fbpx

Ми не маємо заповідати злидні

Економіка 13:41, 03.12, 2019

Цей текст я готував як доповідь для парламентських слухань, що мали відбутися 27 листопада цього року. Виголосити її у ВРУ не вийшло з певних причин, тому публікую в блозі і запрошую до обговорення.

Українська природа – безцінний скарб, потребує охорони і розумного використання.

Її нищення, крім іншого, є смертним гріхом. Однак екологічна політика має сповідувати сталий розвиток. Законодавець не повинен допускати штучне стримування економічного і соціального розвитку, дозволяти псевдоекологічні невмотивовані обмеження, які часто привносять іноземні конкуренти через грантові технології.

Наша держава займає всього 6% території Європи, але зберігає 36% біорозмаїття і від 70 до 90% рідкісних видів континенту. Ми відмовились від ядерної зброї, ми перенесли основний тягар Чорнобиля.

Яка європейська нація може нам дорікати?!

Тим не менше від нас весь час вимагають, прописують «еколохічні» (розраховані на лохів?) ліки, які є часто згубнішими, ніж «екологічна хвороба».

Закон про екологічну стратегію до 2030 року пропонує у 2,5 раза збільшити площу ПЗФ, до так званих Європейських стандартів. Це величезна і дуже шкідлива плутанина, яку має подолати нове Міністерство екології та енергетики. Наші чиновники від екології дотепер не включають до охоронюваних територій категорії земель із суттєвими екологічними обмеженнями: прибережні смуги, захисні ліси, зелені зони тощо. Всі ці землі за категорійністю Міжнародної спілки охорони природи  (МСОП) належать до охоронних природних територій, і в кілька разів збільшують відсоток заповідання у всіх країнах Європейського Союзу. Але не у нас.

Ми не маємо заповідати злидні 1

Якщо брати конкретні показники для порівняння, то у Закарпатській області частка заповідних територій у 4 рази більша, ніж у Німеччині. Як при таких обмеженнях Закарпаття зможе догнати Баварію за рівнем життя, інфраструктурою?

Просив би пана міністра Оржеля подати Верховній Раді чітку кваліфіковану пояснюючу записку про врахування категорій МСОП при визначенні і плануванні нових охоронних категорій в Україні.

Ліквідоване Мінприроди не справилося з менеджментом заповідників і національних парків. Тут триває системна криза. Судіть самі:

  • Не оформлені земельні права на 52 національних парки;
  • 10 нацпарків не створені через 9-12 років після відповідних указів (наприклад «Синьогора» в Івано-Франківській області використовується ДУСею 9 років);
  • Тривають конфлікти з громадами (наприклад, НПП «Гуцульщина»), які не вміють врегульовувати міністерські чиновники;
  • У нацпарках недофінансування, основне джерело доходу – рубки і продаж деревини, майже не будуються туристичні шляхи і притулки, занепадає дорожня інфраструктура;
  • Згортаються наукові дослідження.

Окрема біда – природоохоронне законодавство. «Пороки народу майже завжди кореняться в його законодавстві». Раніше правила писались для зручності ревізорів, а не для стимулювання збереження природи. Тепер, по-моєму, ще і для зручності та додаткового заробітку всіляких грантових екологічних організацій та “активістів”.

Девіз деяких цитую: «Ми не захищаємо інтереси людей, бо люди погано впливають на довкілля. Ми захищаємо інтереси довкілля».

Твердо знаю, що неможливо захистити природу, якщо ви не врахували інтереси людей, що живуть на цій території.

Я не вірю, що можна запровадити безпрецедентні екологічні стандарти, вищі, ніж в більшості багатих європейських країн, у найбіднішій країні Європи, без росту добробуту населення. «Поліпшіть умови життя людей – і люди стануть кращими, щоб бути гідними цих умов».

Якщо не змінити докорінно ситуацію, то й далі в нашій реальності будуть співіснувати паперові тисячні штрафи за руйнування одного квадратного сантиметра оселищ рідкісних видів поруч із знищеними нелегальним видобутком бурштину тисячами гектарів земель.

Ми не маємо заповідувати злидні – це найбільший, але не дуже зручний для обговорення клопіт, в першу чергу для нової  влади.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: