fbpx

Субвенції-2017: скільки нардепи Шевченко, Дирів і Дерев’янко залучили коштів на свої округи та хто на цьому заробив

Політика 20:29, 31.08, 2018

"Антикорупційна платформа" продовжує аналізувати розподіл державних субвенцій на розвиток окремих територій Івано-Франківщини у межах одномандатних виборчих округів. Ми дослідили, куди витрачаються бюджетні кошти, як ними розпоряджаються на місцях і хто на цьому заробляє найбільше.

Державні субвенції отримують місцеві бюджети для використання у конкретно визначених цілях. Така грошова допомога закладена у державному бюджеті, але розмір та перелік субвенцій щороку змінюється. Зокрема, за нашими підрахунками, протягом 2017 року Івано-Франківська область отримала від уряду 337 млн гривень.

“Антикорупційна Платформа” проаналізувала розподіл державних субвенцій на розвиток окремих територій у межах області та прив’язала їх до виборчих округів. У попередньому матеріалі ми простежили, як розпоряджаються бюджетними коштами на округах №83 та №84. На черзі аналіз освоєння державних субвенцій на одномандатних виборчих округах №85, №86 та №87.

Субвенції на окрузі №85: курс на завершення довгобудів

Одномандатний виборчий округ №85 охоплює межі Калуського, Рогатинського районів та частину Галицького району. За підрахунками аналітиків “Антикорупційної платформи”, позафракційний народний депутат Віктор Шевченко протягом 2017 року “завів” на свій виборчий округ 25 млн гривень.

Найбільшу суму субвенцій у розмірі 19,5 млн гривень Кабмін виділив на ремонт і будівництво закладів освіти та дитячих майданчиків. З них дві субвенції на суму 5,6 млн гривень були направлені на будівництво школи у селі Боднарів Калуського району. Роботи на одному із найпроблемніших об’єктів області з 2011 року проводить ТОВ “Рембудкомінвест”. Перед цим понад два десятки років будівництво було “заморожене”.

Сам Віктор Шевченко не тільки посприяв у виділенні із держбюджету коштів на довгобуд у Боднарові, але й особисто приїздив на об’єкт, щоб перевірити, як проходить будівництво. Звісно, приїзд депутата відбувався під об’єктивом фотокамер і активно висвітлювався у місцевих ЗМІ.

Ще одна державна субвенція у розмірі 500 тис. гривень була направлена на будівництво школи у селі Крилос Галицького району. Роботи на об’єкті тривають не один рік. Ще з 2009 року будівництвом школи займається ТОВ “Житлобуд-1”, засновником якого є колишній голова Івано-Франківської обласної ради Ігор Олійник.

Традиційно допомога нардепа Крилоській школі не пройшла повз увагу місцевих ЗМІ. Про те, як Віктор Шевченко посприяв будівництву школи у Крилосі, можна почитати в агітаційних матеріалах політичної партії “УКРОП”.

Що стосується розвитку ЖКГ та покращення благоустрою, то на ці потреби Кабмін направив всього лиш 2 млн гривень. В основному субвенції виділялись на облаштування вуличного освітлення та будівництва водопровідних насосних станцій. Окремо відзначимо субвенцію у розмірі 500 тис. гривень на капітальний ремонт приміщень “Льодової арени” у місті Калуші. Договір на виконання робіт Департамент ЖКГ облдержадміністрації уклав з ТОВ “Еверестбуд-2017”. Фірма Альберта Шафікова, старшого тренера хокейного клубу “Калуський легіон”, виконала ремонтні роботи всього за один день. Так, сторони підписали угоду 27 грудня, а вже наступного дня із підрядником розрахувалися.

Відзначимо, що Департамент ЖКГ облдержадміністрації є найбільшим розпорядником коштів на окрузі Віктора Шевченка. За нашими підрахунками, протягом 2017 року Департамент уклав угод на загальну суму 22,8 млн гривень.

Втім, на окрузі №85 за кошти державного бюджету ремонтували не тільки школи і спортивні приміщення, але й численні клуби та народні доми. Протягом 2017 року Кабмін направив 11 субвенцій на загальну суму 1,9 млн гривень. Гроші виділялись для заміни вікон, дверей, реконструкції приміщень і систем опалення у закладах культури.

На покращення становища медичних закладів регіону Кабмін виділив всього лиш 1 млн грн. При цьому всі  субвенції призначались виключно для ремонтних робіт. Зокрема, за ці кошти зроблено ремонти у трьох сільських фельдшерсько-акушерських пунктах та у Калуській центральній районній лікарні, а також відремонтовано амбулаторію в селі Комарів.

Як не дивно, але на покращення дорожнього покриття уряд направив всього лиш одну субвенцію на суму 700 тисяч гривень. Кошти були виділені на капітальний ремонт дорожнього покриття вулиці Ю. Рогатинця в місті Рогатині. Роботи виконала фірма “ПМК-88”.

Щодо найбільших освоювачів державних субвенцій, то тут пальму першості отримало ТОВ “Рембудкомінвест”. За даними пошуково-аналітичної системи використання державних коштів “007”, у минулому році фірма заробила 5,6 млн гривень шляхом укладення додаткових угод до договору на будівництво школи в селі Боднарів.

Трохи менше коштів освоїло підприємство колишнього голови обласної ради Ігоря Олійника, ТОВ “Житлобуд-1”. Загалом, за даними “007”фірма заробила понад 4 млн гривень завдяки додатковим угодам на будівництво Крилоської школи та ремонті садочка у селі Вікторів.

Приватний підприємець із Калуша Ігор Бабій і його фірма ТОВ “Будінвест-ІФ” отримали 2,7 млн гривень за капремонти освітніх і медичних закладів на окрузі. Далі за кількістю освоєних коштів йде Долинське будівельно-монтажне об’єднання “Райагробуд”. За капремонт шкільного даху в селі Кропивник Калуського району фірма отримала 1,4 млн гривень. А ось ТОВ “Архбуд-ІФ” на ремонті закладів культури і шкіл збагатилось на 1,1 млн гривень. 

Ще одним освоювачем субвенцій є ПП “Візит-2”. Фірма депутата Тлумацької районної ради від “Блоку Петра Порошенка” Ярослава Бойцана , за даними “007”освоїла 853 тис. гривень державних субвенцій.

1

Субвенції на окрузі №86: майданчики у кожне село

Одномандатний виборчий округ №86 розташований у межах населених пунктів Болехівської міської ради, Долинського, Рожнятівського районів та частини Богородчанського району. За підрахунками аналітиків “Антикорупційної платформи”, народний депутат від “Народного Фронту” Анатолій Дирів протягом 2017 року “завів” на свій виборчий округ 46,5 млн гривень.

Традиційно найбільші суми державних субвенцій Кабмін направив на ремонти закладів освіти. Для цих потреб протягом 2017 року було виділено 15,7 млн гривень. В основному кошти призначались на ремонт та реконструкцію шкіл, садочків і гімназій. Найбільша субвенція у розмірі 1,45 млн гривень надійшла для будівництва другої черги Підберезької школи Болехівської міської ради. Відкриття першої черги відбулося ще у 2011 році. А рік тому обласне керівництво заявило, що будівництво другої черги є одним із пріоритетів влади, і планувало у найкоротші терміни розпочати роботи. Освоїло ці кошти “МЖК Експрес-24”, яке з 2010 року займається будівництвом школи. У 2017 році підприємство за роботи на об’єкті отримало більш як мільйон гривень.

Понад 11 млн гривень було направлено на покращення дорожнього покриття в регіоні. Серед них чотири субвенції на загальну суму 2,8 млн грн, що призначалися для капітального ремонту моста через річку Дуба. Переправа у селі Цінева Рожнятівського району була знищена під час повені у 2008 році. А у листопаді 2017 року відбулося урочисте відкриття відремонтованого моста за участі народного депутата Анатолія Диріва.  

Окремо було виділено 3 млн гривень на відновлення після повеней мостового переходу через річку Манявка, що у селі Лоп’янка Рожнятівського району.

Трохи менше коштів, аніж на ремонт доріг, перепало медичним закладам регіону – всього 9,4 млн гривень. З них лиш 150 тис. гривень призначались для придбання медичного обладнання, решта суми була виділена для капітального ремонту лікарень та амбулаторій.

А ось на що Анатолій Дирів посприяв чи не найбільше на своєму окрузі, так це на придбання дитячих та спортивних майданчиків. На ці потреби Кабмін направив два десятки субвенцій на загальну суму 4,5 млн гривень. Ці кошти повинні забезпечити майданчиками близько семи десятка населених пунктів по всьому округу.

При цьому на розвиток інфраструктури та покращення благоустрою було виділено всього лиш 3,5 млн гривень. Серед них 300 тис. гривень на капітальний ремонт будівлі “Центр Спадщини Вигодської вузькоколійки”. Окремо 2 млн гривень надійшло на культурну сферу. В основному кошти направлялись на придбання музичних інструментів та ремонти сільських клубів.

Відзначимо, що найбільшим розпорядником субвенцій, як і в попередньому окрузі, є Департамент будівництва, житлово-комунального господарства, містобудування та архітектури Івано-Франківської ОДА. За нашими підрахунками, у минулому році Департамент розпорядився грошовою допомогою у розмірі 27 млн гривень. Для порівняння, Перегінська селищна рада отримала від уряду всього 1,2 млн гривень, а відділ культури Долинської РДА і управління освіти, молоді та спорту Рожнятівської РДА взагалі по 1 млн грн.

Що цікаво, найбільшу суму субвенцій освоїло приватне підприємство “Таля. Її керівник, Ярема Новицький, уже два скликання поспіль працює помічником народного депутата Анатолія Диріва на громадських засадах. Зокрема, у минулому році ПП “Таля” підписало дев’ять договорів із Департаментом ЖКГ облдержадміністрації та один договір із управлінням освіти, молоді та спорту Рожнятівської  РДА. За даними пошуково-аналітичної системи “007”, загальна сума договорів склала 6,7 млн грн. Зокрема, ПП “Таля” відремонтувала приміщення Брошнівської міської лікарні та садочок “Світанок” у селищі Брошнів-Осада, також провела капітальний ремонт прибудинкової території біля головного корпусу Рожнятівської центральної районної лікарні. Відзначимо, що Анатолій Дирів особисто відвідав урочисте відкриття Брошнівської міської лікарні після ремонту.

Понад 4 млн гривень, за даними “007”, освоїв підприємець Віталій Іванський. У минулому році він уклав 9 прямих договорів із Департаментом ЖКГ облдержадміністрації. На той період Віталій Іванський займав посаду помічника депутата обласної ради Назарія Іваніва, який очолював Департамент будівництва, житлово-комунального господарства, містобудування та архітектури Івано-Франківської ОДА. Фактично Назарій Іванів підписував угоди від імені Департаменту зі своїм помічником.

Також у списку освоювачів державних субвенцій є підприємство депутата Рожнятівської районної ради від БО “Батьківщина” Віталія Тисяка. ПП “Афон Плюс” підписало із Департаментом ЖКГ облдержадміністрації два договори на загальну суму 2,7 млн гривень. Зокрема, у декларації Віталій Тисяк задекларував 67 тис. гривень заробітної плати на своєму підприємстві. Також дохід від ПП “Афон Плюс” декларує і дружина депутата. Зокрема, підприємство обранця минулоріч здійснювало ремонт пологового відділення Рожнятівської ЦРЛ за 1,4 млн грн.

1,8 млн гривень освоїла приватний підприємець Мирослава Руда. Трохи меншу суму, 1,7 млн гривень, освоїло ТОВ “Кіо-Трасбуд, що належить колишньому заступнику голови Долинської РДА Івану Кочержату.

Окремо 1,1 млн гривень освоїла фірма “ПМК-89“, власником якої є депутат Підберезької сільської ради Богдан Проців. 26 грудня 2017 року підприємство підписало із Департаментом ЖКГ облдержадміністрації договір на капітальний ремонт дорожнього покриття території Брошнівського професійного лісопромислового ліцею та прилеглої до неї вулиці Бандери в селищі Брошнів-Осада. При цьому ТОВ “ПМК-89” провів ремонтні роботи всього за два дні, оскільки 28 грудня із підрядником розрахувались.

2

Субвенції на окрузі №87: реконструкція шкіл та садочків

Одномандатний виборчий округ №87 розташований у межах населених пунктів Яремчанської міської ради, Надвірнянського району та частини Богородчанського району. За підрахунками аналітиків “Антикорупційної платформи”, позафракційний народний депутат Юрій Дерев’янко протягом 2017 року “завів” на свій виборчий округ 17,5 млн гривень.

Більшість виділених Кабміном коштів було спрямовано на заклади освіти  12,4 млн гривень. В основному гроші призначались на капітальний ремонт шкіл та садочків. Втім, кілька мільйонів гривень знайшлося і на реконструкцію та добудову освітніх закладів. 

Так, на реконструкцію з добудовою Яремчанської школи №1, яка триває ще з 2008 року, було направлено 3,5 млн гривень. При цьому Юрій Дерев’янко активно клопотав за виділення цих коштів в уряду та Мінфіну, про що йдеться у публікаціях місцевих ЗМІ. Також минулого року розпочато реконструкцію школи під дитячий дошкільний заклад у селі Поляниця Яремчанської міської ради. На це виділено дві субвенції на загальну суму 3,4 млн гривень.

Утричі менше коштів було направлено на культурну сферу. Зокрема, 3,3 млн гривень було виділено на реконструкцію з розширенням Народного дому “Просвіта” в селі Микуличин. Це ще один довгобуд Яремчанської міської ради, роботи над яким почалися ще у 2012 році.

1,5 млн гривень державних субвенцій було спрямовано на ремонт вулиць Хоткевича і Войтул у селищі Ворохта. Щодо ремонту останньої, ми так і не знайшли у системі Prozorro жодної закупівлі, яка б відповідала вказаній субвенції. Можливо, грошова допомога у розмірі 984,6 тисяч гривень не була освоєна.

Медичним закладам регіону перепало всього 200 тис. гривень. Зокрема, по 50 тис. гривень отримали ФАПи в селищі Ланчин та селі Добротів на покращення матеріально-технічної бази. Ще 100 тисяч гривень було виділено на поточний ремонт Ланчинської міської лікарні.

Щодо розпорядників державних субвенцій на місцях, то тут знову ж таки лідирує Департамент ЖКГ облдержадміністрації, яке у минулому році підписало договорів на суму 10,5 млн гривень. Значно менша сума потрапила у розпорядження Поляницької сільської ради  2,1 млн грн. Далі йде відділ освіти Надвірнянської РДА, який отримав від уряду 700 тис. грн, Ворохтянська селищна рада – 507 тис. грн, Делятинська селищна рада – 200 тис. гривень.

Округ №87 отримав у минулому році у рази менше державних субвенцій, аніж інші округи Прикарпаття. Втім, освоювати ці кошти є кому. Зокрема, , за даними  “007”,найбільшу суму субвенцій у минулому році освоїло ПП “Промбудсервіс-Косів” – 4,2 млн гривень. Це в основному кошти, призначені на реконструкцію Яремчанської ЗОШ №1. Трохи меншу суму на реконструкції Народного дому “Просвіта” у Микуличині освоїло ТОВ “Західрембуд” – 3,3 млн гривень.

Підприємець Надія Мироняк отримала 2,2 млн гривень за капітальний ремонт благоустрою Микуличинської школи. А ось фірма “ПБС“, яка проводила реконструкцію школи у селі Поляниця, освоїла субвенцію у розмірі 2,1 млн гривень.

Замикає п’ятірку лідерів з освоєння субвенцій ТОВ “Житлобуд-І”. Підприємство колишнього голови обласної ради Ігоря Олійника отримало майже 200 тисяч гривень за роботи з благоустрою Ворохтянської школи.

3

Підходи до розподілу державних субвенцій у кожному регіоні різні. Але всюди є одне і те ж – вплив народних депутатів на виділення і розподіл коштів. Це тільки підтверджує політичну заангажованість процесу, звідси і відверте зловживання бюджетним адміністративним ресурсом. Обранці намагаються бути причетними до все більшої кількості об’єктів, щоб максимально охопити свої виборчі округи та здобути симпатію виборців.

Тетяна Черниш, Остап Бринський, Ольга Симчич

*Дослідження підготовлене на основі аналізу Додатку №1 до розпоряджень Кабінету Міністрів України про “Деякі питання надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій” за період 2017 року. Субвенції прив’язувалися до виборчих округів за географічним принципом. Опрацювання інформації здійснювалося ручним способом. Це могло вплинути на їх повноту та точність.

*Робота аналітиків оплачена за підтримки наших європейських партнерів. Для створення цього матеріалу не витрачено жодної бюджетної гривні.

Цю публікацію було створено за підтримки Європейського Союзу. За зміст публікації повну відповідальність несе ГО “Центр “Антикорупційна платформа”. Зміст публікації не є відображенням офіційної позиції Європейського Союзу.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: