український

А тепер трохи цифр, які покажуть, що ваша домашня станція – не звичайна приватна інвестиція, а маленький елемент великих змін у вітчизняній і навіть глобальній енергетиці.  

Відповідно до вимог директиви №2009/28/ЄС про сприяння використанню енергії з відновлювальних джерел та угоди про Асоціацію між Україною та Європейським Союзом був затверджений Національний план дій з відновлюваної енергетики до 2020 року. Він передбачає, що частка енергії, отриманої з відновлюваних джерел, до 2020 року досягне 11%, а до 2035 року – 25%.

Країни ЄС відповідно до цієї директиви планують до 2020 року наростити частку електроенергії з відновлювальних джерел до 20% від загального обсягу.

За даними Eurostat, у 2015 році відсоток енергії з відновлюваних джерел у Євросоюзі склав 16,7%. Лідером за цим показником є Швеція – 53,9%. За нею йдуть Фінляндія (39,3%), Латвія (37,6%), Австрія (33,0%) та Данія (30,8%).

Щоб привабити іноземних та українських інвесторів, у 2009 році Україна зобов’язалася купувати цю енергію за вигідним "зеленим" тарифом та встановила митні і податкові пільги на придбання обладнання.

Стимулює населення до встановлення сонячних станцій і прийнятий у 2015 році Закон України № 514-VIII, який прив’язує до євро "зелений" тариф на електроенергію, вироблену сонячними установками потужністю до 30 кВт.

"Зелені" тарифи на електричну енергію, вироблену з енергії сонячного випромінювання, для клієнтів, які підключилися:

з 1 липня 2015 року, "зелений" тариф встановлений на рівні 20 євроцентів/кВт·год,

з 1 січня 2016 року – 19 євроцентів/кВт·год,

з 1 січня 2017 року – 18 євроцентів/кВт·год,

з 1 січня 2020 року – 16,3 євроцента/кВт·год,

з 1 січня 2025 року – 14,5 євроцента/кВт·год.

Також для залучення інвестицій у розвиток відновлюваної енергетики України в 2016 році було розроблено проект Дорожньої карти розвитку відновлюваної енергетики України на період до 2020 року. Проектом планується збільшення виробництва електрики з енергію сонця з 1310 гВт*год. у 2016 до 2420 гВт*год. За підрахунками експертів, досягнення цього показника дозволить Україні економити до 751 млн м куб. природного газу у рік. А отже, встановлення приватної сонячної станції  це не тільки матеріальне задоволення, а й маленький внесок у здорову екологію і енергетичну безпеку держави. 

Василь КРАЙНИК

Читайте КУРСу в Telegram – лише найцікавіші і найважливіші новини

Івано-Франківська і області!

 
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: