fbpx

Про коронавірус і надзичайний стан в Перу: карантин, комендантська година, арешти

Суспільство 09:47, 19.03, 2020

Я потроху відходжу від стресу після впровадження надзвичайного стану в Перу. І самоевакуації з Куско в Ліму.

Коронавірусно зумовлений надзвичайний стан застав мене зненацька. В неділю близько 10 вечора президент Перу виступив з терміновим повідомленням про запровадження надзвичайного стану, заходи якого впроваджуються негайно. Жодного часу на адаптацію.

Того вечора я була в Куско, культурній столиці Перу, колишній столиці імперії інків. Наступного дня зранку я мала їхати на Мачу Пікчу і після летіти в Ліму, столицю Перу, на час всіх цих подій.

Надзвичайний стан був впроваджений надзвичайно швидко. З опівночі того ж дня, тобто дві години після промови, закрилися всі заклади, крім супермаркетів та аптек! Людям заборонили виходити на вулиці. А громадському транспорту дозволили працювати ще одну добу (до опівночі понеділка). При цьому з цього часу закрилося будь-яке сполучення між містами і всі міста стали ізольованими: ні заїхати, ні виїхати.

Одразу після повідомлення люди в паніці вийшли на вулицю штурмувати найближчі супермаркети і скупляти все в аптеках. Всі одягнули маски, хоча ще напередодні нічого не нагадувало, що люди навіть думають про коронавірус. Озброєна поліція запитує кожного, яка ціль перебування на вулиці. Я реально була вражена, через дві години після промови президента здавалося, що спостерігаєш кадри з апокаліптичного фільму.

Я розуміла, що в мене менше доби, щоб добратися до Ліми, де в мене і друзі, і орендована квартира. Або на 2 тижні застрягнути в Куско, що знаходиться на висоті 3200, де холодно, немає нормальних супермаркетів і де я постійно відчуваю висотну хворобу.

Врешті, я добралася вечером понеділка до Ліми останнім літаком за кілька годин до закриття міста та аеропорту, не маючи квитка на літак і безкоштовно! Це хороший приклад з приказки «хто шукає, той завжди знайде». Ще та історія. Вночі після промови президента мені вдалося купити квиток на автобус, але коли в другій дня я приїхала на автовокзал, з’ясувалося, що автобус скасували. Тоді я вирішила що б там не було їхати в аеропорт.

Таких як я, людей без квитків в надії вилетіти, було чимало. Всі вишикувалися в тісну-тісну чергу. На деяких літаках були вільні місця, і на них могли потрапити люди з черги. В підсумку я простояла в черзі 5 годин з 20-кілограмовим рюкзаком на спині, в масці-респіраторі без їжі, води і туалету. Бо якщо вийти з черги – все пропало. І великим чудом компанія Sky скасувала рейс в інше місто і відправила один додатковий літак в Ліму, на який мені пощастило потрапити. Коли я сиділа в літаку, не вірила, що лечу. Це був найщасливіший переліт в моєму житті.

Зараз я вже другий день в ізоляції в Лімі. Два дні вечорами з друзями гуляли з собакою, бо це тут дозволено (тільки якщо маєш собаку). Але сьогодні оголосили комендантську годину з 8 вечора до 5 ранку. Дивіться відео, як сьогодні арештовують чоловіка, який вийшов викинути сміття біля свого дому…

В супермаркетах та маленьких магазинах навколо поки продуктів достатньо, в аптеках є і маски, і стерилізатори для рук.

Але загальний стан людей в місті пригнічений. Хоча люди намагаються зберігати позитив, сусіди виходять на вулицю і аплодують собі, що дотримуються ізоляції.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: