fbpx

Як лабораторії Івано-Франківського університету нафти й газу просувають Четверту промислову революцію в Україні

Суспільство 18:32, 24.10, 2018

Національні і світові газовидобувні компанії й промислові концерни, що спеціалізуються на обладнанні для нафтогазової галузі, інвестують у лабораторії Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу.

У цих навчально-експериментальних комплексах, аналогів яким немає в інших вишах України, студенти опановують кіберфізичні системи, що керують процесами розвідки, видобутку і транспортування вуглеводнів. А науковці в контексті "четвертої промислової революції" розробляють автоматизовані модулі на замовлення галузевих підприємств.

 

Унікальний майданчик від "Siemens"

В центрі наукового містечка ІФНТУНГ височіє напівкруглий ангар. Під аркою входу напис: "Навчальна науково-дослідна лабораторія апаратно-програмних засобів фірми "Siemens". 

1

Лабораторія кафедри інформаційно-телекомунікаційних технологій та систем є загальноуніверситетським майданчиком, на якому проводять конференції, реалізують міжнародні проекти, влаштовують наукові дискусії. Але передовсім вчать і вчаться.

2

"Три міжнародні концерни, – "Siemens AG", "Phoenix-Contact" та "Нoneywell", – що спеціалізуються у галузі енергетики, звернули увагу на наш виш і, зокрема, на нашу кафедру. Кафедра має три лабораторії, які оснащені сучасним обладнанням цих концернів. Із кожним укладені угоди про наукову, навчальну та дослідну співпрацю. Від інвесторів угоди забезпечують головні офіси концернів та їхні українські представництва. Як-от "Сіменс Україна", що реалізує комплексні інноваційні рішення у сфері автоматизації промисловості", – знайомить із лабораторією завкафедрою інформаційно-телекомунікаційних технологій та систем (ІТТС), доктор технічних наук, професор Леонід Заміховський.

3

"Індустрія-4.0" та актуальні тренди

Вивчення новітнього обладнання у лабораторіях дозволяє випускникам ІТТС кваліфіковано працювати у нафтогазовій галузі в Україні та за кордоном.

4

"Знаючи, що ми випускаємо фахівців, які опанували сучасні автоматизовані системи, до нас звертаються відомі компанії – вони готові брати студентів на практику, щоби в подальшому залишити на виробництві. Як-от ТОВ "Вотум", що має угоди з Польщею і Фінляндією. В Україні серед іншого фірма впроваджує в експлуатацію автоматизовані системи керування технологічними процесами на базі WinCC фірми SIEMENS на свердловинах та факельних амбарах ДТЕК Нафтогаз. Зараз знаходять застосування так звані розподілені, або веб-орієнтовані, системи управління, тобто керування процесами на віддалі з допомогою інтернет-мережі. Вони мінімізують участь людини та забезпечують оперативний зворотний зв’язок", – пояснює завкафедрою ІТТС Леонід Заміховський.

Замовлення для промисловості часто виконують як магістерські чи кандидатські роботи студенти разом із викладачами.

5

"Наші викладачі є фахівцями високого класу, а лабораторії моделюють системи управління в різних галузях, відтак ми стараємося щось зробити і для підприємств області. Так, розробили системи контролю в резервуарному парку ВАТ "Нафтохімік Прикарпаття". Автоматизували деякі процеси для УМГ "Прикарпаттрансгаз" в Богородчанах та ВАТ "Укрнафта" на Надвірнянщині. Це ми робимо через ТзОВ "Західний інженерний центр", де працюють викладачі нашої кафедри. Те, що заробляє в такий спосіб кафедра, вкладаємо в навчальне та наукове обладнання і придбання технічних засобів", – каже науковець.

"Ми готові напрацювати портфель розробок у відповідь на проблемні питання, які є у видобувній галузі. Готові до співпраці з компаніями, які провадять видобуток нафти та газу на території області, і хотіли би його модернізувати в світлі "Індустрії-4.0", – додає він.

6

Кафедра як академічний член Асоціації Підприємств Промислової Автоматизації України (АППАУ) навесні цього року приймала всеукраїнський круглий стіл з "Індустрії-4.0". Це була третя за останні два роки дискусія в Україні (попередні відбулися в Києві та Харкові), на яких ішлося про об’єднання вишів та промислових підприємств. Участь у круглому столі серед інших брали ІТ-компанії Івано-Франківська та України, представники Укргазвидобування та інших газовидобувачів. За результатами обговорення розглядається створення на базі кафедри ІТТС Прикарпатського центру "Індустрії-4.0".

 

Smart-технології та "розумні руки"

Лабораторії автоматизованих систем керування і промислових телекомунікацій "Phoenix-Contact" та smart-технологій на базі "Honeywell" відкрили на кафедрі два роки тому. Тут зосереджені новітні розробки апаратно-програмних засобів загальною вартістю понад 900 тис. грн. Це дозволяє студентам та спеціалістам, що працюють на виробництві, вивчати обладнання та новітні технологічні процеси.

7

"Фенікс Контакт" та "Хоневел" – передові підприємства у виробництві телекомунікаційних систем для нафтогазової галузі, – пояснює доцент кафедри, кандидат наук Микола Николайчук. – Новітнє обладнання, яким володіємо, забезпечує інструменти для отримання практичних навичок. Важливо, що створення та оснащення лабораторій погоджувалася з потребами галузевих підприємств, наприклад, "Укргазвидобування". Лабораторії складаються зі стендів, які за принципом конструктора дозволяють будувати автоматизовані системи управління та зв’язку початкового та середнього рівня. Маємо два стенди для різних промислових комунікацій, є дві комунікаційні мережі, що забезпечують комутацію даних, є проксі-сервер, що дозволяє відтворити будь-яку сучасну виробничу систему управління та налагодити її".

Викладач показує комутаційний стенд із сенсорними панелями та імітаторами сигналів – до них, пояснює він, можна підключати справжні сенсори для розширення функціональності. На цій основі, додає він, впроваджено сотні систем комутації у газовидобувній галузі.

8

Нещодавно на кафедрі захистили дисертацію щодо несанкціонованого доступу до магістральних газових мереж. "Ми запропонували, як відслідковувати крадіжки газу з мережі. Проблема, актуальна для Прикарпаття. Була розроблена автоматизована система, що відслідковує втручання. Людина засвердлилася в газопровід – і система одразу показує, що є таке, оператори мережі вже знають, де таке є", – деталізує науковий керівник роботи Леонід Заміховський.

Також розробили новий напрямок – контроль стану бурових систем та газопроводів на відкритих місцевостях. Дистанційний автоматизований комплекс постійно відслідковує стан об`єктів, що надзвичайно важливо у сейсмічно небезпечних районах, і передає дані віддалено. "Більшість розробок та дисертацій укладаємо у вигляді монографій, щоби загал міг знати про наші здобутки і відкриття. Так ми кажемо: будь ласка, користуйтеся. В цьому суть наукової роботи кафедри", – додає професор.

 

9

"Цінність співпраці між університетом та підприємствами в тому, що у виші проводиться науково-дослідна робота, працюють наукові інститути, діють наукові школи. Окрім фундаментальної, розвивається прикладна наука. В нашому випадку – наука, яка працює на нафтогазову галузь, займається актуальними галузевими розробками, дослідженнями, експериментами. Наука, націлена на вирішення виробничих проблем та конкурентності українських спеціалістів нафтового та газового видобутку", – підсумовує Леонід Заміховський.

Бізнес допомагає науці

Три роки тому договір про партнерство і співпрацю з Івано-Франківським національним технічним університетом нафти і газу підписала найбільша енергетична компанія України ДТЕК. Співпраця розгортається у кількох напрямках. Передовсім – підготовка молодих спеціалістів. Найкращі студенти проходять практику з нафтогазовидобування і нафтогазорозробки на підприємствах компанії. Найбільш перспективних випускників запрошують на роботу в ДТЕК.

10

Компанія інвестує в технічну базу вишу. Зокрема, з допомогою ДТЕК в університеті на кафедрі буріння свердловин відкрили навчально-дослідну лабораторію тампонажних розчинів. Комплекс сучасного обладнання дає змогу студентам отримувати практичні навички і проводити дослідження – добирати потрібні матеріали для будівництва свердловин. 

Проведення спільних науково-дослідних розробок та реалізація науково-технічних проектів і досліджень – ще один напрям співпраці компанії із науковцями вишу. Також на базі ІФНТУНГ співробітники ДТЕК проходять курси підвищення кваліфікації, спеціалізовані навчання, отримують другу профільну освіту.

"Сьогодні бізнес і наука повинні працювати в тісній зв'язці, щоб вирішити проблеми забезпечення країни енергетичними ресурсами. Спільно з ДТЕК ми вже робимо кроки в цьому напрямку: наші студенти проходять практику в Нафтогазвидобуванні, ми виконали кілька наукових досліджень для компанії. Підписаний договір передбачає, що будемо розширювати нашу співпрацю", – зазначив ректор університету нафти й газу Євстахій Крижанівський.

"Стабілізація економіки, підвищення рівня життя людей неможливе без забезпечення енергетичної безпеки та енергонезалежності України. Для цього країні потрібні нові підходи, технології, а головне – висококласні фахівці, здатні перетворити вітчизняну енергетику в одну із найсучасніших і найефективніших галузей української економіки. Співпраця з профільним вишем сприятиме досягненню цієї мети", – переконаний директор з управління персоналом ДТЕК Олександр Кучеренко.

Наталія Кушніренко

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: