fbpx

Як зробити татуювання в Івано-Франківську: поради майстрів

Стиль життя 15:47, 06.12, 2016

Як в Івано-Франківську безпечно зробити гарне й оригінальне тату – покрокова інструкція.

Стереотип, що татуювання мають тільки зеки, наркомани й інші антихристи, відійшов у минуле. Сьогодні татуювання – це самовираження, експеримент, спосіб підкреслити індивідуальність.

Оскільки є попит – є пропозиція. На жаль, не завжди якісна і безпечна. Як вберегтися від непрофесійності чи недбальства, замовляючи собі тату?

Основа тату – це ескіз. І вже на цьому етапі є ризик провалу – стати "таким, як усі". Досить замість розробки індивідуального ескізу скачати малюночок з Інтернету.

Тату-майстер Сергій Чумальчук, який має у Франківську власну студію EOX, часто змушений відмовляти клієнтів від бездумного наслідування чужих татуювань. Іноді переконати людину не вдається, і на її тілі з’являється черговий попсовий малюнок – "тату, як у клуні". У кінострічці "Від заходу до світанку" головний герой, якого грав Джордж Клуні, мав татуювання на всю руку аж до початку шиї. Це були чорно-білі геометричні форми з гострими вигнутими лініями, відомі як стиль трайбл. Після того як фільм вийшов у прокат, тату "як у клуні" (саме так, з маленької літери, наголошують, кепкуючи, майстри) почали робити всі.

Іншим прикладом тату-мейнстріму є знаки безкінечності, птахи, що летять ключем, та різні написи. Утім, за словами Сергія, останні ніколи не втратять актуальності. Головне, щоб це не були китайські ієрогліфи, яких людина навіть не здатна прочитати вголос. Серед найпопулярніших, та все ж не зношених ідей для тату є зображення тварин, портрети, черепи та геометрія.

тату в Івано-Франківську

Тату-майстер Сергій Чумальчук

"Кожен четвертий клієнт приходить згодом переробляти своє татуювання, – розповідає франківський тату-майстер Ярема Малик. – Усе тому, що з’являється дедалі більше недолугих татуювальників, які неякісно виконують свою роботу. Вони купують дешеву тату-машинку і заманюють людей низькими цінами. Щоб не втрапити в халепу, треба поставитись до вибору майстра серйозно. Попередньо переглянути його роботи в соціальних мережах, поцікавитись, де він працює. Якщо каже, що вдома, – це перший привід для занепокоєння".

Виявити недомайстра допоможе й ціна, яку він пропонує за свої послуги. Сергій Чумальчук наголошує, що татуювання не може коштувати менше трьохсот гривень. Якщо ж майстер просить менше, є ймовірність, що він економить на чистоті процедури або ж не є професіоналом. У середньому татуювання невеликого розміру коштуватиме близько тисячі гривень. У цьому випадку краще не економити, аби потім не шукати способів, як його позбутися, чи бігати по лікарнях здавати кров на аналізи.

татуювання Івано-Франківськ

Татуювання на руці від студії Сергія Чумальчука

Робити татуювання – це спершу не надто приємний процес. Але до дискомфортних відчуттів звикаєш вже протягом першої години. Справді боляче лише в окремих місцях – де шкіра найближче до кістки: на згинах, під коліном, на внутрішній стороні ліктя, шиї, ребрах та обличчі. Досить часто місце для татуювання диктує ескіз.

тату в Івано-Франківську

Робота майстра Яреми Малика

Створення тату середнього розміру займає близько трьох-чотирьох годин. Зазвичай це роблять за один сеанс. Після його загоєння, через кілька тижнів, майстри запрошують на корекцію. Утім, вона не завжди потрібна.

Декілька днів за новим татуюванням треба доглядати. Найновішим засобом для цього є спеціальний пластир Дермалайз, який наклеюють через шістнадцять годин після нанесення малюнка на шкіру. Зняти його можна через чотири дні. Для загоєння татуювання використовують і спеціальні мазі. Намастивши саме татуювання, місце обмотують харчовою плівкою або накладають звичайну дитячу пеленку. Якщо користуватися таким способом, треба двічі на день промивати тату теплою водою з дезінфікуючими засобами.

тату Івано-Франківськ

Татуювання вимагає дотримуватись сухого закону. Вживання алкоголю у день нанесення та навіть день після того – небажане. Це сповільнить загоєння, а також може спричинити вимивання фарби. Окрім цього, не можна розпарювати татуювання гарячою водою, торкатися його брудними руками. Старайтеся навіть не чхати. 

У тату-студії ніколи не зайвим буде поцікавитись, наскільки стерильним є сам процес. У професійних студіях використовують одноразові інструменти, а також спеціальні апарати для очищення обладнання: ультрасоніки та автоклави. Майстер зобов’язаний працювати в рукавичках, які має змінювати після кожного клієнта. Також татуювальники повністю стерилізують робоче місце, навіть настільну лампу обмотують плівкою.

Татуювання – це на все життя? Узагалі-то так, але сьогодні тату можна вивести за допомогою лазерних технологій. Спеціальний апарат видаляє малюнок на тілі майже безслідно, проте для цього знадобиться чимало часу і грошей. Тож перш ніж робити тату, варто добре подумати.

Якщо ж малюнок просто невдалий, його перекривають іншим татуюванням. Майстри називають це кавер-ап. Щоб перекриття виглядало органічно, треба порадитись з досвідченим майстром, який врахує специфіку попереднього малюнка та створить новий ескіз. Проте іноді це коштує навіть дорожче за звичайне татуювання.

тату в Івано-Франківську

Кавер-ап у виконанні Яреми Малика

Люди з тату кажуть, що, зробивши перше, потім складно зупинитись. На цей естетичний наркотик справді легко підсісти, але все ж не варто поспішати. Татуювання має щось означати для його власника, а не бути безглуздою гонитвою за модою.  

Юлія Лисенко

Цей матеріал було підготовлено

в рамках Програми міжредакційних обмінів

за підтримки міжнародного медіа-проекту MyMedia

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: