fbpx

Як громадам Прикарпаття визначити запаси газу та спланувати рентну плату

Економіка 18:09, 12.12, 2018

Громади області, на території яких добувають газ і нафту, можуть отримувати інформацію про надрокористувачів, відслідкувати запаси газу на певному родовищі та прогнозувати розмір рентної плати на наступні роки за допомогою відкритих реєстрів та баз даних.

Працювати з цими інструментами навчала представників громад експерт ГО "Нова енергія" Олена Агапова під час семінару "Ефективне використання рентних платежів на регіональному рівні" в Івано-Франківську.

Інформація про свердловини, які розробляються, а також відомості про нові свердловини донедавна була закритою.

"Починаючи з 2015 року було створено ряд реєстрів і відкритих баз даних, які дозволяють побачити інформацію, де знаходиться спеціальний дозвіл, яка компанія веде видобуток, скільки свердловин знаходиться в межах окремого родовища, і навіть можна подивитися балансові запаси й скільки було видобуто на певному родовищі. Відповідно можна розуміти, скільки ще буде років діяти те чи інше родовище".

Інформацію, що формується в процесі геологічного вивчення та використання надр, збирає та аналізує Державне науково-виробниче підприємство "Державний інформаційний геологічний фонд України» (ДНВП "Геоінформ України").

За цим посиланням можна перевірити спецдозволи на видобуток корисних копалин на тій чи іншій території. Спеціальний дозвіл містить інформацію про географічні межі ділянки та глибину горизонтів видобування.

До прикладу, ми мочемо перевірити, скільки на Прикарпатті є дійсних ліцензій на видобуток газу. Для цього відбираємо певні фільтри:

1

Як бачимо, на Прикарпатті є 41 дійсна ліцензія на видобуток газу.

Експертка радить звернути увагу на роки видання спецдозволу та термін його закінчення. До прикладу, якщо дія дозволів закінчується у 2019 році, то буде перереєстрація та пройде процедура оцінки впливу на довкілля, під час якої громада може висловити свої побажання.

2

Реєстраційні номери у табличці – це інтерактивні посилання, за якими можна детальніше ознайомитися з самим дозволом. Там є інформація, з якого року розробляється родовище, його географічні координати і навіть сума, яку було сплачено за цей дозвіл.

"З мого досвіду, далеко не всі громади чітко знають, скільки спецдозволів знаходиться на їх території, які це спецдозволи, де знайти інформацію про це", – каже Олена Агапова.

На сайті "Геоінформ України" створив інтерактивну карту надр, на які надані спедозволи. Експертка показала, як визначити, які спецдозволи розташовані в межах території конкретної громади.

З лівого боку вгорі серед всіх шарів вибираємо «Вуглеводні». На карті відразу висвітлюється, де надані дозволи на видобуток нафти й газу.

Але на карті відображені лише адміністративні межі областей і районів. Щоб визначити, чи ведеться видобуток в межах ОТГ, Агапова радить скористатися геопорталом адміністративно-територіального устрою, вибрати певну ОТГ і порівняти дві карти.

До прикладу, якщо ми виберемо Матеївецьку ОТГ, то бачимо, що у кількох селах громади видобувають природний газ.

3

4

За допомогою спеціальних програм ці карти можна одна на одну накладати.

«Геоінформ України» також створив реєстр нафтових та газових свердловин. Знаючи, скільки є свердловин на території тої чи іншої громади, можна спрогнозувати обсяг ренти на наступні роки.

Цей реєстр почав працювати у травні цього року.

«У цей реєстр залили великий масив геологічної інформації, яка накопчувалася з радянських часів, з початку видобутку», – розповідає Олена Агапова.

Якщо перейти за реєстраційним номером свердловин, відкривається паспорт свердловини, де можна подивитися її географічні координати, глибину, в якому році вона була пробурена і взята на баланс. У паспорті також можна подивитися, як далеко свердловина знаходиться від населеного пункту, чи є неподалік водні об’єкти чи заповідна зона.

"Тобто можна приблизно оцінити, в якому регіоні розташована свердловина і який це має потенційний ризик для навколишнього середовища", – наголошує Агапова.

У реєстрі можна подивитися, які свердловини експлуатуються зараз, а які законсервовані чи ліквідовані.

5

Важливо також знати, які запаси родовища, щоб спрогнозувати надходження ренти на наступні роки. Для цього відкриваємо інтерактивні карти родовищ корисних копалин. Якщо нас цікавить газ, вибираємо "горючі корисні копалини".

6

З лівого боку вгорі ставимо галочку на шар "Газоподібні корисні копалини":

7

На карті вибираємо родовище. Для прикладу ми вибрали родовище біля Косова. З’являється інформація про родовище, вибираємо з правого боку інтерактивне посилання на паспорт родовища.

8

У документі можемо побачити професійну геологічну інформацію, зокрема, розміри пласта, кількість покладу, з якого року родовище розробляється, які спецдозволи на нього раніше видавалися і найважливіше – запаси газу.

9

Накопичений видобуток означає, скільки було видобуто. Запаси балансові – скільки залишилося. У деяких паспортах є інформація, скільки газу видобули у певному родовищі конкретно у 2017 році. Невдовзі з’являться дані за 2018 рік і громади зможуть точніше спрогнозувати, скільки закладати у бюджет надходжень від рентної плати. 

"Родовища, які починали розроблятися з радянських часів, відсотків на 80% вичерпані. Тому потрібно розробляти нові родовища, потрібно передивлятися балансові запаси. Тобто, якщо розвідаємо більше, балансові запаси збільшаться, відповідно будемо знати, на що розраховувати у майбутні роки. Щоб точніше спрогнозувати рентну плату, треба знати, скільки видобуто", – каже Олена Агапова.

Марія Гаврилюк

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: