fbpx

В Івано-Франківську запускають радіо, яке змінить українські міста

Суспільство 08:15, 10.09, 2015

Вже менше ніж за два місяці в Івано-Франківську стартує нове он-лайн радіо. Черговий проект платформи "Тепле місто" обіцяє бути не тільки локальним, але діяти і на території всієї України.

"Мало хто сьогодні слухає FM, а он-лайн радіо розвивається, і ми будемо експериментувати", – кажуть керівники проекту Urban Space Radio.

Для тих, хто сумнівається, що в Україні не бракує якісної музики, Urban Space Radio готує насичену програму. Адже в ефірах будуть звучати виключно українські виконавці, а композиції їхніх західних колег можна буде почути під час тематичних музичних шоу. Urban Space Radio обіцяє стати радіо можливостей: показати себе в ефірі зможуть не тільки молоді українські музиканти, а й ті, хто пройде конкурс на ведучих, який, до речі, вже стартував. І, звісно, гості студії.

Про те, чим нове он-лайн радіо буде відрізнятися від звичних ефемок, КУРСУ розповів програмний директор та керівник проекту Urban Space Radio, журналіст, випускник Українського католицького університету, франківець Тарас Малий.

 

Аудиторія Urban Space – креативний клас

– Наша аудиторія – це люди, яким цікаве мистецтво, культура та урбаністика. Так, це креативний клас. Зараз багато хто з них прагне переїхати до Києва, але навіть це не позбавляє нас їхньої уваги. Справа в тому, що ми не хочемо бути виключно локальним радіо. І наявність франківчан, які будуть нам допомагати своєю увагою з того ж Києва,  тільки в плюс.

1Майже в усіх українських містах відбуваються схожі урбаністичні процеси, тому тема урбаністики має бути цікавою не тільки в нашому місті, але в тому ж Запоріжжі чи Києві. Певною мірою можна казати про те, що наш проект вписується в ідею децентралізації. Urban Space Radio має на меті також показати українцям, що й в провінції можна робити якісний та цікавий продукт – для цього не обов’язково їхати до столиці. Можливо, ми станемо прикладом для інших.

 

24/7 відкритого простору

 Для України он-лайн радіо вже не нове явище, але більшість з них запускаються й дуже швидко згасають. Я думаю, що скоріше за все вони або перегорають ідеєю, або просто стають залежними від реклами.

Нашою фішкою буде не тільки український контент, але й унікальний для України відкритий простір. Тобто Urban Space Radio буде мати скляну відкриту студію й відвідувачі закладу зможуть бачити все наживо. До того ж ми плануємо встановити в Urban декілька камер, щоб стріми можна було дивитися й у мережі.

Фактично цілодобово наші слухачі матимуть доступ до українського музичного контенту, але різномовного. У нас в ефірі будуть цікаві та відомі люди, які обговорюватимуть актуальні для кожного теми.

В нашому місті відбувається багато цікавих подій та приїжджають відомі письменники, музиканти, тощо – ми будемо намагатися максимально залучити їх до наших ефірів. Urban Space Radio – це не зовсім радіо, це скоріше своєрідна мультимедійна платформа, хоч передовсім ми, звісно, спробуємо розповідати про урбаністику за допомогою музики. Думаю, що Івано-Франківськ стане чудовим майданчиком для пошуку шляхів розвитку українських міст. Сподіваємося, що це буде радіо, яке змінить наші міста.

 

Останній ривок в 150 тисяч

Щоб повноцінно запуститися, нам необхідно зібрати ще 150 тисяч гривень: ці гроші підуть на обладнання прозорої студії. Це тільки 20% тієї суми, яка потрібна для створення радіо. Інші 80% ми вже отримали від фонду Freedom House (міжнародний фонд, який дбає про розвиток демократії в світі), що допоможе нам придбати необхідне обладнання та забезпечити заробітною платнею працівників і наших партнерів MJoy Radio. А також необхідно вкласти частину грошей в розробку сайту.

2

150 тисяч на студію ми плануємо зібрати за допомогою Спільнокошту, збір грошей вже стартував 3 вересня й на сьогодні зібрано понад 16 тисяч гривень. Ми готові до того, що перший час не будемо окупні, але дуже сподіваємось на різноманітні європейські та американські програми для українських медіа. Я працював в ЗМІ, якими володіють олігархи, і більше не хочу такого досвіду. Ми покажемо, що в Україні можна працювати по-іншому.  Звісно, в ефірах будуть згадки про наших спонсорів, але Urban Space Radio відмовляється від блокової реклами.

Поки що ми не плануємо відкривати студії в інших закладах Івано-Франківська, окрім Urban Space. Адже саме тут є необхідні умови – Urban планувався з розрахунком на те, що згодом тут буде студія. Наявність тієї ж звукоізоляції є важливою складовою, бо створити радіо  це ж не тільки поставити чотири скла. Але вже зараз відкривається студія в Києві. У той же час активно думаємо над створенням мобільної студії, яка зможе їздити на фестивалі й робити включення безпосередньо з місця подій.

 

Urban Space Radio шукає таланти

 Зараз ми активно шукаємо двох ведучих – хлопця та дівчину. Вони мають вміти гарно говорити та розумітися на темах музики й урбаністики. А також цікавитися музичними стилями indie, аlternative, electronic. До того ж розумітися на світовому контексті, бо ведучі будуть займатися й підбором музичного контенту для ефіру. Ми плануємо стартувати з ранковим шоу, окрім цього, в нас буде вечірнє шоу й музичне.

Враховуючи те, що наша студія буде відкритою, то кожен зможе пропонувати цікаві ідеї та приходити зі своїми темами для обговорення. Ранкові шоу будуть щодня, а вечірні – 2-3 рази на тиждень. Тематичні шоу стартують з листопада чи грудня.

Окрім ведучих, ми шукаємо й талановитих музикантів. Два роки тому я би й сам сказав, що в Україні немає гарної музики, але зараз моє ставлення змінилося. Майже щодня в нашій країні з’являється цікавий проект, хай навіть не ідеальний, але вже з принципово новим звучанням.  На скриньку Urban Space Radio пишуть і активно кидають свої записи – музиканти просять консультації і додати їхні треки до бази. В перший день моєї роботи над цим проектом вже надійшло багато заявок.

Найсильніша радіостанція в Україні зараз, на мою думку,  це радіо "Аристократи". Ми ж плануємо стати другим гравцем на ринку он-лайн радіо і таким чином розширити його. Але якщо "Аристократи" більш розважальні, то ми  просвітницькі.


Urban Space Radio стартує вже 3 листопада. Творці проекту планують вечірку на цю честь, каже Тарас Малий, але до цього просять допомоги в збиранні коштів на студію. У той же час місцеві івано-франківські станції вже пропонують новому он-лайн радіо свої частоти. Проте Тарас Малий не каже, які саме, все ще очікуючи підписання договору. Так само сюрпризом мають стати й запрошені спікери – серед них обіцяють чимало відомих людей.

 

Марійка ШЕЛІЯ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: