fbpx

Як живе Верхнянська ОТГ: шлях до серця громади лежить через дороги

Суспільство 20:08, 10.05, 2018

Верхнянська об’єднана територіальна громада Калуського району минулого року увійшла до десятки ОТГ України за темпами розвитку. Як там живуть, тратять бюджетні кошти та вирішують проблеми, побачив КУРС.

З Калуша до села Верхня сім кілометрів. Це село мало увійти до складу Калуської ОТГ (яка ще й до сьогодні не створена). Але сільська громада до міста приєднуватися не забажала. А восени 2015-го це село стало центром Верхнянської територіальної громади, яка об’єднала шість сільських рад із 12 населених пунктів. До речі, в ОТГ селяни об’єднувалися за умови –  жодного скорочення бюджетних установ і звільнення працівників.

У центрі села – адміністративний будинок Верхнянської ОТГ. Видно, що ремонт свіжий. Кабінети чисті і просторі, з новими меблями і табличками на дверях. Тут розташовані і місцевий ЦНАП, і управляння освіти. Колись цей будинок був спальним корпусом пришкільного інтернату. Більш як 30 років він руйнувався, а після створення ОТГ отримав нове життя.

"Тут все було закидано всяким непотребом. Ми вклали сюди чималі гроші, але таке адміністративне приміщення на нинішній день є, може, і не в кожному місті", – розповідає перший заступник голови Верхнянської ОТГ Іван Кавчак.

У ремонт приміщення вклали більш як мільйон гривень. Для кожного з сіл Верхнянської ОТГ ще три роки тому це була космічна сума. Сумарний бюджет всіх населених пунктів, які увійшли до ОТГ, на той час становив 4,1 млн грн. А в деяких селах не було і 10 тисяч. Минулого року річний бюджет вже становив 40 млн грн, а цього року вже 50,5 млн грн. За два роки 21 млн грн вдалося вкласти у розвиток інфраструктури.

 

Що вдалося?

Добробут кожного з населених пунктів Верхнянської ОТГ за 2,5 роки добряче покращився – бюджет збільшився більш як у десять разів. Десь відремонтували школу, десь відкрили дитсадок, а десь провели водопровід чи освітили вулиці.

Як людина, яка все життя пропрацювала фінансистом, Іван Кавчак про основні здобутки громади розповідає цифрами:

"За два роки ми зробили 12 км вуличного освітлення, 5 км – комунальних доріг. Ми відкрили три дошкільні навчальні заклади, що не кожному району під силу було зробити. За цей період відремонтували сім з восьми ФАПів, зробили капітальний ремонт у Довговойнилівській амбулаторії та завершують у Верхнянській".

При цьому зазначає, що амбулаторія у селі Довгий Войнилів є прикладом для всієї області.

За рік вдалося вирішити у селі Верхня проблему із питною водою. У селі провели водопровід від водогону підприємства "Карпатнафтохім" та забезпечили водою більш як 70 сімей.

"Ціну на воду нам регулює "Карпатнафтохім". Але якоюсь мірою вдалося зняти напругу. Вже до нас ніхто не прибігає, ніхто не скаржиться. А ця проблема не вирішувалася протягом п’яти років", – каже Кавчак.

У багатьох школах ОТГ поміняли вікна, утеплили фасади, закупили техніку та обладнання. В усіх населених пунктах встановили центральне освітлення.

"Дуже багато зроблено. Якщо взяти такі маленькі села, як Болохів, Кулинка чи Іванкова, де би там подумали, що в них колись буде освітлення. Але це не означає, що ми зробили все, бо за два роки не можна всього встигнути", – говорить посадовець.

 

Люди хочуть доріг

З сільради дорога веде до амбулаторії.

"Кожна яма – це більмо на оці", – коментує стан дороги Іван Кавчак.

1

"Населення десь бачить, що зміни є, але одне питання звучить на всіх рівнях: чому не роблять центральні дороги. В минулому році ми навіть виділили 1,4 млн грн. Мали робити дорогу і на Збору, і на Станькову, і на Негівці", – розповідає він.

Центральні дороги в селі на обслуговуванні Служби автомобільних доріг. До речі, у САД на співфінансування дороги виділили лише 1 гривню (!). Але громада і на це пішла. Втім, жодні кошти казначейство не пропустило.

"Інфраструктурна субвенція нам прийшла як капітальний трансфер, а Служба автомобільних доріг не проводить капітальний ремонт доріг, а тільки поточний. Тому цю субвенцію ми не можемо направити на капремонт", – пояснює Кавчак і наголошує, що цю колізію повинна врегулювати держава.

Якраз проходимо повз автобусну зупинку, розмальовану у синьо-жовті кольори з написом "Україна понад усе!".

2

"То не наш об’єкт — то Служби автомобільних доріг", – відхрещується від неї Кавчак.

За зупинкою завершується будівництво двоповерхового будинку. Тут буде готель, який споруджує португалець, що одружився з місцевою жителькою. Подібних закладів у селі нема.

3

Далі Іван Кавчак показує колишнє приміщення сільської ради, яке планують переобладнати на школу мистецтв. Наразі у будинку орендують дві кімнати "Ощадбанк" та інтернет-провайдер.

4

Біля сільської амбулаторії поскладане будівельне сміття – завершується ремонт. Тут добудували другий поверх і розширили приміщення на шість кімнат. За словами Івана Кавчака, до ремонту два ліжка денного стаціонару знаходилися у кімнаті головного лікаря.

"Це був і не робочий кабінет, і не палата…" – каже він.

5

Дорогою Іван Кавчак розповідає, що живе в Калуші і щодня добирається на роботу автобусом

"З людьми їжджу. Хто тікає від людей, з нього ніколи не буде господаря, бо не чує проблем. Я це чую кожен день, я на це нормально реагую, звісно, у дискусії не вступаю".

Люди найбільше нарікають на дороги. Прийнято вважати: як у селі погані дороги, значить, нічого не робиться. Важко людям пояснювати, що вони самі повинні самоорганізуватися, якщо хочуть змін.

"Мене дратує це все стогнення, що нічого не можна зробити. А ніхто не хоче нічого робити", – каже Іван Кавчак.

А такі настрої у селян ще й підігрівають.

"23 серпня минулого року на День Прапора голова ОТГ сів на велосипед і об’їхав усі села з молоддю. Після того священик одного села на богослужінні каже: "У мене є інформація, що на велопробігу голова украв мільйон".

Це священик каже, і люди слухають. Потім я з ним зустрівся і питаю: "Отче, ви розумієте, що таке один мільйон? На чому вкрав: колеса заміняли? Масло лили? На чому?"

У відповідь – німа сцена", – розповідає Іван Кавчак.

З боку сільської ради ОТГ розташована Верхнянська середня школа, в якій навчається 238 дітей. Тут замінили дах, закупили нове обладнання.

6

Напроти Народний дім, а поруч, за двометровим парканом, дві церкви. Одна мурована, друга дерев’яна. На церковній території розміщений пам’ятник загиблим у Другій світовій війні, на якому лелеки звили гніздо.

7

У громаді думають, що з цим пам’ятником робити у рамках декомунізації. Одні пропонують знести, інші – замалювати радянські зірки. Іван Кавчак, каже, що влада у ці дискусії не втручається – нехай вирішують люди.

Екскурсію завершуємо у сільському парку. Сюди дорогу відремонтували, адже вона на балансі сільської ради і колізій з фінансуванням не виникало. Дорога веде прямо до Алеї Небесної Сотні.

8

З правого боку озеро, з лівого планують облаштувати літню сцену для проведення культурних заходів. Позаду вхід у скверик. Тут спорудили альтанки, гойданку, дитячий майданчик, облаштували солом’яну хатинку.

9

Минулого року цій місцині присвоїли статус парку і невдовзі планують передати на баланс комунального підприємства "Верхнянський господар".

Це підприємство сільська рада Верхнянської ОТГ створила минулого року. Закупили трактор з причіпом, косарки та інше обладнання. КП "Верхнянський господар" обслуговує водогін та прибирає територію від сухостою. Разом з тим забезпечує місцеву котельню дровами.

До речі, донедавна котельню обслуговувала приватна компанія, яка заробляла 140 тисяч в місяць, в тому числі 40 тисяч – за обслуговування адмінбудинку.

"У рамках економії бюджетних коштів ми подякували підприємцям, які продавали нам тепло для цього приміщення й школи, і закупили свій котел, який окупився нам за один сезон. Наша комунальна служба ріже довкола ті сухостої і тополі, які скоро будуть на голови падати. Тому за дрова, якими ми вже забезпечені до кінця року, ми не платимо", – розповів Іван Кавчак.

На котельні встановлена маленька сонячна електростанція. До речі, такі станції встановлені у всіх населених пунктах ОТГ. Втім, через бюрократичні процедури ще не підключені до мережі.

10

 

Соціальні послуги

При сільській раді Верхнянської ОТГ з 1 лютого функціонує Центр надання адміністративних послуг.

Крім того, Верхнянська ОТГ єдина в області стала учасником пілотного проекту Мінсоцполітики, у рамках якого увели в шести населених пунктах посади соціальних адміністраторів.

Як розповідає начальник відділу соціального захисту населення Верхнянської сільської ради ОТГ Наталія Петришин, такі проекти втілюються лише у сорока громадах по всій Україні.

"У кожному селі є віддалене робоче місце соціального адміністратора, яке обладнане комп’ютером, відповідною технікою. Працівник приймає всі документи на місцях і потім везе пакет документів до управління соціального захисту калуської РДА", – пояснює Наталія Петришин.

За фінансування Світового Банку Верхнянська ОТГ отримала обладнання на 300 тисяч грн для робочих місць соціальних адміністраторів. Невдовзі в ОТГ очікують візиту представника Світового Банку, який приїде оцінити реалізацію проекту.

Також у Верхнянській ОТГ створили комунальне некомерційне підприємство "Центр первинної медико-санітарної допомоги" та оголосили конкурс на заміщення вакантної посади директора підприємства.

 

Бізнес й інвестиції

Бюджет Верхнянської ОТГ наповнюють 11 фермерів та 80 суб’єктів підприємницької діяльності.

На територію ОТГ зайшли інвестори, які хочуть спорудити сонячну електростанцію. Їм дали в оренду 12 га землі, невдовзі має розпочатися будівництво. У селі Довгий Войнилів чималу площу взяв в оренду Микола Полицький під вирощування лохини.

Вільної землі у межах населеного пункту немає. Але цього місяця, відповідно до постанови Кабміну, тергромаді мають передати всі землі сільськогосподарського призначення.

"Хоча ми обурюємося, чого тільки сільськогосподарського? От ми маємо поряд Карпатнафтохім. Він орендує три земельні ділянки за межами населеного пункту, тому договір укладає з Держгеокадастром. За 2017 рік договір оренди він не уклав, і ми втратили півмільйона гривень. В цьому році ми маємо травень місяць – договір ще не укладений. Причин ми не знаємо, але ми написали листа на ім’я голови ОДА, ми двічі писали листа у прокуратуру, просили: "Допоможіть нам, бо ми втрачаємо гроші". Поки що мовчання", – розповідає Іван Кавчак.

"Помагають" працювати і правоохоронні органи.

"Кожен свій кусок хліба відробляє. Шлють запити і з поліції, і з Служби безпеки, і з прокуратури. На один запит віддали їм 230 сторінок. Сказали: дайте нам за 2016 рік всі договори і акти виконаних робіт. Віддаємо. Другий раз шлють. Ми себе убезпечили, кожен кошторис пройшов експертизу. На стадії виконаних робіт проводиться технічний нагляд. Але зацікавленість є і минулого року, і позаминулого року, і вже в цьому році є. Всі сьогодні шукають що? Показники", – підсумовує Кавчак.

11

Попри всі труднощі й перепони у Верхнянській ОТГ вірять, що їм все вдасться. Кажуть, що вже незабаром кожне село ОТГ перетворять у європейський населений пункт. Головне, щоб обласна влада допомогла зробити дороги, а громада активніше долучалася до роботи.

Марія Гаврилюк

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області!

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: