fbpx

Підсумки місцевих виборів 2020. Що далі?

Політика 16:28, 26.10, 2020

Це перші вибори за всю історію, які не дозволять випустити пару з усіма відповідними наслідками. Проблеми зовнішнього управління і повзучий сепаратизм всіх без винятку регіонів стануть ключовими для всього медіапростору Україну.

Чому така низька явка

Все зводити до коронавірусу неправильно і нечесно, хоча свої кілька відсотків явки він забрав. Окрім пандемії, треба виділити ще кілька аспектів.

Перший – глибинна апатія суспільства. Зараз ми проходимо одну з найнижчих точок суспільної активності (як на мене, востаннє таке було в 2012 році). Другий – ці вибори були неймовірно скучні. Такої нудної кампанії в загальнонаціональних масштабах навіть тяжко пригадати.

Яку роль зіграли «5 питань від президента»

Вже зараз треба сказати, що це була помилка, яка мобілізувала електорат опонентів Зеленського. Задум провести формуюче опитування перед виборами прямо на дільницях – справді цікавий напівзаконний задум технологів. Але втілення його в життя виявилося не під силу тим, кому доручили це зробити.

Автори цього проєкту поступили за принципом «публіка дура» і не підготували навіть елементарні речі: номерні бюлетені, якісь якісні урни для голосування. А головне – вони не мали відповіді на елементарні питання: скільки це коштує і хто дав гроші. Одним словом, на місці Зеленського я б повністю змінив команду технологів.

Чи справді “Слуги народу” програли ці вибори?

У нас проявилася трійка партій, які мають приблизно однакову кількість прихильників – це ОПЗЖ, ЄС та Слуги. В сумі вони забирають до 60% електорату. З точки зору логіки, цим силам важливо трохи розширити свою базу (наростити 3-5%) і не дати суперникам різко вирости (бути такими собі церберами один для одного).

Паралельно їм всім трьом просто життєво важливо не допустити появи і зростання третіх сил. Але це теорія, в якій є одна слабка ланка: слуги не розуміють цього (читайте попередній пункт про технологів Банкової). Тому зараз, судячи з усього, по всій країні слуги за допомогою різних можливостей будуть пробувати входити в коаліції з переможцями і отримувати керівні посади в радах всіх рівнів. Простіше кажучи, вони стануть молодшими партнерами різних політичних сил і можуть посипатися.

Чи можливі позачергові вибори в Раду?

З точки зору логіки, вони не потрібні Зеленському – він їх програє і перетвориться на Ющенка періоду 2009-10 рр., коли був чужий прокурор, чужий голова СБУ і т.д. Ба більше, попередній результат «За майбутнє» показує, що вибори не потрібні і сателітам Коломойського, які були одними з апологетів перевиборів наступного року. Вони вигідні ОПЗЖ і ЄС. Тому, з точки зору інстинкту самозбереження, Зеленський може йти на перевибори тільки якщо матиме якусь серйозну перемогу, яка дасть реальний електоральний скачок (мир на Донбасі, наприклад). Але поки в це слабо віриться.

Звичайно, технологи Банкової зараз можуть завести стару пісню, що перевибори потрібні Зеленському, адже після них він не буде відповідати за монобільшість і за все в країні. Але ця історія перетворить президента в британську королеву.

Чи звільнить він уряд? Можна передбачити, що зараз групи впливу в Раді активізуються в цьому напрямку.

Чи можлива коаліція Зе з ОПЗЖ?

Перша реакція лідерів ОПЗЖ (Льовочкіна і Шуфрича) говорить про те, що ця політсила націлена на «добивання» Зеленського. Тобто є висока вірогідність, що всі можливі шлюзи будуть відкриті і ОПЗЖ включить на повну персональне мочилово Зе і його найближчого оточення.

Яка головна ціль? Повернення у владу і можлива реінтеграція Донбасу на умовах росіян. Чи попливе Зеленський? Незрозуміло. Але тема зовнішнього управління стане ключовою для всього медіапростору України. І що більше ЄС буде її ігнорувати, то гірше буде для проєвропейських сил в країні.

Чи справді ці вибори були такими брудними, як про це пишуть?

Це не зовсім правда. Рівень підкупу виборців був приблизно таким же, як і на попередніх місцевих виборах. Тобто стабільно високим. І тут ми маємо просто вказати на те, що ця модель виборчого законодавства з нібито відкритими списками взагалі не впливає на рівень підкупу виборця.

Але для влади жорсткі заяви від організацій-спостерігачів (вони, між іншим, були авторами цього закону і запевняли, що тепер підкуповувати виборця стане невигідно) є поганим дзвіночком, бо це стане ще одним інструментом тиску на Україну. А на фоні істерії з зовнішнім впливом це може утворити дуже негативний фон як всередині країни, так і за її межами.

Трошки про майбутнє

Нагадаю, що головний посил виборів Зеленського в масовій свідомості звучав так: давайте дамо йому шанс, а якщо він не справиться, то ми імігруємо. Зараз розчарування діями центральної влади і відсутність виходу з ситуації (відсутність можливості масової втечі з країни) призводить до дуже поганої суміші: це перші вибори за всю історію, які не дозволять випустити пару в суспільстві.

Звичайно, ні про який Майдан зараз мова не йде. Є куди гірша історія – це автономізація і капсулювання певних регіонів і, що не менш важливо, регіональних еліт. У нас почався дуже кулуарний сепаратистський рух практично по всій країні. І головний виклик для нас як для держави – це не коронавірус і навіть не світова економічна криза. Головний виклик – тихий розвал країни.

Головні новини Івано-Франківська і області в TELEGRAM

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: