fbpx

Як працюють нелегальні АЗС в Івано-Франківську, яким міська влада оголосила війну

Суспільство 17:51, 12.05, 2018

КУРС разом із працівниками франківської "Муніципальної варти" вирушив у рейд викривати підпільні заправки. Наша спецоперація для однієї з АЗС закінчилася штрафом... в одну гривню (!) від податківців. А власник заправки відверто розповів нам про особливості свого бізнесу.

Звичайним автомобілем їдемо з муніципалами на АЗС у районі "Льодової арени" – по вулиці Довженка. Будемо видавати себе за простих покупців пального.

Дорогою хлопці розповідають, що такі заправки працюють або взагалі без документів, або укладають договори з іншими підприємствами нібито на зберігання пального. Факт продажу, кажуть вони, правоохоронцям чомусь довести неймовірно важко. А на небезпечне сусідство з бензиновими цистернами нарікають мешканці міста. Втім, контролюючі органи на такий бізнес вперто закривають очі. "Муніципальна варта" вирішила помогти безсилим правоохоронцям: провести і зафіксувати закупку і надати докази нелегального бізнесу податківцям та поліції.

Біля військкомату зустрічаємо нашого "таємного агента". За легендою у нього десь недалеко поламався автомобіль чи закінчився бензин. План такий: "агент" з каністрою йде на заправку та купує пальне. Ми маємо під’їхати, стати за ним у чергу і все зняти на відео. Обов’язково наш "агент" має попросити чек. Коли йому відмовлять, викликаємо поліцію і податкову міліцію. Рушаємо: "агент" з каністрою наперед, ми на авто за ним займати чергу.

1

Точка з продажу пального розміщена біля "Льодової арени". Відразу через дорогу – багатоповерхівка.

2

На території одна цистерна з газом та чотири з дизпаливом і бензином. За пальним чимала черга. Клієнтів обслуговують двоє працівників. Гроші беруть готівкою у цегляному будиночку.

Поки що все йде за планом. Наш "агент" купив бензин, йому не дали чек, працівники "Муніципальної варти" викликали поліцію і податкову.

Коли почався рух, працівник АЗС поспішно виносить папірчик – нібито чек.

3

"Агент" купував бензин А-95, а чек на дизпаливо. Та ще й що отримано готівкою 122,5 грн. Стільки ж видано решти. Тобто сума операції становить: нуль.

Патрульна поліція приїхала оперативно і за інструкцією викликала слідчо-оперативну групу Національної поліції (СОГ).

4

Із заправки виїжджає автобус, і чоловік, який обслуговував нашого агента, зникає. Патрульні припускають, що він виїхав з території на автобусі, який заправлявся. Інший працівник тікає у кущі, його наздоганяють копи.

5

Дівчина з екіпажу патрульної поліції повідомляє, що СОГ не приїде: кажуть, оскільки їдуть податківці, то їм начебто нічого тут робити.

Зате за кілька хвилин на заправку приїжджають двоє чоловіків, про яких люблять писати, що вони спортивної статури. Звідкись з'являється і зниклий оператор заправки.

– Добрий день. Я є директор оцієї бочки, мене звати Роман. Хто ви такі? – починає розмову один з них.

 "Муніципальна варта"…

 Що сталося?

 Продаж бензину. Неправильно видали чек, особа звернулася…

 Я розумію. Визивайте податкову. Я дзвоню до бухгалтера, нехай везе документи,  перебиває Роман.

Але перед тим, як телефонувати до бухгалтера, Роман розповідає свою історію. Починає з того, що придбав касовий апарат, оформив на роботу трьох працівників, пальне бере оптом на заправці "ОККО".

"В ОККО і WOG є дрібний гурт, продають пальне по 24-25 гривень. Ми в них купуємо офіційно. Беремо на прихід цю солярку і кладемо націнки 1,50 грн, її продаємо і за це платимо податки. Ми продаємо людям нормальну солярку, ми її не бодяжимо. Я її не вкрав  я її купив",  розповідає Роман.

Своє прізвище називати не хоче, але зізнається, що очолює фірму "Коса ЛТД". Переконує працівників "Муніципальної варти", що працює законно. Питаю, чому не дотримані пожежні норми.

"Ми викликали сюди пожежників, є фірма, яка дає ліцензію. У нас вона є. У нас все є. А таке враження складається, що якоюсь контрабандою займаюся, наркотиками чи спиртом. Я вважаю, що я роблю людям добре, бо  продаю їм бензин і солярку на 5 грн дешевше, ніж вона на заправці коштує. А норми, ви підіть в ОККО і WOG спитайтеся, як вони стоять",  відповідає власник заправки.

Далі Роман розповідає, що свій бізнес розпочинав справді незаконно. Каже, що має ще одну точку в районі вулиці Максимовича, де оформляє документи на АЗС.  

– У мене складається враження, що вам приплатили ОККО і WOG. Олігархи дали гроші, щоб закрити ті заправки,  звернувся до хлопців з "Муніципальної варти" Роман.

 Тобто вони вам продають бензин, а потім здають точки, на кого наїжджати?

 От я також не можу цієї логіки зрозуміти. Вони би не проти продавати бензин у дрібний гурт. Бо дрібний гурт по 24 гривні. І кожний думає: я можу взяти дрібний гурт і продавати солярку на гривень дорожче. Але повиниряли заправки, і вони тепер в шоці. І вони хочуть із цим боротися, і ще дрібний гурт продавати. Вони самі не знають, що вони хочуть.

Далі Роман розповідає, що у своєму бізнесі дотримується трьох принципів: платить податки, відповідає за якість пального та техніку безпеки. Таких, як він, є ще два підприємці. На три фірми є сім заправок. Решта, зо два десятки таких кустарних АЗС, працюють без жодних документів.

"Я вам розказав, як ми заробляємо гроші, я вам відкрив карти, ви можете так само заробляти гроші. Але мають бути три основних правила: техніка безпеки, якість солярки і податки",  повчає "вартових" Роман.

Це ті вимоги, які перед ним нібито поставили контролюючі органи, щоб продавати пальне.

"Я дотепер не розумію, чи моя заправка законна. Одні податківці кажуть, ви працюєте законно, у вас є касовий, ви берете на прихід, продаєте. Це законно, а другі кажуть – це незаконно. А чого незаконно? Бо ви маєте взяти дозвіл у Держархбудконтролю, що це АЗС",  розповідає підприємець.

Роман каже, що не проти узаконити АЗС. Вже другий рік намагається оформити документи на заправку на вулиці Максимовича. Але другий рік проектну документацію нібито блокує міська рада.

"У державі все створено так, що все може бути законно і незаконно одночасно. Ти можеш за вбивство штраф получити, а можеш і 20 років відсидіти. Так само і в бізнесі. Ти весь час на стрьомі: ніби працюєш законно, але таке враження, що десь щось недоробив",  каже він.

Доки чекаємо податківців, розповідає, що сім років займався регбі, нарікає, що влада не підтримує розвиток спорту, тому почав займатися бізнесом.

Десь приблизно за годину приїхали податківці. На євробляхах.

6

Походили по території, взяли пояснення у працівників "Муніципальної варти" та АЗС. Поспілкувавшись з ними, Роман пред’являє документи і нам: виписку з реєстру на свою фірму, договір оренди землі, документ на касовий апарат, документи на прийняття на роботу працівників і два договори на зберігання пального.

7

"У нас зберігається солярка для двох фірм: "Лігос". Чули таку фірму? І "Вертикаль".

Хто не чув, пояснимо. "Вертикаль"  це будівельна компанія. За даними кадастрової карти, ТОВ "Інвестиційно-будівельна компанія "Вертикаль" належить і земельна ділянка, на якій розміщена заправка Романа. Ну а засновником і генеральним директором ТОВ "Лігос" був Олег Гончарук до призначення на посаду голови Івано-Франківської обласної державної адміністрації. Наразі фірма належить його батькові та доньці. З таким "дахом" можна вести бізнес і без документів.

Тим часом працівники податкової міліції завершують роботу. Питаю, які результати. Кажуть, що зафіксували порушення касової дисципліни, за яке закон передбачає штраф у розмірі однієї гривні (!). Нарікають, що їх смикають через дурниці, а працівникам заправки зірвали робочий день.

На територію заїжджає поліція – більш як через дві години слідчо-оперативна група таки добралася.

8

Один з трьох поліцейських підходить до автомобіля "Муніципальної варти", питає: "Ну, і хто нас викликав?" У машині  сміх. Поліцейські на заправці закурюють, а ми виїжджаємо.

9

До речі, відтоді, як в Івано-Франківську заговорили про нелегальні заправки, податківці таки одну з них прикрили. Вона діяла на території ПрАТ "Зелене господарство", співвласниками і керівниками якого сьогодні є близьке оточення нардепа Юрія Солов'я (а раніше  був він сам). Податківці передали матеріали справи до суду. Працівники "Муніципальної варти" вирішили переконатися, чи справді точка не працює. Там знайшли вивіску: "АЗС переїхала" і номер телефону.

Марія Гаврилюк

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області!

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: