fbpx

Трансформери, роботи і супергерої народжуються в Івано-Франківську

Стиль життя 19:27, 27.12, 2017

Оптімус Прайм, Мегатрон, Бамблбі та IronMan: справжні трансформери та інші роботи народжуються в Івано-Франківську. Унікальні костюми найпопулярніших кіноперсонажів створює подружжя Павла та Анни Оголів.

Сім’я Оголів робить такі костюми роботів вже чотири роки. В Івано-Франківську їхня майстерня “Any Robots” почала працювати 9 місяців тому. Аналогів  в Україні немає, та й у світі обмаль фабрик, які виготовляють настільки технологічно складні вбрання.

1

За розробку, інженерні рішення й технології в родині відповідає Павло, Аня – програмує робокостюми.

Майстерня працює виключно на замовлення. При цьому для розробки обирають лише популярних персонажів.

“Ми вже доволі добре знаємо цю сферу і беремо в розробку лише загальновідомих персонажів. Наприклад, всі знають трансформерів – і ми ними займаємось”, – каже Павло.

Спершу про модель збирають якомога більше інформації і зображень.

2

“Якщо це 3D-модель з фільму, то вона сама по собі не є костюмом. До костюма, який вдягається на людину, є певні вимоги: щоб вона туди помістилася і могла рухатися”, – пояснює розробник.

Всі костюми роблять вручну і зі збереженням пропорцій.

3

Починається все зі створення основи – корпусу. Далі розробляються усі необхідні для образу деталі і декорації – формується “фасад”. Під час численних примірок на людині усім деталям надають зручної форми. Для цього використовують спінену ґуму – гнучкий легкий матеріал, який майже не ламається і гарно тримає форму. Так, костюм висотою 2,3 м важить усього 15-17 кг.

4

До програмування роботів Аня береться лише після того, як усі елементи пофарбовані.

“Коли робот крокує, він піднімає ногу – і це один звук, коли опускає – інший. Це все датчики, які програмуються. Коли людина говорить, то звук ловить мікрофон і перетворює його у голос робота. Також можна записувати музику, фрази з фільмів чи рекламний текст”, – розповідає Анна.

Для кожної нової моделі робокостюма дівчина пише спеціальну програму.

5

Від замовлення до повної готовності розробка одного костюма займає понад чотири місяці. Виробництво одиниці серійної займає 40 днів.

Окрім цього, Аня і Павло розробляють і зброю для роботів – димові та плазмові пушки, електронні бластери.  

6

Головне для розробників – висока якість костюмів.

“Ми намагаємося зробити максимально крутих роботів, – додає Аня. – Ми не обмежуємо дуже сильно бюджет, але робимо так, щоб було найкраще. Це має і нам подобатися. Кожен новий проект – це для себе. Це наш стиль життя такий”.

В Україні є вже понад півсотні костюмів від “AnyRobots”. Клієнти з різних країн зазвичай замовляють костюми для шоу аніматорів, а останнім часом і для цирків, які відмовляються від використання тварин.

7

Для Ані все почалося десь у 16 років: тоді у дівчини з’явилася мрія вийти заміж за чоловіка, який буде створювати роботів, а вона їх програмуватиме. Врешті, так і сталося!

Павло з дитинства любив майструвати та захоплювався лицарями. У 2005 році зайнявся лицарськими боями, історичним фехтуванням. Для цього потрібно було робити обладунки та битися в них.

“Це було специфічно, адже обладунки обмежують рухи людини, додають ваги. Потрібно було розуміти, як зробити їх зручними. Я займався цим доволі довго”, – згадує Павло.

Пара познайомилася під час навчання в Інституті інформатики і штучного інтелекту у Донецьку. Після цього обоє закінчили Донецький політехнічний університет.

Павло здобув фах інженера автоматизованих систем управління, тобто навчився промислової автоматизації будь-яких процесів, де людину можна замінити електронікою. Аня вивчала програмування систем штучного інтелекту.

8

На початку військових дій на сході України сім’я змушена була переїхати. Спершу довелось їхати до родичів Павла у Росію, де він влаштувався на роботу на фабрику з виготовлення костюмів трансформерів, яка тільки-но почала розвиватися. Павло там швидко став головним дизайнером-інженером, постійно намагався вдосконалити виробництво.

“Мені ця справа легко далася. Я став розробляти костюми з малюнків, без жодних креслень, 3D-моделей. Малюнки – це були суто кадри з фільмів”, – розповідає інженер.

Там Павло навчився робити костюми з твердих матеріалів. Набравшись достатньо досвіду, разом з дружиною вирішили повернутися в Україну, де започаткували власний бізнес. Два роки тому відкрилася перша майстерня на Донеччині, на неокупованій території. А в березні 2017 року сім’я Оголів переселилися в Івано-Франківськ, звідки родом мама Ані.

9

Сьогодні у франківській майстерні є 10 робочих місць. Персонал підбирають уважно: головне, кажуть, щоб людині робота приносила задоволення.

“Є такі люди, які не дивилися “Трансформерів” і не фанатіли від них, але їм це подобається. Вони радіють, коли зроблять якусь детальку класно. Часто самі залишаються навіть після завершення робочого дня, засиджуються, працюють”, – тішиться Аня.

10

Чоловік та дружина обов’язково відвідують усі прем’єри фільмів, де є супергерої. Щоправда, в кіно ходять як на роботу, жартує Аня, адже там прискіпливо вивчають вигляд усіх героїв та їх функціональні особливості.

У 2018 році в Івано-Франківську планують запускати шоу роботів. Трансформери влаштують справжнісіньке світлодіодне та фаєр-шоу з вогнеметами. У місті їх можна буде побачити вже у січні. Сім’я Оголів сподівається, що такі заходи можуть стати цікавою родзинкою міста і для туристів.

“В Івано-Франківській області дуже багато туристів. Такого чогось дуже цікавого і потужного немає. Я сподіваюся, що ми це будемо впроваджувати”, – ділиться Аня.

А через деякий час розробники сподіваються, що їх робокостюми будуть використовуватись у кіноіндустрії.

Олена Бас

Фото, відео – Юра Паливода

Читайте КУРС у Telegram – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області!

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: